PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Norra Borstahusen

2016-01-15 09:23

Svar till Pontus Eriksson

De nya bostäderna på gamla Campingplatsen kommer byggas i stil med övriga Borstahusen, så jag ställer mig frågande till din begäran att stoppa bygget, om det nu är det som är den springande punkten i ditt argument.

Veidekke som är en av två entreprenörer erbjuder tre olika färger på tegel (är det var du kallar plattor?) och två färger på taken. De 17 husen, som till största delen är parhus kommer inte heller se likadana ut då det är fyra olika modeller som uppförs. I likhet med många hus på Nedre gatan.

Din vädjan, att de som läser din text inte bör köpa, tänker kanske om när de sätter sig in i projektet och får höra att alla 17 är sålda sedan länge och att 16 av dessa bokades på mindre än tio minuter.

Sen tror jag att det är upp till var och en att känna efter vad man trivs med. Själv så tror jag att närhet till havet, stranden och naturen kommer överträffa mitt nuvarande boende på Öster.

Johan Laurin
Landskronit sedan födsel, 1979


Bygg förstklassiga flyktingbostäder

2016-01-15 09:16

Antalet flyktingar har tagit svenska samhällsplanerare på sängen eller snarare med byxorna nere!
Bostadsbrist där flyktingar med eller utan PUT, TUT eller UT vill bo.
Bostadsöverskott där Migrationsverket ger dem som kommer tak över huvudet.
I 18 månader har jag förundrats över mediediskussioner på temat bygg billigt av lägre kvalité. Men vad menas då? Vi talade i fastighetsägarkretsar på 90-talet om hus som blev vandrarhem. Folk flyttade in och ut osv.
Att nu tro att enklare s.k. ”snålbyggen” leder framåt är verkligen inget långsiktigt ”tänk”. När bostadsbristen förbytes mot bostadsöverskott så vill ingen bo i ”snålhusen”. Hemläxan från flyttkedjorna i Landskrona tycks många ha missat. Ett sätt att få snålbyggehusen uthyrda blir då hyressänkningar – ett kommunalt eller statligt bostadsföretag kan ägna sig åt detta, under en tid, men privata aktörer gör i de flesta fall inte så!

Tommy Jonasson,
civilekonom

PS. Det tar lika lång tid att förbereda ett förstklassigt bygge som ett snålbygge. Bygglov, överklagande, projektering, anbud etc. Och sen ska det ta högst 20 minuter till jobben från dörr till dörr och högst lika lång tid tillbaka!/DS.


Nya sidan 3

2016-01-12 17:10

Snyggt jobb!

Sven Sverne,
Thailand


Nya sidan 2

2016-01-12 17:08

Landskrona Direkt lanserade ny hemsida för några dagar sedan. Denna nyhetssida har haft samma upplägg i många år. Bra riktlinjer med tydliga rubriker och bra upplägg. Snyggt med rullande där mest lästa är. Stort beröm till er.

Krister Nilsson


Nya sidan

2016-01-12 16:59

Satt o vänta i bilen, tänkte att jag kollar om nya La Direkten funkar på telefon. OOO va ja blev överraskad, den funkar skitbra. Det e nog bland de bästa mobilanpassade sidor man kan tänka sig . Kolla ni andra också, nu behövs ingen dator längre.

Med vänlig hälsning
Lennart Lindblom

Svar direkt:
Tack Lennart,
med några enkla klick kan du spara landskronadirekt.com som en ikon på din mobil och få snabb tillgång till sidan. Lite beroende på telefon så ser det olika ut hur man gör, men ha sidan framme och leta upp “Lägg till på startskärmen” eller liknande.

Planket red.


Andra städer

2016-01-12 09:05

När min familj flyttade till Gävle 1934 kom jag till en stad som var delad i två delar av ån. I norr en trivsam 1800-tals stad med tegelhus i lagom storlek, i söder en stadsdel med nästan bara 1700-tals envånings trähus. Förklarigen var att den stora branden som en del norrländska orter har fått utstå hade bränt ner den norra delen som blivit nybyggd, men elden hade inte tagit sig över ån. Det gick naturligtvis inte att stoppa att trähusen sopades bort av cementkolosser. Men stadens framsynte museiintendent Philibert Humbla, en skåning, lyckades rädda en gata, säkert under kamp mot ekonomiska intressen och folks bristande förståelse. Vad har hänt sen dess? Gamla Gefle har med åren blivit mer och mer älskad av stadens invånare och ett dragplåster för turister som använder pengar i staden. Amerikaner tror inte sina ögon när de ser att i ett av husen föddes Hill, en sångdiktare som efter emigrationen blivit ett stort namn i U.S.A. som tydligen alla känner.

Jag har bott i tre städer till, Uppsala, Stockholm och Melbourne, som har det gemensamt att man bittert beklagar att fina gamla hus och miljöer skövlats. Man saknar vad som inte går att få tillbaka.

Det finns två slutsatser: Om man inte skövlar det gamla, blir det med tiden allt mer värdefullt, t.o.m. ekonomiskt (Gävle). Med tiden växer beklagandet av det som man i oförstånd har skövlat (de tre andra städerna).
Kan läsaren gissa, varför jag får lust att skriva detta just nu?

Göran Hammarström


Jönsaplan och annan exploatering

2016-01-12 08:44

Oavsett namnet, menar jag att det måste vara färdigbyggt runt Nyhamn nu. Vyn med Sofia Albertina kyrkas västfasad bakom hamnen och med Tranchellska Huset i vänster förgrund får bara inte förstöras. Här kan tilläggas att Sveriges Television använde sig av just denna vy i flera viktiga scener i Carin Mannheimers TV-serie från 2001, “Fru Marianne” med Cecilia Frode, Per Morberg och Loa Falkman i huvudrollerna. Det Tranchellska huset (också med Nyhamn i förgrunden) användes för att markera “hoppet från landsbygd till stad” och huvudpersonerna gifte sig i Sofia Albertina, som zoomades in från fiskeskutan Lilly’s hamnplats.

Börja istället bebygga tomterna där VW-importen en gång i tiden låg – och senare Rotfruktscentralen, samt godsbangården. Här kan man till och med bygga en
skyskrapa delad mellan lågprishotell, hyreslägenheter, kontorshotell, bostadsrätter samt ett lite lyxigare hotell med en restaurang på toppen. Låt säga på
45-50 våningar. DOCK endast under förutsättning att byggnaden inte liknar en funktionalistisk skokartong på höjden (typ 12-våningshuset huset som just nu färdigställs på Väster. Inspireras istället av Skyskrapan i Västerås, vilken är ett utomordentligt bra exempel på att höga byggnader inte nödvändigtvis måste vara fula.

Stoppa också bygget på gamla Campingplatsen ! Tänk om ! Och bygg hus som passar samman med en förlängning av Nedre Borstahusen. Enligt planerna skall
annars grå och ytterst trista plattor forma exteriören av en samling exakt likadana hus uppföras. Kommunen är annars i full färd med att uppföra stadens i särklass fulaste bostadsområde, på den bästa lediga tomten ! Jag vädjar till de som läser detta – köp inte något av dessa hus ! Ni kommer inte kunna trivas i en så grå och trist samling likadana fastigheter. Och att sedan bli av med dem med vinst kommer bli extremt svårt. Jag vet inte vem som arkitektoniskt ansvarar för dessa planer, men rekommenderar dem att t.ex. studera Ön i Limhamn , Staffanstorps totala ombyggnad samt framförallt Jackeriborg vid Hjärups pågatågsstation.
Eller på närmare håll de sydligast belägna två områdena i Västra Fäladen. Med färg, variation och mysighet.

Pontus Eriksson,
Landskronit sedan mitt födelseår, 1964


Jönsaplan?

2016-01-11 08:23

Jag har växt upp i Landskrona. Kan någon förklara för mig var namnet “Jönsaplan” kommit i från?

MVH Gertie Manktelow

Svar direkt:
Hej,
Åke Jönsson skriver så här i Historien om en stad:
”Området framför kyrkan var på stadsplanerna på 1700-talet tänkt som ett torg. Något riktigt torg blev det aldrig, men området fick sedermera namnet Nyhamns torg. I folkmun kom det mest att benämnas Jönsaplan. Om hur det namnet uppstått är emellertid okänt”

På 1879 års karta heter torget Nya Torget för att på stadskartan från 1918 ha just namnet Nyhamns torg. Östra torget härrör från stadsplanen från mitten av 1700-talet då tanken var att det också skulle anläggas ett kyrkotorg i väster.

Vänliga hälsningar
Lena Hector
Stadsantikvarie, Landskrona Museum


Dålig sida

2016-01-08 10:13

Får säga att de som har ändrat Direkten har nog sovit när de gjorde det, tusan vad den har blivit dålig. Bara ett stort hopkok. Nä, gör en ny sida.

Bengt Ahlström


Nu för det vara nog: Stoppa nyårssmällarna!

2016-01-07 11:58

Ännu en nyårsnatt har passerat. Jag tillbringade nyåret utomlands, men när jag kom hem igen var min mailbox och telefon fyllda av meddelanden från upprörda och ledsna Landskronabor.

Budskapet var detsamma i snart nog alla meddelanden: Snälla, gör något åt det okontrollerade avfyrandet av fyrverkeripjäser veckorna innan nyårsafton. Detta oskick varar i veckor, och skrämmer många barn och gamla. För att inte tala om djurägare som får droga ned sina husdjur för att de ska överleva smällandet. Tänk på att våra husdjur har enormt mycket bättre hörsel än vi människor.

År efter år kommer rapporter om vildsint smällande runt om i Landskrona med skadegörelse och bränder som följd, utan någon som helst reaktion från de styrande i staden. Anmärkningsvärt, särskilt som problemet kan åtgärdas. I ett flertal städer har man genomfört ett lokalt förbud mot försäljning och användning av fyrverkeripjäser. I stället anordnar kommunerna sina egna fyrverkerier.

En sådan lösning vore perfekt för Landskrona. Jag kan tänka mig ett barnfyrverkeri kl. åtta på kvällen, följt av huvudfyrverkeriet vid midnatt. Konceptet är alltså med framgång prövat i andra kommuner.

Sverigedemokraterna kommer lägga en motion om detta i fullmäktige som förhoppningsvis kommer att kunna behandlas före nästa nyårsafton. Vi är skyldiga landskronaborna den tryggheten att kunna gå ut i vintermörkret under framtida nyårsaftnar utan att riskera fysiska eller psykiska skador.

Ett riktigt Gott Nytt År till er alla
Önskar
Stefan Olsson (SD) kommunalrådFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser