Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Nya listan i Nordvästskåne

2019-01-02

När nu HD:s journalister gjort oändliga utnämningar om Nordvästskånes mäktigaste folk, kulturellaste människor och bästa företagsfolk ( väldigt många med tillägget M-L eller SD efter namnet) skulle vi vilja göra några en egen och mycket viktigare lista:

De 5 mysigaste och trevligaste arbetsmänniskorna i Nordvästskåne/Landskrona.

– De duktiga och trevliga brevbärare som delar ut post i våra distrikt.
– Landskronas vänliga och hjälpsamma busschaufförer.
– Trevliga expediter på ICA, Citygross, Coop, Posten med flera som alltid har ett leende att ge, trots julstressen.
– Trevlig personal på konditorier och caféer. Speciellt riktar jag mig till Café Konsthallen som trots underbar personal, fantastisk fika och lunch tvingas av kommunen att lägga ner.
– Hemtjänst- och vårdpersonal som trots stora vedermödor tar hand om sjuka och gamla så bra.

Listan kan göras längre på alla dem utan fina titlar, men med ansvarsfulla och viktiga jobb för oss invånare

Gott nytt år
Lena Nilsson
Håkan Lans


Jul-Haiku

2018-12-23

Julvätskor rinner ned
upp i det omedvetna
nedanför granen

/Jeppe Andersson


Solros

2018-12-21

Hej på er Landskrona Direkt läsare @ alla ni andra!
Ja, vad ska jag börja med? Och hur ska jag avsluta.
Jo, jag vet, kan, jag vill…
Lära mig något nytt, varenda dag.
Min förhoppning är att, även ni vill och kan…
Dagens ämne, som ligger mig så varmt om hjärtat, och gett mig dubbelslag: solros.
Som ni, kanske redan vet, så är i dag, fredagen den: 21/12-208, är en speciell dag. Det är vintersolståndet.
Den unika, gula, varma, ljusa och fantastiska
växt, finns och har funnits i vår universum.
Och nu lite bakgrund:
Solrosen imiterar deras instinkt att alltid vända sig mot ljuset för att få näring och växa sig stora och vackra. Men kom ihåg att din sanna sol inte är en stjärna du kretsar kring. Den finns inom dig, se leta efter, uppmärksamma och följ dess instinkt. Bara om du vill. Det är du som bestämmer! Du har ju fyllt 18 år och är myndig förklarad.
Folksagor, kulturen och magiken kring, solosen är oändliga.
Ärlighet, sanningen och lojalitet.
Fritiden, plocka de en solros vid solnedgången och la under kudden. När de vaknade blev allt klart och tydligt.

Själv har jag, mindre hunnit att prova, om sagan är sann!
Har ni lust att prova?

Må väl!
Hoppas att även, tomten kommer till er!
Och, vi ses I vimlet! Så småningom.

Geula Viola Lesén

På bild kan ni åskåda – “den BÄSTA” solrosen.
Bilden är tagen av min svägerska:
Margalit Bar-On
Från: Det härliga -landet.


Du kanske skulle fråga Soraya Post

2018-12-20

2014 kom Soraya Post in i Europaparlamentet på FI-mandat.

En av hennes främsta mål under mandatperioden var att just få till bättre förutsättningar för romer, både i sina hemländer, men även stärka deras situation utanför.

Detta ligger henne varmt om hjärtat då hon själv har romsk ursprung, men jag har såklart, liten insyn i hennes arbete, rent spontant kan jag inte säga att det skett någon förändring i rätt riktning.

Att förbjuda, eller begränsa tiggeri, kan man förstås diskutera, men man skall ha helt klart för sig att tiggeri inte löser något problem, utan lösningen finns enbart i de utsatta människornas hemländer. Detta har noll och intet med rasism, intolerans eller diskriminering att göra, utan bara en faktisk verklighetsobservation.

Tyvärr slänger sig många med att man inte kan förbjuda fattigdom, men att acceptera tigger utanför tex. affärslokaler löser inte problematiken, utan skapar en acceptans i vårt samhälle för tiggeri och så kan vi inte ha det.

Så , Kikki Lenander, vänsterpartiet, man kanske kan tycka att du kan rikta din röst till just Soraya Post  i Europaparlamentet och höra vad hennes fyra år i Bryssel inneburit ( i positiv riktning) för de utsatta grupper som hänvisas till tigger utanför sina hemländer.

Detta var trots allt det hon skulle jobba hårdast för.

//Tony Petersson


Tiggeri är den sämsta sortens fattigdomsbekämpning

2018-12-19

De vuxna som många gånger skolar in sina barn i tiggeri genom att ta med dem till Sverige begår ett stort svek som varken någon kommun eller stat bör medverka till. De som tigger gör det för att de lever under svåra förhållanden, till exempel fattigdom, hemlöshet eller psykisk ohälsa. Att människor tigger löser inte deras problem i grunden – det kan tvärtom stå i vägen för att ta itu med de bakomliggande problemen.

Regeringens tiggeriutredare har tidigare uppmanat folk att inte ge pengar direkt till tiggarna, utan att i stället skänka till frivilligorganisationer som verkar i Rumänien och Bulgarien. De som tigger på gatorna i Sverige är till stor del fattiga romer från Rumänien och Bulgarien, som har mycket svåra levnadsförhållanden i sina hemländer. Att tillåta dem att tigga här gör att problemen blir mindre synliga på hemmaplan – och att regeringarna i Rumänien och Bulgarien inte behöver ta itu med situationen.

Genom att förbjuda tiggeri skulle vi sätta press på länderna att förbättra förhållandena för romer och fattiga i deras hemländer. Folk ska inte behöva se tiggare utanför mataffären varenda gång de går och handlar. Det är inte värdigt det svenska samhället och precis som en mängd andra detaljfrågor – alkoholförtäring, penninginsamling, ianspråktagande av allmän plats för tillfälliga upplag eller säsongsvisa uteserveringar – kan regleras i lokala ordningsföreskrifter anser vi även att tiggeri ska kunna regleras på motsvarande sätt.

Ansvaret för tiggarnas fattigdom är inte Sveriges. I första hand har de som tigger ett eget ansvar. De är EU-medborgare och har rätt att arbeta i hela Europa. I Sverige kan man till exempel utan kvalifikationer plocka bär eller sätta plantor. I andra hand har deras hemländer ansvar. Det är omöjligt att Sveriges kommuner ska ta socialt ansvar för 500 miljoner EU-medborgare.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Fattigdom försvinner inte för att den förbjuds

2018-12-19

I måndags kom Högsta förvaltningsdomstolens dom som ger Vellinge rätt att införa ett tiggeriförbud. Samma dag ställde Sverigedemokraterna en Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg om han var beredd att verka för ett lokalt tiggeriförbud på särskilda platser i Landskrona.
Kommunstyrelsens ordförande svarade tydligt att ja, det är han.
Att förbjuda de mest utsatta i vårt samhälle att be sina medmänniskor om hjälp kan ju tyckas bekvämt. Ser vi inte den frusna kvinnan som sitter utanför mataffären när vi stressade springer in i vår lokala mataffär så slipper vi ju få dåligt samvete eller fundera ett varv extra på varför hon sitter där.

I stället för att att förbjuda tiggeri måste vi titta på orsaken. Varför väljer någon att lämna sin familj, resa till ett främmande land för att under förnedrande former tvingas tigga.
Svaret på detta är fattigdom, diskriminering och utanförskap, och detta löser man inte genom att förbjuda tiggeri. Vi måste istället ta krafttag, på lokal-, nationell och internationell nivå för att bekämpa fattigdom, rasism och diskriminering i alla dess former. I ett rättvist och solidariskt samhälle behöver man inte tigga, i ett rättvist och solidariskt samhälle behöver man inga
tiggeriförbud för att slippa se fattigdom.

Kikki Lenander
Vänsterpartiet Landskrona


Svar till Jan Nilsson - pricken över "i"

2018-12-19

Det ryktas f.ö. av besökare, att vara ett “lite plastigt ställe” med “spad från Öresund” – det är åtminstone inte d’Angleterre i Köpenhamn, Royal Horseguards i London eller Adlon i Berlin direkt… Istället väldigt påminnande om Arbins automathotell i Västerås. Allting Wifi och utan minsta försök till klass. Två stjärnor max.
 – och den gamla källarpuben på Selma Lagerlöfs väg lär få plomberas likt Bodens fästning.

Pontus Eriksson


Annie (Lööf, C) – en av de fyra

2018-12-17

Jag har fortfarande rätt! Annie Lööf (C) är fortfarande en statsministerkandidat, a chance in a lifetime.

Många har irriterat sig men det vi ser, dag ut och dag in, är ett raffinerat politiskt maktspel. Vanligtvis möter jag maktspel i andra sammanhang, men visst är det tankeväckande att få se Annie Lööf som statsminister och Torkild Strandberg (L) som Norden-minister i en regering som de facto ledes av (S).

Annie kommer inte att släppa SD över bron och Torkild får sin tunnel (eller något liknande) till Köpenhamn.

Sen kommer allt att gå sin gilla gång framåt, i maklig takt.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

Ps. Läs min insändare ”Vem vill bli statsminister?” publicerad här på Planket 2018-09-20./Ds.


Var står Liberalerna?

2018-12-17

Hur kan Liberaler i Landskrona och Malmö komma till så olika slutsatser i frågan om samarbete med Socialdemokraterna?

Torkild Strandberg i Landskrona vill absolut inte samarbeta med Socialdemokraterna, varken i rikspolitiken eller lokalt. I rikspolitiken grundar han sina argument på bland annat att Moderaterna är garant mot populism och extremism. Det är kanske just denna uppfattning som skiljer liberalerna i Malmö från Landskrona. 

Man kan fråga sig vad som talar för att Moderaterna är bättre skickade än sitt danska moderparti att motverka populism och extremism.

’Gettopakken’ i vårt grannland Danmark handlar om att fastigheter i vissa områden ska rivas för att förhindra att parallellsamhällen uppstår. Vart familjerna som bor där skall ta vägen när deras bostäder rivs nämns ej. Hur kan någon tro att deras förtroende och ansvar för samhället ökar, när det är samhället som gör dem hemlösa? Känns detta tillvägagångssätt igen här i Landskrona?

Dansk Folkeparti har medfört en ny dimension i dansk politik, vilket inneburit att även partier till vänster närmat sig denna politik i hopp om att vinna tillbaka väljare. Om man bara böjer sig en enda gång för populister, så får det konsekvenser, skrev dansken Harum Demitras i ett debattinlägg i Expressen.  Torkild Strandberg verkar vilja rättfärdiga att han sedan länge har böjt sig för den populistiska och extremistiska ideologin.

Lennart Larsson


Årets stadsbyggnadspris

2018-12-12

Landskrona stads stadsbyggnadspris har i år tilldelats männen bakom uppförandet av Hotel Öresund Conference & Spa. Det är dessa män som nu prisas för deras eminenta förmåga att kunna hantera linjaler och vinkelhakar. För är det något som kännetecknar såväl hotellet som det anslutande bostadshuset, så är det raka linjer och räta vinklar.

Men det som nu byggs i Landskrona är kanske, som stadsbyggnadsnämnden uttrycker det i sin motivering till årets pris, ett ”tydligt uttryck för vår tid”. Vår tid är kanske en tid av raka linjer och räta vinklar. Arkitektur återspeglar på något sätt alltid den rådande och bestämmande tidsandan, och det i betydligt högre grad än andra yttringar av ett samhälles kultur. De kostnader som är förknippade med större byggprojekt innebär att det i slutändan är de så kallade ekonomiska realiteterna som avgör hur det som byggs ska utformas. Och då är det oftast billigast möjliga lösning som fäller avgörandet, inte estetiska kvaliteter; det fyrkantiga och prefabricerade får dominera. I vart fall i en tid, som vår, där ekonomi tillmäts en status som överordnad alla andra hänsynstaganden.

Dock, det har tillkommit ytterligare en komponent. Rättlinjighet och räta vinklar är i dag något som inte enbart präglar arkitektur, utan i allt större omfattning samhället i dess helhet. Den individualism som sedan decennier präglat samhällsklimatet, som en reaktion mot en förment kollektivistisk dåtid, har utmynnat i en kollektivistisk individualism. Vi ska alla ha vår egen lilla fyrkant, vår kub att förverkliga oss i. Det må vara i vårt hotellrum eller i vår bostadsrätt på Jönsaplan, eller någon annanstans. Hur vår kub förhåller sig till andras kuber bryr vi oss inte om, så länge ingen oombedd träder över tröskeln. Den interaktion vi har med våra medmänniskor den sköter vi via digitala sociala media. Genom appar möts och samtalar vi med varandra i en virtuell värld. Inte genom att vi möts och samtalar i den verkliga världen – i trapphus och på gator och torg. Det som finns utanför vår lilla kub blir allt oväsentligare, vi har vad vi behöver i vår mobil och i vår kub.

Men är det så vi vill ha det?

Är det inte så att vi vill möta och samtala med andra, till och med helt okända nya bekantskaper – i den verkliga verkligheten, rent fysiskt ansikte mot ansikte? Jag tror att de flesta skulle bejaka detta. Men för att mötet och samtalet ska fungera förutsätts någon form av ömsesidigt hänsynstagande. Det egna egot måste förhålla sig till och ha förståelse för den andres ego.

Vad har nu detta med årets stadsbyggnadspris och Jönsaplan att göra?

Jo, stadsbyggnadsnämnden framför som motiv till priset att Hotel Öresund Conference & Spa på sätt och vis samtalar med Sofia Albertina kyrka: ”Hotellbyggnaden ger tydligt uttryck för vår tid men samtalar även med vår historia genom anpassning till kyrkan mitt emot med sin fasad av tegel och natursten”.

Likväl som människor i samtal måste förhålla sig till och ha förståelse för varandra, måste även byggnader förhållas till och förstås i sitt sammanhang – det vill säga till sin omgivning. För mig framstår samtalet mellan Hotel Öresund Conference & Spa och Sofia Albertina kyrka som en envägskommunikation. Det är en bergsprängare som överröstar kyrkklockornas klang. Det enda som männen bakom hotellbygget nödgats lyssna till är hur högt det skulle sträcka sig och hur nära inpå kyrkan det skulle uppföras. 

Ej heller tycks kommunikationen mellan Hotel Öresund Conference & Spa och andra byggnader i omgivningen ha präglats av ömsesidighet. Nej, vare sig Tranchellska huset, Bergsöhuset eller det relativt nyuppförda äldreboendet på Södra Långgatan har haft ett ord med i laget. Och även om dialogen säkerligen har varit omfattande med männen på sjätte våningen i Stadshuset, så har nog inte byggnaden som sådan varit en samtalspartner.

Den man fört den djupaste dialogen med har med all sannolikhet varit pingvinen i Sockerbrukshamnen.

Jan NilssonAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser