PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Ord om nattetid...

2016-11-03 09:02

Hej på er Landskrona Direkt-läsare!
Det var länge sedan jag skrev till er.
Här kommer några ord som ligger nära mitt hjärta.

Ord om nattetid…
Hösten kom till oss, bara på några dagar.
Även vintern håller på att anlända.
Vad har vi att vänta på?
Jo, mörker och sämre väder.
Men, vadå?
Lycklig lottade över att bo i ett land, som människor vill flytta till, och inte ett land där människor vill fly ifrån.
Vi bor i en underbar stad: Landskrona stad.
Den gröna staden som ligger på vägen.
En stad under en ständig utveckling framåt. Vi har kommit en bit och flera positiva bitar är på gång.
Klaga att vi är morgontrötta, jobbar långa arbetsdagar och att det är trist. Detta får vi inte glömma.
Vi är så lyckligt lottade vi som förmån att bo i Sverige och Landskrona.
Glöm aldrig det!
Försök att se en ljus framtid igen!

Må väl!
Geula Viola Lesén

P.s kom ihåg att ha reflex på er.
Syns vi
Finns vi.


Med dokumenterad kompetens

2016-11-01 09:42

Så tog kommunfullmäktige beslut om en ny organisation, vilken skall revolutionera Landskrona, enligt beslutande majoritet – ”Organisation för tillväxt och effektivare välfärd”. Nu skall vi få en ny stadsdirektör igen. Denna gång med ”dokumenterad kompetens och erfarenhet”, till skillnad från de fyra som haft Prao-liknande anställningar de senaste åren men som inte varit bra nog. De har på löpande band fått sparken eller lämnat frivilligt. Ni skall vi få en biträdande stadsdirektör också. Med samma ”dokumenterade kompetens och erfarenhet inom det externa perspektivet.” Vän av ordning måste rimligen fråga sig hur dokumentationen skall se ut, för att vederbörande inte skall riskera samma öde som de fyra första. In och ut igen. Svaret är självklart. Den risken finns inte eftersom personer nära relaterade sittande makt redan har dokumenterat sin duglighet. Som redan är påtänkta och klara och som alldeles tydligt själva varit med att forma organisationen. Så praktiskt.   PRAO-tiden är redan avklarad. Nu blir det fast anställning på uppdrag som de själv har hittat på. Ett exempel på effektivitet.

De nya (?) och välbeprövade cheferna skall nu se till öka tillväxten och skapa en effektivare välfärd. Hur och vad detta innebär är oklart och nu börjar det svaja och kommunalrådet blir svaret skyldig. Ena stunden handlar förslaget ”bara” om bolagen i staden och att de skall samlas under en hatt – en bolagskoncern. (Därför behövs en överbolagsdirektör också. Men om denne behöver beprövad kompetens framgår inte). Men hur välfärdseffektiviseringen skall gå till är inte lika klart. Trots att välfärdsfrågorna är den kommunala kärnverksamheten, som det skrivs i förslaget.( d.v.s. det som i andra debatter handlar om skola, omsorg, socialtjänst mm) En stadsdirektör, en biträdande stadsdirektör med hjälp av en överdirektör skall se till att göra kärnverksamheten effektivare. Efter lite liberalt slingrande tillstår ändå kommunalrådet att han vet, att där finns massor fortfarande att hämta och säger att vi skall få ”mer välfärd för varje krona”.

Frågan som ändå skaver och förblir obesvarad är – varför får inte detta förslag diskuteras ute i de verksamheter som faktiskt berörs. Varför beslutar majoriteten, att köra över hela sin egen organisation och stoltsera med att ”det har vi rätt till enligt kommunallagen”. – ”Det är så demokrati fungerar”, skroderade Sverigedemokraten i talarstolen. Vårt sätt att tolka demokratin, borde han tillagt.

Ännu en gång manifesteras maktutövande som förvånar. Att de fyra borgerliga partierna tycker att det viktigaste för dem är att stoppa S och V från inflytande vet vi sedan tio år. Men att de kör över hela sin egen organisation är ofattbart. Vi bryr oss inte om vad ni tycker, är deras budskap för alla anställda i kärnverksamheterna idag att vakna upp till.

Den som arbetar i välfärden i Landskrona. Som lärare, socialarbetare, inom äldrevården etc. har idag anledning att känna sig orolig. Verksamheterna jobbar redan hårt och stressat för kunna uppnå de mål som majoriteten i Landskrona har satt och att klara att de besparingar – effektiviseringar – som redan genomförts. Ca 50 miljoner som plockats bort. Och nu – nu skall det bli ännu värre. Ännu mer effektivitet. Hela välfärdsområdet har i det tagna förslaget marginaliserats till en liten ruta på en organisationslinje kallad ”förvaltningar”. Medan resten är beskrivet i en utförlig organisationsskiss.  Prioriteringen är tydlig och sannolikt bara en början, och det är inte så konstigt med tanke på att konstruktörerna till förslaget har dokumenterad kompetens och erfarenhet om bolagisering, vinstmaximering och effektivisering. Men intresse för välfärdsfrågor – finns det?

Leif Olin (S)


RSMH i Landskrona

2016-11-01 09:34

Har du varit i kontakt med psykiatrin någon gång i ditt liv?

Kanske har du fått en diagnos, eller bara behövt stöd i din vardag.

Kanske har du behov av social stimulans. Kanske vill du få möjlighet till att gå kurser om bland annat vilka rättigheter man har i sin kontakt med såväl psykiatrin som olika myndigheter till exempel Socialförvaltningen och Försäkringskassan. Kanske vill du delta i studiecirklar med inriktning på olika former av kreativitet, språk, datorkunskap, eller kanske någonting som du själv vill dela med dig av.

Kanske vill du bara stödja arbetet för en ökad social och mental hälsa i ett sönderstressat Sverige.

Då är kanske RSMH (Riksförbundet för Social och Mental Hälsa) i Landskrona och Svalöv någonting för dig. Vi finns tillgängliga på Norra Långgatan 6 på vardagar mellan 12-17.

Nicklas Ekström,
Sekreterare i RSMH Landskrona-Svalöv.


Bäste Laurin

2016-10-20 14:21

Bäste Johan Laurin! 

Jag tackar för dina synpunkter ang. pendling (dat. 2016-10-18) som jag avser att kommentera när “Stadshuset” besvarat mina frågor. 

Jag väntar med spänning!
Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt, Lund universitet


Avslutande replik till Glader

2016-10-19 15:50

För det första Claes Glader: Slå upp ordet metafor i en ordlista. Då kanske Du förstår hur illa valt det ordet är i ditt senaste inlägg.
För det andra: Om Du slickar dina sår och drar dig ur debatten höjs den intellektuella nivån väsentligt.
Härmed är den meningslösa debatten avslutad för min del.

Stefan Olsson (SD)
kommunalråd


Svar till Stefan Olsson

2016-10-19 14:06

Det är inte lätt att diskutera med personer som inte förstår metaforer! Jag har aldrig varit med om en sådan låg intellektuell nivå i en debatt som handlar om Landskronaborna. Är det på detta vis som Landskronapolitiken bedrivs är det sorgligt.

Claes Glader


Svar till Claes Glader

2016-10-18 18:17

Med en dåres envishet undrar Claes Glader varför inte Torkild Strandberg och hans partner SD agerar i den infekterade postfrågan. Claes Glader undrar också om Torkild och SD inte vill att posten ska levereras hem till vissa Landskronabor.

För det första visar Claes en oändlig  brist på kunskap om Landskronapolitiken när han hävdar att SD + Torkild = sant. Vi är ett oppositionsparti och dessutom vågmästare. Det är en roll vi trivs bra med och som hjälper oss att få igenom mycket av vår politik.

För det andra, vilket är naivt men på sitt sätt smickrande, tror Claes Glader att vi Sverigedemokrater kan styra arbetsmarknadens parter som vi vill. Att så inte är fallet vet 99,9 % av Landskronaborna, eller för att uttrycka mig på annat sätt: Alla vet det förutom Claes Glader.

Slutligen ett litet tips: Kritisera gärna oss Sverigedemokrater, men gör det på ett konstruktivt och sakligt plan. Annars riskerar debatten att bli enbart löjlig, på riktigt!

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Svar till Tommy Jonasson

2016-10-18 13:05

Hej Tommy,

Eftersom du så gärna önskar svar på dessa tider så tänkte jag bjuda dig på en möjlighet: Google Maps. Där kan man bland annat göra följande observationer genom deras gratistjänst “Vägbeskrivningar”:

– På 20 minuters pendlingsavstånd når du Lunds universitet.
1) Från Borstahusen till Campus Helsingborg (en del av LU) kör man på 17 minuter
2) Från Örja kör man till Lunds Universitet på 25 minuter

– Malmö högskola innebär en resa på cirka 40 minuter.
1) Från Landskrona Centrum till Malmö Högskola kör man på 32 minuter
2) Från Glumslöv kan man köra på 33 minuter

– På cirka en timmes avstånd finns Köpenhamns universitet.
1) Från Viktoriagatan i Landskrona kör du till Köpenhamns universitet på 60 minuter.

Vilken fantastisk stad Landskrona är! Så strategiskt placerad med närhet till allt! Det ska vi vara stolta över och lyfta fram, vilket man också verkar ha tagit vara på från kommunens sida! Heja Landskrona!

Johan Laurin


Postnord drömmen för anställda

2016-10-18 12:52

Tack för ditt svar John McCormick!

Postnord måste ju vara drömmen för anställda, som till och med ställer in postutdelningen för att de är så angelägna om sin personals hälsa!

Detta stämmer inte. Arbetsmiljöverket har tvingat Postnord att vidtaga åtgärder pga att Postnord inte fullgjort sin plikt som arbetsgivare. Jag har läst Arbetsmiljöverkets anvisningar. Jag har aldrig påstått att jag inte bryr mig om arbetsmiljön, tvärt om. Jag har själv varit tidningsbud och vet hur svårt det var att få ned tidningarna i brevlådan. Varför är inte tidningsbuden indragna i er konflikt med fastighetsägarna?

I svenskt arbetsliv finns det regler som måste följas, detta gäller tydligen inte Postnord eftersom de kommer att vägra dela ut post från den 1 november! Skulle detta ske i en arbetsmarknadskonflikt skulle det betraktas som en olaglig stridsåtgärd. Kan det vara så att det gäller andra regler i svenskt näringsliv?

Min uppfattning är att man förhandlar till man blir överens och att man inte blandar in tredje part!

Jag undrar om vi kunder är till för Postnord eller om vi är ett spel i Postnords jakt efter vinst?

Jag tror att fastighetsägarna inte skulle ha några problem med att Postnord gjorde de förändringar som behövs för en god arbetsmiljö för brevbärarna.

Hur tänker du John McCormick lösa er samhällsuppgift att dela ut post?

Näringsminister Mikael Damberg har gett ditt företag mindre än 6 månader för att lösa er uppgift – att dela ut post. Tänker du lösa detta genom att inte dela ut post?

Jag undrar med en dåres envishet varför Torkild Strandberg och hans partner SD inte agerar för oss medborgare. Anser de att vi inte skall få vår post levererad till vår bostad och i sådana fall varför?

Claes Glader
Boende på Torgpalatset


Påminnelse 2

2016-10-17 15:21

Hej i Stadshuset!

När jag läser här på Planket så ställs många frågor till makthavare i Landskrona. Tony Petersson i Asmundtorp ställer redan i rubriken på sin korta artikel 2016-10-11 en fråga ”Varför omvägar?” och kritiserar Alinda Zimmander (S).

Nu återkommer jag till mina ännu inte besvarade tre frågor i min insändare publicerad 2016-09-08 (påminnelse 1 publicerad 2016-09-14) angående informationsskrift ”Nyinflyttad i Landskrona 2015 – 2016”. På sidan 9 finns förtjänstfull information på temat ”Utbildning för vuxna” men…

Hur har ni räknat under rubriken ”En universitetsnära stad”?

– På 20 minuters pendlingsavstånd når du Lunds universitet.
– Malmö högskola innebär en resa på cirka 40 minuter.
– På cirka en timmes avstånd finns Köpenhamns universitet.
– (SLU Alnarp och Kristianstads Högskola kan vi f.n. lämna åt sidan.)

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt, Lund universitetFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser