Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Svar till Pontus Eriksson

2020-07-01

Pontus Erikssons påstående om att Hofor är ”ett vinstdrivande företag” stämmer inte.

Följande fakta går att läsa på företagets hemsida – ”HOFOR er en non-profit virksomhed og tjener ikke penge på at levere vand til borgerne og håndtere deres spildevand.”

Källa: https://www.hofor.dk/erhverv/priser-paa-forsyninger-erhvervskunder/priser-paa-spildevand-2020/priser-paa-spildevand-koebenhavn-2020/

Anders Jeppsson


Öresundsbron 20 år - Hipp Hipp Hurra!

2020-07-01

Ha..ha..ha den äran, sade musen Gus i en klassisk scen i Askungen varpå kompisen Jack replikerade, Nej, nej, dumsnut! Idag när Öresundsbron firar 20 år känns det lite som Gus, högtidligt varför ett stort grattis, även till ett betong- och armeringsfundament, är på sin plats.

Öresundsbron har blivit lite av en symbol för framgång, tillväxt, samarbete och framtidsanda. Den symboliserar det nya, möjliga, positiva. Och den gör det i både bildlig (för visst är den vacker) och bokstavlig bemärkelse. Mest påtagligt kanske för Malmö och Köpenhamn, men även för oss som bor bortom storstäderna. För mig och min stad, Landskrona, kan inte Öresundsbrons betydelse underskattas. Tillsammans med Västkustbanan, som invigdes året efter, har dessa infrastrukturprojekt lagt grunden för hela regionens utveckling. Närmandet mellan Skåne och framförallt Själland så klart, även om hastigheten i Öresundsregionens integrering hade kunnat vara högre, liksom den starka befolkningstillväxt och växande näringsliv i stora delar av Skåne. 

Vad framtiden bär med sig kan vi bara gissa, men den ligger i våra egna händer. Har Öresundsbron och Västkustbanan lärt oss något är det betydelsen av infrastruktur. Så nya förbindelser mellan Skåne och Själland är rätt och bra. Mellan Helsingborg-Helsingör, Malmö-Köpenhamn eller kanske till och med från mitt vackra Landskrona till dronningens by. 

Ett stort grattis till Öresundsbron, ett stort grattis till oss!

Niklas Karlsson (S)
Riksdagsledamot från Landskrona


Modernisera Borstahusen

2020-06-30

Det gamla fiskeläget Borstahusen är sedan länge gentrifierat. Det är väldigt fiiint att bo där. Därför försöker exploatörerna sträcka ut Borstahusen till omgivande och nybyggda områden för välbeställda skattebetalare. Därför tycker jag att man skall göra namnet internationellt slagkraftigt och döpa om Borstahusen till ett engelskt namn “Brushhouses” (t.ex bygger Helsingborg “SeeYou” med hotell, konferens och exklusiva bostäder). Och för att visa att vi minsann hänger med i IT-åldern bör namnet skrivas “BrushHouses” med stort H inuti ordet. Gissa om intressenter kommer att strömma till och vara villiga att betala enorma priser!

Bengt Rosengren
Badare på Cement (“the Concrete Pier”)


Käre Mats

2020-06-29

Mats Karlsson – din kamp mot (danskt) bajs i sundet är på många sätt bra. Men detta var ett vinstdrivande företag som ville göra detta. Företaget har nu av sina ägare (kommunen) förbjudits göra detta. 

Vid skyfall kan avloppssystemet likväl blandas med brunnsvattnet, vilket är vanligast där kustlinjen är hög och tättbebyggd.

Detta har påtalats under många år , särskilt i Helsingborg. Badplatserna norr om hamnen har ej sällan otjänligt badvatten i den stan.
 
Pontus Eriksson


Borstahusen

2020-06-29

Om du pratar med en infödd Landskronit eller Borstahusare, så är definitionen på Borstahusen, Nedre gatan samt Mellangatan. Vill man hårdra det så kan man möjligen lägga till Övre Gatan också. Nu heter snart halva Landskrona, Borstahusen. Kommer du gående från stan längs ”Linjen” så står det Borstahusen på en skylt redan vid ”Fiskargumman”, det är nästan 1,5 km till Borstahusens hamn därifrån.

En större mäklare ska sälja en fastighet på Strandvägen, så långt söderut på densamma du kan komma och skriver ”Borstahusen” som inledning på annonsen.
Jag bor själv i samma fastighet och det skulle aldrig falla mig in och säga att jag bor i Borstahusen.

Jag bodde på Drottninggården tidigare, det är ju betydligt närmre Borstahusen, men inte ens då skulle jag säga att jag bor i fiskeläget.
Tycker ni själva inte att det börjar bli liiiiite patetiskt, när ni ska försöka gör saker och ting bättre än det är. Försöka lura i folk som inte är från Landskrona att de bor i Borstahusen, när de i själva verket bor kilometer därifrån.

Norra Borstahusen, Östra Borstahusen, varför inte döpa om stan till Borstahusen?

Är det hybris detta beror på, eller det är ren och skär okunskap?

Egentligen vet jag inte om jag ska skratta eller gråta…….

André Eklind boende på Strandvägen, låååångt bort från Borstahusen.


Våra favoriter!?

2020-06-24

Favorit kommentar i Landskrona:
Schhhhhhhhh!!!
Favorit film i Landskrona:
Tystnaden
Favorit musik i Landskrona:
Fjärde sidan på Johnny Winters andra lp, Second Winter
Favorit gammalt matematiskt uttryck i Landskrona:
Tomma mängden!
Favorit ordspråk i Landskrona:
Tala är silver – tiga är guld!
Men: Vad vi älskar dig, kära gamla Landskrona!

Håkan Lans


Tunnel och spilevand

2020-06-24

Rött flagg råder på flera av de köpenhamnska havnebaden!!

På Islandsbrygge, Fisketorvet,Slussholmen med flera badplatser avråds nu från dopp. Detta på grund av nederbörd i slutet av förra veckan. Det köpenhamnska avloppssystemet är som bekant underdimensionerat.  Trots detta hälsar Wonderful Copenhagen oss skåningar välkomna till att bada i vattnet den 27 i denna månad.

Samtidigt har vi Torkild Strandberg, vårt kommunalråd, som åker över för att möta förre detta statsministern i Danmark, Lars Lökke Rasmussen, sparkad för att han körde makt- och tystnadskultur i Venstre. Det känns bekant på något vis.

Det ska sägas att Lökke i Europaspårsfrågan inte kan påverka någonting. Jag rekommendera istället Torkild att ta kontakt med överborgmästare Frank Jensen för informera om Europaspåret och varför inte tillföra att vi då kan transportera över danskarnas “spilevand” till vårt eminenta reningsverk via tunneln. Mitt förslag är att ge vår välavlönade konsult i Europaspårsfrågan i uppdrag att planera för ett utbyggt Lundåkraverk. Se dock till att vi får betalt för byggnationen av tunnel och det utvidgade avloppsnätet.

Eller ska vi bara ta och skita i tunneln? – bokstavligt talat!

Mats Karlsson


Danska skiderövar 3

2020-06-23

I går avslöjade TV 2 Lorry att det Köpenhamnska reningsbolaget, Novafos , hade planer på att släppa  ut 725 miljoner liter spilevand i Öresund.
Kan vi lita på  att det inte finns fler dolda agendor i den danska huvudstaden?
Eller kan vi simma lugnt i Öresund? 
Fotnot för politiker: spilevand är det som du spolar ut från din toalett.

Mats Karlsson


Öppet brev till Torkild Strandberg och Christian Alexandersson

2020-06-22

Hej Torkild och Christian!

Jag har ett förslag gällande ny byggnad/aktivitet i slottsparken.

För ett par år sedan invigdes Kulturförskolan Plantan som den allra första förskolan i staden med en tydlig kulturprofil. Jag var en av de som startade upp denna förskola.
Idag har man tagit bort kulturprofilen och ersatt den med en ”I ur och Skur” profil. Det är också bra och Karlslund är en perfekt miljö för en sådan verksamhet.

Dock saknas en förskola med en tydlig kulturprofil.

Om man bestämmer sig för att bygga lokaler som skulle kunna innehålla en förskola med kulturprofil men också delar av kulturskolan så tycker jag att man tar ett klokt, bra och rätt beslut.

Jag har läst att det finns diskussioner om att eventuellt göra en förskola i före detta Harrys lokaler men Slottsparken är ju mycket bättre alternativ. Framförallt miljön är mycket bättre. Dessutom blir en förskola alltid bäst om den byggs just för att vara en förskola. Då har man tänkt och byggt rätt från början.

På förskolegårdar händer det tyvärr ofta att de blir föremål för tillhåll på kvällstid eftersom verksamheten avstannar vid 18-tiden. I mitt förslag avstannar inte verksamheten eftersom kulturskolan har verksamhet även i viss mån kvällstid.
Jag kan också se ett framgångsrikt samarbete mellan förskolan och kulturskolan och scenen som redan finns. (Den borde i och för sig vändas åt söder)

I dessa lokaler kan det också finnas ett litet café och någon form av konferenslokal. Caféet skapar en ”mysighetsfaktor” och konferenslokalen skapar intäkter.

Slottsparken är en vacker park och med en kulturverksamhet i form av förskola och kulturskola gör att parken får liv och “BLOMSTRAR” på alla möjliga sätt. 
BRA för Landskrona!

Vill ni veta mer eller är intresserade av hur ett eventuellt samarbete mellan förskola och kulturskola skulle kunna gå till får ni väldigt gärna höra av er till mig.

Vänligen

Göran Andersson
Leg. Förskollärare i Landskrona


Är Börje Andersson bortrest?

2020-06-22

Öppet brev – en påminnelse – till Direktör Börje Andersson.

Det var efter moget övervägande jag inbjöd Dig Börje till en debatt såhär i coronatider. Temat skulle vara ”Vem blockerar Landskronas utveckling?” (Planket 2020-06-03). Du har ännu inte låtit dig avhöras.

Nu pratar många om den värsta lågkonjunkturen i mannaminne, väl i nivå med krisen 2008/2009 och den svenska 90-talskrisen.

I Landskrona har vi haft problem sedan varvskrisen med arbetslöshet och stor invandring. Både du Börje och jag – vi har upplevt allt detta på lokal nivå. Vi är ju båda i 70-års åldern. Det vi har erfarenhet av har de unga politiker som nu styr ingen aning om.

De flesta som har ansvar för händelseutvecklingen är nu döda eller i dåligt skick. Nu är kanske en sista chans att tydliggöra för stadens unga att det finns olika syn på hur framtiden ska gestalta sig. Vilken betydelse får närheten till Köpenhamn?

I någon mening blir ju jag den som får såväl första som sista ordet. Att följa enskilda individers väg till, genom och från Landskrona, har blivit näst intill en skräckupplevelse. Hör av dig Börje så fixar vi en debatt med trevlig inramning. Jag ligger så att säga i startgroparna.

Tommy Jonasson
Civilekonom, f.d. lektor i skatterätt vid Lunds UniversitetAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser