PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Behövs det ett Landskronaparti?

2020-02-20 16:01

Tommy Persson har rätt! Och något måste göras åt saken! Men det är farligt att påpeka sådana saker – för resultaten av ombyggnationer blir nästan alltid till det sämre.
Torghandeln borde givetvis uppmuntras, och enligt marknadsmässiga metoder. Få säljare – lägre hyra etc.
Det samma borde gälla butiker – går det inte att sälja saker och ting, får butikshyran sänkas!
Och ett totalt förbud mot igenmurning av affärslokaler borde införas. Det handlar om hundratals butikslokaler som murats igen.
Uppmuntra affärerna ute i Örja att flytta in i centrum. Och nog kunde Pågatåg (till skillnad från Öresundståg) ledas in till centrum igen. Med en station i ett öppet tråg bredvid Teatern. Skånetrafiken har ändå gjort pågatågslinjerna för långa. (Trelleborg – Båstad fungerar inte, med stopp på alla stationer, och många tåg “delas” på Knutpunkten, har jag märkt. Landskrona City – Båstad och Landskrona City – Trelleborg skulle göra att lokaltrafiken får mer lagom långa linjer. Givetvis skall Pågatågen också stanna på
nya stationen) Vidare borde Järnvägsgatan öppnas för trafik igen – den passar helt enkelt inte som gågata.
Träden mitt i gatan kan förhoppningsvis flyttas. För att det skall handlas mer i centrum krävs också liberalare P-regler och fler P-platser direkt vid affärerna. Folk har inte råd att betala t.ex. 800 kr för två minuter i en lokal ICA.  

Köpbeteendet har i viss mån förändrats, men inte så drastiskt som det kan synas. En cykel kan knappast lagas på internet och livsmedelsbutiker har försvunnit i samma takt som andra typer av butiker. Vissa typer av affärer fungerar måhända sämre med konkurrensen från internet, men långt ifrån alla. Dessutom klabbar ju både posten och betalkorten långt ifrån perfekt. Och med kvantdatorns ankomst kommer den digitala krypteringen steg för steg bli mer osäker.  
 
Vi borde kanske starta ett Landskronaparti? Dess främsta mål borde vara en icke-ideologisk och pragmatisk politik samt att byta ut både det politiska och tjänstemannamässiga styret. Det finns absolut ingen anledning att glorifiera våran stad som den blivit under de senaste 10-15 åren.
(Och hur kan det stå tämligen många hyresfastigheter helt tomma, på Storgatan och Öresundsgatan t.ex, med de svårigheter att hitta bostäder för infödda som finns ?)
 
Pontus Eriksson


Sluta glorifiera Landskrona

2020-02-19 14:12

Politiker och tjänstemän.
Sluta glorifiera Landskrona. Landskrona upplevs som ett getto idag. Ta bara Rådhustorget i centrum, som exempel. Navet i Landskrona centrum. Kallar ni det, en upplevelse? Är det vackert? Finns det någon som stolt kan berätta för utomstående, att ”vi har en fin torgmarknad, ni måste besöka den…”

Nej, rena rama bombnedslaget och så har vi inga politiker och tjänstemän som rakryggade klarar att ta itu med kaoset! Hur svårt är det?

En vanlig vardag i Landskrona city, undrar man om man missat någon högljudd varningssignal. Det är helt utrymt! Visst går där runt en och annan i foppatofflor och en sliten täckjacka, men de upplevs inte som riktigt shoppingbenägna. Varför finns inga eller väldigt få studenter? Akademiker? Affärsmän? Livsnjutare? Jurister? Ja, listan kan göras lång. Det är klart en och annan lunchgäst rör sig snabbt igenom ”vimlet”.

Lördagar förr (bara 15 år sedan…) och nu, ja det är inte vad det har varit. Då har vi ändå ett större och mer kvalitativt utbud nu jämfört med då. (Om man bortser ifrån en sportbutik) Dessutom har Landskrona växt, invånarmässigt!? En ökning med 8000 personer.

Landskronabor.
Är det endast ett ändrat köpbeteende som ligger till grund? Eller är det att folk tagit ett aktivt val, att det är ”grönare på andra sidan”…!?
För mig veterligen saknar jag 90 % av de som rörde sig i centrum, för bara 15 år sedan. Detta “svek” av folket, för det tycker jag det är, är ödesdigert för Landskrona. Jag vet, att väldigt många flytt Landskrona centrum och förlägger sina inköp i Råå, Väla och på Centersyd. Många miljoner lämnar Landskrona årligen. 

Vad vill Landskronaborna? Nu är det hög tid att ta ställning! Det är bara en tidsfråga, När de stora kedjorna lämnar. Hur länge ska Landskronaborna vara illojala mot sina handlare? Tror ni verkligen att det är grönare på andra sidan? Anser ni, att ni får bättre service på stormarknaden? Visst, bekvämare och en “upplevelse”, kanske se människor man inte ser i Landskrona… Men vem beror det på? På alla andra, eller på var och en som inte handlar i Landskrona!?

Visst är Landskrona en skön och märkvärdig stad!

Tommy Persson
Landskrona ambassadör


Gräveriet

2020-02-19 09:40

André Eklind tar upp grävandet på Strandvägen (en av alla gräveriplatser) – på en skylt står att arbetet just på Strandvägen beror på att “gatan skall göras säkrare” – och nu nämner du ett “stort hål” samt att arbetet skall pågå “ett par år” (!!!).

Är det någon som kan förklara exakt varför det grävs ett hål som skall göra Strandvägen säker, vem som beslutat detta, med vilken befogenhet, samt det hela är tänkt att bli – och varför?

Och likadant – varför “Nya Idrottsvägen” som invigdes för ett år sedan – men sedan grävdes upp igen, och så har det varit i över ett halvår ? Varför gjorde man inte klart allt från början?

Inte ens under 1980-talets alla nedgrävningar av fjärrvärmesystemet var Landskrona i närheten av det nuvarande kaoset.

Stadsledningen tycks inte sakna pengar – eller lånar man pengar med det huvudsakliga syftet att irritera trafikanter, bussar , cyklister – ja nära nog alla invånare ?
 
Pontus Eriksson


Cykelbanan längs Strandvägen

2020-02-17 09:37

Det grävs i Strandvägen i Landskrona. Ett stort hål som stoppar busstrafiken ett par år, men även den privata biltrafiken får problem. Detta medför att det körs på cykelbanan som går parallellt med Strandvägen, naturligtvis inte bra eller tillåtet. Dock har jag full förståelse för att det sker, eftersom den skrivbordsprodukt som levererats från ansvariga tjänstemän är så verklighetsfrånvarande den kan bli.

Tyvärr blir det så här, när man fattar beslut utan att vara ute i verkligheten och gör riskbedömning utifrån hur folk reagerar, inte hur man TYCKER att det borde reagera. Hade man valt att gräva upp en sida i taget av Strandvägen, hade BÅDE kollektivtrafiken och den privata biltrafiken kunnat fungera under tiden de arbetar. Visst, det hade kanske blivit lite dyrare pga förlängd arbetstid, men hade det inte varit värt det? Jag förstår att det blir olägenheter när det ska utföras större jobb, och någon bli lidande, men det hade gått att minimera lidandet genom dialog istället för monolog.

André Eklind


Åter grävs det men varför?

2020-02-11 10:39

Förra året invigdes en ny väg, en slags ringväg över fd Gullstrandssksolan från curlingbanan till fd Nyvångs livs – för hur många miljoner då ?
Nu är den sedan länge uppgrävd igen. Vid Kopparhögarna tycks kommunen börja på en motsvarighet till “högen vid Åstorp eller Bjuv”.
Inhyrda bulldozers samlar jord massor på hög. Varför?  
Det grävs vidare på Föreningsgatan, Strandvägen och sedan denna veckan på Artillerigatan etc.
 
Ringvägen har gjorts om till någon “slalombana”. Strandvägen skall göras “säkrare” (enligt en skylt på Svaneholm) – men den är ju redan så säker
en gata bara kan bli !!! Med cykelbana och allt. Är cykelbanan måhända inte god nog för våran pamp, som förärar miljonbilar till en chef som inte ens behövs!
 
Inget av detta vansinnesbyggeri – absolut ingenting – tycks ha någon verklig förklaring. Inte ens affärsidkarna har fått veta något. Men här går det
hundratals miljoner upp i rök, utan minsta rimliga anledning och till skada för våra få kvarvarande affärer !
 
Pontus Eriksson


Svar till Torkild Strandberg Kommunstyrelsens ordförande

2020-02-04 08:37

Tack för ditt svar Torkild Strandberg. Jag vet hur lagstiftningen (EBO) fungerar så det behöver du inte upplysa mig om. Min fråga till dig var om empatin kan ta en paus. Vad som hänt med liberalerna som numer inte känner empati. Så har det inte varit historiskt utan arbetarrörelsen och liberalernas föregångare gick i armkrok för rösträttens införande i Sverige och alla människors lika värde. Vad har hänt? Har människovärdet tre dimensioner? En för människor födda i Sverige och en annan för människor födda utanför Sverige och deras barn och de som söker skydd i Sverige? Tycker du verkligen att Du skall bestämma var människor bosätter sig? Som liberal. Skulle du också som liberal vilja bestämma var de rika skall bo? Vill du inte skapa ett samhälle där alla är välkomna, där empati råder?

Landskrona har en historia av empati, som visade sig efter andra världskrigets slut. När de vita bussarna kom från koncentrationslägren till vår stad.
Landskrona bygger bostäder som aldrig förr, anser Du att dessa bostäder är ett utsatt område och vad gör ditt parti för att människor inte skall leva i utsatta områden eller leva i socioekonomiskt svaga områden i Landskrona? Staden är delad! Du och ditt parti har styrt Landskrona under lång tid tillsammans med den övriga borgerligheten. Varför har ni inte löst problemen? Är det brist på vilja eller brist på kompetens?

Människor känner sig inte trygga i din och borgerlighetens Landskrona. Kan det vara så att ni tycker att det är bekvämt att göra ingenting eller är det en politisk vilja att göra ingenting!? Svenska nyheter tog upp det absurda att hela Landskrona och Helsingborg är utsatta, som SVT visade i helgen.

Min fråga till dig var om du anser att empatin kan ta paus! Jag undrar fortfarande vilken värdegrund du och borgerligheten står för i Landskrona? Är din tro på nyliberalismen så stor att människor inte finns? Nej vägen till en ny framtid gör vi tillsammans så vi får ett samhälle för alla och skyddar dem som behöver skydd.

Claes Glader


Svar till Fatmir Azemi (S)

2020-02-03 16:41

Först vill jag påpeka att ditt svar avser en artikel i Landskrona Direkt, dock har jag skrivit en insändare innan fullmäktige i januari.
Artikeln utkom efter fullmäktige!! Kan anses som hårklyveri, då mina åsikter sammanfaller i båda.

Det var lite tunnsått med svaren, men bättre sänt än aldrig. Som jag förstått blev många av stadens partier, tagna på sängen, då handlingsplanen släpptes i början på januari, för att inte tala om alla kolonister. Det gavs alltså ingen tid för att seriöst diskutera handlingsplanen innan fullmäktige i slutet av månaden. Om det nu är tjänstemännen i kommunen som tagit fram denna handlingsplan UTAN diskussioner med  politikerna är det anmärkningsvärt! Absolut, med tanke på turbulensen i Kopparhögarna. Här borde man gå försiktigare fram, anser jag och inte hasta fram beslut på fyra veckor! Läsa av opinionen t ex.

Låt oss ta ett räkneexempel: 1400 kolonister.  Ett snitt på fyra röstberättigade på varje koloni, minderåriga icke räknade, däremot vuxna barn och barnbarn sedan mor och farföräldrar! 1400×4 = 6400. Lägg därtill övrig släkt och vänner samt allmänna sympatisörer. Det blir ett avsevärt antal röstberättigade! Således hastas fram ett förslag, utan större diskussion, som större delen av väljarkåren inte haft en aning om. Här kan man jämföra sossarna, som lade ner sin röst, med vissa politiker i Helsingborg som uppmanade folk, ang förslag om försäljningen av Öresundskraft att inte rösta!!

Jag tror att alla kolonister och boende i Landskrona, har en egen uppfattning i frågan, oavsett partitillhörighet? Åtminstone om de följt debatten i media. Oavsett, hade det varit justare att expropiera HELA området St Olofs Vång på en gång än att låta kolonisterna gå och oroa sig för ”är det min tur nästa gång?”.

Janne Svensson, kolonist


SD nej till Handlingsplan och BDT-filter

2020-02-03 14:02

Sverigedemokraterna yrkade avslag på handlingsplanen för Landskrona koloniområden samt om att förelägga kolonisterna att installera BDT-filter.

Flera tekniska aspekter kommer upp när det gäller BDT-filter och alla områden måste behandlas separat var för sig. Det är oerhört svårt att både kontrollera, administrera, samt genomföra. Ett BDT-filter kräver dessutom visst periodiskt underhåll, och man bör inte ringakta risken att det inte kommer att skötas i flera fall, antingen pga. okunskap eller helt enkelt ovilja hos användaren. Vid de fall man väljer den enklaste lösningen med låda ovan mark som ej placeras frostfritt, så ska ändå koppling till stenkista göras och kan knappast medges på befintliga kistor då de redan är för gamla eller oklart beskrivna vad gäller både volym samt funktion.

Sannolikt kommer det uppstå problem och hela processen blir för svår för Landskrona stad att överblicka. Det hela kompliceras än mer att staden, enligt gällande lag och förordningar, endast har en stödjande och granskande funktion. Staden är således inte kontrollerande utan det faller på respektive enhet att uppfylla kraven och anlita behörig konsult för uppdraget. Det verktyg som finns för staden är vite om uteblivna handlingar, dokument och korrekta processer inte uppfylls. Det är inte med i beräkningen men uppskattas som minst en heltidstjänst under hela tiden som arbeten pågår dvs. flera år. Även i framtiden kommer kontroller att behövas för att säkerställa funktionen i alla hundratals avloppsanläggningar som det faktiskt är. Regelverket försvårar detta än mer då besiktningar som kommer behöva göras med löpande intervaller, inte får göras av staden då de endast har en stödjande funktion och inte kontrollerande för att undvika jäv samt myndighetsmissbruk.

Sammantaget rör det sig om flera år och oerhört mycket rent fysiskt arbete både för staden samt branschnivå, med ett ytterst tveksamt resultat och miljövinst. Det är dock värt att nämna att en del i lagstiftningen medger kommuner att utfärda generella tillstånd för BDT, dels för att förenkla för främst fritidshusägare som kanske har skral ekonomi. Men som i detta fall utfärda generella tillstånd synes väldigt tveksamt inte minst ur miljösynpunkt. Samtidigt vältrar staden över allt ansvar på medborgaren samt skapar en potentiellt laddad situation med än mer tveksamma effekter.

Ersättningsnivåer på återtagna stugor
Samtliga stugor som återtas bör ersättas med taxeringsvärdet.

Det finns stugor utan taxeringsvärde men på Kopparhögarna ligger snittet på 89 000 kr. Vissa stugor har enligt Lantmäteriet ingen taxering och därför blir ersättningen för dessa godtycklig. Andra har värden upp mot 300 000 kr i taxering. Att inte ersätta det värdet skulle vara väldigt tveksamt ur juridisk synpunkt. Fastigheten är taxerad på s.k. ofri grund men betingar ett värde till den nivå som står skrivet. Det bör undersökas mer och hanteras av extern fastighetsjurist så att inga fel begås och blir kostsamma i efterhand.

Vem eller vilka och hur har ersättningsnivåerna beräknats? Insyn och transparens i frågan bör inte nog tydligt efterfrågas. Det är anmärkningsvärt att siffror presenteras men inte redovisas.

Att se alla koloniområden som samma sak och inte behandla dem utifrån sina förutsättningar separat, och titta på respektive styrkor, belastningar, men även tillgångar är troligen ett misstag från stadens sida.

Man kan inte vinna allt, men att ge och ta kan skapa kompromisser som är godtagbara för alla de berör.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd

Daniel Engström (SD)
Vice gruppledare KF


Kolonierna

2020-02-03 09:38

Här kommer en insändare som svar till : Kolonist har fått nog – säljer efter beslut i KF

Vi socialdemokraterna är måna om våra koloniområden i Landskrona, och vi vill att det ska vara ordning och reda i våra koloniområden. De är viktiga för alla Landskronabor, där de kan gå runt och njuta och uppleva de gröna oaserna.

Vi förstår besvikelsen efter måndagens kommunfullmäktigebeslut om handlingsplanen.

Anledningen till att vi socialdemokrater inte deltog i beslutet var för att vi inte har varit med under processen, under diskussionerna för att arbeta fram handlingsplanen. Dessutom var inte frågan förankrad och diskuterad med kolonisterna. Jag kommer som oppositionsråd bjuda in koloniföreningarna till gemensam dialog. För mig och socialdemokraterna är det viktigt att lyssna på alla de kolonister som berörs. Och om det blivit fel, då får vi göra om och göra rätt.

Avslutningsvis vill jag upplysa att även om vi socialdemokrater skulle röstat Nej på kommunfullmäktigemötet, så var det en majoritet för beslutet som fattades.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Svar till Claes Glader

2020-01-31 09:22

Landskrona har, liksom ett antal andra kommuner, tagit ett oproportionerligt stort ansvar för den nationella flyktingpolitiken. Vi har haft, och har fortfarande, ett betydande mottagande av asylsökande. Detta ger stora effekter på vår förmåga till en bra integration. Kommunstyrelsen har därför beslutat att undanta Landskrona från EBO. Vi behöver en paus från denna lag.

EBO-lagen gör det möjligt för asylsökande att ordna eget boende hos exempelvis släkt och vänner, och då fortfarande få sin dagersättning om 71 kr/dag, i stället för att bo på Migrationsverkets boenden. Lagen har, förutom att ett antal kommuner i Sverige fått bära stora delar av migrationspolitiken, lett till trångboddhet och segregation, då de asylsökande bosätter sig i redan trånga bostäder i socialt utsatta områden. Trångboddheten leder ofta till ekonomisk och social misär. Hårdast drabbas barnen, som exempelvis inte får plats att leka inomhus eller göra sitt skolarbete. EBO innebär sämre chans till integration, både för de nyanlända och för värdfamiljerna.

Landskronas socioekonomiska situation är ansträngd. Vi har ett övergripande mål om att bli en stad i ekonomisk och social balans – men vi behöver andrum för att kunna fullgöra våra ambitioner.

Torkild Strandberg
Kommunstyrelsens ordförandeFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser