PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Påminnelse 1

2016-09-14 08:54

Hej i Stadshuset!

Jag har ännu inte fått svar på mina tre frågor i mitt inlägg här på ”Planket” på temat ”Hur har ni räknat?”

Insändaren publicerades 2016-09-08 och handlade om pendlingstider från Landskrona till omgivande platser. KOM IGEN med svar – inte behövs någon parlamentarisk utredning, eller?

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt, Lund universitet


L+ SD blir en salig röra

2016-09-13 12:40

Vi kan låta bli att ta ut avkastning och dubbelbeskatta Landskronas invånare igenom att inte bilda ett koncernbolag.

Men tydligen så tycker Sverigedemokraterna och Lars Ekvall att dubbelbeskattning är ett självändamål. Eller är det bara Lars Ekvall som tycker det?

Nu har jag redovisat mina svar för Lars Ekvall och för Per Eriksson men ni har inte svarat på mina frågor, så jag ställer dem igen.

När nya ägardirektiv för Landskronahem togs fram så sades det från den styrande treklövern och från SD att Landskronahem inte skulle sälja och att det var skrämselpropaganda. Vilka blir nästa områden i Landskronahem som Per Eriksson och Lars Ekvall kan tänka sig att sälja ut?

Kan Lars Ekvall lova att det inte kommer några hyreshöjningar? Att inga höjda avgifter på el, internet och fjärrvärme kommer att ske?

Jonas Esbjörnsson (S)
Kommunalråd för oppositionen


Svar till Esbjörnsson gällande koncernbildningen

2016-09-13 10:52

Jonas, jag trodde att du vid detta laget visste att bara för att du tycks upprepa samma mantra massor av gånger gör det inte att det inte mer sant alls.

Intressant att påpeka är att tydligen så är det bara Sandvången som är kronjuvel. Vad gör det Pilängen till? Ingenting eller? Och var ifrån kommer det påståendet att vi vill sälja mer områden?

Låt mig upprepa den fråga som både jag och Per Eriksson ställt så du här inför öppen ridå kan få briljera med dina kunskaper i företagsbeskattning och bolagslagstiftning.
Hur blir detta till dubbelbeskattning?

Avkastningskraven är inte mina och inte Per Erikssons heller utan dessa ställs i lagstiftningen som gäller både kommunala bostadsaktiebolag och även på t.ex. kommunala energibolag, allt utifrån riktlinjer som tas fram från SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Menar du på fullt allvar att vi inte ska följa lagen Jonas? Jag försöker verkligen att förstå ditt resonemang men mycket logik finner jag inte och det är därför jag återigen ber dig beskriva vad du stöder dina argument på.

Lars Ekvall
Kommunfullmäktigeledamot


Svar till Per Eriksson (L) och Lars Ekvall (SD)

2016-09-12 10:25

Kronjuvelen är ett symboliskt uttryck för något extra fint. Sandvången är en sådan symbol. Området är mycket populärt och Landskronahem är uppbyggt kring detta fina område.

Per Eriksson väljer att inte svara på frågorna som Landskronas medborgare ställer sig.  När ni nu kör fram ett förslag på att kräva avkastning på bolagen kommer någon att få betala detta. Var tänker ni ta pengarna i från? Högre hyror? Höjda avgifter på elräkningen? Vår välfärd finansieras igenom skatter och inte genom avgifter. Människorna som bor i Landskronahem, kunder i Landskrona Energi betalar skatt men ska igenom höjda avgifter och hyror betala ert avkastningskrav. Varför tycker Liberalerna och SD att landskronaborna ska dubbelbeskattas?

När nya ägardirektiv för Landskronahem togs fram så sades det ifrån den styrande treklövern och ifrån SD att Landskronahem inte skulle sälja och att det var skrämselpropaganda. Vilka blir nästa områden i Landskronahem som Per Eriksson och Lars Ekvall kan tänka sig att sälja ut?

Jonas Esbjörnsson (S)
Kommunalråd för oppositionen 


Ljus över kallbadhuset

2016-09-09 16:00

Som ganska nybliven pensionär har jag roat mig med att driva två små frågor, som rör mig på ett eller annat sätt. Det ena är lyktstolpen utanför vår tomt på Hven, som inte fungerat på mer är 41 år. Den andra frågan handlar om Landskronas avsaknad av ett kommunalt kallbadhus.

Den första frågan tycks nu närma sig sitt slut och jag förväntar mig en lösning inom ett par veckor. Vad nu lösningen blir så är det bättre än att gå och undra i mer än 40 år varför inte lyktstolpen på stadens parkering lyser när det är mörkt? Alternativt, vill staden inte att den skall lysa när det är mörkt, så plocka bort den.

Den andra frågan är ganska färsk och aktualiserades när Sven hade härjat i staden för några år sedan och vi plötsligt inte längre hade ett kallbadhus. Nu är det så att det kallbadhus vi hade i hamninloppet aldrig varit i stadens ägo utan drivits av privata händer senast den ideella föreningen Doppingarna. Jag som är en ivrig bastubadare tycker det är självklart att en stad vid havet skall ha ett kallbadhus med tillhörande bastuavdelningar för damer respektive för herrar. Så har så vitt jag vet alla andra kommuner utmed den Skånska kusten utom just Landskrona. Men nu tycks en lösning även här vara inom sikte.

Vad kan man då lära sig av det här? Tjôta i tid och otid. Ge aldrig upp för till slut så vaknar politikerna och i det första fallet även stadens belysningsmästare (har vi någon sådan?). I det andra fallet så vet jag egentligen inte vem jag skall tacka för ett snabbt (nåja) agerande. Det går ju också att agera för snabbt och då går det som när man presenterade de första planerna på, ett nytt kallbadhus.

Men i min lilla värld så tycks vi gå mot ett slutet gott, allting gott eller. . . . .?

Björn Lind


Hur har ni räknat?

2016-09-08 16:24

Häromdagen – måndagen den 5 september 2016 kl 16:50 – besökte jag stadshuset i akt och mening att försöka träffa Torkild Strandberg (L) sådär i förbigående.

Emellertid tog jag med mig hem ett ex av Landskrona Stads info ”Nyinflyttad i Landskrona 2015 – 2016”. På sidan 9 finns förtjänstfull information på temat ”Utbildning för vuxna” men… Hur har ni räknat under rubriken ”En universitetsnära stad”?

– På 20 minuters pendlingsavstånd når du Lunds universitet.
– Malmö högskola innebär en resa på cirka 40 minuter.
– På cirka en timmes avstånd finns Köpenhamns universitet.
– (SLU Alnarp och Kristianstads Högskola kan vi f.n. lämna åt sidan.)

Tommy Jonasson
f.d. Universitetslektor i skatterätt


Är landskronabor processglada?

2016-09-08 16:21

Att politikerna i Landskrona råkar i luven på varandra är inget nytt. De här tvisterna är som klippt och skurna för en gammal fastighetsägare och f.d. universitetslektor i skatterätt. Jag menar bråket om Landskronahems försäljningar av kronjuvelen m.m.

Problemen på ”fastighetsmarknaden” i Landskrona uppstod redan på 1970-talet ungefär, som Per Eriksson (L) riktigt påpekar i tiden då Astrid Lindgren kom ihop sig med finansminister Gunnar Sträng – den s.k. Pomperipo(s)sa-debatten.

Den tidens regler för fastighetsägare var gottebord – Staten betalade kalaset och aktörerna kunde bli hur överförfriskade som helst fram till 1990/91. Då kom räntechocken. Nu har försäljningarna av Landskronahems-fastigheterna till Stena blivit en domstolsfråga. Från politik till juridik.

Vännen Lars Ekvall (SD) ondgör sig över att bråket om miljardaffären flyttas från den politiska avdelningen i Rådhuset till den juridiska (se artikeln 2016-09-05).

Men är det rent av inte så att motsättningarna mellan olika personer och/eller fraktioner i Staden i Vinden är så djupa att det är omöjligt att komma överens. När krubban är tom så bits hästarna och då blir juridik det raffinerade våld som användes. Några börjar måhända tala om rättshaverister. Men att ifrågasätta en miljardaffär är en sak, att driva tvister mot fattiga landskronabor i förvaltningsdomstolar i socialbidragsärenden är en annan.

Men visst är det kul att processa – ibland!

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt

PS. När nattklubben öppnar i Rådhuset blir det kanske lättare att komma överens!


Vinterbad

2016-09-08 09:28

Enligt LD ska det bli vinterbad i Landskrona. Det påminner mig om att det inte är första gången. Från någon gång på 1980-talet till in på 2000-talet badade min bror Rolf med 5-6 manliga vänner på vintern i GamLa Kallbadhuset, dit de hade nyckel.

Jag blev en gång inbjuden att delta men nöjde mig med att titta på. Badhuset var i skröpligt
skick men dörren gick att låsa och badbyxor behövdes inte.
Sedan min bror dog 2009, har jag ingen släkting att besöka i Landskrona. Rolf hade bara levt sina första åtta år i staden men var 100 procent landskronit. Efter juristexamen i Uppsala kunde han inte genast få plats i Landskrona men I början av 1980-talet blev han rådman i Landskrona, där han kände sig hemma. Han hittade inte bara sina lek-och skolkamrater utan även mina. När jag besökte honom och vi gick ut verkade han att heja på varannan vi mötte.

Göran Hammarström
Melbourne


Landskrona blöder och ingen skaffar hjälp

2016-09-07 14:28

 Våldet i stan skördar nya offer och kvinnor och barn står som dom största förlorarna, därför tar jag åter upp stenen och hoppas någon av er styrande politiker har stake att kasta den på någon annan än mig.

Det verkar som våra politiker tycks tro att om man bara ignorerar problemen tillräcklig mycket så försvinner dom.
Brottsligheten går att stoppa om alla drar åt samma håll.
Men just nu tycker stans styrande att det viktigaste är vem som har mest rätt ang. försäljningen av områden inom Landskronahem.
Samtidigt byggs nya områden sakta men säkert upp i stan, men vem kommer vilja flytta in till dessa när polisen redan nu saknar resurser att skydda de områden vi redan har?

Sen mitt senaste inlägg på planket har det skett minst 10 övergrepp mot kvinnor och barn i staden, samtidigt har ni politiker fördömt eller lovat något NOLL gånger.
Känns ju tryggt för en barnfamilj!

Styrande i staden har skrivit ett nytt avtal med polisen om att polisen ska trygga våra gator!  Vad var polisens uppgift innan avtalet och vad får polisen ut av avtalet?
Det vanliga vid avtalsskrivning är ju att båda parterna har en vinning i det hela. Har Anneli Manelli nu en extra lön av kommunen eller vad är haken?

Om en vanlig arbetare misslyckats så totalt med sitt jobb hade det resulterat i avsked.
Tyvärr har vi mandatperioder här och kan tidigast byta ut er 2018.

Jag tror att den som vågar agera nu och inte sitta tyst i ett hörn kommer vinna valet oavsett vilken sida av mitten de befinner sig.

Om politiken inte förmår genomföra nödvändiga reformer nu, när systemen knäar under tyngden av brottsligheten, Hur ska vi då kunna känna tilltro till att partierna någonsin klarar av att axla det ansvar väljarna har ålagt dom?
Det krävs krafttag , inte spadtag, för att få Landskrona på fötter igen.

Torbjörn Helmuth Andersen


Karu(s)ellen snurrar runt

2016-09-07 09:09

Jenny,

Att retoriskt svara på en fråga med en komplex fråga, säger nog mer om Ert uteblivna svar än om din fråga. Jag avvaktar vänligast Jonas Esbjörnssons svar angående hans uttalande om att avkastning är detsamma som dubbelbeskattning.  

Men för all del skulle jag vilja passa på att be dig förtydliga din (och socialdemokratins) uttalande om ”kronjuvelen Sandvången och Pilängen”, vad menar Ni med “kronjuvelen”?

Per Eriksson (L)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser