PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Torsdagen den 27:e januari
5.5°C 6.7m/s
Dagens namn: Göte, Göta

En nästan sann julberättelse - Landskrona del IV

2017-12-22 10:40

Sagt och gjort några år senare skedde rymningen. De båda bröderna tog sig till Malmö Central och hade turen att en man löste biljetter till dom eftersom de sa att de tappat sina pengar för resan. De hade sagt till mannen att de skulle hälsa på sin farmor och farfar i Landskrona för att där se BoIS i seriepremiären mot IFK Kristianstad.

Rymlingarna plankade in på matchen och BoIS vann naturligtvis och skulle senare också vinna division 1 södra. De randiga giganterna fick möte Örgryte IS i kval till allsvenskan, tyvärr gick det inte så bra för BoISarna som fick stanna kvar i division 1 södra ytterligare en säsong. BoIS spelade bra hela det året och fick på nytt kvala. Denna gång mot Degerfors IF och det började bra, BoIS vann med 3-2 på bortaplan och skulle nu enkelt avfärda Degerfors på hemmaplan. Det var här den svartvitrandiga hunden dök upp utanför IP. Men även denna gång slutade det med att BoIS missade allsvenskan då laget förlorade med 3-2 hemma och förlorade en tredje match i Stockholm. Sorgen var stor i Landskrona men skulle bli större några år senare.

Avslutning följer efter lunch…
Bengt Johannesson


En nästan sann julberättelse - Båtresan till Köpenhamn del III

2017-12-21 16:01

Desto mer de konsumerade desto intensivare blev berättandet om Landskronas ledande fotbollslag BoIS.  Sällskapet kom osökt ni på kvalmatchen mot Degerfors IF 1959. Det var då den svartvitrandiga schäferhunden dök upp vid IP innan matchen tillsammans med två pojkar som såg nästan likadana ut och som hunden var dom också randiga.

Ynglingarna skulle ta med sig hunden in på IP men vakterna förhindrade tyvärr detta. Hunden fick lämnas kvar utanför och en gammal man tog hand om den. Men vilka var pojkarna? Deras historia hade börjat mycket tidigare, närmre bestämt i skogarna mellan Argentina och Brasilien 1947 då en ung argentinsk kvinna gick ut i skogen för att plocka blåbär och stötte på en fotbollsjonglerande brasilianare.
9 månader senare föddes gossarna som sedermera kom att älska Landskrona BoIS.

Eftersom den unga kvinnans familj var fattig och stor kunde man inte mätta fler munnar så bröderna hamnade på ett barnhem i Rosario där de tillbringade sina första 4 år. En svensk diplomatfamilj adoptera barnen och tog med dom till Malmö 1952. Gösta som adoptivpappan hette tog med dom på en fotbollsmatch på Malmö IP när pojkarna var 6 år gamla. Göstas favoritlag Malmö FF skulle möta Landskrona BoIS i en träningsmatch inför säsongsstarten. Pojkarna blev genast förtjusta i fotboll och speciellt Landskrona BoIS som dom tycke hade så granna tröjor. De beslöt sig för att rymma till Landskrona.

Fortsättning följer imorgon…
Bengt Johannesson


En nästan sann julberättelse - Norge resan del II

2017-12-21 14:47

Landskroniterna hade hört talas om en svartvitrandig hund som hade synts i samband med kvalmatchen mot Degerfors 1959 på IP i Landskrona, men aldrig om svartvitrandiga renar.

Väl framme i Tromsö träffade vårt sällskap på professor Justisen som berättade om samerna och deras kamp för rätten till betesmarker för sina djur. Norska kapitalintresse ville precis som i Sverige exploatera betesmarkerna, detta trots samernas urgamla rätt. Justisen och andra försökte förhindra en exploatering av privatkapitalet och han hade inte tid för årets julklappsutdelning med lovade att följa med till samebyn.

Dagen efter åkte sällskapet upp på fjället till byn. Mycket riktigt var nästan alla renar svartvitrandiga och vår tomtar från Landskrona tjöt av lycka.

Renarna inhandlades av tomtesällskapet och transporterades ner till Oslo där de skulle få träning i Holmenkollens backar. Först påbörjades träningen i den lilla backen och därefter i den sen stora backen under några dagar för att sedan åka med båt till Köpenhamn. Träningen var avsedd att ge dem färdigheter inför julnattens klapputdelning. Tomtesällskapet fröjdade sig i Oslos nöjesliv under dessa dagar tillsammans med norska tomtar. Renarna var lättlärda och var flygfärdiga och transporterades till båten, där tomtarna befann sig och som vanligt var de törstiga och inmundiga en mängd starka drycker och talade om de randiga renarna och vilken succé de skulle bli i Landskrona.

Fortsättning följer…
Bengt Johannesson


Till stöd för kvinnohuset

2017-12-19 11:41

Sirius Orden Logen VI Mirzam fortsätter stödja kvinnohuset. På måndagen var Fredrik Hertzberg på plats för att skänka julklappar till de kvinnorna som för tillfället bor på kvinnohuset.
Gåvorna togs emot med tacksamhet, och VI Mirzam fortsätter sina diskussioner om hur de i framtiden ska hjälpa kvinnohuset.

André Eklind
President Logen VI Mirzam.


Javisst kan Landskrona både mer och bättre

2017-12-18 14:45

”Landskrona kan mer och bättre”, skriver Jenny Tillander och Jonas Esbjörnsson. Javisst kan Landskrona både mer och bättre. Men vi kan också betydligt sämre, vilket inte minst visades under socialdemokraternas tid. Vi övertog 2006 ansvaret för en stad i utförsbacke. Företagen flydde staden, otryggheten bredde ut sig och skolresultaten var på en oacceptabel nivå. Nu vänder utvecklingen. Grunden för detta är en politik och ett ledarskap som både kan, vill och vågar. Att, som Landskronas socialdemokrater gjort under de senaste 10 åren, bara säga nej till förändringar och utveckling stoppar inte bara utvecklingen, utan får hela
staden att backa. Men visst kan Landskrona både mer och bättre. Men då krävs mer än att skriva önskelistor. Vi är fast beslutna att fortsätta den utveckling som satts igång. Så håll i er nej-sägare och bakåtsträvare. Vi har bara börjat!

Massor händer i Landskrona just nu. Här är ett axplock av händelser, beslut, förändringar och utveckling som vi vill lyfta fram.

Att staden har förändrats märker alla som rör sig i stadsmiljön. Stadsutvecklingen fortsätter med nya bostadsområden, och en lång rad fastigheter renoveras. I Karlslund står vi i början av ett omfattande förändringsarbete. Tryggheten ska öka och hela området lyftas. Målet är ett välmående Landskrona. Under året som gått har bl.a. Biltema, Rusta och Elgiganten slagit upp portarna. Betydelsen av detta kan inte nog betonas. Dels ger det alla Landskronabor möjlighet att handla på hemmaplan, dels leder det till arbetstillfällen och tillväxt.
Sällanköpshandeln har ökat med 5.7 procent. Företagsklimatet har gått upp rejält och är nu bland de bästa i Sverige. Företag i Landskrona expanderar och nyanställer. Oatly fortsätter att växa och bygger nu ut. H&M kommer att utöka sin butiksyta och öppna ett H&M Home i Landskrona. Elbilstillverkaren Uniti har förlagt sin produktion till Landskrona, vilket dragit till sig nationellt och internationellt intresse. Barnmorskestationen har öppnat så att gravida
återigen får ultraljud i Landskrona. Sedan 2006 har antalet privata jobb ökat med nästan 2300.

Kommunen gör omfattande satsningar på exempelvis enkla jobb för att öka sysselsättning i staden. Det tvätteri som startat är en del av detta. Målet är att komma ned i ett skånesnitt vad gäller arbetslösheten. Socialbidragen, som länge varit höga, har minskat med 20 miljoner/år.
Att skattekraften ökar och att det går bra för företagen i Landskrona är nödvändigt för att vi långsiktigt ska klara välfärden. Nyligen invigdes ett nytt äldreboende, Västerpark, och nu byggs vårt första trygghetsboende. Området runt stationen lyfts med fler parkeringsplatser, ny kiosk och en väntsal. Vi ställer om kommunens fordonsflotta till eldrivna bilar och cyklar.
Vi planerar nu för en ny infrastruktur för laddstolpar, så att fler i Landskrona kan gå över till elbilar. Vi kommer, som en av de första kommunerna i Sverige, ställa om kollektivtrafiken till att bli helt elektrifierad. Vi har tagit ett plastinitiativ som ska minska mängden plast i Landskrona. Ett arbete med solceller på kommunala fastigheter har påbörjats och vi uppmuntrar privata solcellsprojekt.

När socialdemokraterna styrde Landskronas skolor låg resultaten långt under rikssnittet. Den negativa skolutvecklingen i Landskrona har vänt. Stadens kommunala skolor har nu stabiliserat sig på en nivå som ligger en bra bit över rikssnittet. Vi erbjuder läxhjälp på alla skolor och har gjort omfattande satsningar på elevhälsan så att det finns kuratorer, skolsköterskor och skolläkare. Våra förskolor leder utvecklingen i landet när det gäller kunskapsuppdraget i förskolan med målsättningen att alla landskronabarn ska vara väl förberedda när skolan börjar. På Öster har vi etablerat en förskola där det tidigare låg en svartklubb. Häljarps skollokaler rustas upp för mångmiljonbelopp och en ny förskola öppnas. Även i Glumslöv kommer en ny förskola byggas. Internationella Engelska Skolan har
etablerat sig i Landskrona och stadens elever har nu tillgång till en internationell,
engelskspråkig skola.

Tryggheten har stärkts under 2017, i motsats till många kommuner där utvecklingen går åt motsatt håll.
Häljarp får nu fjärrvärme. Glumslöv får fiber. I Asmundtorp planeras hyreshus. Härslövsbadet har renoverats och återöppnats.
Weibullsholm gör vi nu om till handelsområde, med tillgång till kollektivtrafik. Likaså har byggandet av Örja Handelscentrum initierats. I staden bygger vi ut zoner med gratis WiFi.
Teaterparken har fått en ny lekplats. PULS arena har givit många idrottsföreningar en ny, modern hemvist. Landskrona Foto har satt Landskrona på kulturkartan lokalt, nationellt och internationellt. Vid senaste fotofestivalen var fotografer från 50 länder och sex världsdelar representerade.
Mycket är gjort men det finns mer att göra. Dessa resultat är frukten av ett hårt och
fokuserat arbete på konkreta förändringar och en konkret utvecklingsplan,  ”Landskronas vägval” från 2010. Målet är ett Landskrona som präglas av tillväxt och hållbarhet, trygghet och framtidstro. Tillsammans fortsätter vi att lyfta Landskrona. Ska denna utveckling fortsätta krävs det mer av en kommunledning än förmågan att säga nej och skriva önskelistor! För ständiga nej till utveckling och förändring kommer att innebära att vi snart är tillbaka i utförsbacken.

Torkild Strandberg (L)
Torbjörn Brorsson (M)
Elvir Mesanovic (MP)


En nästan sann julberättelse

2017-12-18 09:24

Prolog
Denna julberättelse tar sin början i Köpenhamn i juli månad. Världens tomtar hade som vanligt sitt årliga tomtemötet på Bakken utanför Köpenhamn den 24 juli. Tre svenska tomtar hade följe från Landskrona och Helsingborg. De startade Danmarksresan med att ta färjan till Helsingör och gick till Valdemars värdshus för att inmundiga en öl och en lille en. De började komma i form på tåget ner mot Köpenhamn och missade Klampenborgs station. Med andra ord missade sällskapet tomtemötet. Så de fick ha ett eget möte i Köpenhamn. Där beslutade de nordvästskånska tomtarna att ha en gemensam resa under julafton för att dela ut julklappar. Men först skulle de åka upp till Norge för att skaffa renar. De gamla renarna var trötta och hade nu fått gå i pension.

Norge resan del I
De tre tomtarna hade fått sällskap av ytterligare en tomte så de var alltså totalt fyra tomtar som tog båten från Köpenhamn till Oslo. Efter en festlig tur var tomtesällskapet framme i Oslo på morgonen. Där träffade man några norska tomtar som skulle guida dem till Tromsö och en sameby på fjället. Det var i denna sameby renarna skulle inhandlas för att dra släden på den kommande julnatten. Sålunda åkte hela sällskapet till Tromsö samma dag med tåg. Resan skulle ta nästan tjugo timmar i anspråk. Våra tomtar bjöd till fest med var som återstod från Oslobåten. Stämningen tilltog. Den uppsluppna församlingen berättande både sanna historier och skrönor och stämningen var på topp. De norska tomtarna berättade att samerna hade framavlat renar som var svart-och vitrandiga genom att para finska vita albino renar och ryska svart renar. De landskronitiska tomtarna trodde inte sina öron, var detta verkligen sant? Norrmännen bedyrade sanningen i detta och menade att de skulle få se är de kom upp på fjället.

Fortsättning följer…
Bengt Johannesson


Torghandlarna diskriminerade

2017-12-15 14:42

De nya öppettiderna för torghandeln i Landskrona kan bryta mot EU:s regelverk.

I ”Särskilda bestämmelser om torghandel” har kommunen skrivit in de nya tider på vilken torghandel får ske. Enligt de nya reglerna får torghandeln på Rådhustorget inte pågå längre än till kl 14,00. Men detta bryter med stor sannolikhet mot EU:s direktiv om att tillståndsgivning ska vara “icke-diskrimine­rande” och “proportionell”.

Detta stadgar EU:s tjänstedirektiv

Artikel 10.2c

Tillståndsförfaranden ska grundas på kriterier som hindrar berörda myndigheter från att göra en godtycklig bedöm­ning. De ska vara:

  • icke-diskriminerande
  • motiverade av tvingande hänsyn till allmänintresset
  • proportionella i förhållande till detta syfte avseende allmänintresset
  • tydliga och entydiga
  • objektiva
  • offentliggjorda i förväg
  • öppna för insyn och tillgängliga.

Artikel 16:1c

Kravet ska vara lämpligt för att uppnå det mål som eftersträ­vas och får inte gå utöver vad som är nödvändigt för att upp­nå målet.

Stig Wiklund


Vad händer i BoIS?

2017-12-13 10:59

I dag funderar jag mycket på vad egentligen anställningen av Peter Svärd som sportchef i BoIS betyder? Hos mig framkallar detta offentliggörande två frågor:
1) Det meddelas att “Issa Manglind, som haft rollen som sportchef tillfälligt (?) lämnar den posten”. Mig veterligt har Issa Manglind aldrig utsetts till sportchef i BoIS utan engagerats för att vara ansvarig för ungdomssektionen. Hans s.k. uppdykande som sportchef och därmed ingående i F U är ju en bidragande orsak till den kraftiga turbulens vi nu ser i föreningen.
2) I fortsättning av offentliggörandet kan man läsa: “Peter Svärd kommer på kort sikt prioritera arbetet med att skapa en stark trupp inför S E 2018”. Innebär då detta att arbetsordningen förändras så att det inte är Agim som säger till Svärd att “den och den spelaren vill jag ha”? Nu blir det Svärd som säger till Agim att “den och den spelaren skall du ha”! Allt beror på hur det anställningsavtal som tecknats mellan BoIS och Svärd är formulerat och härvid lag har jag mina farhågor.

Björn Lind


Moderat Vellingemodell kopieras

2017-12-13 10:54

Vi ställer krav på arbetslösa och försörjningsstödstagare. Uppfyller dessa inte vissa krav så får de sin ersättning sänkt eller i värsta fall blir ersättningen helt indragen. Egentligen inget konstigt då personers rätt till försörjningsstöd regleras i socialtjänstlagen, där finns krav på att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Det handlar om skyldigheter och rättigheter. Dessa krav ställer vi sällan eller aldrig på våra nyanlända, många gånger i rädsla att bli utmålade som främlingsfientliga eller rasister. Detta sänder helt fel signaler, att det är helt okej att vara passiv för att få ta del av olika former av bidrag. Ni som följer politiken på riksnivå kan ju inte ha undgått hur Moderaterna de senaste åren köpt in en massa kopieringsapparater för att hinna med och kopiera SD:s förslag. Nu använder vi vår egen kopieringsapparat för att göra det omvända. SD vill införa integrationsplikt likt Vellingemoderaterna. Vi vill ställa krav på nyanlända som väljer att bosätta sig i Landskrona. Detta innebär att uppfyller nyanlända inte vissa krav så kommer de att få sitt bidrag sänkt eller helt indraget. Integrationsplikten innebär i korthet att nyanlända ska, inte bör, göra framsteg i SFI samt genomgå och få godkänt resultat på en kurs i samhällsorientering. Dessutom måste krav ställas att personen följer de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete. Detta måste gälla alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer. Arbetsmarknaden ska inte anpassa sig efter nyanlända, det är nyanlända som ska anpassa sig till arbetsmarknaden genom att höja sin kompetens. Vi kan skapa goda förutsättningar för våra nyanlända, men det är till sist upp till dem själva om de vill integreras, om de vill lära sig språket och arbeta. Gör din plikt, kräv din rätt – som arbetarrörelsen en gång i tiden myntade men som av någon anledning tappades bort. Att ställa krav är att bry sig.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Är ordning och reda viktigare än levande handel på Rådhustorget?

2017-12-13 08:58

Läste på Landskrona Direkt politikernas synpunkter om torghandeln på Rådhustorget.
Min första reaktion var att alla läst samma “manus” innan de uttalade sig. De fem tillfrågade politikerna återkommer samstämmigt om att “det skall vara ordning och reda” på torget.

Naturligtvis skall det vara det, det är vi alla överens om. Men det är inte vad frågan gäller för torghandlarna, utan höjda taxor, mindre säljtid och regelverk som jagar bort handlarna p.g.a. minskad lönsamhet. Något de själva vittnat om.
– Stadsmiljöchefen säger sig ha fått synpunkter om dålig ordning av politiker och samtal med invånare genom klagomål på utbud, utseende och skötsel. Men kan inte dokumentera detta.
Själv har jag fått en hel del positiva kommentarer från “invånare” efter min insändare med rubriken: “Ett levande centrum, med ett dött Rådhustorg”? som tycker torghandeln är en viktig del av stadsbilden.
– Frågan till politikerna borde vara om de vill ha ett levande centrum med aktiv torghandel eller ett dött centrum och tomt torg?

Att torghandeln finns på Rådhustorget några timmar på lördagarna
hindrar inte andra säsongsarrangemang att hålla till där alla andra tider. Att gå på torget på lördagarna är inte bara ett folkligt nöje i Landskrona, utan i alla städer. Utveckla -inte avveckla-torghandeln  på Rådhustorget!

Benny JönssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser