PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Tankar kring en saluhall

saluhall

Med anledning av den enkät som gjorts den gångna veckan, om vad Landskronaborna önskar i centrum, vill jag skriva några rader.
53 % av de som svarat, 420 personer, ville ha en saluhall! Glädjande!
Synd att man inte från investerarhåll och kanske framförallt från Landskrona stads håll, förstod vilket fantastiskt dragplåster en sådan etablering hade varit.
Som jämförelse kan nämnas, att i Lund har man insett hur mycket deras saluhall betyder. Där ägs och förvaltas saluhallen av Lunds kommun. För två år sedan investerade man 120
miljoner i en renovering av densamma!! Kan bara konstatera att min ambition att förverkliga en saluhall i Landskrona var helt rätt i tiden.

Tyvärr strandade hela konceptet på finansieringen, en misstro från stadens lokala bank, på att Landskrona var mogen för en saluhall! Bankerna överhuvudtaget har en ny policy, som inte gynnar företagande rent generellt och småföretagare i synnerhet. En banktjänsteman sa t.o.m. ”pengar man satsar i fastigheter i centrala Landskrona, får man aldrig igen”!! Dessutom lös investerare med sin frånvaro. I Landskrona förekommer ett revirtänkande som inte är gynnsamt.

Folk har ett större matintresse idag än någonsin. Samtidigt har man ett kvalitetstänk, vad
gäller matvaror. Alldeles för många har missbrukat sitt ansvar gentemot konsumenten. Idag är man mycket mer medveten/upplyst om matskandaler i form av bl.a. felaktig datummärkning. Trenden är att man vill kunna handla färska varor över disk och framförallt ta del av specialbutikens kompetens! Den service den lokala handlaren kan ge med sitt specialsortiment, klarar aldrig de stora matvarubutikerna att erbjuda kunderna. Det ligger i sakens natur, man kan inte attrahera personal med den specialkompetensen.
Däremot anser jag att de stora matvarubutikerna fyller en stor kompletterande funktion, med utbudet av i första hand dagligvaruhandel. Men även möjligheten för konsumenten att
”inledas” till de exklusivare produkterna. I förlängningen krävs dock en kompetens och
service som specialbutiken kan ge. Att överhuvudtaget tänka sig att förlägga en saluhall eller för den sakens skull en specialbutik, som inte ligger i närheten av en dagligvarubutik av dignitet, är ”otur när man tänker”. Framförallt i en stad som inte har ett naturligt flöde av köpstarka kunder.
Tillgänglighet och parkeringsmöjlighet är några andra aspekter som är A och O.

En saluhall förknippas mycket med nostalgi! Därför är det väldigt viktigt med miljön, hur
man utformar lokalerna. Det går inte att tro att man bara kan bygga nytt och erbjuda ett
specialsortiment! Utan i så fall bekosta lokalerna att se ”gamla” ut. Malmö stad renoverar just nu en fastighet som ansågs rivningsfärdig, till just sluhall, om allt går som planerat öppnar man i höst.

Kunden/gästen vill erbjudas en upplevelse, när hon har tid.
Att endast erbjuda försäljning av varor fungerar heller inte. Den medvetna konsumenten begär mer än så. I dagens sönderstressade samhälle vill man kombinera med möjligheten till förtäring på plats. Detta sätter naturligtvis ett stort fokus på den miljön verksamheten ska vara belägen i. ”Miljön är halva måltiden”. OM någon har ambitionen att förverkliga Landskronabornas önskan idag, vill jag bara med detta, dra mitt strå till stacken och den kompetensen bjuder jag på!

Tommy Persson
Pappa till etableringen av
nya Smakfullt Ost & Delikatesser
och blivande Hôtel Gruyére.

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).