PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Halvtid = sidbyte!

2020-07-30 12:05

Aldrig trodde jag väl att jag skulle tycka att Stefan O (SD) har rätt men ifråga om tårtbjudningar, opolitiska ordföranden och bostadsbyggande och företagsetableringar som löser allt, håller jag med!
Jag är däremot helt övertygad om att vi har helt olika syn på problemens orsak och lösningar!

Jag tycker att SO (SD) nästa gång det blir dags att stödja en eventuell ny styrande majoritet tar sig en rejäl funderare innan man väljer ”…samma lea, samma snea, gamla blues…”!
”Det är dags att välja sida NU”

Jag måste också, trots alla undersökningar i världen säga: Landskrona är bäst! Jag flyttade ifrån staden 1973 och tillbaka 2016 därför att ”…i Landskrona e de toppen tycker jag…!”

Håkan Lans


Fokus kommunranking är en väckarklocka för Landskrona

2020-07-30 09:12

I 13 år – lika länge som Fokus har funnits som tidning har de rankat Sveriges kommuner i “Bäst att bo”. 2019 kom Landskrona på plats 74 i rankingen “Bäst att bo” av Sveriges totalt 290 kommuner. Nu har rankingen för 2020 presenterats och Landskrona sjunker över 200 placeringar till plats 271-290 (utan inbördes ranking).

Vid sista kommunfullmäktigemötet innan sommaruppehållet ställde jag därför en fråga till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L). Jag ville veta vilka åtgärder Torkild Strandberg och den styrande Treklövern kommer att vidta för att förbättra Landskronas position i den årliga kommunrankingen. Torkild Strandbergs svar var att titta närmare och kanske ifrågasätta hur undersökningen har konstruerats. Samtidigt så ifrågasätter man inte andra undersökningar hur dessa har konstruerats, där Landskrona ligger bättre till som t.ex. Svensk Näringslivs undersökning om företagsklimatet eller när olika lärarförbund presenterar olika skolrankingar. Då slår man sig för bröstet och bjuder på tårta på stadsledningskontoret.

Fokus kommunranking måste tas på allvar och framförallt måste den styrande Treklövern förstå att bara för att man bygger 1500 bostäder i Norra Borstahusen, eller att företag etablerar sig i Landskrona, så löser allting sig, det är inte så enkelt. Vi har mer djupgående problem som staden måste arbeta parallellt med, bristande eller frånvaro av en hållbar integrationspolitik utan kravställande, boendesegregation, skapande av riktiga jobb, hårdare krav på SFI undervisning och genomföra förslaget full ut som SD fick igenom om integrationsplikt.

Att rusta delar av Koppargården är ett steg i rätt riktning, men då måste andra fastighetsägare följa med i den utvecklingen, annars flyttar vi bara problemen till andra delar av staden. Bildandet av Stadsutvecklingsbolaget var bl.a. för att lyfta de centrala och östra delarna av staden och stoppa inflyttningen av socialt belastade personer till staden utan egen försörjning. Det har väl gått så där med tanke på att detta gäller inte alla som vill bosätta sig i Landskrona. Bosättningslagen och anvisningslagen gör att Landskrona måste ta emot ett visst antal asylsökande varje år som går före i bostadskön. Ofta hamnar dessa i ett långvarigt utanförskap med bidragsförsörjning som följd. Antingen har vi en uthyrningspolicy som alla följer oavsett var man kommer ifrån, eller så tar vi bort uthyrningspolicyn så fler får chansen till eget boende. Det måste vara lika regler för alla oavsett om migrationsverket eller Landskrona stad betalar hyran.

Tittar man närmare på rankingen som gäller de delar av invånarna som arbetar, långtidsarbetslösa, antal i arbetsmarknadsåtgärder, hushållens och invånarnas inkomstutveckling och inkomstskillnader, så placerar Landskrona sig  på plats 212 utav 290 kommuner. När det gäller sociala förhållanden, hälsa, ekonomiskt och socialt utsatta hushåll, boendesegregation och ekonomiskt bistånd placerar Landskrona sig på plats 286 utav 290 kommuner. Då ska vi komma ihåg att Landskrona stad har haft en bra ekonomi under många år, och trots det har staden stora problem med utanförskap, boendesegregation och bidragsförsörjande familjer. Trots stor inflyttning till Norra Borstahusen så märks det inte på skattekraften eller det utbetalda försörjningsstödet. Då beror det inte på ekonomin utan snarare på sättet som den styrande Treklövern angriper problemen på. Det går inte att hela tiden förlita sig på så kallade opolitiska ordföranden i de olika nämnderna eller bolagen utan formellt politiskt ansvar.

Vi “politiker” har ett stort ansvar för besluten vi fattar – men vi har också ett ännu större ansvar för besluten vi inte fattar!

Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)


Farväl, komet Neowise!

2020-07-27 10:17

Farväl, komet Neowise! Kometen avlägsnar sig från oss med en hastighet av 180 000 kilometer i timmen, och är i kväll (26/7) på ett avstånd av 108 miljoner kilometer från jorden. Den är nu så ljussvag att den inte går att se för blotta ögat, och nätt och jämnt i en bra fältkikare. Men för den som har en sådan står kometen en bit under “kärran” i Karlavagnen (Stora Björnen). Bifogar en karta och mitt foto av kometen. Augusti kan bli en bra månad om man gillar himlafenomen. Omkring den 12:e är det stjärnfallsfyrverkeri  “Perseiderna” (gör önskelista!) och planeterna Jupiter, Saturnus och Mars står i söder. Och vem vet, kanske det dyker upp en ny komet eller något annat intressant?  Låt mig tillägga att astrofoto är väldigt jobbigt. Det behövs en ängels tålamod och varma långkalsonger.

Bengt Rosengren


Lennart rättar DN

2020-07-24 16:06

I landets största tidning, Dagens Nyheter, finns en riktig groda igår då man trumpetar ut att Sveriges första kommersiella radiostation debuterade i Stockholms skärgård. Radio Nord hette den och startade i augusti 1962, dvs fyra år senare än NES (Nils-Erik Svensson) med en studio på Norra Infartsgatan i Landskrona drog igång Skånes Radio Mercur – första kommersiella radion i Sverige med hjälp av danska Radio Mercursstudio, teknik och sändarmast på skeppet Cheeta utanför Tuborg havn.

Lennart Andersson


Skötsel av dammslänter

2020-07-24 15:59

I måndags den 20 juli upptäckte vi att en äng blommade mitt i stan. Det var på slänten runt den nyanlagda dammen vid korsningen av Ringvägen och Pilåkersgatan. Å, så fantastiskt, tyckte vi och gick hem och hämtade flora och kamera. Där blommade nämligen många vilda växter som är relativt ovanliga i stan: cikoria, kamomill och baldersbrå, smörblommor, vallmo och harklöver, kråkvicker och rödklöver, blåeld, åkertistel, vägtistel och kardborre och mycket annat som jag inte vet namnet på. Jag skrev till Gatukontoret och berömde dem för deras omtanke om bina och andra pollinerande insekter och jag trodde att den satsning på blommande äng som kommunen har gjort vid Hälsningborgsvägen nu hade utökats.

Vilken bra idé att låta dessa dammslänter besås med ängsväxter och låta dem bidra med både skönhet och nytta, tänkte jag. Men glädjen varade inte länge. När vi i onsdags cyklade förbi dammen hade allt mejats ner och städats bort. Kvar var bara en ful grusslänt med avklippta stjälkar och lite tufsigt gräs. Så dumt och meningslöst! Och nu ska där väl hållas rent från växtlighet  var fjortonde dag, antagligen med hjälp av bensindriven röjsåg  som ökar på växthuseffekten. En äng slår man däremot endast en gång per år, vilket alltså är bättre både för klimatet, ekonomin och insekterna. Är man i Landskrona kommun inte medveten om nödvändigheten av att bin och humlor ges möjligheter till överlevnad?
Skulle ni inte kunna tänka till och tänka om när det gäller hur dessa dammslänter ska skötas?

Eta Christensson


Roy

2020-07-24 15:57

Vi är många som har väldigt fina och roliga minnen av den gode Roy. Han var en färgstark och temperamentsfull personlighet som jag är tacksam att få ha haft som mentor. Jag gick hos Roy och målade i många år och han lärde mig mycket om att se på färg och form – men också om livet. Men lektionerna var kanske inte det viktigaste, utan det var kafferasterna! Då samlades vi alla kring Roy och då började han berätta. Om sina äventyr, om livet och allt möjligt. Han älskade att vara i centrum, att ha en hängiven lyssnarskara. Många av berättelserna hade vi hört tidigare – fast i andra versioner, det gjorde inget, han berättade allt på ett sätt som var som Roy själv: Målande, storslaget och humoristiskt!

Ett stort tack för den utomordentligt välgjorda intervjun ni genomförde med honom! Även den gjordes med stor värme och glimten i ögat!

Med vänlig hälsning,
Birgitta Börjesdotter


Kometen Neowise synlig från Landskrona

2020-07-20 09:51

Under fredagen blev vädret så klart att det gick att observera kometen Neowise vid midnatt. Kometen kommer att vara synlig åtminstone juli månad ut, så det kan bli fler fototillfällen. Kometens huvud är en jättestor snöboll med flera kilometers diameter. När kometen passerat solen har ytan blivit så uppvärmd att is har förångats, och då utvecklar kometen en lång svans. På den bifogade bilden ser man svansen ovanför kometens huvud. Jag har låtit en del av ett hus komma med på bilden för att ge en uppfattning om kometens utsträckning på himlen. Kometer kretsar normalt i solsystemets utkanter, men ibland inträffar en störning där ute som får en komet att ändra bana och och fara in mot solsystemets centrum. Den här kometen utgör ingen fara för oss på jorden, för den är redan på väg tillbaka ut mot solsystemets utmarker. Men observationerna visar att kometen i sin nya bana kommer tillbaka till vårt grannskap om 6800 år. Så alla intresserade bör ta chansen att se kometen nu. Vid midnatt en klar kväll kan man se den lågt på himlen i norr. Är man på en mörk plats kan man se kometen med blotta ögat, och annars kan man se den i en vanlig fältkikare.

Bengt Rosengren


FY F*N!

2020-07-16 09:48

Att tjänstemän och politiker sätter sig
över läkare och rehabiliteringspersonals beslut,
är ingen ovanlighet.
Dock är det lika dumt varje gång det sker.

Att frånta en människa den hjälp som beslutats,
är att sätta sig över rent mänskliga principer.
Att göra det med ett telefonsamtal, med två dagars varsel…
Är Omänskligt!

Att ställa krav på den behandling man tilldelas av
kommuner, regioner, privata aktörer 
– är samma krav som vi måste ställa på all
verksamhet i samhället.
Oavsett om det gäller företag eller allmänna institutioner.

Vi betalar skatt,
därför borde vi förvänta oss att det finns ett skyddsnät
som kan fånga upp oss när vi inte längre är kapabla att
helt klara oss själva.

Vad annat återstår?
Eutanasi? Ättestupa? Självmord?

Samhället är vi. Oss.
Om vi inte klarar av dessa ord…
Är vi verkligen illa ute!

Örjan Kristenson.


Bland blommor och grönt

2020-07-16 09:44

Vi gläder oss åt att Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg dyker upp i sommargrönt koloniområde i HD ( lib), där han lovprisar stadens koloniområden, som han liknar vid stadens ”DNA”.  Kul att han visar intresse för koloniområdena nu – eftersom hans parti ju tidigare velat skära ner på denna verksamhet och bl a omvandla delar av den till skrymmande bostadsområden.
Tyvärr ser/ hör vi sällan honom annars ta del av debatten i pressen, vad gäller kommunikation med stadens invånare. Där förblir det tyst när det ställs frågor om busstrafik, koloniområden, höjda avgifter i äldreomsorgen, Höga tjänstemannalöner etc. Som ju också är en del av stans DNA.
Men i denna intervju, bland blommor och grönt, talar han ut lite mer – om just blommor och grönt i stan. Blir säkert ett fint porträtt att minnas i kommande valrörelse. Än om det är lite tid kvar tills dess.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Hemester med avstånd – inbjudan till debatt!

2020-07-14 10:00

Öppet brev till Torkild Strandberg (L) och Niklas Karlsson (S).

Många menar att timing är halva vägen till framgång. Att identifiera faror i tid är ett problem för många.
Plötsligt får vi ett krig, en pandemi eller ett olycksfall att hantera.
Mina första frågor – vid den debatt jag nu inbjuder er till – kan vara:
Hur förbereder man sig för det oförutsägbara?
Finns ideologiska skillnader er emellan?
Vad innebär det för den praktiska politiken lokalt, regionalt etc?
I vår tid är det NU rätt tid att tänka efter och agera. Man kan inte sitta och vänta till nästa kris. Plats och exakt tidpunkt får bestämmas senare.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds UniversitetFält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser