PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Luftslottet

2020-08-26 09:04

Politikerna i nordvästra Skåne har bestämt sig för att bli ägare av en flygplats. Avtalet innebär inget annat än en rätt att driva en flygplats utan annat innehåll, det vill säga ett luftslott.

Att betala 20 miljoner för just ingenting torde trotsa all logik. Till detta kommer nära nog ”garanterade” framtida förluster. Vill rikta ett stort tack till Torkild Strandberg som inser att man inte ska slösa med skattebetalarnas pengar när det finns fullt av andra hål att laga och lappa.

Inom 10 år kommer det troligen att finnas el-flygplan. Då kommer vi i Landskrona, Höganäs och Klippan etc att flyga direkt till Kastrup och Sturup för vidare färd ut i världen. Då kommer bara Koenigsegg att behöva flygplatsen i Ängelholm men som testbana!

Sven Svederberg
Kommunfullmäktigeledamot (C)
Landskrona


Fråga om Walk of Fame

2020-08-24 10:12

Fråga om Walk of Fame

2020-08-24 10:02

Walk of Fame, hur fungerar det egentligen?

Vi är alla stolta över Landskrona. Det är vår stad på ont och gott, men även om Landskrona är ”Landets Krona i våra hjärtan”, så är Landskrona trots allt en liten stad med småstadens alla fördelar och problem. Ibland slår man sig för bröstet kör en jätteblyerts mitt i gågatan och då är Landskrona ”Europas Mittpunkt”. Charmigt, festligt, men om man inte bor i Landskrona så låter det lite som den norska räkan som slog sig för bröstet och skrek: ”Jag är en hummer!”.

Nu är ”Pennan” borta och man har skapat ”Walk of Fame” på samma plats. Det har man gjort i Hollywood och i en hel del andra städer, och det tycker jag själv är ett respektfullt
sätt att hedra de som varit med att skapa det Landskrona idag, och en påminnelse för den nya generationen att det tog tid, lång tid. En fin idé, men man måste förstå att resultatet kan lätt variera från sublimt till löjligt. Och det är fallet med fjolårets sten till Björn Afzelius.

Det är enkelt att raljera på temat Björn Afzelius, men hur passar han in på ”någon som växt upp, verkat eller på annat sätt gjort staden känd”? . Hur i all världen kunde Björn ens bli en kandidat? Att gå två år på Läroverket är väl knappast att man ”växt upp och verkat” i Landskrona? Hoola Bandoola från Malmö? Hur har de ”.. verkat eller på annat sätt gjort staden känd”? Kanske jag missförstår ”annat sätt”?

Bo Wikström kom med ett historiskt svar:
”Det finns inget krav på att man ska ha bott här för att få en sten. Erik av Pommern, Christian III och Karl X Gustav gjorde inte det, men de stenarna är det ingen som har några synpunkter på”.
Jaså? Jag ifrågasatte i fjol hur man väljer kandidater, men det blev aldrig något svar. Hur kunde en relativt okänd musiker blivit kändis hos Rotary eller Frimurarna? Jag kan inte föreställa mig att frimurarna sitter hemma och lyssnar på Hoola Bandoola!

Det är dags att ändra hur man väljer mottagare av ”stenen” innan ett löjets skimmer sänker sig över gågatan. Eller hur Bo och alla ni i Rotary och Frimurarna?
Nils-Eric Svensson – NES


Sorgligt att Pumphuset ska säljas

2020-08-18 17:11

Jag tycker det är sorgligt att ett levande kulturhus som Pumphuset i Landskrona skall säljas. Att kulturhuset säljs till ett företag från Halmstad gör saken ännu värre. Pumphuset är något som förknippas med Landskrona Sockerbruks historia.

Vi socialdemokrater anser att det är fel att sälja något som vi har varit med och byggt. Från början var det vår partikamrat Gösta Nilsson som tog initiativ till att bevara pumphuset och bygga om till det som det är nu. Gösta Nilsson ansåg att det skulle bevaras som ett kulturhus och museum och arbetade aktivt just för denna frågan.

Faktum är att vi har aldrig haft upp frågan i stadshuset för ett politiskt beslut. För oss har det varit självklart att det inte skall säljas överhuvudtaget. 

Fatmir Azemi
Kommunalråd (S)


Minnesstenarna engagerar

2020-08-18 12:04

Jag antar att det börjar närma sig för det tveksamma spektakel som innebär att många gånger okända storheter som passerat vår stad utnämns som stora profiler som gett glans och ära över vår fina stad.

 Ett av de mest halsbrytande exemplen är troligen Björn Afzelius, som gick två av sina fyra gymnasieår i vår stad. Någon som minns honom och hans stora bedrifter från den tiden?

En värdig person som spritt glädje till publik och teaterkollegor är kanske en rättvis sammanfattning, men en flaggbärare för Landskrona och en minnessten som tack för all PR han gett staden…knappast. Jag tänker då på Rolf Lassgård.

Jag satt en gång i Seglora kyrka på Skansen och talade med densamme under en paus i en film vi båda var med i, på olika nivåer. Han hade några svaga minnen av sina få år på Skånska Teatern i Landskrona, men inget direkt att skriva hem om…

Kanske minns han hellre cykelturen till och från jobbet på Teatern.

Den sortens pristagare, som har suddiga minnen om sin bostadsadress och inte minns vilken gata de bodde på är alltför lättviktiga.

Selma Lagerlöf, Enoch Thulin och liknande storheter är givetvis självskrivna för sina insatser. 

Många av de namn som dammats av på senare år har verkligen fått en att minst sagt höja ögonbrynen. Vad är det för källor som man pilkat i för att få fram ”kända och redliga representanter för Landskrona”.

Ett namn jag saknar är Nils-Erik NES Svensson , som med fantasi och framåtanda startade Sveriges första kommersiella radiostation, Skånes Radio Mercur, senare Radio Syd, som sände lätt musik till en stor del av södra Sverige. En verklig pionjär inom svenska media. Tidigare var landskronasonen upphovsman och arrangör av stora fester för främst ungdomar i västra Skåne, under namnet One O´Clock Jump under många år. Därefter flyttade han till Los Angeles och skaffade sig en utbildning inom radio/TV.

Mina egna meriter inom svenska media, främst TV, belönades av svenska folket i en omröstning om Sveriges populäraste TV-program i TV4 för ett knappt år sedan. Jag blev både etta och tvåa för ”På Spåret” resp. ”Nöjesmaskinen”.

I all enkelhet

LENNART ANDERSSON
Journalist och TV-producent, född och uppvuxen i Landskrona


Svar till Eva Ohlsson angående Pumphuset

2020-08-17 16:19

Frågan om försäljning av Pumphuset har aldrig varit uppe för ett politiskt beslut.

Kommunen har en gång i tiden gått i borgen för ett lån, och det är Borstahusens Museiförening som äger och förvaltar Pumphuset samt att driver det museum som finns i fastigheten, och hyr ut restaurangen. Detta är ingen kommunal fråga.

Museiföreningens styrelse har själv tagit beslutet att sälja det till omnämnda MTA för att på så sätt säkra driften och konsten.

Personligen tycker vi att det hade det varit trevligt med en lokalt förankrad entreprenör som tagit över, men detta beslut har Museiföreningen själva tagit och det får vi respektera.

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Vad tycker S och SD om försäljningen av Pumphuset?

2020-08-17 14:30

Vad gör S och SD i frågan om försäljningen av Gamla Pumphuset i Borstahusen till Halmstads företaget MTA som enligt arrende underskrivet av Gösta Nilsson, Niklas Karlsson bland andra där det står att det inte får säljas utan ska bevaras som Kultur och Museum?
Varför får inte Landskrona lokalt förankrade krögare och fastighetsförvaltare ta över och driva det vidare?

Det var många företag, privatpersoner och Landskrona stad som stöttat och skänkt mycket pengar för att bevara Pumphuset som skulle rivas 2004.

Det finns en röd tråd, Torkild, Gunlög fd ordförande i Museiföreningen , fd restaurang krögaren pumphuset, herr Alexandersson Landskrona stad och MTA  från Halmstad.

Offentlig upphandling, varför har man inte gjort det? och kan man bara strunta i skrivna avtal?

Eva Ohlsson Landskronabo


Ja till Europaspåret mellan Landskrona och Köpenhamn!

2020-08-12 13:43
Tommy Jonasson har på Planket ställt en fråga till moderaterna i Landskrona gällande hur vi ställer oss till Europaspåret kontra H-H-förbindelsen. Bakgrunden är en debattartikel skriven av ett antal företrädare för moderaterna i västra Sverige, Region Skåne samt i Helsingborg, där man tar upp behovet av en ny fast förbindelse mellan Skåne och Själland och argumenterar för H-H-förbindelsen.  
Detta ställningstagande är ingen nyhet för oss i Landskrona. Inte heller är det obekant att samtliga partier har svårighet att få gehör för Europaspåret, vi är trots detta övertygade om att det alternativet är att föredra och att det medför större fördelar jämfört med en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Att bygga en sådan tunnel på en av de djupaste platserna i Öresund kräver stora landanslutningar därmed stora ingrepp på land. Dessutom har de själländska politikerna varit tveksamma, då det skulle resultera i en ny stor järnväg längs Öresundskusten, där det redan idag är tättbebyggt.
Med Europaspåret från Landskrona till Hovedbanegården i Köpenhamn förkortas restiden till Själland för våra kommuninvånare men även för exempelvis hallänningar som skulle ta sig till Köpenhamn på kortare tid än med en järnväg via H-H. Ytterligare en fördel är att gods kan transporteras via Europaspåret, vilket är betydligt svårare på H-H.
Det finns således en stor mängd fördelar med Europaspåret och vi som är företrädare för Landskrona måste upplysa våra kolleger i andra kommuner, regioner och riksdag om detta återigen, men i ärlighetens namn har det varit svårt att få deras intresse för denna fråga. Det vanligaste svaret vi får när vi för Europaspåret på tal är att vi har kommit för sent in i matchen. Vi menar att det är ett oväsentligt argument, då fördelarna för denna lösning är övervägande.  
För den som vill veta mer om Europaspåret så kan man gärna ta en titt på ett klipp på Youtube.
Torbjörn Brorsson (M). Kommunalråd
Annika Segerlund (M). Ordförande för moderaterna i Landskrona

Vad vill Landskronamoderaterna?

2020-08-12 10:16

Öresundsbrons 20-årsfirande blev som det blev. 11 juli 2020 publicerades en debattartikel i GöteborgsPosten med rubriken ”Hela västkusten vinner på fast förbindelse Helsingborg – Helsingör”.
Den har undertecknats av mycket tunga M-politiker nämligen:
Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, Region Halland,
Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, Region Skåne,
Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande, Varberg,
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, Halmstad,
Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, Kungsbacka och
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, Helsingborgs stad

De har argumenterat för en fast HH-förbindelse och för att få med Göteborgs stad och Västra Götalands-regionen i att engagera sig mer i frågan.

Men frågan är: Vilken inställning har (M) i Landskrona? Man kan liksom inte låtsas som ingenting hur länge som helst. Är det affärsmässigt att släppa tunnelprojektet Landskrona – Köpenhamn?
Niklas Karlsson (S) tog upp frågan i insändaren”Öresundsbron 20 år – Hipp Hipp Hurra!” den 1 juli 2020. Niklas konstaterade: ”Vad framtiden bär med sig kan vi bara gissa, men den ligger i våra egna händer.”

Moderaternas inflytande över valet av placering av nästa fasta förbindelse mellan Sverige och Danmark är en ödesfråga. Den betyder kanske inte särskilt mycket för den enskilde skattebetalaren i Landskrona, men för fastighetsägarna är det en fråga om guld eller silver! Och vad vill (M) göra om Landskronas tunnelprojekt ratas?

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Kan du inte se Perseiderna? Hör dom istället!

2020-08-12 10:08

Det här låter som ett aprilskämt, men det är det inte. Om moln eller störande ljus gör det svårt, så finns det ett sätt till.

Tag din din gamla (analoga) transistorradio och ställ den utomhus. Drag ut antennen. Starta den på FM-bandet. Ställ in den på en frekvens där det inte finns någon sändare (!). Eller om du hittar en svag sändare på ett främmande språk. 

Vitsen är att en meteor under några sekunder gör det glödheta spåret elektriskt ledande. Då speglar det ner signalen till din radio. Så du hör kanske under några sekunder tydligt ett program på italienska, bulgariska, ryska eller något annat.

Då vet du att du har observerat meteoren genom att höra den in radion.

Den bifogade bilden visar hur radiosignalen reflekteras ner från radiosändaren (transmitter) till din radio (receiver), med hjälp av det glödande meteorspåret.

Jag tänker själv lyssna nu ikväll (den 11/8) och följande kvällar, men detta kan man göra året runt, dygnet runt, för det kommer alltid strömeteorer.

Lycka till, du som gör ett försök! Rapportera om du lyckats!

Bengt Rosengren
Civilingenjör, elektroteknik.Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser