PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons

Tre vise män

2020-01-07 11:51


Tommy Jonasson, Anders Ruud och Bengt Hellborg vid en jullunch i Malmö nyligen. Foto: Privat.

Så var det dax igen för den traditionsrika jullunchen på Scandic Hotel Triangeln i Malmö. Arrangören Arkitektinfo.com har samlat projektörer och företag verksamma i byggbranchen: Hydro, Gyproc, Formica, Forbo, Flex, Ecophon, ASSA ABLOY entrance systems och ASSA ABLOY opening systems.

Vid bordet bänkar sig undertecknad från Landskrona, i mitten teatermannen och journalisten Anders Ruud och till höger arkitekten Bengt Hellborg. Där smides planer och framför allt så diktas ihop s.k. sanningar.

Anders Ruud har alltid en egen roll i dessa julstökstider. Men vi andra två går – som alla vet – inte av för hackor.
Bengt Hellborg har samlat oss till denna jultillställning och är aktiv i Arkitekturupproret.
Det handlar om stadsförnyelse – ett begrepp som har flera sidor: Hur ska husen se ut i framtiden? Hur ska finansieringen ske? Och inte minst hur ska människor kunna röra sig utomhus och inomhus i vår del av världen (= Öresundsregionen)?

Lokalen på Scandic Hotel är traditionsrik i Ballroom-stil. Jag drar mig till minnes ett event för 20 år sedan, som gick av stapeln i denna lokal. Jag fick ingen biljett men tog mig – min vana trogen – in på ett annorlunda sätt. Det blev frågor om den blivande Öresundsbron, gränshandel och valutakurser

Skulle de gamla traditionerna – gränshandel i Köpenhamn och fribiljetter dit bli ett minne blott? Vi som satt vid julbordet i december 2019 kunde inte undvika frågorna om valutakursen, nu SEK 1,50 för en dansk krona, då på 1970-talet 75 öre för en dansk krona.

Turandet mellan Landskrona och Köpenhamn var en tradition och var en del av det sociala och kulturella livet när den lilla stadens invånare mötte varandra på båtarna och mötte köpenhamnare i Köpenhamn på Tivoli, på Bakken, på Ströget etc.

Sakernas tillstånd har lett till en stor frustration i Landskrona, en uppgivenhet som inte kunnat kompenseras med byggande av ”attraktiva bostäder” i havsnära lägen.

Öppna flygbåtslinje Landskrona – Köpenhamn GENAST – detta håller inte längre – i vart fall inte om man ska tro på Landskronas ljusa framtid mitt i Örestad!

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


Vem har fattat beslutet?

2020-01-07 11:13

Vem har fattat beslutet att helt stänga kollektivtrafiken längs Strandvägen i närmare 2,5 år? Och vem har fattat beslutet att stänga busstrafiken under jul- och nyår då den behövdes som mest och ombyggnaden inte skall påbörjas förrän nästa år!
Är det en tjänsteman eller en politiker?

En hel stadsdel har varit utan kollektivtrafik mitt i jul-och nyårshelgerna, utan att en vägarbetare syns till! Bara några vägskyltar som satts ut om att vägarbete pågår? Skånetrafiken har dessutom före jul skickat ut nya seniorkort och broschyren ”enklare vardag”. Om hur skönt det är att inte vara beroende av egen bil.
Citat:
”du kan åka så ofta du vill eller bara när det passar dig”.

Man uppmanas att åka kollektivt och bidra till en bättre miljö, inte köra egen bil. Så blev det med det miljötänket.

Ombyggnadens skrivbordslösning skall enligt ”stadsplanerarna” uppfylla fem kriterier:
1) trafiksäkerhet, 2) inte förlänga ombyggnadstiden, 3) inte riskera byggarbetarnas säkerhet, 4) kunna tillämpas vid liknade entreprenader och 5) busslinjen måste fungera utifrån tillgängliga bussfordon?

Planerarna, som titulerar sig affärs- och trafikutvecklare, gör nog mer skäl för titlarna avvecklare med sin geniala lösning att helt stänga busslinjen längs Strandvägen.

Det hela ska kompletteras med en s.k. ”anropsstyrd taxi” under två korta tidsintervaller på för- och eftermiddag under vardagar.
Inte på helger! Hur lång tid kommer det att ta för en bussresa till stan för att göra ett ärende då man måste ringa och beställa en tillgänglig ”anropsstyrd taxi” minst två timmar innan man skall åka, från en ”nedlagd” hållplats till en hållplats i funktion?
Inte dit man skall. Både fram och tillbaka. Vill inte spekulera i hur det blir om flera vill åka ungefär samtidigt.

Ett viktigt kriterium är tydligen helt förbisett av stadsplanerarna: nämligen att tillhandahålla kollektivtrafik för de boende längs Strandvägen fram till år 2022 som ombyggnaden är planerad till. Upphandlingen verkar ha präglats av att bussleverantören med sina ”tillgängliga bussar” styr över inköparen och stans miljövänliga kollektivtrafik.

Läste tidigare i HD/LP att stadens högste politiker, Torkild Strandberg (L), lämnat uppdrag till inte mindre än självaste stadsdirektören att se över möjligheten att sätta upp
övervakningskamera på tågstationen i Häljarp.

Kanske stadsdirektören också hinner med att ordna en fullt acceptabel lösning för kollektivtrafiken längs Strandvägen de närmaste ca 2,5 åren. Vi boende har inte fått något gehör över huvud taget inför bussavvecklingen. Kanske har vi boende överhuvudtaget aldrig varit på tal i sammanhanget? Men stadsdirektören måste prioritera, ombyggnaden har redan påbörjats så smått! Två vägskyltar är redan utsatta. Han kan då även utreda varför man inte kan låta ena vägbanan vara växelvis öppen även för busstrafik under ombyggnadstiden. Eftersom blåljus, sopbilar och privatbilar skall kunna trafikera längs Strandvägen under byggtiden kan man väl också komma fram med en buss?

Hyr in mindre och smidigare bussar under ombyggnaden. Gärna med färre bussturer jämfört med nuvarande överdimensionerade bussflotta om det är pressad budget. Men de ingår kanske inte i Skånetrafikens begrepp ”tillgängliga bussfordon”. Hyr då in dem. I varje fall uppfyller mindre smidiga bussar samtliga uppställda kriterier samtidigt som man bibehåller miljövänlig kollektivtrafik i stället för att köra privata bilar. Och det är väl det man vill uppnå med kollektiv stadsbusstrafik?

Benny Jönsson
Senior och väljare 2022


En julberättelse del VII samt epilog

2019-12-23 11:53

Episod 7

På båten fanns det ett helt gäng gamla backhoppare som firade sin årliga sammankomst. I år hade gänget varit i Vikersund och skidflygbacken där och titta på nya unga och lovande förmågor samtidigt hade de hyllat och tagit farväl av sin kollega Matti Nykänen som avlidit under året. Matti hade kanske inte alltid sköt sig exemplariskt på sin fritid och i sitt liv, men ingen kunde ta ifrån honom hans storhet som backhoppare. En av de allra bästa genom tiderna.

Gänget bestod av Björn Wirkola från Norge, Anton Innauer från sterrike, Dieter Thoma från Västtyskland, Jens Weissflog från Östtyskland samt Janne Ahonen från Finland. Nu var kvintetten på väg till Köpenhamn och därifrån skulle var och en fara vidare mot sina egna hemtrakter. När Jose fick reda på att detta sällskap varit världsstjärnor i backhoppning blev han överförtjust.

Jose blev presenterad för sällskapet som efter middagen på båten slog sig ihop i en av båtens otaliga serveringar för att samspråka med varandra. Då fick de gamla backhopparna reda på vad Jose presterat i Kollen under dagen. De gamla stjärnorna jublade högt över hans fantastiska prestation och beställde in champagne för nu skulle det firas rejält. Ja, hela båten firade och jublet kunde säkert höras långt ner i Portugal.

Båten gungade medan den red på vågorna och med på färjan fanns ett sällskap överförfriskade sumprunkare från Fiskebäckskil som runkade  hela fartyget som en sump. Ett isberg med en kungspingvin och Greta passerade på sin väg norrut för att undsätta isbjörnarna på Nordpolen. Inte ens kapten Karlsson uppmärksammade isberget som seglade vidare för att utföra sitt uppdrag. Berättelserna blev både många och långa som Jose fick höra av de gamla legenderna denna kväll och natt. Som när svensken Köla Lindquist tappa en av sina skidor i Holmenkollen och landade på en skida och stod upp, ja kanske inte riktigt en telemarkslandning dock. Festen varade nästan hela natten men alla fick sig en stunds sömn.

Samtidigt i Grandola hade det stora konglomeratet Montezuma bestämt sig för att tvångsinköpa Joses lilla egendom för att odla ris som de kunde sälja på världsmarknaden och öka sin profit. De brydde sig inte om småfolk som livnärde sig på sin jordlott. Nejlikan hade vissnat en aning sedan 1974, men än fanns de som brydde sig i Alentejo och på andra ställen på jordklotet. I nordöstra Brasilien hade Rudolf med röda mulen och de andra renarna börjat formera sig inför den årliga rundan, när de fick höra om Montezumas tilltag bestämde sig Rudolf att Antonio Das Mortes och Nisse “Gurkan” Berglund skulle med i kälken på denna Rudolfs sista resa. Det var två herrar som kunde sin sak och hade varit med förut på barrikaderna. Så nog kunde de hjälpa till med både det ena och andra och inte enbart dela ut klappar.  Vad som hände på denna Rudolfs sista färd får vi aldrig någonsin veta förutom att Joses lilla jordlott i Alentejo där frodas apelsinerna som inbringar en del pengar i juletider för honom. Kanske han kan lägga undan en slant till nästa år och fortsätta med backhoppning i Vikersund och Norge. I Alentejo hade backhoppare sällskapet samlat in pengar för att bygga en hoppbacke som borde vara klar inom något år. Så en dag kanske nästa backhoppningsstjärna kommer från just Grandola i Alentejo (glöm inte var ni läste det först). Båten hade lagt till i Köpenhamn och isberget hade nått Nordpolen. Julafton började närma sig när Greta gick i land på arktiska isvidder och Rudolf och hans sällskap närmade sig staden Landskrona i Skåne dit de förväntades komma imorgon på kvällskvisten.

Epilog  

Till alla Er som bara tror detta en saga eller skröna skulle Jose vilja säga att kampen för att bli någon och något kommer alltid att gå vidare i hela världen. Kanske inte alla kan bli backhoppare men alla kan få ett värdigt liv på Jorden emedan den snurrar. Greta är en av många som ser till att påverka att Jorden fortsätter att snurra i världsalltet. Så nu återstår bara att se vilka som får klappar och inte får. De fattigaste får sam vanligt och de rika får mer och fler. Så vida inte Rudolfs gäng ser till att förändra detta faktum. I morgon får vi veta hur det blir med den saken. 

God jul i på Er alla i varje fall. Kanske får vi ser hur det går för Jose nästa år vid denna tidpunkt.

PS. Håll tillgodo med min lilla film från Holmenkollen i onsdags.

Bengt Johannesson


Svar till Håkan & Lena

2019-12-19 11:36

Bästa Lena & Håkan,
och eventuellt andra som kanske blir lite arga när man säger; var snälla.

Tack för ert svar, hade inte förväntat mig något, då jag inte hade några frågor utan bara ville framföra min åsikt kring tonen i debatten. I mitt tidigare inlägg kring trafiken på Strandvägen, ville jag bara säga att vissa inlägg gick från kritik och ifrågasättande, till rena elakheter.

Jag vänder mig inte mot kritiken, utan mot hur den framförs.
Min erfarenhet är att det är mycket lättare att få folk att verkligen lyssna på varandra, om alla håller en god ton. Annars blir det ofta en debatt där ingen lyssnar och alla bara väntar på sin tur för att få ”ge igen”

Att vi tycker olika, betyder inte att någon av oss har fel, det betyder bara att vi inte tycker samma.
En sak är vi eniga om, det är  att det kanske inte alltid är så lätt att vara tjänsteman i Landskrona kommun.

Men i många fall tror jag tjänstemännen har det tuffare med  de verbala angreppen från en mycket starkt tyckande allmänhet som inte är politisk engagerade, än med  politikerna. Som jag önskar att människor som ni var engagerade i politiken, man behöver alltid folk som brinner för sina åsikter där.

Jag har inget mer att tillägga i just denna saken. Men jag läser Planket då och då för att  förstå och ha koll på vad vi Landskronabor ifrågasätter och/eller saknar för tillfället, och ser jag saker som jag upplever som rena personangrepp kommer jag säkert blanda mig igen och igen, för det är aldrig OK.

Önskar  er alla en god jul & ett riktigt bra 2020, där den fria debatten är en hörnsten i samhället, utan elakheter.

Line Hovrind Aslaksen
Fritidspolitiker


En julberättelse del VI

2019-12-19 11:02

Episod 6

De tre anlände till Oslo på onsdagsmorgonen, det vill säga igår, och all var i strålande form och redo för den stora backen i Holmenkollen. I Oslo mötte de som avtalat upp med en av Norges genom tiderna bästa backhoppare Toralf som skulle följa sällskapet till Kollen som norrmännen säger.

Jose blev förskräckt då han kom upp i hopptornet och hela han darrade av rädsla. Hur skulle han klara detta?
Toralf såg hans oerhörda ångest och förstod att han måste ta Jose på sin rygg och hoppa med honom där precis som när Nils Holgersson flög på Mårten Gåskarls rygg genom Sverige. Detta borde lätta på Joses ångest, åtminstone en aning. Jose spändes fast på Toralfs rygg med selar och så bar det iväg nedför stupet i 100 km. Rädslan släppte hos Jose som tom kunde beundra utsikten över Oslo och Oslofjorden.  Allt gick bra och Jose växte som människa i all hast. Han började bli något – Portugals förste backhoppare.

Ytterligare ett rygghopp utfördes och efter det så pausade man för att äta.  Mentalförberedelse genomfördes tillsammans med Oslo psykologen Holten, som var en erkänd mentaltränare i backhoppningskretsar i hela världen.  Vid 14-tiden på eftermiddagen var det så dags för Jose att utföra hoppet på egenhand. Problemet var att Jose aldrig landat på egna ben och det var här som den mentala träningen skulle få effekt enligt Holten. Jose hade ett stort självförtroende då han nu stod i backen och skulle åka utför stupet. Han for ned och lyfte som en ny skjuten beckasin över backanten och flackade med armarna men höll sig i luften och lyckades landa på benen. Kanske inte en telemarkslandning men lika bra som den engelska örnen. Det blev ett stort jubel hos alla medhjälpare och inte minst hos Jose. Han var nu den förste portugis som hoppat i en världsbacke.
Detta skulle ge eko långt ner i Alentejo, ja i hela Portugal jublades det. Efter ett kort firande var man tvingade att åka ner till Akkers Brygge för att inte missa båten till Köpenhamn. Nu skulle det firas rejält under resan till Köpenhamn det skall gudarna veta.

Mer om det i sista avsnittet samt epilogen som förhoppningsvis når redaktionen på fredag.

Bengt Johannesson

 


Svar till Line Hovrind Aslaksen

2019-12-19 09:34

Stå upp för och försvara era beslut politiker!

De tjänstemän som gisslas i debatten om busstrafiken på Strandvägen råkar illa ut framför allt av en anledning:

Högsta ansvarige politiker Torkild Strandberg,  liksom övriga politiker, håller som vanligt knäpptyst och rycker inte in och försvarar sina tjänstemän och sina beslut!

Istället låter de tjänstemännen ta smällen och verkar gömma sig själv i Stadshuset. Antagligen vill de inte bli sammankopplade med och stå för negativa beslut. Kanske är de rädda att förlora väljare. När det kommer till positiva nyheter solar Torkild sig gärna i glansen.

Och inte bevärdigar han/de kommuninvånarna med ett enda svar på deras frågor heller!
Enligt vår mening är det politikers skyldighet att delta i den offentliga debatten.

Det kan inte vara lätt att vara tjänsteman i Landskrona kommun.

Lena Nilsson
Håkan Lans


En julberättelse del V

2019-12-18 14:48

Episod 5


Den portugisiske backhopparen har hämtats på Kastrup. 

Efter all träning i de Fynske alperna var Jose klar för att åka till Oslo för vidare träning och gör sitt första hopp i en riktig backe. Så Jose möte de två som skulle ta honom till Oslo på Kastrups lufthamn i Köpenhamn för vidare färd mot båten till Oslo och Holmenkollen. Det pratades och festades en del på denna båt som lämnade kaj igår eftermiddags. På grund av hutlösa kommunikationsavgifter kunde bild ej skickats som planerat under gårdagen. Även texten fick hålls kort.  Då sällskapet åter är på svensk mark under torsdagen fortsätter berättelsen.

Bengt Johannesson
 


Var snälla... även när det inte är jul

2019-12-18 14:10

Jag brukar inte lägga mig i den offentliga debatter, men de sista inläggen i saken kring trafikens vara eller inte vara på Strandvägen har gått över gränsen, tycker jag.

Att ge kritik genom att dikta, rimma osv är oftast ett roligt grepp, men här har det gått för långt.

Att man får ta kritik och kan hängas ut som politiker, vet man ju om man engagerar sig i politiken.
Att ta beslut som folk tycker är fel/dumma/slösaktiga osv. kräver att man klarar kritik och verbala personangrepp.

Men att håna och hetsa enskilda tjänstemän (de är inte politiker) som egentligen bara försöker utföra det politiken bestämt på bästa möjliga sätt, med de medel och de förutsättningar som finns till buds vid varje enskilt tillfälle är i mina ögon bara elakt.

Tänk efter före, var snälla mot varann inte bara för att det snart är jul, utan alltid. De allra flesta gör sitt allra bästa för att det här samhället vi bor i ska vara så smidigt och trevligt som möjligt för så många som möjligt.

Line Hovrind Aslaksen
Fritidspolitiker


Tack för klappen….igen…

2019-12-18 10:32

Denna gång är det alla barnfamiljer som bor längs Strandvägen som tackar för att de inte kommer att
kunna åka buss på ett bra tag. De anropsstyrda fordonen som är den katastrofala lösningen när
bussarna inte kan gå, kommer INTE att kunna ta barn. Det är alltså inga mindre bussar som kommer
att anropas, utan taxi som kommer, och de kommer inte att kunna erbjuda barnstolar.
Detta är för att tala klarspråk, rent för jäkligt, att ens tycka detta vara ett alternativ till bussarna.

André Eklind
Boende längs busslös Strandväg i Landskrona.


Vad gäller för bussarna på Strandvägen????

2019-12-18 10:21

Frågorna har ställts här i tidningen, men jag har inte läst några svar. Nu undrar vi vad som gäller.

Vi har hört att det fanns en artikel i denna tidning för någon månad sedan, där man visade en karta på omläggning av busstrafiken. Tyvärr var vi bortresta just då och kunde inte ta del av informationen, men tänkte, ”de måste ju komma ut med information”.

Man lär ha nämnt en datum i mitten av december, och vi tänkte, att det kan väl inte vara möjligt att man stänger av vägar och lägger om busslinjer inför julhelgen, som dessutom detta år är extra många helgdagar. Vem skall arbeta med gatuarbeten under julhelgen?….

Men ingen information har kommit ut. Normalt vore en lapp i brevlådan om vad som gäller, eller ett meddelande på hållplatsen eller i tidningen eller….? Idag saknas ju inte möjligheter.

Eftersom halva december nu har gått, har vi kollat på ”vår ” hållplats, som är Humlegränden. Inget meddelande om någon omläggning, bara en tidtabell som gällde till den 14 dec i år. I brevlådan har inget kommit, ej heller i tidningen. Kollade då Landskrona Kommuns hemsida: Ingenting om detta
Skånetrafikens hemsida: inte heller där något om detta.

Knappade in på gamla Skånetrafikappen, där man förr kunde se bussträckningar, men den appen är numera stängd.
Knappade då in på nya Skånetrafikappen och fingerade en resa. Där anger man endera 4-an från Segergatan eller 5-an från Suellsgatan.
Blev jättekonfunderad när jag på Strandvägen idag, 17 dec, mötte en buss nr 5 och inga som helst spår av avspärrningar.
Därför frågar vi: Vad är det som gäller?

När stänges Strandvägen av? Hur blir det med bussförbindelse?
Vem har fattat besluten? Vilka lokala politiker har behandlat frågan?
Våra egna funderingar överensstämmer med någon insändare, inte kan det väl vara helt omöjligt att ordna en alternativ väg och/ eller låta en mindre buss trafikera den framtida
blockerade sträckan.

Vi behöver väl inte tillägga, vad vi tycker om denna hantering. Vi förstår väl att gatan måste förbättras där den är dålig och det verkar vara smart att också ordna med ledningar i gatan, men man måste faktiskt informera medborgare och andra om vad som gäller.

Hoppas på ett klargörande, för vi är många som undrar

Vänligen
Barbro och Kurt BoströmFält markerade med * måste fyllas i
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser