PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Tågvagnar

2019-05-23 17:13

Landskrona Direkt nämner att tågvagnar ska försvinna. Om de är museala, hoppas jag de kan bevaras på något sätt. Om de är gamla, kanske min familj på 1920-talet började resan i dem, när vi på somrarna hälsade på farföräldrarna i Sandviken. Vagnen gick bara till Billeberga.

Det sades att när pastor Westin skulle resa till en kongress i Calcutta, visade han upp alla biljetterna för konduktören på tåget från Landskrona. Konduktören lät sig inte imponeras: “Calcoota. Det blir ombyte i Billebarga.” 

Göran Hammarström


Bensinupproret

2019-05-21 09:23

Jag sticker ut hakan lite.

Bensinpriset är upp mot nya höjder, och ett ”uppror” har dragits igång. Med så oanad kraft att till och med riksdagen debatterar det och ett förslag på temporär skattesänkning på några öre föreslås, men som nu vår statsminister inte vill gå med på.

På fikaborden runt om i såväl Landskrona, som riket i övrigt går nog snacket att det är för jäkligt att politiker bara höjer och höjer priset på bränsle, man borde väl dra i på något annat….
Det är lätt att känna emotionell sympati för personer som har väldigt långt till olika ställen, där andra kan ta buss eller annan kollektiv trafik, och visst, klart det är surt när det kostar runt en tusing att fylla tanken.

Men , för oss som bor i Landskrona, eller för all del nere i Skåne, kanske detta inte påverkar oss nämnvärt i plånboken, men det har ett starkt symbolvärde.
Nu är det ju, som dom flesta måste förstå, inte skattens fel, utan det allmänt oroliga världsläget som driver upp priset på olja , som i sin förlängning slår direkt mot bensinpriset.

Så, är det egentligen dyrare att köra bil idag än för 20 års sedan?
Nej , det är det faktiskt inte. Våra bilar har blivit mycket effektivare och drar inte lika mycket bränsle. Man får faktiskt fler körda mil per liter bränsle, oaktat att priset gått upp.

I sann Greta Thunberganda borde detta vara bra för miljön, det vill säga att högt bensinpris minskar bilismen, och därigenom utsläppen. Tyvärr visar dock all forskning att höjda bensinpriser har marginell betydelse för hur mycket vi kör. Man knyter handen i fickan blir irriterad på priset, men kör fortfarande som vanligt. Skall priset påverka bilkörning så måste det höjas rejält, och på en gång. Det räcker inte med småduttar över tid för att ens egna bilkörning skall minska. Detta för att man skall använda bilen när man behöver, och inte som nu, för att man är bekväm (och antagligen lite lat).

Politiker på högsta nivå (med lite ekonomiskt tänkande) vill inte sänka priset för det är en väldigt bra kassako för att finansiera exempelvis vård , skola och omsorg, samt en sådan skatt man kan spela på känslor för att höja.

Jag tänker inte ge mig in i fordon med alternativt bränsle, för den fråga är för komplex för att avhandlas i en enkel insändare. Detta till trots att jag arbetar inom fordonsbranchen.

Vän av ordning säger säkert att “ja, men tänk på folk i Norrland som har 10 mil till närmaste affär, där är priset på drivmedel av större vikt än oss nere i Landskrona”.
Ja , det är sant, dom får lägga mer pengar på drivmedel, för dom har längre sträckor att köra för sånt vi kan ta bussen till.
Men, där är boendekostnaden inte samma som vi har. Till exempel så ligger medelpriset på en villa drygt en miljon under snittpriset i riket. Likaså ligger dom i en lägre eltariff, med mera.

Nu vet jag att personer som bor ute i byarna kan ha åsikter om kollektivtrafiken (eller avsaknaden av den), och att drivmedelskostnaden slår hårdare mot dom än om man bor inne i staden. Jo, det är sant. Men handen på hjärtat, hur mycket är det egentligen i kronor och öre räknat?

Vad är då kontentan av ovanstående?
Jo, att bara emotionellt anse att bensinpriset är för högt, blir lite feltänkt om man inte tar med alla parametrar.
Om man nu måste transportera sig finns både fötter, cykel och kollektivtrafik som alternativ.

Med vänlig hälsning
Tony Petersson


Sydkustleden och andra cykelfrågor

2019-05-17 08:05

Cykelturism växer snabbt. Bra förhållanden för cykling är en viktig del för att locka fler turister till Landskrona, men det är också viktigt för att öka intresset för cykling för våra egna invånare. Det främjar både människors hälsa och vår miljö. Vi kan se att Kattegattleden mellan Helsingborg och
Göteborg varit en stor succé, och jag har själv cyklat delen Helsingborg – Båstad i 2 etapper. Cykelvägarna är bra, tydligt skyltade och sammantaget är det lysande reklam för cykelturismen och för de kommuner som vägen passerar.

Nu skall det bli en invigning av Sydkustleden i Landskrona, men i verkligheten har ännu ingenting hänt. Enligt Skånes cykelplan är vägen Häljarp – Saxtorp klassad som bland de farligaste i Skåne och vägen Häljarp – Barsebäck är också väldigt dåligt lämpad för cykling, Det är framför allt riskabelt för familjer och barn samt vid dålig sikt att befinna sig på dessa vägar.

Det är därför utmärkt att Sydkustleden enligt kartorna skall gå Tallvägen – Parkstaden – Sjögårdsvägen – Scoutvägen och Stora Byvägen, men det krävs en skyltning NU och det krävs en del andra mindre billiga åtgärder. Bland annat måste det till en beläggning på en liten del av Sjögårdsvägen. Det blir ju extremt pinsamt om inget är gjort när invigningen hålls, och dessutom är det dålig reklam för Landskrona om den här leden uppfattas som betydligt sämre än andra cykelleder.

Långt ifrån alla cyklar på Sydkustleden, men för kortare utflykter är vägen ut mot Barsebäck väldigt vacker. I kommunens cykelplan står det att bron över motorvägen är olämplig och att man istället bör cykla genom Saxtorpskogen (ungefär samma cykelväg som Sydkustleden, men med Örebyvägen fram till tunneln under motorvägen vid Välanvägen). Trots detta finns det fortfarande skyltar som visar att man ska cykla till höger när Tallvägen kommer fram till Barsebäcksvägen. Tävlingscyklister och elitmotionärer kommer fortsatt att cykla på Barsebäcksvägen och det är helt nödvändigt med ett förbud mot tung genomfartstrafik.

Om vägen Häljarp – Saxtorp är olämplig för normala cykelturer, så är naturligtvis hela sträckan Häljarp – Saxtorp – Dösjebro ändå mycket värre. Här bör man relativt lätt få till en cykelväg via Häljenäsvägen och Tågerup genom att söka samarbete med markägarna. Viktigast är nu att se till att starten på Sydkustleden sker med flaggan i topp. Det är möjligt, men det krävs, att något händer NU.

Björn O Persson (M)


Ord på vägen

2019-05-14 11:12

Hej på er Landskrona Direkts läsare och alla ni andra! 
Är det bra med er? 
Här är det tipp topp. Mycket att göra den här inspirerande årstiden.
Även om jag förstås nästan aldrig är nöjd med det jag gör!

Här får ni några ord på vägen, att fundera på, denna dag:

“Mannen kan dö, men inte hans idéer.”

Carlos Marx
Mannen som bidrog stort, till mänskligheten. 

Tack för ordet! 
Vid pennan: Geula Viola Lesén 

P.s. Skydda er mot solen med hög solskyddsfaktor och var rädda om er. 


Floskeltestet

2019-05-13 09:14

Så har vi då fått ett gulaktigt brev istället för ett blått av Herr  Torkild Strandberg.
Vi läste och bestämde oss för att göra floskeltestet, det vill säga att man sätter inte framför påståenden och därmed visar att det är en floskel (floskel=tom fras, slitet uttryck, klyscha, enligt Synonymer.se) som Herr Torkild Strandberg framhåller i en av ton av detta-är-unikt-för-mig anda: 
Då blir det en lustiger läsning:
Inte fler jobb
Inte mindre bidragsbehov
Inte bra skola – inte god ordning och inte fokus på kunskap 
Inte minskning av brottsligheten
Och till sist Landskrona skall Inte vara i goda händer!

Hittar den gode Herr Torkild Strandberg någon i Landskrona som håller med?! Vi hittar inga politiska partier eller personer som tycker så.
Vi är däremot rädda att efter den senaste tidens beslut så finns det stora risker att:
Demokratin minskar i kommunen
Det blir dyrare att vara pensionär i kommunen
Segregationen i kommunens skolor ökar
Segregationen i boendet ökar

Och till sist Herr Torkild Strandberg sade för ett tag sedan: ”Alla kan inte bli akademiker”
Men vi kan nu konstatera att när det nu är dags för val igen säger Herr Torkild Strandberg: ”Med kunskap ökar våra barns och ungdomars möjligheter att leva ett rikt och gott liv”.

Herr Torkild Strandberg verkar vilja ta åt sig äran av vad som sker medan mycket faktiskt beror på vilken regering/budget vi har!

Med hälsningar
Håkan Lans
Lena Nilsson


Härslövs framtid

2019-05-07 09:57

Den 23 april hade Härslövs socialdemokratiska förening bjudit in alla Härslövsbor till ett öppet möte. På dagordningen stod nybyggnad  i Härslöv samt en kur vid busshållplatsen. Mötet öppnades av ordföranden Anders Karlsson som hälsade  ett 25-tal Härslövsbor välkomna. Ett särskilt välkomnande fick stadsdirektör Cristian Alexsandersson.

Stadsdirektören höll en bra information om sig själv och om kommunens olika aktiviteter. Närmast kommande aktivitet är invigning av utegym och skatebana.

Frågor som kom upp.

  • Utbyggnad  av Härslöv.
    I Härslöv finns det en färdig detaljplan på mark som är privatägd. Marken ligger ute till försäljning. Mötesdeltagarna önskade att kommunen kollar upp läget. Vid en eventuell tomtförsäljning är självbyggartomter av stort intresse. Stadsdirektören lovade att föra frågan vidare i organisationen.
  • Busskur i Härslöv
    Sedan länge har det varit ett stort önskemål att en busskur i Härslöv sättes upp. Motivet är att slippa stå ute i regn och rusk.

Härslövs s-förening planerar ett uppföljningsmöte längre fram i år.

Stadsdirektören avtackades med en varm applåd.

Stig L Hansson
Sekreterare i Härslövs socialdemokratiska förening


Har du någon lillsyrra Gretha?

2019-05-06 09:19

Allas vår Gretha Thunberg eldar på oss och försöker få oss att inse hur galet vi har ställt till det för vår framtid. Om vi inte omedelbart begriper det alldeles ohållbara och tar vårt ansvar för det vi ställt till med så blir vad Gretha försöker få oss att förstå ett faktum.

Att vi sedan ovanpå detta kaotiska scenario har nio kärnvapenländer varav flera har ledare med absolut förståndsmässigt tvivelaktiga meriter ger ju anledning till mer oro. Sällan pratar våra politiker om detta.

Har du någon lillsyrra Gretha?

Bengt Olson


Skräm måsar och trutar nu - Inte i juli

2019-05-03 08:40

Det händer att folk sätter upp ballonger och rovfågelattrapper i slutet av juli,
med förhoppning om att detta skulle få nästan färdighäckande måsfåglar att
försvinna. Men fågelskrämmorna har inte den ringaste effekt DÅ.
Det är NU gråtrutar (Larus argentus) och andra måsfåglar börjar lägga det
första av sina tre ägg. Det är NU det går att skrämma bort dem,  innan
äggen börjar ruvas. Äggen kläcks typiskt i början av juni.
 
Under tiden fram till dess ungarna uppnått en viss storlek vill de inte dra
någon som helst uppmärksamhet till sig.
 
Och till dem som inte tycker trutar och måsars häckningar på taken är
så förfärligt, sprid gärna ändå detta vidare. I juli finns inte ens chans att
få föräldrarna att överge sin avkomma. Och detta borde inte vara så svårt
att begripa ändå.
 
Pontus Eriksson


Därför ska jag demonstrera

2019-04-30 10:45

Första maj, äntligen är det dags för det säkraste vårtecknet av dem alla – första maj, arbetarrörelsens stora högtidsdag.

Vi samlas i på Rådhustorget i Landskrona kl. 10.45 och går mot Slottsparken, överallt i världen samlas människor för att visa att ett bättre samhälle är möjligt. Det är den dag på året som är tillägnad arbetande människor, du och jag.

Vi har mycket att kämpa för och det finns yttre makter som vill försämra våra villkor. De grundläggande önskningarna för oss människor är att få vara frisk. Att ha ett jobb att gå till. Att man veta att man kan betala räkningarna även om man skulle bli sjuk eller arbetslös.

Arbetsmiljön måste bli säkrare – dödsolyckorna på svenska arbetsplatser är alldeles för många.

Sjukförsäkringen behöver bli bättre – det är orimligt att människor som varit med och betalat den, ändå inte får ersättning när de blir sjuka.

Det livslånga lärandet måste bli verklighet – i vår globaliserade och digitaliserade värld är utbildning genom hela arbetslivet en avgörande del av välfärden.

Vi har många anledningar att fira första maj.
Vi tror på alla människors lika värde, på solidaritet och på demokrati.
Vi vill förändra samhället till det bättre och vi är övertygande om att vi kan göra det, tillsammans!

Jenny Tillander
Ombudsman, IF Metall Nordvästra Skåne
Ordförande för Socialdemokraterna i Landskrona


Landskronahem svarar om Larvi

2019-04-29 09:29

Svar från Landskronahem gällande insändare från 2019-04-18 från Ann-Gerd Linander angående underhållsarbete i området  ” Larvi ”.

Landskronahem har från 2010 till dagens datum renoverat samtliga badrum med stammar i området. I samband med badrumsrenoveringen har ca 80 nya kök installerats enligt dåvarande tillvalsmöjligheter. I samtliga lägenheter har elen dragits om samt jordfelsbrytare installerats.

Landskronahem har gjort en översyn/utbyte utav hissar i höghusen. Landskronahem har även utfört spolning samt relining utav liggande stamavlopp. Dessutom har ny ventilation med styrning installerats i samtliga fastigheter.

Hårdgjorda ytor har Landskronahem underhållit löpande under åren, senaste åtgärden var infarten till området som asfalterades om under sommaren 2018.

Balkongerna har Landskronahem påbörjat en inventering på och lös puts kommer att tas bort. När inventeringen är klar vet vi hur pass omfattande behovet är och budget samt plan kan då upprättas.

Samtliga fönster i lägenheterna byttes under renoveringen 2010-2012 och fel på dessa avhjälps genom vår felanmälan.

Handikappshissarna uppfyller gällande krav och besiktigas årligen. Eventuella anmärkningar och underhåll utförs kontinuerligt.

Automatiska dörröppnare är en bostadsanpassning via Landskronastad. När bostadsanpassningarna ej är aktiva och är ur funktion tas dessa bort.

De plattlagda ytor som behövs åtgärdas, främst framför miljöhuset på Kapellvägen 3 C kommer att åtgärdas under sommaren 2019.

Med vänlig hälsning
Mikael Forsberg
VD AB LandskronahemFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser