PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Till Planket

Landskrona Direkt | Automatiskt utkast
Annons
Lördagen den 22:e januari
2.7°C 4.1m/s
Dagens namn: Vincent, Viktor

Välgörenhet på Kvinnohuset

2018-01-02 10:42

Även i år var vi i Odd Fellow logen nr 23 Urania på besök på Kvinnohuset i Landskrona, för att dels överlämna några kartonger med 80 st. Oddbjörnar, vilket storrepresentant Rolf Stridh gjorde till barnansvarig Julie Bergman. Sedan gjorde broder ExÖM Per-Olov Karlsson entré som tomte för att överlämna julklappar till barnen, i sällskap med tomtenissarna StRepr Rolf Stridh och broder ExÖM Lars Karlsson. Ett mycket uppskattat besök.

Storsiren säger att Odd Fellow behövs mer än någonsin idag, vilket vi instämmer i. Men vi måste omsätta våra vackra ord till handling, för att det ska räknas på riktigt.
God Jul på er alla bröder och systrar i vårt avlånga Odd Fellowland!

Med Broderliga Hälsningar i
Vänskap Kärlek Sanning
Tro Hopp Barmhärtighet

Lars Karlsson


Okynnessmällandet, en fara för samhället.

2018-01-02 08:42

Nyår och samma gamla vanliga visa upprepade sig…
det farliga okynnessmällandet! Efter den “stora” insatsen på torsdagskvällen av
olika myndigheter sägs det varit lugnt tag runt Dammhagsskolan. Det var bra men jag tror knappast det räcker för att stävja sådana fasoner av dagens ungdomar. Min fråga till berörda myndigheter, vilka följdverkningar får det för ungdomarna när de ertappas med smällarna och deras skadegörelse?

Man skall komma ihåg att det även är föräldrarnas ansvar för sina omyndiga barn! Blir det några överhuvudtaget? Jag tror att polisen gör vad de kan och jag högaktar deras arbete, men vad händer sedan?

Kjell Andersson


En nästan sann julberättelse - Landskrona del V (Sista)

2017-12-22 14:01

Det skulle dröja några år innan BoIS kvalade till allsvenskan igen. 1962 var det nytt kval och BoIS var i allsvenskan några minuter men tyvärr även denna gång missade man en allsvensk plats liksom 1968.

Missen 1962 är för mig den mest bedrövliga, skulle vi aldrig få se vårt randiga lag i allsvenskan?

Detta bekräftades än mer 1968 då nästa missat tåg till allsvenskan skedde. Hoppet hade nästan övergett oss om att se BoIS spela allsvensk fotboll. Men så äntligen 1970 lyckades klubben gå hela vägen efter alla års väntan. Pågarna från Argentina blev äntligen lyckliga. Senare har åren fortsatt ungefär likadant med ömsom vin och ömsom vatten, men en BoISare är BoISare i vått och torrt. I år har de randige åter tagit ett steg närmre allsvenskan och det skall tomtarna från staden premiera denna jul.

På julaftonsnatten kunde man se en släde dragen av svartvitrandiga renar på himlavalvet över Landskrona samtidigt som man hörde en sång “Vi är inte från Hittarp, vi är närmre Hven och vi älskar Landskrona BoIS. Heja BoIS”. Sen delade dom ut sina julklappar till barnen och alla barn fick varsin fotboll och ett BoIS-matchställ.

God Jul alla i Landskrona och alla BoISare i hela världen.
Bengt Johannesson


Nämnden står inte över fullmäktige

2017-12-22 11:08

Är det okunskap eller ren ovilja att inte genomföra ett kommunfullmäktigebeslut?

”Vad menar de egentligen med motionen? Ska alla pensionärer som är med i en förening få bidrag så blir det hiskeligt dyrt”, säger Birgitta Persson i torsdagens artikel i HD. Birgitta är ordförande i fritidsnämnden och avslöjar med sitt uttalande möjligen flera saker.
För det första att hon inte orkat läsa mer än rubriken på motionen. Om hon orkat ta sig till att-satsen som godkändes av fullmäktige hade hon kunnat läsa att motionen gällde att:

“att reglerna för kommunalt aktivitetsstöd till föreningslivet i Landskrona ändras så att stöd utgår även för personer som har fyllt 65 år under det halvår som ansökan avser.”

Vi lade förslaget som en ändring av det befintliga regelverket för kommunalt aktivitetsstöd just för att det som beslutades skulle vara lätt att förstå avseende vilken typ av aktivitet som omfattas av bidraget. Det finns ju redan stipulerat i ett beprövat regelverk. Det skulle vara lätt att se bidragets ”stycke”-storlek i kronor och ören och lätt att med det som grund dra fram ett underlag för hur mycket det skulle komma att kosta i sin helhet.

Till och med Torkilds, Björns och Mikaels förtydligande (särskilda yttrande) efter motionen täckte inget behov då regelverket kvarstår i sin helhet och hänvisar i sitt reglemente till RF:s regler för statligt LOK-stöd.

Tyvärr verkar det inte som om någon satt sig in i vad motionen står för utan från början bestämt sig för att helt sonika ”glömma bort den” i enlighet med tjänstemännens inrådan i dess första skede.

Ett bevis på detta är att ingen från förvaltning eller nämnd vid något tillfälle under det år som förflutit tagit kontakt för att få ett ordentligt statistiskt underlag för den kostnadsanalys man hävdar pågå och som upp till nu tagit mer än 12 månader att genomföra.

Att man säger sig behöva invänta revisorernas analys i mer än ett år låter lite långsökt då man i protokoll från mötet den 27 september 2016 säger att man enligt dem har god kontroll på sina bidrag. En kontroll som enligt föredragande dock visar på att det finns utrymme för möjliga förbättringar.
Avslagsyrkan från fritidsnämnden är i sig knappt värd att nämna då den i sin grund verkar vila på en ideologisk uppfattning att ”aktiviteter för gruppen skall vara öppna för alla och inte begränsade i att vara organiserade”. Vilket klart uttryckt är att underkänna det ideella föreningslivets inom detta och andra områden.

Jag anser fortfarande att förslaget i motionen var riktigt bra, men för mig har detta goda överglänsts av det suspekta i förhalandet av beslutet, beslutsformer som inte tar hänsyn till korrekta beslutsnivåer och som dessutom dokumentering som inte upprättas.

Jag föreslår alla som lämnat in eller haft intresse i motioner att gå tillbaka för att kontrollera om dessa omsatts i enligt motionernas syfte eller tappats bort nånstans i tjänstemannaledet.

Björn Wiklund


Alla ska med när Landskrona växer

2017-12-22 10:56

Replik till Treklöverns kommunalråd

Landskrona är på många sätt fantastiskt. Men det finns också många problem i Landskrona. Välståndet kommer inte alla till del och välfärden knakar i fogarna.

Generell välfärd för alla ger trygghet och framtidstro även i perioder av nedgång.

Arbetslösheten har bitit sig fast och Landskrona har högsta arbetslösheten i Skåne.
Starka arbetsmarknadsparter garanterar goda löner och villkor på jobbet. Genom ekonomisk politik med fokus på tillväxt skapas arbetstillfällen som ger jobb med möjlighet för fler att försörja sig.

Skolan dalar i nationella jämförelser och skolorna i Kommunen är nu, enligt Lärarförbundet, bland de sämsta i landet. Vi står inför stora utmaningar och vi vet att många är oroliga. Det är därför vi vill investera i den generella välfärden så att fler vuxna i skolan kan anställas för att höja kvalitén.

Vår väg går inte bakåt mot sämre välfärd och statliga fattiglöner – utan framåt mot ett samhälle som fortsätter vara ledande i både jämlikhet, hållbarhet och välstånd.

Äldreomsorgen är inte tillräckligt utbyggd för att möta de stora behoven. Många får inte det stöd och den hjälp som de behöver och har rätt till.

Det måste inte vara så. Lika övertygade som vi Socialdemokrater är om att Landskrona är en bra kommun att bo i, lika övertygade är vi om att Landskrona kan bättre.

Jonas Esbjörnsson (S) Jenny Tillander (S)


En nästan sann julberättelse - Landskrona del IV

2017-12-22 10:40

Sagt och gjort några år senare skedde rymningen. De båda bröderna tog sig till Malmö Central och hade turen att en man löste biljetter till dom eftersom de sa att de tappat sina pengar för resan. De hade sagt till mannen att de skulle hälsa på sin farmor och farfar i Landskrona för att där se BoIS i seriepremiären mot IFK Kristianstad.

Rymlingarna plankade in på matchen och BoIS vann naturligtvis och skulle senare också vinna division 1 södra. De randiga giganterna fick möte Örgryte IS i kval till allsvenskan, tyvärr gick det inte så bra för BoISarna som fick stanna kvar i division 1 södra ytterligare en säsong. BoIS spelade bra hela det året och fick på nytt kvala. Denna gång mot Degerfors IF och det började bra, BoIS vann med 3-2 på bortaplan och skulle nu enkelt avfärda Degerfors på hemmaplan. Det var här den svartvitrandiga hunden dök upp utanför IP. Men även denna gång slutade det med att BoIS missade allsvenskan då laget förlorade med 3-2 hemma och förlorade en tredje match i Stockholm. Sorgen var stor i Landskrona men skulle bli större några år senare.

Avslutning följer efter lunch…
Bengt Johannesson


En nästan sann julberättelse - Båtresan till Köpenhamn del III

2017-12-21 16:01

Desto mer de konsumerade desto intensivare blev berättandet om Landskronas ledande fotbollslag BoIS.  Sällskapet kom osökt ni på kvalmatchen mot Degerfors IF 1959. Det var då den svartvitrandiga schäferhunden dök upp vid IP innan matchen tillsammans med två pojkar som såg nästan likadana ut och som hunden var dom också randiga.

Ynglingarna skulle ta med sig hunden in på IP men vakterna förhindrade tyvärr detta. Hunden fick lämnas kvar utanför och en gammal man tog hand om den. Men vilka var pojkarna? Deras historia hade börjat mycket tidigare, närmre bestämt i skogarna mellan Argentina och Brasilien 1947 då en ung argentinsk kvinna gick ut i skogen för att plocka blåbär och stötte på en fotbollsjonglerande brasilianare.
9 månader senare föddes gossarna som sedermera kom att älska Landskrona BoIS.

Eftersom den unga kvinnans familj var fattig och stor kunde man inte mätta fler munnar så bröderna hamnade på ett barnhem i Rosario där de tillbringade sina första 4 år. En svensk diplomatfamilj adoptera barnen och tog med dom till Malmö 1952. Gösta som adoptivpappan hette tog med dom på en fotbollsmatch på Malmö IP när pojkarna var 6 år gamla. Göstas favoritlag Malmö FF skulle möta Landskrona BoIS i en träningsmatch inför säsongsstarten. Pojkarna blev genast förtjusta i fotboll och speciellt Landskrona BoIS som dom tycke hade så granna tröjor. De beslöt sig för att rymma till Landskrona.

Fortsättning följer imorgon…
Bengt Johannesson


En nästan sann julberättelse - Norge resan del II

2017-12-21 14:47

Landskroniterna hade hört talas om en svartvitrandig hund som hade synts i samband med kvalmatchen mot Degerfors 1959 på IP i Landskrona, men aldrig om svartvitrandiga renar.

Väl framme i Tromsö träffade vårt sällskap på professor Justisen som berättade om samerna och deras kamp för rätten till betesmarker för sina djur. Norska kapitalintresse ville precis som i Sverige exploatera betesmarkerna, detta trots samernas urgamla rätt. Justisen och andra försökte förhindra en exploatering av privatkapitalet och han hade inte tid för årets julklappsutdelning med lovade att följa med till samebyn.

Dagen efter åkte sällskapet upp på fjället till byn. Mycket riktigt var nästan alla renar svartvitrandiga och vår tomtar från Landskrona tjöt av lycka.

Renarna inhandlades av tomtesällskapet och transporterades ner till Oslo där de skulle få träning i Holmenkollens backar. Först påbörjades träningen i den lilla backen och därefter i den sen stora backen under några dagar för att sedan åka med båt till Köpenhamn. Träningen var avsedd att ge dem färdigheter inför julnattens klapputdelning. Tomtesällskapet fröjdade sig i Oslos nöjesliv under dessa dagar tillsammans med norska tomtar. Renarna var lättlärda och var flygfärdiga och transporterades till båten, där tomtarna befann sig och som vanligt var de törstiga och inmundiga en mängd starka drycker och talade om de randiga renarna och vilken succé de skulle bli i Landskrona.

Fortsättning följer…
Bengt Johannesson


Till stöd för kvinnohuset

2017-12-19 11:41

Sirius Orden Logen VI Mirzam fortsätter stödja kvinnohuset. På måndagen var Fredrik Hertzberg på plats för att skänka julklappar till de kvinnorna som för tillfället bor på kvinnohuset.
Gåvorna togs emot med tacksamhet, och VI Mirzam fortsätter sina diskussioner om hur de i framtiden ska hjälpa kvinnohuset.

André Eklind
President Logen VI Mirzam.


Javisst kan Landskrona både mer och bättre

2017-12-18 14:45

”Landskrona kan mer och bättre”, skriver Jenny Tillander och Jonas Esbjörnsson. Javisst kan Landskrona både mer och bättre. Men vi kan också betydligt sämre, vilket inte minst visades under socialdemokraternas tid. Vi övertog 2006 ansvaret för en stad i utförsbacke. Företagen flydde staden, otryggheten bredde ut sig och skolresultaten var på en oacceptabel nivå. Nu vänder utvecklingen. Grunden för detta är en politik och ett ledarskap som både kan, vill och vågar. Att, som Landskronas socialdemokrater gjort under de senaste 10 åren, bara säga nej till förändringar och utveckling stoppar inte bara utvecklingen, utan får hela
staden att backa. Men visst kan Landskrona både mer och bättre. Men då krävs mer än att skriva önskelistor. Vi är fast beslutna att fortsätta den utveckling som satts igång. Så håll i er nej-sägare och bakåtsträvare. Vi har bara börjat!

Massor händer i Landskrona just nu. Här är ett axplock av händelser, beslut, förändringar och utveckling som vi vill lyfta fram.

Att staden har förändrats märker alla som rör sig i stadsmiljön. Stadsutvecklingen fortsätter med nya bostadsområden, och en lång rad fastigheter renoveras. I Karlslund står vi i början av ett omfattande förändringsarbete. Tryggheten ska öka och hela området lyftas. Målet är ett välmående Landskrona. Under året som gått har bl.a. Biltema, Rusta och Elgiganten slagit upp portarna. Betydelsen av detta kan inte nog betonas. Dels ger det alla Landskronabor möjlighet att handla på hemmaplan, dels leder det till arbetstillfällen och tillväxt.
Sällanköpshandeln har ökat med 5.7 procent. Företagsklimatet har gått upp rejält och är nu bland de bästa i Sverige. Företag i Landskrona expanderar och nyanställer. Oatly fortsätter att växa och bygger nu ut. H&M kommer att utöka sin butiksyta och öppna ett H&M Home i Landskrona. Elbilstillverkaren Uniti har förlagt sin produktion till Landskrona, vilket dragit till sig nationellt och internationellt intresse. Barnmorskestationen har öppnat så att gravida
återigen får ultraljud i Landskrona. Sedan 2006 har antalet privata jobb ökat med nästan 2300.

Kommunen gör omfattande satsningar på exempelvis enkla jobb för att öka sysselsättning i staden. Det tvätteri som startat är en del av detta. Målet är att komma ned i ett skånesnitt vad gäller arbetslösheten. Socialbidragen, som länge varit höga, har minskat med 20 miljoner/år.
Att skattekraften ökar och att det går bra för företagen i Landskrona är nödvändigt för att vi långsiktigt ska klara välfärden. Nyligen invigdes ett nytt äldreboende, Västerpark, och nu byggs vårt första trygghetsboende. Området runt stationen lyfts med fler parkeringsplatser, ny kiosk och en väntsal. Vi ställer om kommunens fordonsflotta till eldrivna bilar och cyklar.
Vi planerar nu för en ny infrastruktur för laddstolpar, så att fler i Landskrona kan gå över till elbilar. Vi kommer, som en av de första kommunerna i Sverige, ställa om kollektivtrafiken till att bli helt elektrifierad. Vi har tagit ett plastinitiativ som ska minska mängden plast i Landskrona. Ett arbete med solceller på kommunala fastigheter har påbörjats och vi uppmuntrar privata solcellsprojekt.

När socialdemokraterna styrde Landskronas skolor låg resultaten långt under rikssnittet. Den negativa skolutvecklingen i Landskrona har vänt. Stadens kommunala skolor har nu stabiliserat sig på en nivå som ligger en bra bit över rikssnittet. Vi erbjuder läxhjälp på alla skolor och har gjort omfattande satsningar på elevhälsan så att det finns kuratorer, skolsköterskor och skolläkare. Våra förskolor leder utvecklingen i landet när det gäller kunskapsuppdraget i förskolan med målsättningen att alla landskronabarn ska vara väl förberedda när skolan börjar. På Öster har vi etablerat en förskola där det tidigare låg en svartklubb. Häljarps skollokaler rustas upp för mångmiljonbelopp och en ny förskola öppnas. Även i Glumslöv kommer en ny förskola byggas. Internationella Engelska Skolan har
etablerat sig i Landskrona och stadens elever har nu tillgång till en internationell,
engelskspråkig skola.

Tryggheten har stärkts under 2017, i motsats till många kommuner där utvecklingen går åt motsatt håll.
Häljarp får nu fjärrvärme. Glumslöv får fiber. I Asmundtorp planeras hyreshus. Härslövsbadet har renoverats och återöppnats.
Weibullsholm gör vi nu om till handelsområde, med tillgång till kollektivtrafik. Likaså har byggandet av Örja Handelscentrum initierats. I staden bygger vi ut zoner med gratis WiFi.
Teaterparken har fått en ny lekplats. PULS arena har givit många idrottsföreningar en ny, modern hemvist. Landskrona Foto har satt Landskrona på kulturkartan lokalt, nationellt och internationellt. Vid senaste fotofestivalen var fotografer från 50 länder och sex världsdelar representerade.
Mycket är gjort men det finns mer att göra. Dessa resultat är frukten av ett hårt och
fokuserat arbete på konkreta förändringar och en konkret utvecklingsplan,  ”Landskronas vägval” från 2010. Målet är ett Landskrona som präglas av tillväxt och hållbarhet, trygghet och framtidstro. Tillsammans fortsätter vi att lyfta Landskrona. Ska denna utveckling fortsätta krävs det mer av en kommunledning än förmågan att säga nej och skriva önskelistor! För ständiga nej till utveckling och förändring kommer att innebära att vi snart är tillbaka i utförsbacken.

Torkild Strandberg (L)
Torbjörn Brorsson (M)
Elvir Mesanovic (MP)Fält markerade med * måste fyllas i
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser