Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Landskrona och Landskrona BoIS

2018-12-05

Ehuru de sportsliga resultaten detta år inte blev vad vi hoppats, är BoIS naturligtvis en enorm tillgång för Landskrona. De över 8000 som besökte IP i vårens hemmamatch mot HIF bevisar detta. Till min vetskap är det enda evenemang som attraherat 10.000 personer eller fler, dr Enoch Thulins begravning, för snart 100 år sedan. BoIS har under sin 104-åriga historia samlat över 10.000 åskådare på IP 35-40 gånger och över 15.000 minst 12 gånger. Det finns ingenting annat i Landskrona som ens kommer i närheten av dessa publiksiffror!
Varför komma med ekonomiskt gnäll just nu, herr centerpartist?

Som Göran Hammarström påpekar, 450 000 kr i skuld i dagens penningvärde, är sannerligen inte någon större summa. Det är namnet Landskrona BoIS genom historien som betyder något.

Pontus Eriksson


Landskrona BoIS, en tillgång för staden

2018-12-04

Tyvärr kan man på Planket få ta del av en insändare som  uppvisar både okunnighet och “förtrödenhet”, när det gäller stadens främsta fotboll/idrotts klubb. Landskrona BoIS utgör sedan 1915 Stadens mest framstående varumärke. Jag har arbetat i Göteborg under 28 år och träffat massor av människor, som när de hör att jag är skåning undrar, varifrån? När jag då säger Landskrona så är reaktionen i nio fall av tio “Ah, Landskrona BoIS””! Det måste för oss i Staden vara oerhört värdefullt att så många människor i Sverige, kan associera Landskrona med något känt varumärke. Det är inte Öresundsvarvet, Weibulls eller något annat känt namn utan det är BoIS, som är Landskrona. Bara namnet på staden har förekommit på den mest kända trycksaken vi har, tipslappen, tack vare BoIS, som redan i den första Allsvenska 1924 tillhörde svensk elitfotboll.
När nu en företrädare för Centerpartiet tycker att ekonomisk hjälp till BoIS är av ondo och har ett ringa värde, så anser jag detta vittna om okunnighet i frågan. BoIS betydelse för Landskrona kan inte underskattas.

Björn Lind


BoIS skulder

2018-12-04

BoIS kostar skattebetalarna 450000 plus 230000. Vilka struntsummor.
Som fotbollen har utvecklat sig, behövs det många miljoner eller miljarder om man vill ha ett lag i en hög division.

Annat var det då jag var liten på 1920- och 1930-talen. BoIS spelade i allsvenskan för staden med omnejd hade bra spelare. Det gick inte attköpa spelare. Intresset bland invånarna var stort, och vi pojkar hade våra ikoner. När vi rusade mot mål skrämde vi motståndarna med “Här ser du Satte” eller “Här ser du Buckla”. Målvaktens skicklighet ökades genom att utropa “Här ser du Sigge”.

Jag tror att min och mina kamraters hälsa förbättrades för livet genom vårt fotbollsspelande.

BoIS har tydligen bara pengar att köpa spelare som passar i vad som förr
kallades division tre.

Göran Hammarström 


Är Landskrona BoIS en tillgång eller en belastning?

2018-12-03

Jag har försökt lära mina barn att ”kom aldrig hem och säg att ni saknar pengar till mat, kläder och hyra”. 

Vad har Landskrona BoIS lärt sig när man kan gå till kommunstyrelsen och begära att få skulden för planhyra och el efterskänks? Jo att fakturan för hyra och el ändå är en oförutsedd utgift.

Skattebetalarnas kostnad för BoIS för 2018 är 450 000 kr (skuldavskrivning el o planhyra)  plus den årliga sponsringen för 230 000 kr. 

Landskrona kommun är eventuellt BoIS största sponsor och att hantera en sponsor genom att sluta betala räkningar så att sponsorns företag drabbas känns oansvarigt. 

Och vilka framtida konsekvenser kommer kommunstyrelsens beslut att få för andra föreningar? Jag är övertygad om att finns många föreningar i Landskrona som också vill ha hyror och elräkningar efterskänkta! 

Landskrona BoIS har genom att missköta sin ekonomi och genom en låg betalningsmoral blivit en större belastning än tillgång för kommunen.

Sven Svederberg
Centerpartiet 
Landskrona


Våld mot kvinnor är en global pandemi - frihet från våld är en mänsklig rättighet

2018-11-25

Den 25 november är ett viktigt datum för alla feministiska organisationer runt om i världen, då är det den internationella dagen mot våld mot kvinnor som instiftades av FN:s generalförsamling 1999.

Sveriges regeringar har jämställdhetspolitiska mål sedan 2006, som säger att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Ett av delmålen är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra – helt.

Trots det är verkligheten en annan.

Under 2017 anmäldes omkring 12 000 misshandelsbrott i Sverige där gärningspersonen var i nära relation med offret, enligt en rapport från Brå. Rapporten säger vidare att sedan år 2000 har det i snitt dödats 16 kvinnor per år i Sverige. Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer, sker 80 procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen. 

Dödligt våld utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan, vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation, enligt uppgifter från NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet.

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt folkhälso- och säkerhetsproblem, en global pandemi enligt WHO, var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld från en man. Den senaste svenska jämställdhetsutredningen konstaterar att resurstilldelningen inte motsvarar problemets omfattning och allvarlighetsgrad.
Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. #metoo har lyft på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling. Tillsammans kan vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor nu!

Vi i F! KOMMER GÅ SÅ LÅNGT SOM DET KRÄVS
Efter #metoo finns ingen återvändo. Inga enskilda tråkiga upplevelser, otur eller enstaka rötägg och klantiga fyllor. Vi vet vad det är: strukturellt våld mot kvinnor, transpersoner och icke-binära. Patriarkatets yttersta kontrollmekanism. Kraften i den insikten ger oss modet att fortsätta. Så vi fortsätter och vi välkomnar alla som vill vara med i arbetet.

Feministiskt initiativ Landskrona vill att Landskrona stad lägger tid och resurser på att göra förskola och skola till våldsfria platser och där ett våldsförebyggande arbete blir en självklar del av den dagliga verksamheten. Vi vill därför uppmuntra Landskronas kommunpolitiker att ge det våldförebyggande arbetet en tydlig och egen plats i budgeten.

Johanna Ivarsson och Anette Bergmasth
Feministiskt Initiativ Landskrona


Svar till Johan Laurin

2018-11-21

Du skriver att vi bidrar till ökad polarisering och inte vill sträcka ut en hand i syfte att hitta gemensamma lösningar i regeringsfrågan.

Vi tycker att Liberalerna i Skånes skrivelse (med Torkild Strandberg i spetsen) är att polarisera och att förhindra gemensamma och blocköverskridande lösningar. Socialdemokraterna, med Stefan Lövén i spetsen, är tydlig med att han söker blocköverskridande lösningar. I dagens politiska läge gör vi också detta. På detta sätt har Lövén sträckt ut en hand , såsom du efterlyser. Vi kan inte se att Strandberg har gjort detsamma.

Vi använde ordet hat, eftersom vi i många lägen upplever att folk håller inne med sina politiska åsikter som inte är politiskt korrekta i landskronaliberal mening. Det rätta ordet borde kanske varit förakt istället för hat. Kanske var ordet hat för starkt, men polariseringen i stan är stark.

Grand slam? Ja, om man tycker att man att 34,2% är totalvinst, när man alltså har 65,8% som inte väljer L, är lika med Grand slam. Så har Grand slam fått ny innebörd i Landskrona!

Vi hoppas det framgick att vår insändare fokuserade på värderingar som demokrati och värdegrund. Vi står fast vid våra socialdemokratiska värderingar.
Men vi är väldigt förargade och upprörda över vad som hänt i SSU Skåne. Det har ingenting med socialdemokrati att göra.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Höjden av överdrifter

2018-11-20

Det är inte utan att man drar på smilbanden när man läser vissa inlägg här på Planket. Ord som ”hat”, ”odemokratisk” och uttryck som ”springa i ledband” används för att beskriva en lokalpolitiker som tog Grand Slam i kommunvalet i Landskrona. Är det någon som ger bilden av förakt och hat, så är det snarare så att det är debattörerna här som inhyser den typen av känslor.

Sen ska kanske S i skrivande stund passa sig för uttryck som omfattar odemokratiska värderingar och hat. Framförallt i Skåne där det nu uppdagas om rasism, antisemitism, homofobi, förtryck och hat inom SSU.

Precis som debattörerna skriver att S inte drömmer att arbeta tillsammans med L på riksplanet, så måste det motsatta vara lika godkänt. Lika demokratiskt. L har, likt det ni skriver om S, en egen politik att lägga fram. Den är inte direkt harmoniserad med S och därför söks andra alternativ i första hand. Det är inte rymdforskning. Det är demokrati.

Att reagera med bestörtning för att andra partier inte lägger sig platt för stora starka S skulle kunna uppfattas som odemokratiskt?

Vi kan väl ta ett exempel om konsekvensanalys. Ni skriver att Strandberg fått så stor tuppkam att han nu tror att han ska styra upp riksplanet också och bestämma att alla L och C-politiker ska tycka som han. Denna bedömning antar jag att ni gör ni baserat på en insändare av Strandberg som publicerats i SvD 12/11. Där han för fram sin åsikt.

Så, med det sagt, ska vi nu tolka det som att Lena och Håkan med sin insändare ska bestämma vad alla L-väljare i Landskrona ska tycka? Eller för ni också fram en åsikt?

För att kommentera er analysförmåga kring valresultatet, så kommer här lite fakta:

  • Regeringsalternativet M-KD är inte M-KD-SD (bla bla passivt stöd bla bla .. är fortfarande inte M-KD-SD som regeringsalternativ)
  • En majoritet av svenska folket röstade mot en S-ledd regering
  • S-C-L-MP får inte heller majoritet (troligt scenario är att M-KD-SD skulle rösta mot, därmed sätter sig S-C-L-MP i en sits där man förlitar sig på V som ni beskriver som historiskt odemokratiska)

Vi kan prata om ansvar för Sverige och blocköverskridande samarbete, vilket många gör, men ingen verkar vara villig att ge upp sin position. Att spä på denna osämja mellan partierna ser jag som högst oansvarigt. Det som inte verkar gå hem hos någon av de sex riksdagspartierna utan tvivelaktig bakgrund är att detta bidrar till extremism och populism. V och SD sitter och gnuggar händerna och väntar på nyval.

Sluta polarisera, höj nivån på inläggen genom att använda en sundare retorik och föreslå istället gemensamma lösningar om ni vill komma någon vart. Annars bidrar ni till detta ”hat” mellan partierna ni pratar om. Prova att sträcka ut en hand och beskriv istället områden där partierna har liknande syn, som en grund att stå på för ett framtida samarbete.

Johan Laurin
(opolitisk och trött på polarisering)


Är S alldeles för demokratiskt för Strandberg?

2018-11-20

Vi kan inte låta bli att reagera på de artiklar som publicerats om de “tunga L-politiker”, till exempel Torkild Strandberg i Landskrona, som protesterar mot att L ska göra överenskommelser med S.

Vilka alla de tunga L-politikerna är framgår inte i de artiklar vi läst och det beslut som tagits. Men L är ju ett “tungt” parti i Landskrona med Torkild Strandberg i spetsen.

Klart är att Strandberg hellre väljer att samregera med SD, vilket han gladeligen gjort och gör i Landskrona.

Vi undrar varifrån detta hat mot socialdemokrater, som bland annat Strandberg ger uttryck för, kommer. Socialdemokraterna är och har alltid varit ett demokratiskt parti med en humanistisk grundsyn. Arbetarrörelsen uppstod förvisso ur liberalismen och L borde därför kunna dela samma värdegrund, det vill säga den humanistiska och demokratiska. Uppenbarligen delar inte Strandberg och hans konservativa falang denna grundsyn. Utan delar hellre åsikter och värderingar med Sverigedemokraterna, som har en ultrakonservativ syn på samhälle och människor.

L i Landskrona har ett stort väljarantal och är styrande där. Vilket har gett Strandberg så stor tuppkam att han nu tror att han ska styra upp riksplanet också och bestämma att alla L och C-politiker ska tycka som han. Och rösta för en ultrakonservativ högerregim med M-KD-SD och köra över vad en majoritet av svenska folket röstat mot, nämligen en SD-regering. SD är i mångas ögon ett högerpopulistiskt och fascistiskt parti. Vilket inte verkar störa Strandberg.

Strandberg glömmer att på riksplanet är L ett parti med lågt väljarstöd ( i nuläget mycket lågt) och många av L-väljarna springer inte alls i Strandbergs ledband. L (med Strandberg i spetsen) kan således inte diktera villkoren för svenska folket och demokratiska partier som S-C-MP och förhoppningsvis majoriteten av L.

Det är dessutom så att vi socialdemokrater inte går omkring och tror och hoppas att L och C ska se oss och att vi har en högsta önskan att samregera med L. Vi har nämligen en egen politik vi vill lägga fram, men dagens politiska läge kräver en kompromisslösning. En lösning med bred demokratisk samsyn och med gemensamma grundläggande värderingar trots olikheter i många frågor. I en sådan regeringssamverkan kan inte SD, KD och knappast M komma ifråga eftersom de eftersträvar en mer konservativ grundsyn på samhället.
Så bort med tjurighet och orimliga maktanspråk och fram med samtal och
kompromissvilja Strandberg!

En S-C-L-MP-regering får 167 mandat mot M-KD-SD:s 154 och behöver alltså inte aktivt stöd av V, ett parti som historiskt sett har haft en odemokratisk grundsyn. Men M-C-L-KD behöver aktivt stöd av SD, som trots namnet, har djupt odemokratiska rötter.

Pehr T Ohlsson ( HD 18 nov 2018 : Och fronten höll ) har helt rätt när han säger att “den anständiga delen av borgerligheten”, dvs den demokratiska, röstade bort Kristersson och hans ultrakonservativa regeringsförslag.

Vi tvivlar starkt på Strandbergs syn på demokrati och på hans grundläggande värderingar. I politiken bör samförstånd och politiska samtal av demokratiska skäl ligga till grund för beslut. Hat får inte styra i viktiga frågor. Vi undrar också om de borgerliga politiker som samregerar med dig, t ex i Allianspartierna, SD och MP också drivs av detta odemokratiska,omogna och grundlösa hat.

Ligger Strandbergs önskan (se Hd:s intervju med TS innan valet) att alltid få bestämma själv och hans driv efter makt bakom hans rädsla för ett demokratiskt parti?

Lena Nilsson
Håkan Lans


Hemvården i Landskrona

2018-11-19

Det var glädjande att läsa Stefan Olssons insändare angående hemvården och att någon politiker tänker på alla de som dagligen sliter för att göra livet bra för våra gamla, de ska hedras. Men värt att notera är att hemvården i Landskrona Stads regi har djupare problem än vad som nämns. Dålig arbetsmiljö, stress, bristande förståelse och i en del fall ren inkompetens hos ledare är bara några exempel.

När en anhörig till mig tog upp att schemat inte tillåter toalettbesök eller att lunch inte hinns med regelbundet blev svaret från arbetsgivaren Landskrona Stad att hen inte fick jobba kvar och ska förflyttas. Återigen ser vi hur repressalier används mot de som påtalar sin arbetsmiljö och man blir behandlad som skräp.

Tyvärr verkar inte Omsorgsförvaltningens chef, stadens HR-chef och ledande politiker förstå vad de egentligen håller på med, nämligen att tydligt bryta mot arbetsmiljölagen etc. Så jag uppmanar er som jobbar inom hemvården att stå upp för era rättigheter och högljutt påtala det som sker. Facken verkar helt ha resignerat, kanske inte konstigt när samma individer sitter i decennier som lokala ordföranden. Detta är framförallt om något en kvinnofråga, en fråga om respekt för en hel yrkeskår. Stå på er och låt oss hoppas ni och er situation snart blir uppmärksammad på högre nivå hos myndigheterna. För på det lokala planet är det i regel bara munväder.

Fredrik Rosengren


Dåligt resultat för Landskronas hemvård - men det finns lösningar

2018-11-13

Varje år gör socialstyrelsen en landsomfattande undersökning, där den upplevda nöjdheten bland dem som bor på våra äldreboenden och dem som har hemtjänst.
Resultaten för våra äldreboenden är goda – vi ligger en bra bit över riksgenomsnittet när det gäller sammantagen nöjdhet.
Tyvärr gäller inte detsamma för vår hemvård. Endast 82% av våra brukare är nöjda med hemvården vilket ska jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 88%. Siffran för Landskronas hemvård är ännu sämre om vi inte räknar med den dominerande privata utföraren, Aktsam, som har 91% nöjda brukare. Det mest alarmerande är att siffrorna inte går åt rätt håll. För varje år får vi allt sämre resultat. Denna nedåtgående spiral måste brytas.

En viktig åtgärd är att konkurrensutsätta tvätt och städ, vilket vi Sverigedemokrater föreslår i vår budgetskrivelse för 2019.
En sådan åtgärd skulle ha flera fördelar. En undersköterska är inte utbildad för att tvätta och städa, vilket för närvarande ofta ingår i deras arbetsuppgifter hemma hos brukarna. Undersköterskorna skulle då få koncentrera sig på de arbetsuppgifter som de har utbildning i, nämligen vård och omsorg. Detta skulle i sin tur medföra att yrket blir mer attraktivt. Brukarna framför ofta klagomål på just tvätt och städ, vilka sannolikt skulle minska om vi låter företag som är professionella och har utbildad personal överta dessa uppgifter.
Vi Sverigedemokrater kommer aldrig acceptera att Landskronas hemvård har en lägre kundnöjdhet än genomsnittet för Sveriges kommuner.

Stefan Olsson (SD)
KommunalrådAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser