Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Ursäkta en enkel fråga

2019-12-16

Med anledning av Carina Lefflers nya tjänst i kommunen, med lön 110 000 kr/mån plus nästan 30 000 i tjänstepensionsförsäkring, vill jag ställa en enkel fråga till makthavare Strandberg och tjänsteman Alexandersson:

Är det möjligen så att hon ska arbeta för den nya lönen och inte vara arbetsbefriad i ett antal månader?

Enligt er båda finns ju positiva saker och säga om henne. Inga meningsskiljaktigheter, samarbetssvårigheter, oenigheter,  eller kollisionskurser med Landskronas ledande politiker verkar vara rapporterade än så länge…

Men så är det ju där med personkemin som oroar mig lite. Jag vill ju inte att mina skattepengar ska kastas i sjön på ”arbetsbefriat arbete”. Kan ni lugna mig?

Lena Nilsson


En julberättelse del III

2019-12-16

Episod 3

Några dagar tillbringades i Lissabon och dess omgivningar i väntan på att Manuel skulle komma ner från Porto till huvudstaden. Under dessa dagar besöktes skolor och pediatriska kliniker där tomtegänget uppträde och delade ut de av tjuvarna köpta sakerna, till barnens glädje. Goda gärningar utfördes på dagarna och på kvällarna umgicks tomtarna med lokalbefolkningen och barlivet och roade sig. Slutligen kom Manuel till dem i Lissabon och glädjen blev stor och sällskapet planerade att åka till Grandola i Alentejo nästa dag men först festade sällskapet rejält under kvällen samtidigt som man planerade resan.

På morgonen åt man en stadig frukost innan det bar iväg till flo0den Tejo för att ta båten till andra sidan och därifrån fara med buss till Grandola. En del vin från Alentejo konsumerades under färden och vänskapsband knöts med portugisiska medresenärer sång och musik präglade resan som tog cirka 3 timmar, med både Fado och sånger av Jose Alonso. Inte minst kampsången från 1974 och framåt sjöngs många gånger under färden. När bussen anlände till Grandola låg byn mer eller mindre öde så sällskapet letade upp en liten restaurang och bar som var öppen och gick in där för att äta och drick samt att förhöra sig om Joao och om han levde kvar i Grandola. Ägaren upplös sällskapet att Joao varit död i många år men hade en son som hette Jose som bodde och levde i byn. Ägaren berättade att Joao var en av de stora hjältarna i Grandola under revolutionsåren och i demokratiseringsprocessen och fördelningen av jorden till lantarbetarna i Alentejo. Sällskapet fick adressen till Jose och beslöt sig för att genast besöka honom. Jose bodde i sina föräldrars hem och livnärde sig på en liten plätt jord vilket knappast gick utan han var tvingad att arbeta extra hos de stora jordägarna. Jordreformen efter nejlikornas revolution hade gått i stå och folket hade fått det nästan som under fascismen. Nu var det dock stora internationella konglomerat som köpt jorden billigt av den liberala och konservativa regimen och sålde på produkterna som jorden gav på den internationella marknaden.

Del fyra läser ni här imorgon.

Bengt Johannesson 


Svar till Stefan Olsson

2019-12-13

Det är det jag skriver. Vi socialdemokraterna prioriterar Omsorgsnämnden, ni i SD låter KS prioritera.
Ni föreslog hyreshöjning med motivering att pensionsmyndigheten skulle betala hyreshöjningar och inte de äldre.
I mitt inlägg visade jag att så är inte fallet. Även för de med små inkomster kommer en hyreshöjning och om pensionsmyndigheten inte betalar får antingen den enskilde eller kommunen betala. Men eftersom ert förslag om att omsorgsnämnden skulle höja hyran på halvårsbasis med 3,5 miljoner kr gick igenom, får nu andra äldre på särskilt boende ta den hyreshöjningen.

Jag är fullt medveten om vad ett förbehållsbelopp är. Det var vi Socialdemokrater som beslutade att förbehållsbeloppet i Landskrona stad skulle vara högre än det lagstadgade. Därför att vi tycker att de äldre skall kunna leva ett värdigt liv.

Skall vi slå vad Stefan Olsson att det inom denna mandatperioden kommer Treklöver som idag har egen majoritet kommer att sänka förbehållsbeloppet till det lagstadgade, och du och jag kommer inte att kunna göra något åt det.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Svar på insändare angående busstrafiken på Strandvägen

2019-12-13

När det gäller Strandvägen har Skånetrafiken, Landskrona stad och Nobina tillsammans arbetat med att hitta lösningar för hur stadsbusstrafiken ska fungera under den nödvändiga ombyggnaden.

Vi vill kunna ge så god service till invånarna som möjligt under byggtiden och pusslet har inte varit helt enkelt att lägga. Lösningen var tvungen att uppfylla följande kriterier:

·         Den ska vara trafiksäker

·         Den får inte förlänga byggtiden

·         Den får inte riskera byggarbetarnas säkerhet

·         Den måste kunna tillämpas vid liknande entreprenader av samma omfattning

·         Busslinje 5 måste fungera tidsmässigt utifrån tillgängliga bussfordon

För att kunna möta alla dessa kriterier har vi lagt en alternativ sträckning för busslinje 5. Denna sträckning kommer att kompletteras med en anropsstyrd buss, kallad linje 55 Strandvägen.

Den anropsstyrda bussen kommer att erbjudas under två tidsintervaller under vardagar. Mer information om hur anropsstyrd trafik fungerar finns på Skånetrafikens hemsida, skanetrafiken.se

Blåljuspersonal kommer att kunna komma fram till samtliga boende. Vad gäller avfallshantering under ombyggnadstiden kommer de boende inte att påverkas, utan LSR kommer att hantera avfallet som vanligt.

Tora Broberg, stadsmiljöchef, Landskrona stad
Bleron Shala, affärsutvecklare, Nobina
Mikael Partanen, trafikutvecklare, Skånetrafiken


En julberättelse del II

2019-12-13

Episod 2

Vi drog iväg med våra danska tomteluvor för att utforska omvärlden i stadsdelen Alfama där vi bodde. Vi började naturligtvis gå på lokal för att inmundiga vin och Bangassou. Portugiserna trodde att vi var jultomtar som hamnat för långt söderut. Men vi förklarade att vi skulle än längre söderut, att vi skulle till byn Grandola i landskapet Alentejo. Lätt påstrukna stämde vi upp med den gamla kampsången från 1974, Grandola vila Morena av Jose Afonso, revolutionens poet. De som kunde sin historia stämde in i sången och hela lokalen fylldes av kärlek och medmänsklighet och framåt nattkröken vinglade vi hem till vårt boende och somnade genast uppfyllda av glädje.

Dagen efter steg vi upp vid 10-tiden och åt frukost och planerade för dagen. Vi tog oss upp för backarna till Sao Vicente kyrkan och bakom denna låg tjuvarnas marknad som för första gången fick besök av jultomtar från Norden. Tomtarna väckte en viss förundran bland tjuvarna som höll ett extra öga på sitt gods som var till försäljning. Det blev en del affärer mellan tomtarna och tjuvarna till båda parters belåtenhet. Därefter drog tomtarna till Lissabons centrala delar där de väckte förundran bland turister och gatuförsäljare av allahanda varor från droger till mekaniska självgående artiklar.

Fortsättning följer nästa vecka…

Bengt Johannesson


En julberättelse

2019-12-12

Prolog

Denna berättelse började måndagen 25 april 1974 i Alentejo i södra Portugal i byn Grandola där lantarbetarna stödde armén som gjort uppror mot diktaturen och diktatorn Caetano. Folket satt nejlikor i gevärspipornas mynning. Just härifrån kommer denna berättelses huvudperson, Jose, vars far, Joao deltog aktivt i förändringsarbetet efter fascismen kastats ut från maktens boningar. De andra personerna som framträder i berättelsen kommer från Landskrona och Lund och var med och bildade en stödkommitté för det portugisiska folket i Lund. Även andra personer från Göteborg, Oslo, Porto och Lissabon förekommer i berättelsen Detta är en kort bakgrund för att bringa en viss förståelse till det som händer i berättelsen.

Episod 1

Efter nästan 45 år åkte tre män från Landskrona för att ta sig till Portugal och byn Grandola för att leta upp Jose eller någon anhörig till honom, med oss hade vi en vän från Porto vid namn Manuel. Vi hade tappat kontakten som vi fick 43 år sedan men återupptog den för 3 år sedan och träffades för första gången på 41 år, sist vi sågs var i Porto 1978.

Resan började inte riktigt bra från Kastrup i Köpenhamn. Den danska säkerhetskontrollen granskade den tomteklädda trion minutiöst men slutligen släpptes trion genom kontrollstationen och färden bar mot Lissabon, väl där bar det sig inte bättre än att trion blev inlåsta på sitt boende under några timmar utan mat och dryck och fick kalla på hjälp slutligen kom hjälpen och vi slapp ut ur det tillfälliga fängelset och kunde ta oss ut i Lissabon kvällen.

Episod 2 följer i morgon.

Bengt Johannesson


Ännu inget besked om busstrafiken

2019-12-11

Nu är det snart den 15 december, dagen då trafikplanerarna enligt sin projektplan, och information i HD/LP, stänger ner all busstrafik längs Strandvägen i mer än två år. Ännu,
den 11 december, har vi boende längs sträckan inte fått något besked om hur vi skall kunna förflytta oss kollektivt under ombyggnadstiden. Allt skall bli mycket bättre efter den
14 december säger Skånetrafiken! Hoppas att Landskrona Stad har samma positiva inställning till att lösa busstrafiken för alla boende invånare som hotas med totalstopp och
”anropsstyrd trafik” som ett mycket dåligt förslag till lösning.

Alla som varit i kontakt med färdtjänst (= anropsstyrd trafik”) berättar många och skrämmande erfarenheter från att beställa skjuts med färdtjänst och hur dåligt det fungerar
med att beställa en servicebil som sedan kommer på utlovad tid. Och kommer fram dit man skall i tid! Det dåliga beställningssystem vill ”parterna som ännu diskuterar en lösning för kollektivtrafikens bästa”, erbjuda när Strandvägen under två års tid byggs om istället för att sätta in mindre och smidigare bussar som kan ta sig fram under tiden på de tillfälliga vägar som privatbilar och blåljusfordon kan köra på. Parterna har i mer än två år vetat om att denna ombyggnad skulle göras.

Busshållplatser kommer fortsatt att finnas på Löpargatan och Erikstorpsvägen har vi fått besked om. Javisst, för de som kan gå utan rollator eller de som inte har kassar och
väskor att bära på. Eller kör barnvagn. Helst skall det heller inte regna, snöa eller blåsa.

Det är inte bara avståndet som räknas utan även förmågan att ta sig till och från hållplatsen. 65 procent av bussåkarna från Strandvägen, mer än 10.000-tals passagerare
om året, är seniorer och skolelever, men kanske ännu fler är boende som valt att åka kollektivt istället för med egna bilar. Skall alla de börja köra bil igen?

Vi är många invånare som förväntar oss ett förslag med mindre bussar som kan sköta busstrafiken under de planerade två åren som ombyggnaden skall hålla på. Kanske med
färre turer per timme. Ombyggnaden som varit känd för Landskrona Stad i åratal har i projektet inte tagit hänsyn till alla de som bor längs Strandvägen och deras möjlighet att
åka kollektivt under tiden. Dålig planering kallas det i alla andra sammanhang. Dålig planering kallas det även i detta sammanhang. Nu är det mycket bråttom!

Benny Jönsson
Senior, boende i Brf Kusten


Fel igen, Fatmir!

2019-12-10
Jag vet inte om det är politisk ovilja eller ren och skär okunskap som präglar Fatmir Azemis senaste inlägg.
Om du hade läst hela vårt budgetförslag i stället för bara den sista raden hade du kunnat konstatera att vi ville placera 6,9 miljoner kronor under Kommunstyrelsen för att KS skulle kunna styra pengar till förvaltningar med ekonomiska problem, tex Omsorgsförvaltningen. Det är en betydligt bättre ekonomisk politik än att öronmärka varje krona.
 
Sedan kommer vi till frågan om eventuella hyreshöjningar. Vad du glömmer eller inte har kunskap om är att i Landskrona har vi ett högre förbehållsbelopp än de flesta andra kommuner. Vad är då ett förbehållsbelopp? Jo det är summan som varje person som bor på ett äldreboende har rätt att behålla efter att t.ex hyran är betald. Det innebär att den äldre med låga inkomster inte kommer att drabbas alls.
Jag uppmanar Fatmir att ordentligt sätta sig in i frågan innan du yttrar dig tvärsäkert.
 
Stefan Olsson
Kommunalråd (SD)

 


Svar till Stefan Olsson

2019-12-10

Okunnighet från min eller din sida, Stefan Olsson?
På vilket sätt tar ni hand om Landskronas ekonomi, när er budget skiljer sig knappt från vår (S) budget?

Socialdemokraterna tar ansvar för Landskronas ekonomi. Båda våra partier hade ca 5 miljoner i överskott. Vad är skillnaden, jo vi prioriterar olika. Vi vill inte höja hyrorna för våra äldre som bor på äldreboende. Socialdemokrater ville inte göra någon besparing alls på äldreomsorgen. Vi anser att de som arbetat och betalt skatt och uppnått en hög ålder har rätt till en värdig äldreomsorg.
Så har vi hyresmodellen en besparing enligt SD:s budget.
Som skall betalas av de äldre som bor i våra särskilda boende. ”Besparingen ” är på 7 miljoner kr. Vi har 345 äldre boende på våra särskilda boende. Det innebär en hyreshöjning på i snitt 1700 kr i månaden.

Ett exempel: en som bor på Solbacken där hyra idag är 3800 kr och har en bruttoinkomst på 10000 kr ( vilket inte är en särskild hög pension ) får idag ett bostadstillägg på 3400 kr och betalar alltså själv 400 kr. Om hyran höjs till 5300 kr höjs bostadstillägget till 4700 kr och den enskilde betalar 600 kr själv en ökning med 50 % för de med låga pensioner. Man kan tycka att 200 kr är lite men om inkomsten redan är liten kan det vara den lilla guldkant man har som en tidning eller födelsepresent till barnbarnet som man inte har råd med.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att även de som bor på våra särskilda boende skall kunna ha ett värdigt liv.

Fatmir Azemi
Oppositionsråd (S)


Strandvägen har blivit en följetong

2019-12-10

Ännu en gång förundras jag över tystnaden från Tora Broberg och co. Flera insändare med följdfrågor på deras, ursäkta, korkade förslag på anropsstyrd trafik, men inga fler svar. Frågorna kommer igen.

  • Hur dags ska man behöva gå upp för att boka en bil?
  • Vilka tider kommer de att gå? Kontorstider? Kvällstider? Finns de som jobbar skift.
  • Hur planeras bilarna in om det är flera som bokar någorlunda samtidigt, med en kvarts mellanrum eller så? Kommer de att planeras i samma bil? Hur blir då tidsplaneringen för den som beställde FÖRST?
  •  Tar bilarna barnvagn? Bakåtvänd barnstol?

Ett antal nya frågor:

  • Blåljus, hur kommer de fram, om inte ens de som bor där kommer att kunna köra in periodvis.
  •  Sophämtningen, kommer den att ligga nere under två år?
  • Övriga tjänster som kanske kräver större bilar, flytt, leveranser av större gods.

En annan sak som förvånar mig är att bostadsrättsföreningarna längs Strandvägen inte opponerar sig, i alla fall hat jag inte hört något från officiellt håll. Tycker ni att detta är bra för era medlemmar? Har ni inga egna åsikter? Om vi inte har åsikter, så finns vi ju inte. Eller hur? Det måste ju finna någon mer än jag och Benny Jönsson som har åsikter i detta?

André EklindAnnonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser