Nu är det dags att någon ansvarig kliver fram och löser problemen i Karlslunds ishall. Eller vill Landskrona kommun inte ha någon ishall i kommunen?
Det är med lika delar igenkänning och frustration jag har följt den senaste tidens turer rörande Karlslunds ishall i Landskrona. Dels rör det själva ishallens skick, dels bristerna i det löpande underhållet som pågått under allt för många år. Utöver det som rapporteras i tidningen har matcher och träningar regelbundet fått ställas in under flera år på grund av undermålig skötsel av isen eller för att det exempelvis legat snö på taket…
De som känner mig vet att jag gärna har åsikter om saker och ting. Inte alltid är jag den mest pålästa, även jag försöker. Men när det gäller Karlslunds ishall känner jag mig faktiskt relativt insatt. Jag arbetar till vardags med miljö- och fastighetsrelaterad juridik, inte sällan i samband med markexploatering. Jag har även ganska god insyn i hur kommunal verksamhet fungerar. Dessutom är jag f.d. tränare i IF Lejonet; ishockeyföreningen som har Karlslundshallen som hemmarink.
Det Landskrona kommun har låtit ske med Karlslundshallen förtjänar inget mindre än massiv kritik. De problem som uppdagats har både IF Lejonet och Landskronas båda konståkningsföreningar varit väldigt tydliga med under lång tid utan att få det gehör den här frågan förtjänar. För den här frågan förtjänar prioritet. Inte minst för att det är hundratals ungdomars fritidsaktivitet som står på spel. Både ishockey och konståkning skiljer sig nämligen från till exempel fotboll på så sätt att om det inte finns någon is i Karlslundshallen så finns det ingen annan förening i Landskrona att gå till. Då får ungdomarna helt enkelt sluta med det de älskar att göra på fritiden och som en bonus även innebär att de får fysisk aktivitet. Det är det som ligger i potten, det är i så dåligt skick ishallen är och det är det som blir konsekvensen om en ny isyta inte byggs.
Det finns planer på att bygga en ny ishall i Landskrona säger Landskrona kommun och det har tillsatts en Karlslundsgrupp. Det tror jag på när jag ser en detaljplan som pekar ut ett område för ny ishall och som vunnit laga kraft. Till dess att den detaljplanen är framme är det annars bara tomma ord även om politikerna säger att det kommer ett beslut under 2022. Ett problem är dock att även om planarbetet påbörjas i morgon så kan det dröja lång tid innan den nya ishallen står klar. Med tanke på hur det löpande underhållet har skötts är det tveksamt om klubbarna kan bedriva verksamhet i Karlslundshallen tills den hall kommunen utlovat står klar. Som exempel har den bärande konstruktionen sådana skador att hallen inte tål snö på taket.
Även om hallen rustas upp är det tyvärr bara konstgjort andning. Ingen av de föreningar som är aktiva i Karlslunds ishall kan nämligen utvecklas på det sätt de vill och har visioner om. Det finns sannolikt inte istider så det räcker till exempelvis hockeyfritids eller tjejhockeylag. I alla fall inte utan att Landskrona kommun tvingas helt sluta med allmänhetens åkning och det är för mig personligen inte ett alternativ. Landskrona kommun måste väl kunna erbjuda is för både föreningarna och övriga kommuninnevånare och inte behöva välja? Men då krävs ytterligare en isyta.
Det som jag personligen anser är särskilt allvarligt är att det egentligen inte finns någon som Landskrona kommun kan skylla på. De har ägt och äger fortsatt frågan helt själva. Allt från detaljplanearbete och markanvisning till upphandling och genomförande. Ja, det är såklart en kostnad förknippad med att bygga en ny ishall eller en ny isyta, alternativt hyra på Curla. Allt kostar pengar och jag har respekt för att det rör sig om skattemedel. Men jag vet om åtminstone två privata aktörer som anmält intresse att bygga ny ishall alternativt nya isytor för att sedan hyra ut dessa till kommunen. Något kommunen inte varit intresserad av även om man då, trots osedvanligt gott ränteläge för investeringar, skulle slippa byggkostnaden. Även när det gällde Curla satt man på händerna hela sommaren och blev sedan förvånade när den isen inte längre fanns tillgänglig när man ville återuppta diskussionerna i augusti. För information har IF Lejonet sin sommarcamp i augusti varje år. Kanske inte sedan 1966 då föreningen grundades, men tillräckligt länge för att Landskrona kommun mycket väl vet att det är för sent att agera i augusti. Då är säsongen nämligen redan igång.
Men för att avsluta lite positivt så finns alltid tid att agera och den tiden är nu. Min uppmaning till ansvariga politiker och tjänstemän är att ni ska se till att Landskrona inte blir ytterligare en stad med endast minnet av en ishockeyförening som en gång fanns. Det förtjänar de ideella ledare som lägger mellan tio och tjugo timmar per vecka i ishallen och inte minst de hundratals ungdomar som inte vill något annat än att spela hockey eller utöva konståkning.
Rydebäck den 6 december 2021
Daniel Drott