PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Vanliga löntagare

2018-09-05 10:11

Socialdemokraterna har föreslagit en viktig välfärdsreform, att vanliga löntagare på sikt skall ha pension som motsvarar 70% av deras lön.

SD har i annonser ironiserat över förslaget med texten, hur vore det för vanliga löntagare att få ut 70% av lönen efter skatt.

Frågan måste därför ställas till SD, vilka är vanliga löntagare för er?

Vän av ordning har läst på skatteverkets hemsida och där står mycket tydligt att inkomst på 500 000kr/år betalar 27% i skatt.

SD är och bluffmakarnas parti.

Jörn Jönsson
Stolt Socialdemokrat


Svar till Stefan Olsson om marknadshyror

2018-09-05 09:29

Som svar på Stefan Olsson högtravande och raljerande uttalande om marknadshyror och som med brösttoner anklagar S för att ljuga och komma med falska påståenden, så undrar jag i så fall:

Ljuger både er ekonomiskpolitiska och bostadspolitiske talesperson riksdagen?

Du vet väl att de  uttalat sig så sent som i somras i frågan?

Låt mig tipsa om två artiklar.
Dagens Industri – 25 november 2017
https://www.di.se/nyheter/sd-oppnar-for-marknadshyror/

Aftonbladet – 11 juni 2018
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/rL1qkA/ny-rapport-hyreschock-med-marknadshyror

Jonas Karlsson
Socialdemokraterna


Skatten och välfärden

2018-09-05 09:16

Sänkt skatt innebär att kunna behålla sina egna pengar.

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas retorik är avslöjande. ”Vi vill inte använda Sveriges pengar till att sänka skatten, så att det ger mer till några rika få”, säger statsministern i en valfilm.

Ger? Sänkt skatt är inte att ”få” pengar. Det är att kunna behålla sina egna pengar. När Socialdemokraterna erbjuder extra semesterdagar blir många glada, färre tänker på att om staten inte hade tagit så mycket av våra arbetsinkomster från början, så hade någon dags ledighet inte varit ett ekonomiskt problem för så många familjer. Ju mer staten tar, desto mer beroende blir vi av små utportionerande nådegåvor. Tyvärr verkar många gå på Socialdemokraternas bluff. För ingen kan väl på fullt allvar säga att välfärden blivit bättre trots ett av världens högsta skattetryck.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Bankkrisen bankar på dörren - Och sedan kommer Kronofogden

2018-09-05 09:00

När man går ut med hunden så kan man göra iakttagelser. Vad är det egentligen som händer eller icke händer? Med ett förflutet i fastighetsbranschen så kunde jag iakttaga byggandet i Landskrona 2008. Nyhamnsprojektet var igång men sackade in. Likaså stoppades radhusbyggandet på kv. Smeden och det skulle dröja nästan 10 år innan höghuset vid Albanoskolan började växa upp m.m.

Hur är läget nu? Det bygges på många platser i stan. Vid tidigare finanskriser är stopp i bostadsbyggandet tecken på att något är på gång på riktigt.

När jag per bil utan hund men med chaufför åkt genom Norra Borstahusen har jag blivit konfunderad. Ett 10-tal radhus stod tomma samtidigt som nya projekt annonseras där ute i norra delen av Landskrona.

Hur går det – vad är på gång? Det är en sak att befolkningen ökar (ett kärt mål för många kommunpolitiker – bypolitiker på danska) men kommer de ”nytillkomna” att tjäna tillräckligt med ”cash”. Gigantiska bostadsbyggnadssubventioner (produktionsstöd) är väl inte framtidsvisionen eller är det?

Nu är det staten som de facto ger stöd till bostadsinvesteringar. Svenska banker kan låna upp pengar utomlands eftersom marknaden vet att svenska staten ställer upp som ”lender of last resort” om det krisar. Pengar som sedan vidareutlånas till hushållen.

Men vad gör bostadsköpare med stora lån när dröjsmålsräntorna drar iväg: inte till 2-3 %, utan till uppemot 20-30 %. Ett livslångt sparande kan utraderas under kort tid. Och sedan kommer Kronofogden.

PS. Så är vi där igen – nya stadsdelar i Landskrona – på tal om de senaste inläggen på planket (2018-09-04) av Pontus Eriksson och Johan Laurin.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


En galen dröm

2018-09-04 14:38

Så här i valtider har jag en galen dröm om att Beer (L) , Jerlsten (M) och Esbjörnsson (S) hade styrt Landskrona tillsammans.

Chuyet Pham Hong


Svar till en högtflygande Pontus

2018-09-04 14:21

Hej Pontus, då kör vi igen. Det är verkligen spännande förslag du lägger fram, man blir helt varm i kroppen. Här är det stationer till Köpenhamn, nya hamnbassänger, förstorade parker och kanske framförallt en total undansopning av den industri som ligger där söder om centrum som du så fint ritat om i din dator. De hundratals (kanske tusentals) arbetstillfällen som då måste flytta på sig för din vision om hyresfastigheter, skall de lämna staden?

Rent praktiskt så undrar jag också hur detta förslag rent ekonomiskt skulle bäras? Olika markägare med befintliga verksamheter som skulle sälja sig dyrt för att ens överväga att flyttas. Lägg på priset av förlorade arbetstillfällen så blir det hela en helt orimlig affär.

”Det ligger inga fabriker/verksamheter på området som inte kan flyttas.”

Men nu råkar det vara så att jag jobbar på just en av de ”drabbade” fabrikerna i din vision och en flytt skulle sannolikt innebära en flytt utanför kommunens gränser i så fall. Värt att tänka på. Jag tror dessutom att du missat att Thorn-Lighting är numera tillhåll för framtidens elbil, Uniti.

Det skulle vara högst intressant att höra din efterforskning och ekonomiska analys du gjort till detta förslaget. Det är säkert lika underbyggt som många av dina andra inlägg.

P.S. Företaget som du ville flytta på heter inte Thorn Lightning (blixt). Det heter Thorn Lighting (belysning). Men det är ju rätt, när Brexit väl genomförs så är det ju bara 4% engelsktalande kvar i EU. Så det spelar ju mindre roll eftersom alla inom Europa då helt magiskt slår om till franska, tyska eller italienska.

Ha det nu bra Pontus och återkom först när du presenterar din ekonomiska kalkyl för ditt glädjeprojekt. Eller när du fått svar av Elgiganten, Biltema eller någon av de andra stora kedjorna kring deras etableringsstrategier. Snälla. Allt annat blir bara tjafs.

Johan Laurin


Nej till bebyggelse i Karlslund

2018-09-04 10:55

“Mer att göra” skriver Strandberg. Ett nytt bolag “Bo i Karlslund” har redan börjat exploateringen av Karlslund.
Ta er ut till infarten från Säby/Vadensjö-hållet – och ingen kan missa skylten!
Tidningen “‘Landskrona på väg”, sidan 7, visar en karta över Landskrona kommun, och planerade byggplatser. Mitt i Karlslund (som i bokskogen) vill Strandberg nu bygga. De som inte gjort så redan, kan fortfarande beskåda Strandbergs nya Borstahusen-arkitektur. Det lär bli lika illa i och omkring bokskogen!

Vill man bygga ut stan, kan man istället bygga fler kvarter söder om centrum.

Här är en (inkomplett) skiss på hur det kunde se ut:

En ny hamnbassäng, som kan ha viss verksamhet, men industrierna döljs av först snabbväxande poppel och andra träd.
Jag har ritat in en järnvägsstation för en andra bro/tunnel till Köpenhamn samt ett torg utanför (gult).
Vill man bygga en skyskrapa (främst som hotell och kontor) kan man lägga denna i anslutning till denna station.
Teaterparken är förstorad, och några mindre parker är också inkluderade. Stora kvarter (orange) vilka bebyggs “sakta men säkert” –  fastighet för fastighet. Varje kvarter består av ett 20-tal trevåningsfastigheter (hörnhus 4 våningar + en affärslokal).
Ingen enskild arkitekt får sätta sin personliga prägel på fastigheterna – allt måste externt se OK ut (tänk 90-tals fastigheterna på gamla Sockerbrukets plats, norr om Sofia Albertina, öster om stadshuset – i den stilen)
 
Minst 70% hyresfastigheter, från ettor till sexor och sjuor. Särskilt där det blir bra utsikt, större andel stora lägenheter. Både genom gatunätet och på andra sätt, skall det (om 20 år kanske) se ut som en del av ett och samma centrum. Idel breda parkeringsgator med cykelbanor och trottoarer. Innergårdar med planteringar. Även L-formade fastigheter med “gårdshus” – och lägre hyra.
 
Det ligger inga fabriker/verksamheter på området (och hamnen + dess förlängning som kanal) som inte kan flyttas. Kan (senare) Thorn-Lightning (“Järnkonst”) flyttas – kan man bygga ut än mer. (Runt hela den nu större Teaterparken).

Pontus Eriksson


SD:s inställning till marknadshyror

2018-09-04 10:24

Socialdemokraterna har under valkampanjandet gång på gång ertappats med att sprida falsk information om sina politiska motståndare, så även i Landskrona. Nu sprider även Hyresgästföreningen, som styrs av den tidigare kommunikationschefen på LO (systerorganisation till Socialdemokraterna), Marie Linder, lögner om Sverigedemokraterna och vår inställning till marknadshyror. Detta gör de tillsammans med Socialdemokraterna bl.a. i Sandvången.

Vi tycker att dagens system är bra och är därför kritiska till att ändra det. Vi menar att det saknas underlag för att det skulle byggas fler bostäder om marknadshyror införs. Vi är övertygade om att marknadshyror i dagens bostadskris bara skulle leda till kraftigt höjda hyror och därmed försämrad ekonomi för de boende. Det går dåligt för Socialdemokraterna, och Hyresgästföreningen under ledning av LO:s f.d kommunikationschef gör vad de kan för att hjälpa Socialdemokraterna  i deras valkampanj. Det är magstarkt att Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna i sin kampanj ljuger för att skrämma sina egna medlemmar och ev. väljare att unga, barnfamiljer och pensionärer inte kommer att ha råd att bo kvar i sina lägenheter. Allt detta för att Socialdemokraterna ska få behålla makten på riksnivå och att de ska komma till makten i Landskrona. Makten förtjänar man genom ärlighet och trovärdighet, inte genom desperata lögner.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Varför Socialdemokrat?

2018-09-04 09:37

Första gången jag gick på ett sosse-möte och såg andra människor sjunga Internationalen, där vuxna människor håller varandra i händerna och gör konstiga rörelser till sång måste jag medge att det kändes lite som att ha hamnat på en Mora Träsk-spelning, dvs ganska trevligt men lite fånigt, efter mötet var jag fortfarande osäker på om S var partiet för mig för om sanningen ska fram så var (och är) sossarna inte oslagbart bäst i varje enskild sakfråga.

Det jag däremot tänder på är de grundläggande tankarna om solidaritet, medmänsklighet, demokrati och allas lika värde.

På många håll symboliseras arbetarrörelsen av två händer i en handskakning. Det innebär att oavsett vem du är, var du kommer ifrån och vilka dina svårigheter är, kommer jag och andra i arbetarrörelsen att hjälpa dig när du behöver det. När du sedan har kommit på fötter och har blivit stark, förväntar vi oss din hjälp tillbaka.

Många uppfattar kanske Socialdemokratisk politik som en politik som ger till de som inte har förtjänat det, utan att ställa några krav på motprestation. Så är det inte. Inom arbetarrörelsen står vi upp för de svaga, fattiga och obemedlade, men vi ställer också krav. Det är hårda och tydliga krav. För att någon ska erbjudas samhällets stöd när de är svaga, måste de också vara beredda att bidra med hjälp när de är starka. Det är inga orimliga krav, och därför känns det förvånande att inte alla kan ställa upp på dem. 

Inom andra partier pratas det just nu t.ex. om att vi ”inte behöver fler flyktingar”. Det bygger till att börja med på den grundläggande idén om ”vi” och ”dem” som är en väldigt otäck tanke. Det som skrämmer mig mest med den tanken är däremot synen på en annan människa som onödig. 

För om flyktingar klassas som onödiga idag, vem står då på tur imorgon? Är det funktionshindrade? Är det arbetslösa? Är det de som någon gång begått ett brott? Kanske är det du eller jag? Och vem står då upp för oss, när vi inte sa ifrån idag?

Socialdemokratin har byggt Sverige till att vara ett av de allra bästa länderna i världen, och det vill vi fortsätta göra. Vinster i välfärden tar pengar från de svaga som behöver dem, till förmån för rika som får fler nollor på sina utländska konton. Det tycker vi är fel. Att lagstadga om lägre lägsta-löner gör att fattiga måste konkurrera med allt lägre löner för att få ett jobb som städare, diskare eller taxiförare. De borgerliga tycks tro att lägre löner får de som har det sämst i samhället att jobba hårdare, och lägre skatter de mest privilegierade att anstränga sig mer. Det är fel.

Att kämpa för de minst privilegierade i samhället är att kämpa för välfärd. Andra områden kan vara hårdare tag mot arbetsgivare för att motverka stress och psykisk ohälsa, en extra ledig vecka varje år för alla föräldrar, resurser för att korta vårdköer och insatser mot gängkriminalitet. Alla dessa saker lovar Socialdemokraterna inför valet den 9 September, och mot det står de borgerliga partiernas löften om skattesänkningar och försämringar i välfärden. (För alla förstår väl att man inte kan bekosta mer välfärd med mindre pengar?) Det gör detta valet till en folkomröstning om välfärden, både för landet, regionen och kommunen.

Så var det då det här med sjungandet….

Jag tycker fortfarande inte att varenda fråga Sossarna driver är helt rätt. Det kommer jag nog aldrig att göra. Men handen på hjärtat, finns det något parti som gör allting helt rätt alltid? Jag tror inte att någon tycker det, om något parti. När jag nu har sett innebörden av orden i sången, och vad arbetarrörelsen har kunnat göra genom åren när svaga människor går samman och anstränger sig för det gemensamma, vill jag mer en gärna vara en länk i den kedjan. Det gäller kampen för invandrare, kvinnor, arbetare, funktionshindrade, HBTQ-personer och en rad andra. Så nu tar jag glatt tag i mina vänners händer och sjunger ”Upp till kamp emot kvalen…” när tillfälle ges. Det känns inte det minsta fånigt. Jag känner mig stolt, och trygg i att veta att det finns de som kämpar för mig när jag är svag.

Henrik Ingelström
Socialdemokrat


Fråga om broschyren

2018-09-04 09:33

Fråga till Torkild Strandberg angående broschyren “Landskrona på väg”!
Varför anser du denna rena propaganda för ditt parti skall betalas av
skattebetalarna i Landskrona? Det är synd och skam att tjänstemännen går i liberalernas  ledband!

Kjell AnderssonFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser