PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Lördagen den 22:e januari
2.7°C 4.1m/s
Dagens namn: Vincent, Viktor

Julberättelse dag 4

2020-12-04 09:18

Det hade snöat på natten och när pojkarna vaknade såg de snö för första gången. De blev helt förundrade och ville genast bege sig ut i kast med snön. Men först måste dom äta frukost. Det var snabbt överstökat och sen rusade dom ut i snön och kom på att man kunde göra fotbollar av den. Men det gick inte så bra att sparka på den, den gick itu, så det var ingen bra ide. men ganska snabbt kom dom på att man kunde göra bollar och kasta, ett infernaliskt snöbollskrig påbörjades först mellan bröderna och sedan med andra barn. Det hela slutade med att tvillingarna vann klart och en rädsla uppstod hos förlorarna för dessa tvillingar som inte talade svenska. Men svenska lärde dom sig ganska snabbt av sina fosterföräldrar. Det blev ständiga fajter med malmöpojkarna inte bara i snöbollskrig utan i allt möjligt under leken.

Julen närmade sig och tvillingarna vistades mycket i hemmet där dom fick ta med sig de andra barnen och leka tillsammans med dessa. Den första julen i Sverige gick och även den andra julen. Det tredje året i Sverige var nu till ända och pojkarna hade utvecklats både mentalt och fysiskt och på våren fick dom gå med Gustav på fotboll på Malmö IP. Den första match de såg var när MFF skulle möta Landskrona BoIS i en träningsmatch. MFF hade blivit svenska mästare året innan och Landskrona BoIS låg i division II som det då hette. Tvillingarna blev genast förtjusta i BoIS i sina svart och vit randiga tröjor. Kärlek uppstod till Landskrona BoIS som dom ville se spela fotboll i Landskrona . Men hur skulle detta gå till? Gustav var ju MFFare så det kunde bli svårt, så pojkarna måste hitta någon plan.

Bengt Johannesson


Julberättelse dag 3

2020-12-03 09:16

Diplomaterna hette Gustav och Elsa och kom ursprungligen från Malmö, dit dom nu tänkte återvända igen efter åren i Argentina. Elsa ville gärna adoptera en liten flicka men Gustav hade inte brytt sig om könet. Men då han såg tvillingarna spela fotboll i Rosario Centrals randiga tröjor som dom fått av Ernesto blev han helt begeistrad och han ville adoptera båda. Han kunde ju ta med dom till Malmö IP när de blev lite större för att se MFF som var hans favoritlag.

Både Gustav och Elsa blev förtjusta i pojkarna som hade en argentinsk mamma och en brasiliansk pappa, fick de reda på. Nu skulle papperskvarnarna mala innan det blev klart för adaptation och resa hem till Sverige och Malmö. Paret besökte barnhemmet varje dag för att bekanta sig med pojkarna. Efter tre veckor blev adaptationen klar, paret och pojkarna kunde åka till Buenos Aires för att flyga till Sverige.

Skilsmässan från barnhemmet blev smärtsam för både personal och barnen. Men detta var det gängse mönstret vid dessa ständiga separationer på hemmet. Väl i Buenos Aires kunde man roa sig några dagar innan resan hem till Sverige bl.a tog Gustav pojkarna till Boca Juniors hemarena La Bombonera som var skrudad i de svenska färgerna gul och blått. Fotbollsklubben hade när den bildades tagit sina färger efter en svensk båt som passerade i sundet när man skulle bestämma färgerna på sin fotbollsdress och så blev det. Pojkarna blev lite förvirrade och trodde de var i Sverige. Gustav förklarade då att de fortfarande var i Argentina och dess huvudstad Buenos Aires. En viss besvikelse uppstod i pojkarnas sinne, men den gick snabbt över. 

Tiden var nu inne att att embarkera flyget till Köpenhamn där planet skulle landa och sedan skulle en färja ta dem till Sverige och Malmö. Efter en lång flygresa kom man äntligen fram till Malmö. Det var vinter i Sverige och kallt, så pojkarna behövde vinterutrustning.  


Dags för nyval

2020-12-02 13:37

Hur länge skall vi låta Torkild och hans allierade i treklövern hålla på?
Skulle han och hans vänner inte leka med våra skattemedel, anställa chefer efter chefer med dyra tjänstebilar, och sen betala ut höga avgångsvederlag så skulle vi spara in en massa skattekronor.
Det är också märkligt med att alla skolor har fler rektorer. Och en massa småchefer anställs överallt.

Nej. Avgå och utlys nyval. Det är det enda rätta.

Bo Ekström


Julberättelse dag 2

2020-12-02 13:21

De två tvillingarna fick aldrig mer träffa sin mor eller far mera, utan fick leva på barnhemmet med de andra barnen och personalen. Personalen var underbar mot barnen som knöt an till dem känslomässigt och lärde dom utveckla olika förmågor. Tiden gick sin gilla gång på barnhemmet , barn kom och barn gick till fosterhem som adopterade barnen som fick ett riktigt hem.

 När tvillingarna var i 3 årsåldern kom en ung läkare studerande från Buenos Aires för att göra praktik på barnhemmet under ett halvår. Tvillingarna fäste sig genast vid den unge studenten, och han vid dom. Han tog med dom ut i Rosario som han kände väl eftersom han var född där. Bland annat tog han dom på fotboll för att se på hans favoritlag Rosario Central med sina randiga tröjor, visserligen inte svart och vita, med dock randiga. Pojkarna blev intresserade av fotbollsspelet och efter det blev det mycket fotboll på barnhemmet vilket alla barnen tyckte om. Han lärde också barnen att man skulle hjälpas åt med olika saker i livet och kämpa för rättvisa för alla och att dela med sig till andra.

Tiden gick och ett halvår var snart till slut och den unge läkarstudenten skulle lämna barnhemmet och fara vidare till nästa praktikplats. Det var tid att ta farväl för barnen av sin omtyckte vän som dom aldrig träffade mer, han hette förresten Ernesto denne sympatiska unga man som ville allas väl.

Efter en period av sorg och saknad gick livet vidare för barnen. Glädjen återkom och som tidigare gick och det nya barn till barnhemmet. När tvillingarna var i 5-årsåldern kom ett svenskt par till hemmet för att eventuellt adoptera ett barn. Paret var ambassadtjänstemän vid den svenska beskickningen i Buenos Aires och skulle lämna Argentina för att åka hem till Sverige igen. Dom hade inte kunnat få egna barn och nu beslutat sig för en adaptation.  


Julberättelse dag 1

2020-12-01 15:37

Detta är en nästan sann berättelse från en människas liv. Berättelsen är inte skriven i kronologisk ordning, episoderna ur människans liv kommer hipp som app. Men början är starten på hans liv i varje fall eller nästan. 

Det hände sig så att en ung kvinna som bodde med sin familj nära gränsen medan Argentina och Brasilien, familjen levde under små omständigheter och familjen var ganska stor så man fick ta hjälp av vad naturen bjöd på för att få förnödenheter för att överleva.
Så denna vackra kvinna begav sig ut i skogen för att plocka blåbär och annat ätbart till familjen. Hon  vandrande där i skogen och nynnade på en sång som hon lärt sig av sina äldre bröder. Bandera rosa triumfera och då fick hon höra en manlig röst lite längre in i skogen som sjöng samma sång fast på portugisiska emedan hon sjöng på spanska, hon hette förresten Rosita och var 17 år gammal och vacker som en vårvind och dessutom flitig och lojal mot sin familj.

Båda hennes bröder var syndikalister och trodde på jämlikhet och fördelning av makten och jordens resurser. Båda bröderna arbetade som skogsarbetare. Fadern hade arbetat i jordbruket men var numera pensionerad och modern hade aldrig förvärvsarbetat utan sköt hemmet och barnen.
Förutom bröderna hade Rosita två äldre systrar som båda hade små barn och bröderna hade också små barn. Alla bodde under samma tak, liksom brödernas fruar, så det var många munnar att mätta. Varje dag var en kamp för överlevnad där alla vuxna måste delta i det dagliga arbetet.

Brasilianaren däremot var mera av den vagabondiserande typen som levde mer eller mindre för dagen i sorglöshet. Han hade spelat fotboll i en mindre klubb, men inte blivit någon stjärna. Men vilket anledning hade bringat honom till skogen? Jo han skulle till en liten flod och vaska guld som han hade hört fanns i närheten och han trodde sig bli rik på detta.
Han kom i samspråk med Rosita och charma henne och det hela slutade med att älskade med varandra. Efteråt försvann han vidare mot guldet. Rosita fortsatte med sitt arbete och fick korgen full med blåbär, stora härliga blåbär. Modern blev glad när hon kom hem med alla bären, som hon kunder göra både sylt och saft på.

Tiden gick och Rositas mage växte och det stod klart att hon var gravid, vilket inte var så lyckat för den redan stora familjen. Det bestämdes att Rosita skulle åka till Rosario och födda och sedan skulle barnet till ett barnhem. Rosita blev oerhört ledsen men hade samtidigt förstått att det skulle bli svårt för både henne och familjen med ytterligare småbarn.

På förlossningskliniken visade det sig att Rosita bar på tvillingar. Nu var det tid för Rosita att föda sina barn som hon efter förlossningen aldrig träffade mer och inte heller fått veta var hennes barn hamnade. Men det kan avslöjas nu att dom hamnade på barnhemmet Nya Stjärnan som var ett bra barnhem som gjorde sitt bästa för barnen som vistades där under några år.

Bengt Johannesson


Vem bestämmer över miljön i Landskrona?

2020-11-30 14:41

Stadsbyggnadschef Johan Nilsson säger till Landskrona Direkt 20/11:
” – Detaljplanen vann laga kraft redan 2011 och då hanterades frågan om trädet kopplat till de byggrätter som planen medger. Det finns inget formellt hinder eller förbud infört i planbestämmelserna om att trädet inte får avverkas.

Att trädet var utmärkt på detaljplanen har vi, som sörjer det, tolkat som att det skulle stå kvar.

Även kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg gjuter olja på vågorna.
– Byggbolaget, Midroc, har gjort bedömningen att trädet är gammalt och behöver ersättas. Det kommer att ske med ett välväxt ädelträd, exempelvis en ek, säger han.”

Torkild Strandbergs uttalande är anmärkningsvärt! Jag trodde att våra valda politiker och de chefer de utser är till för att bevaka medborgarnas intressen och försvara omistliga naturvärden i kommunen. Här låter det som att det istället är näringslivet som ska bestämma och fatta beslut som de vill. Jag upplever det som ett hot mot demokratin. Vi är många medborgare som sörjer detta vackra stora träd som hade stor betydelse för oss och den biologiska mångfalden i området. Det finns boende som uttryckt att de inte vill bo kvar i området längre! 

Att ett skyddsvärt träd är gammalt är inget argument för att såga ned det. Det är precis tvärtom och det här trädet var dessutom i gott skick. Det här var ett jätteträd enligt Naturvårdsverkets definition och var därför särskilt skyddsvärt. Är kommunens företrädare medvetna om vad lagen säger om skyddsvärda träd?

Exempel på skyddsvärda träd är: ”Levande eller döda träd som är grövre än en meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd.”
Den här grova poppeln var ett sådant träd och hade kunnat bevaras om viljan funnits.

”En verksamhet eller åtgärd som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön, och som inte omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt andra bestämmelser i miljöbalken, ska anmälas för samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Anmälan för samråd ska göras hos den myndighet som utövar tillsynen enligt bestämmelser i 26 kap. miljöbalken.” Tillsynsmyndighet är i detta fall Länsstyrelsen. Läs här.

Har en sådan anmälan för samråd gjorts, och oavsett detta har kommunen arbetat för att trädet ska kunna bevaras? Eller har byggbolaget fått fria händer? Ursprungligen fanns fler träd på Lägerplatsen, bland annat en äkta kastanj, men de flyttades. De två träd som var kvar var tänkta att kunna bevaras eftersom de stod i utkanten av området och behövde därmed inte påverka eventuell bebyggelse utan skulle istället påverkat miljön positivt. Menar Torkild Strandberg allvar när han föreslår att en nyplanterad ek ska kunna ersätta det jätteträd som stod på platsen? Är Strandberg helt ovetande om hur lång tid det tar för en ek att växa till sig?

Och en annan fråga!
Vem eller vilka är det som är ansvariga för det kaos som utbröt när maskiner dundrade in i området kring Lägerplatsen och gator stängdes av och trafiken leddes om. Fortkörare tilläts dundra in på villagator utan farthinder och hastighetsbegränsningar. Det förekom ingen som helst information till boende i området vad som skulle hända. Först sedan kommunen kontaktats lades några farthinder ut som bilister flyttade bort vid flera tillfällen. Fortfarande finns inga hastighetsbegränsningar. Hur kan det vara så mycket trafik när Strandvägen fortfarande är avstängd i södra Borstahusen? Är det så att bilisterna smiter förbi avspärrningarna? Hur ska det bli när Strandvägen öppnas upp igen efter ombyggnaden? När ska det gå upp för de som har ansvar för trafikplaneringen i Landskrona att det är ohållbart att tillåta Borstahusens biltrafik ta Strandvägen genom känsliga strövområden och bostadsgator när det finns alternativa vägar som bättre tål trafiken och som inte är påtagligt längre? Låt kollektivtrafiken, gående och cyklister ta över kuststräckan istället. Det vore det bästa för miljön.

Per Nordlund


Håll cykelvägarna fria från grus

2020-11-30 14:31

Nu börjas det igen. Termometern har under de senaste dagarna knappt varit under nollan, ingen nederbörd att tala om.  Trots detta har man vräkt ut grus på cykelvägarna.  Ta Östergatan vid teatern som ett exempel. Begriper man inte att grus och sand är en halkfälla? Gruset kommer troligtvis ligga kvar tills man vårstädar. 

Isiga vägar är en skräck för vintercyklisten. Men även grus och sand som blivit kvar är en halkfälla.

Så, hur kommer man runt problemet? Ett sätt är att göra som i flera andra kommuner. Här sker vinterväghållningen av cykelbanor genom borstning och spridning av saltlösning.  

Hälsningar
Peter Holmberg


Nu sågas träden ner på Lägerplatsen

2020-11-20 10:24

Ser kommunen mellan fingrarna när Midroc sågar ned unikt träd? Enligt detaljplanen skulle det stå kvar.

Bevakar inte Landskrona stad att de egna detaljplanerna följs? Många av kommunens invånare har protesterat mot bebyggelsen av Lägerplatsen bredvid Exercisfältet. Lägerplatsen binder samman det långa naturstråket ända från Borstahusen och ned mot Gråen och har varit och är viktigt för människor, växter och djur.

Det har varit många och långa turer och enligt de första planerna skulle det byggas ett seniorboende på platsen. Nu har Midroc tagit över och har som det verkar fått fria händer att vandalisera platsen. Först sågades en mycket vacker hängbjörk ned i ena hörnet och nu har de gett sig på att såga ned en unik stor och vacker poppel som står i utkanten av området. Enligt liggande detaljplan så skulle detta träd stå kvar. För flera veckor sedan har kommunen kontaktats i frågan så att trädet kan bevaras enligt detaljplanen, men de bollar bara runt och vill inte svara.

Är det så numera i Landskrona att privata företag tillåts göra vad som helst och bryta mot viktiga naturvärden? 

Per Nordlund


Tillåt alkohol med hämtmat i Landskrona

2020-11-20 09:30

Krogarna i Malmö och Växjö får leverera alkohol hem till privatpersoner i samband med leverans av hämtmat, det har politikerna i respektive stad beslutat.
Beslutet innebär att de som bor i Malmö och Växjö ska kunna beställa alkohol från en krog och få den hemkörd. Beställer man hem mat eller hämtar mat på krogen, vilket många gör nu, då ska man kunna få med sig dricka också. Växjös politiker gav i våras klartecken för leverans av både mat och vin till privata hushåll i staden. Där likställer politikerna leveransen med ett vanligt cateringtillstånd, med personal som kollar legitimation och berusningsgrad på kunderna, och alkoholen ska serveras av personal från den krog där man beställt.

Landskronaborna gör fantastiska insatser för att försöka rädda sina favoritrestauranger från konkurs under krisen. Därför är det viktigt att Landskrona stad nu försöker ge Landskronaborna ännu bättre möjlighet att hjälpa restaurangerna i Landskrona, inte minst för jobben som nu kanske kan räddas. Det formella beslutet som ska fattas är att uppdra åt arbetsutskottet i Individ- och familjenämnden att anse serveringstiden avslutad vid genomförd servering samt att tillämpa undantaget från brandskyddskravet i alkohollagen vid catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten. Vi måste stötta branschen genom coronapandemin, det är viktigt för stadens fortsatta uteliv.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Stöduttalande för Handels och HRFs strejk

2020-11-09 13:46

– Stå upp för den svenska modellen!
Det finns en bred enighet om att det är facket och arbetsgivarna inom den internationellt konkurrensutsatta sektorn, alltså exportindustrin, som ska sätta märket för löneökningarna.

Märket för avtalsrörelsen 2020 innehåller mer pengar i plånboken, låglönesatsning och högre pension, då är det inte mer än rimligt att alla på svensk arbetsmarknad omfattas av detta.

Att arbetsgivarna inom Svensk Handel och Visita vägrar att följa märket är helt obegripligt.

Solidarisk lönepolitik innebär att vi alla har och tar ansvar för lönebildningen på hela arbetsmarknaden.

Handels medlemmar har burit upp handeln under hela pandemin. De har solidariskt funnit sig i att jobba i en utsatt miljö. De säkerställer att vi alla har tillgång till mat och andra förnödenheter varje dag. De står mitt i smittan.

Bara 46% av de som jobbar i Handels branscher har ett fast heltidsjobb, bland kvinnorna i handeln är det endast 25%. Tusentals jobbar ofrivillig deltid och har korta visstidsanställningar.

Anställda i besöksnäringen, som varit hårt ansatta med risk för egen hälsa under pandemin, måste få tryggare anställningsförhållanden och löneökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden.
– Det är dags att sätta ner foten!

Fackens S i Landskrona ställer sig bakom Handels och HRFs krav. Och det med rätta!

Adis Heldic
Ordförande
Fackens S

*Facken S – LO medlemmar som är organiserade i SocialdemokraternaFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser