Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Sammanslagning av Dammhagskolan och Seminarieskolan

2020-03-16

Det är glädjande att läsa i Landskrona Posten att fler elever vill gå gymnasiet i Landskrona.
Det är också bra att skolresultatet har blivit bättre i Landskrona generellt, men det är mindre bra att grundskolebarnen från Dammhagskolan flyttar till Seminarieskolan. Anledning till att jag är skeptisk är att de flesta elever som går i Dammhagskolan har utrikesfödda föräldrar och det är samma situation på Seminarieskolan. Det är inte bakgrunden i sig som intresserar mig utan det faktum att kunskapstestet mellan utrikes- och inrikes födda elever växer.

Det som händer i detta fall är att vi samlar elever med sämre förutsättningar från en skola till en liknande skola som inte har bättre resultat, dvs vi samlar elever med sämre förutsättningar till en enda skola. Det är naturligtvis olyckligt, att dessa två skolor ligger nära varandra geografiskt. Något som även är olyckligt är att man som förälder till berörda barn inte ha fått information i rimlig tid, det ska såklart inte vara så. Ens barn är det viktigaste som finns och det ska vi som politiker ta största hänsyn till. Inte minst när det gäller barn med generellt sämre förutsättningar. Så bråttom ska vi inte tillåta oss att ha.

Det fria valet av skola bidrar till att skolsegregationen ökar. Det förstärker de segregerande krafter som redan finns i vissa delar av Landskrona och sänker de samlade skolresultaten i skolan. Föräldrarnas socioekonomiska bakgrund och boendeområdet har starkt samband med studiegapet.

Arbetslösheten är hög i Landskrona (12%) och speciellt i nämnda område som tex Öster och det bidrar också till barnens resultat i skolan. Fler barn behöver se mamma och pappa gå till jobbet.
De välutbildades barn söker sig till fristående och populära kommunala skolor och barn vars föräldrar har kort utbildning blir kvar i de närmaste eller kvarterens skolor.
Hade det varit en blandning av elever skulle det vara bästa lösningen för barnen, skolresultaten, och för integrationen. Forskning påvisar att skolorna med blandade elever har
bättre resultat.

Det barn som inte klarar grundskolan förlorar en stor del av sina livschanser. Och för varje barn som förlorar livschanser förlorar samhället desto mer.

Förslaget att vi samlar gymnasieelever på Dammhagskolan är ett mycket bra förslag både för eleverna och för kommunal ekonomi. Det skulle varit väldigt bra om vi hade plats för alla Öresunds gymnasiets elever på Dammhagskolan, där får vi en mycket bra blandning av olika program och kunskaper.

Fatmir Azemi
Oppostitionsråd (S)
Landskrona


Fungerar så där

2020-03-16

Anropsstyrda trafiken har ingen aning om vad det handlar om när man ringer eller ska åka. Jag bokade den omskrivna anropsstyrda trafiken som ersätter busslinje 5 på
Strandvägen i Landskrona. Så här gick det:
– Skånetrafiken, svarade någon.
– Jo, jag vill boka den anropsstyrda trafiken som ersätter en busslinje i Landskrona, inledde jag med.
– Jaha, kan jag få ditt kundnummer eller personnummer? frågar personen från Skånetrafiken.
– Jag har inget kundnummer, jag ska bara boka ersättning för buss?
– Jaha, då behöver jag ditt personnummer.
– Varför ska ni ha mitt personnummer för att jag ska åka ersättning för buss?
– För att vi beställer den till dig personligen.
Jag tycker det känns konstigt att behöva ange personnummer för att ”åka buss”.
Men efter några frågor om var och när så meddelar personen att det är beställt.
Jag tar buss 5 till Kapellvägen för att byta till anropsstyrd trafik (busslinje 55) och åka vidare mot hållplats Humlegränden. När jag står i regn och storm på Kapellvägens hållplats (ingen busskur) ringer chauffören i den taxi som är den anropsstyrda trafiken.
– Jag står utanför och väntar, meddelar han.
– Vaddå utanför? undrar jag såklart.
– På Storgatan, svarar han då.
– Det måste blivit något fel. Jag är på Kapellvägen och väntar på ersättning för en buss, meddelar jag.
– Jaha, vänta….(jag hör hur han pratar med någon)…jag får återkomma.
Jag försöker hitta lä mot storm och regn och efter en stund ringer han igen.
– Vilket nummer på Kapellvägen ska jag hämta dig på? undrar han.
– Jag är inte på en speciell adress utan står på hållplatsen och väntar på ersättning för inställd busslinje, förtydligar jag.
– Jaha…(han låter tveksam)…då kommer jag om en stund, meddelar han.
Efter en stund dyker taxin upp och han undrar vart jag ska. Jag informerar igen att det är ersättning för en buss jag har beställt, som går från en hållplats till en annan på den inställda sträckan, och vart jag ska. När han hör det kommenterar han med att han även har en körning till vårdcentralen men kör mig först eftersom det inte är så långt (?!). Han konstaterar också, för sig själv, att det är konstigt att han inte fått veta att det är ersättning för buss som han kör!

Tycker ni, som beslutat att anropsstyrd trafik är lösningen, att det låter som om den fungerar bra?

André Eklind


Landskrona firade 8 mars 2020

2020-03-13

För tredje året i rad arrangerades ett evenemang den 8 mars i Landskrona, ett sätt att hylla och lyfta viktiga frågor på internationella kvinnodagen.
Temat detta år var ”Våld i nära relationer” och vi hade därför gästföreläsare från Malmös tjej,- och kvinnojour ATIM, författare och känd föreläsare Lou Rossling. Det var paneldebatt med ATIM, Svenska kyrkan i Landskrona samt Barnmorskestationen i Landskrona. Utöver det hade vi quiz, mingel, fika vi bjöd på och det hela avslutades med att vi gick ut för att ta den traditionella bilden av ett mänskligt klockslag från när kvinnor jobbar gratis 16.09

Det var ett välbesökt evenemang, som detta år hölls på museet och vi hoppas på att få fortsätta driva detta i många år framöver. Det är viktiga frågor som berörs och väldigt uppskattat av gästerna. Årets tema har varit extra speciellt då det är en fråga som ogärna pratas i samhället bland folk, kollegor, nära och kära. Ett ämne som många inte vet hur man ska hantera eller var man ska vända sig till. Jag är djupt tacksam över dagen och än mer tacksam över all support och hjälp från folk. En önskan vore att det kom lite fler män; säger Jelena som är projektledare för 8 mars.

Eftermiddagen avslutades med att deltagarna gick ut och formade klockslaget 16:09 som innebär att kvinnor arbetar gratis efter den tidpunkten medan män får betalt till arbetsdagens slut kl 17:00.

Arrangörer bakom evenemanget står Fredrika Bremer-förbundet i spetsen tillsammans med Medborgarskolan och Soroptimisterna, Landskrona kulturförvaltning som stöttade med lokal och en del ekonomiskt.

Med vänlig hälsning

Kerstin Christensson, Fredrika Bremer-Förbundet


Samförstånd, inte politiskt käbbel, tack!

2020-03-12

Jag kan inte låta bli att reagera på journalister på SVT och TV4, som hela tiden misstänkliggör regeringens vilja att agera i coronakampen. Bl a dammar man av Novus för att göra statistik om vem som är mest och minst trovärdig i denna kamp. Regeringen har hela tiden förlitat sig på Folkhälsomyndighetens experter och låtit bli att själva leka experter. Vilket skett i andra länder. Jag känner mig trygg med att regeringen tar hjälp av denna expertis Man betonar också verkligen att man söker samförstånd mellan partierna och inte politisk kamp.
Låt oss slippa politiskt käbbel om detta.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Åka kollektivt

2020-03-12

Perfekt.

Jag får väl ta och lyfta på hatten för Landskrona Stad, Skånetrafiken och Nobina nu i coronatider.
Vi ska ju vara restriktiva när vi åker kollektivt, och det är vi på Strandvägen.
Vi KAN ju inte ens åka kollektivt. Tack vare (eller på grund av) ovanstående aktörer.

André Eklind
Boende längs Strandvägen.


Svar till klass 8:1 i Asmundtorp

2020-03-12

Landskrona stad har tillsammans med olika aktörer realiserat olika satsningar på spontanidrott de senaste åren. Vi har byggt motionsspår och konstgräsplan med målsättningen att få fler året runt aktiviteter. Vi har även renoverat tennisplanen och utvecklat den till en multiplan utifrån dialog med olika aktörer och skolan i Asmundtorp. ( Underlaget är konstgräs (korthårigt) Linjer finns i gräset för Bl a tennis o enklare linjer för  fotboll/bandy/handboll. Mål finns för fotboll/handboll)

Att komplettera med innebandymål känns som en rimlig önskan att uppfylla redan i år. Ett utegym i Asmundtorp är dock inte planerat under 2020 men vi välkomnar initiativet från våra ungdomar. Vi kan inte alltid infria alla önskemål men däremot ser vi positivt på att ha en dialog som bidrar till stimulera till aktivitet och hälsa för alla våra invånare.

Almir Hodzic
Förvaltningschef
Teknik- och fritidsförvaltningen 
Landskrona stad


En aktivare by för en aktivare framtid 

2020-03-11

Det finns inte mycket att göra i en by som Asmundtorp, vi är uttråkade och är i behov av ett ställe att hänga på. Men varför göra ett ställe man bara kan hänga på, när man kan göra det till något mycket mer? Ett utegym som också har en innebandyplan, skulle kunna vara det perfekta stället att hänga på. Det skulle både uppmuntra ungdomar att röra på sig, men också att umgås med sina kompisar utomhus och få frisk luft.  

Enligt forskare rör sig ungdomar för lite, om man skulle bygga utegymmet/innebandyplanen, skulle det uppmuntra fler ungdomar att gå ut, röra sig och hänga med kompisar, istället för att bara titta på sin mobil helt ensam. Utegymmet/innebandyplanen skulle bli en lösning till problemet att ungdomar inte motionerar.  

Dessutom har vi en stor efterfrågan, i en undersökning gjord på Asmundtorpsskola, vill 21 utav 32 elever ha ett utegym/innebandyplan.  

Uppmuntra unga människor att träna och röra på sig genom att bygga ett utegym och en innebandyplan, både för sin egen hälsa och för att umgås med sina kompisar. 

Klass 8:1 i Asmundtorp
gm/Stina Björk


Tommy Jonasson blir salig

2020-03-09

De senaste dagarnas debatt här på på planket gör mig salig.

1) Pontus Eriksson skriver 2020-03-02 under rubriken ”Hållbar Köpenhamnsresa – en fråga som kräver svar” i tredje stycket: ”Vi har en lång tradition av Köpenhamnstrafik just här i vår stad!” Pontus räknar ut alternativa resekostnader och räknar om DKK till SEK.

2) Johan Laurin ställer 2020-03-03 en fråga till Birger Sölverud angående det affärsmässiga i Norra Borstahusen-projektet.

3) Senioren Benny Jönsson – bosatt på Strandvägen – redovisar 2020-03-04 en pendlares elände med s.k. ”anropsstyrd kollektivtrafik”. Detta med angivande av klockslag, väntetider etc.

Allt är mitt i prick – man måste kunna räkna. Tack gode gud att få ha tagit studenten här i Landskrona på reallinjens matematiska gren 1967!
Jag var dålig på att stava, så jag fick räkna i stället. Men mig lurar de inte genom trixigt skrivande.
Det vet alla de som tenterade skatterätt för mig i Lund under tiden 1975 – 1985.

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds Universitet


De äldre förtjänar ett värdigt liv även när man bor på äldreboende

2020-03-09

När vi på 1990-talet beslutade om avgifter och hyror inom äldreomsorgen, var alla partier överens efter lång beredning, att vi hade råd att inte lägga oss på den högsta nivån. I dag mer än 20 år senare tar den borgerliga majoritet utan beredning av alla partier beslut i omsorgsnämnden att höja avgifter och hyror till i de flesta fall den högsta nivå som är tillåten. Detta kommer främst att drabba pensionärerna som har en inkomst (nettopension plus bostadstillägg) på 12000 kr och där över.

Personer som jobbat och betalt skatt sen tonåren och som fortfarande betalar hög skatt, mister nu i många fall sin guldkant på tillvaron. Blir det morgontidningen, telefonen, tipset eller presenterna till de nära som man nu måste avstå ifrån?

Jag tycker att alla ni som tänker rösta ja för förslaget i kommunfullmäktige borde skämmas att behandla de äldre så här. Men kom ihåg att ni kommer också att bli gamla, det går fortare än ni tror. Jag har sen början på 90-talet kämpat för våra äldre och kommer att göra det så länge jag kan.

Eva Örtegren
Socialdemokraterna


Svar till Gunnar Otterström

2020-03-06

Landskronas avgifter ligger lågt i förhållande till andra kommuner.
Förslaget som nu presenterats innebär att vi hamnar i nivå med jämförbara kommuner.
Fullmäktige har tidigare beslutat om att förbehållsbeloppet, dvs den summa omsorgsförvaltningens kunder ska ha kvar i börsen efter att hyran är betald, ska vara högre än det nationella beloppet. Vårt förslag innehåller ingen ändring av förbehållsbeloppet, vilket betyder att vi skyddar dem som har låga pensioner.

Ett exempel: Den som har en pension på 10 000 kronor efter skatt och en hyra på 4500 kronor betalar ingenting för varken larm eller andra insatser från omsorgsförvaltningen. Förbehållsbeloppet på drygt 5600 kronor gör att utrymmet att ta ut avgifter helt saknas. Det innebär alltså att i de flesta fall får inte de som tjänar upp till 159 000 kronor per år efter skatt några avgiftsökningar alls. De flesta av våra kunder ligger i det inkomstintervallet.

Gunnar Otterströms exempel stämmer alltså bara för dem som har högre inkomster och där man inte heller når upp till avgiftstaket som enligt förslaget är 2125 kronor i månaden.

När det gäller de föreslagna hyreshöjningarna på våra äldreboenden skyddar vi dem med låga inkomster. Årets hyreshöjning för dem som har en nuvarande hyra på t.ex. 4600 kronor blir 230 kronor. Bostadstillägget ökar då med 200 kronor så nettosumman blir 30 kronor i månaden i hyreshöjning för dem med inkomster upp till 199 000 per år efter skatt.

Det är självklart aldrig roligt att höja avgifter. Vi är stolta över att bo i ett samhälle där människor uppnår en allt högre ålder. Vi vill hålla en hög kvalitet i det vi gör och helst kunna utveckla denna ytterligare. För att detta ska vara möjligt måste vi se till att få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona. Parallellt med detta ser vi över våra avgifter så att de ungefär motsvarar normalnivån i Skåne.

Den 16 mars träffas det Kommunala Pensionärsrådet. Då kommer omsorgsförvaltningen redovisa förslaget och dess konsekvenser i detalj.
 
Jan Allan Beer (L) ordförande för omsorgsnämnden.
Ingrid Jerlsten (M) 1:e vice ordförande för omsorgsnämnden
Angelika Andersson (MP) ledamot omsorgsnämnden
Sven Svederberg (C) ersättare omsorgsnämnden, kommunfullmäktigeledamotAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser