Annons
Fredagen den 21:e januari
2.2°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Kulturmingel

2017-11-24

Igår var det Kulturmingel på Landskrona Teater. Det är andra gången jag bjudits in till detta evenemang. Det är andra gången jag ser att Visfestival Landskrona inte finns med i den resumé som görs över kulturåret. Den Gyldene Freden på Landskrona teater fick heller inte ens ett hörn.

Visfestival Landskrona är ett evenemang som 2015 startade kl. 12:00-24:00 på fredagen och lika på lördagen. 22 artister uppträdde under två dagar plus att det var speciellt program för barnen. 2016  startade vi inte förrän 14:00 och var klar 22:00 såväl fredag som lördag. 14 artister uppträdde under två dagar. 2017 hade vi utökat antalet artister och slutade 23:00 båda dagarna. Artister som Mats Paulson, Pierre Ström, Jeja Sundström, Ewert Ljusberg, Kajsa-Stina Åkerström, Jack Vreeswijk, Dan Hylander, Susanne Alfvengren och många, många fler har utöver lokala stjärnor stått på scenen.

Alla tre åren har Kulturen lämnat bidrag 2015 30’, 2016 70’ och 2017 50´.

Det är märkligt att inte det får plats i ett bildspel över det gångna kulturåret. Det får mig att känna som om visor från den unika svenska visskatten som är att betrakta som kulturarv inte räknas i Landskrona. Finalen på kulturminglet var två låtar på engelska. Skäms kulturen i Landskrona för vårt språk?

Vänliga hälsningar
Birger Sölverud
Vissångare
Medlem YTF

 


Varför görs alla gator om samtidigt?

2017-11-24

Varför väljer man att bygga om hela Landskrona Stad samtidigt?
Det går ju inte att köra någonstans, utan att det är kaos, kaos och kaos.
Ta exempelvis:
Österleden från Mc Donalds in till stan.
Dom flesta övergånga/korsningar/rondeller längs Ringvägen.
Löpargatan ut mot Drottningen.
Norra Infartsgatan in mot stan.
Fabriksgatan.
Postarondellen.
Vid museet och Rådhustorget.
Mikis pizzeria ut mot Puls Arena.

Listan kan göras längre.
Det är mycket irriterande att detta görs samtidigt.
Man kommer inte fram någonstans.

Marie Johanneson


Varför inte nu?

2017-11-23

Hej Arnela!
Häromdagen fick jag ”Magasinet om Landskrona för Landskrona” nummer 2 – 2017 i brevlådan.
I skriften finns en artikel med rubriken ”Fler i jobb är målet för Arbetsmarknad Landskrona” (sid. 8 – 9). I artikeln finns en intervju med en landskronatjej Arnela Komarevic, 26 år, som just fått besked om fast anställning hos Landskrona Kommun efter en tid på ”Enkla jobb”.
Arnela får frågan: ”Vad tror du att (du) gör om tio år?”
Arnela svarar: ”Åh, det är en svår fråga, men kanske att jag återupptar mina studier och är färdig socionom.”
Min fråga, lite nyfiket, till Arnela: Varför väntar du?

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Nya stölder i Lustbåtshamnen

2017-11-23

Nu har det hänt igen. Stölder från båtar i Lustbåtshamnen. Har du båten i sjön så kanske du skall titta till den.

Hälsningar
 Richard Lindberg


Röda Korsare möttes

2017-11-21

Röda korset, Landskrona hade möte i går kväll  för ett 40 tal medlemmar.
Kvällen inleddes med en välkomsthälsning och därefter fick vi lyssna på den fantastiska talaren Dennis Westerberg! Vi fick lära oss om hur man kan må bra inombords, genom tänket
” bara en tanke”. Tänkvärt.
Därefter fika och lotterier. Vinsterna bestod av Amaryllislökar.
Till sist framfördes ett tack av styrelseordförande till alla frivilliga Röda Korsare ,som lägger ned många timmar på olika uppdrag i Landskrona varje vecka!
Nästa möte blir Årsstämman ,sista måndagen i februari 2018!

Sylva Rampe,ordförande
Röda Korset,Landskrona


En budget för industri och välfärd

2017-11-21

I dagarna klubbar riksdagen regeringens budget för 2018. Den innehåller satsningar som är helt avgörande för IF Metalls medlemmar. Vi behöver en Socialdemokratiskt ledd regering som förstår att industrin och välfärden hänger ihop.

Industrin är fortfarande väldigt betydelsefull för Sveriges export och ekonomi och för utvecklingen av tjänstesektorn. En miljon människor jobbar på något sätt i industrin. Industrin drar in pengar som betalar välfärden.

Samtidigt gör välfärden att industrin fungerar. Välfärden tar hand om våra barn och gamla så att vi kan gå till jobbet om dagarna. Den utbildar oss så att vi kan leva upp till kompetenskraven i arbetslivet och vårdar oss när vi blivit sjuka, så att vi kan bli friska och börja arbeta igen. Tillsammans lägger välfärden och industrin grunden för Sverige.

Det känns bra att Sverige har en S-ledd regering som förstår det. Som satsar på både industri och välfärd. Budgeten för 2018 skapar framtidshopp och tar tag i verkliga problem som människor upplever i sin vardag.

Industrin får pengar till klimatomställning. Kompetensutvecklingen och utbildningssystemet stärks. Fackavgiften blir avdragsgill, precis som avgiften till arbetsgivarorganisationer redan är. Dessutom sänks den orättvisa pensionärsskatten och barnbidraget höjs.

Givetvis vill vi som fackförbund alltid att regeringen ska satsa ännu mer och gå ännu snabbare fram – vi vill till exempel ha ett nationellt system för lärande i arbetet. Men den här budgeten är en bra start.

Medan den S-ledda regeringen satsar på industrins framtid och hög kvalitet i välfärden, vill högern skära ned för att ha råd med skattesänkningar. IF Metall går inte med på det. Inför valåret 2018 ser vi svart på vitt, i partiernas budgetförslag, att nödvändiga satsningar på industri och välfärd bara blir verklighet med en S-ledd regering.

IF Metall Nordvästra Skåne
Kenth Hellqvist, valledare
Anna Fernebro, ordförande


Treklöverns självgodhet vet inga gränser

2017-11-21

I helgen stod företrädare från Treklövern och delade ut flygblad utanför Citygross. Budskapet på flygbladet var följande: “Nu reser alla över 70 år gratis i hela kommunen” Flygbladet avslutas med: “Dagligen sker över 480 resor med kortet – och vi vill att de ska bli fler! Vi bryr oss om våra äldre! Med andra ord tar Treklövern åt sig hela äran med seniorkortet som beslutades enhälligt i kommunfullmäktige. Under flera års tid har både Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna motionerat om “Fri kollektivtrafik för ålderspensionärer”, Treklövern har sagt blankt nej! I november 2015 skrev SD:s ledamöter i omsorgsnämnden en insändare med rubriken: “Fria bussresor med stadsbuss för pensionärer över 65 år.” Denna insändare låg sedan till grund för beslutet om att införa fria resor för äldre över 70 år.

Den 23 februari 2017 blir Teknik- och servicenämndens ordförande, Bo Lundgren (L), intervjuad av Landskrona Direkt där han säger följande:
– Under åren har turerna varit många kring fria resor för pensionärer, och engagemanget stort. Jag är nu glad att nämnden enigt landat i denna lösning. Den modell som beslutats har sitt ursprung i ett förslag från Sverigedemokraterna som framfördes för något år sedan. Jag är glad att vi nu är framme. Beslutet tar hänsyn till pensionärernas behov under ekonomiskt rimliga villkor för kommunen. Det är bra för pensionärerna och bra för Landskrona, anser Bo Lundgren.

Alltså ursprungsförslaget kom från Sverigedemokraterna och inte från Treklövern, som nu vill ta åt sig äran att det är de som lyckats införa fri kollektivtrafik för våra äldre. Att stå och dela ut flygblad och kommunicera med våra invånare är bra, vad som är mindre bra är att Treklövern får det som att förslaget är deras och ingen annans, trots politisk enighet i kommunfullmäktige. Lura gärna era väljare men inte våra invånare, och framförallt inte våra äldre. Vill bara påminna Treklövern att de styr i minioritet och är beroende av stöd från antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Det minsta man kan kräva är lite ödmjukhet och mindre självgodhet, på riktigt!

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd  


Nej, Östling bodde inte i Sverige

2017-11-20

I EU-landet Malta kan rika utlänningar lagligt bilda bolag med väldigt låg skatt – en lucka som omkring 2000 förmögna svenskar utnyttjat.

På Svenskt näringslivs hemsida skriver Östling vidare att han alltid betalat skatt på de inkomster han haft i Sverige, exempelvis totalt 84 miljoner kronor i inkomstskatt och 23 miljoner kronor i kapitalskatt under de sju senaste åren. Östling säger att han förvisso har 30 miljoner i tillgångar i ett bolag på Malta men att det är helt lagligt och dessutom är pengar som han tjänat utomlands. Östling förklarar att han med råge anser sig ha gjort rätt för sig i skattehänseende i Sverige.

Östling uppger att han bara sedan 2010 betalat drygt 100 miljoner kronor i skatt i Sverige och dessutom nästan lika mycket i Tyskland.  Enligt egen uppgift har han betalat 107 miljoner i inkomst- och kapitalskatt i Sverige efter att han blev folkpensionär. Att fortsätta arbeta efter pensionen och betala över hundra miljoner i skatt kan man kalla för mycket men knappast för att vara skattesmitare.

Att han sedan helt lagligt har investerat pengar som han har tjänat utomlands – eller redan betalat skatt för i Sverige – i två EU-länder, där han betalar källskatt i respektive land, är fullt lagligt att göra, omoraliskt eller ej. Tar han ut utdelning blir han skattskyldig i Sverige. Vad framförallt Magdalena Andersson (S) och andra gör är att komma med påståenden och pekpinnar för att plocka enkla poäng. Margot Wallström (S) har ändå tagit ut över 20 miljoner skattefritt. Leif Östling har inte ens tagit ut pengar.

När det gäller ROT-avdraget så lanserades det mycket riktigt av (S) år 2004, avdraget togs sedan bort 2005 av Socialdemokraterna och återkom i ny utformning under 2009. RUT-avdraget används mest av personer som är äldre än 75 år där en av sju köper RUT-tjänster. Ser man till hur många jobb som finansieras uteslutande av RUT-avdraget så rör det sig om 20 000 jobb enligt Almega. Siffror från Skatteverket och SCB visar också att ca 68 % av de som utnyttjar RUT-avdragen tjänar under 32,000 kr i månaden, knappast Moderaternas väljare, eller?

Vad jag menade med mitt inlägg angående skattemoral, var att man inte ska kasta pil när man (s)itter i gummibåt.

Stefan Olsson (SD)
Icke mutat Kommunalråd


Synpunkter på Stefan Olssons text

2017-11-20

Synpunkter på Stefan Olsson text med rubrik ”Skattemoralen borde gälla alla”.

Någon som kallar sig kommunalråd och heter Stefan Olsson och tycks bo i Landskrona
har skrivit en märklig text om skattemoral. Den förfaller mig vara mera till för att förvirra
än att förtydliga.

Om Margot Wallström arbetar och bor utomlands, skall hon då inte betala skatt där hon
är verksam och bor? Skillnaden till Leif Östling är väl att han vid tillfället bodde i Sverige.

Vad ROT och RUT har med det här att göra förstår jag inte.

ROT avdraget kom till på socialdemokratiskt initiativ som en arbetsmarknadspolitisk
åtgärd i en lågkonjunktur som är en av svagheterna med marknadsekonomi.

RUT skapades av regeringen Reinfeldt, det ansågs väl att den kunde vara till glädje för
deras väljaregrupper som ytterligare godis trots de betydande skattesänkningarna. Med
några år på nacken så kan vi ju tydligt se att det inte är låglönemänniskorna som har och
har haft glädje av den politiska åtgärden.

Vår pension är en överenskommelse mellan de borgerliga partierna och
socialdemokraterna. Bristerna i upplägget skall naturligtvis belastas alla inblandade och
inte som av Olsson övervältras enbart på socialdemokraterna.

När det gäller Grekland och man kollar in på Wikipedia så blir det väl ganska klart at
efter Tredje republiken 1974 så har borgerliga Ny Demokrati och socialdemokratiska
PASOK växlat ganska jämnt vid makten fram till 2015. Trots det så drar sig inte Olsson
för att lägga hela skulden för Greklans problem på ”socialistiskt styre under många år”.

Jag har svårt att se hans text som en förtydligande debattartikel den tycks mig vara mer
av en antisocialdemokratisk propaganda text.

Till sist, det är en väldig massa kommunalråd i den här lilla stan, det känns nästan som
om man använde titeln som muta.

Arne Nilsson pensionär beroende av min rollator.


Sluta med försöken att försämra för våra gamla

2017-11-16

För oss Sverigedemokrater är stadens och landets pensionärer en prioriterad grupp. De flesta har arbetat hårt i hela sitt liv och bidragit till samhället med skattepengar. Våra äldre har en självklar rätt till hjälp och stöd till ett rimligt pris när man så behöver.

Vi Sverigedemokrater har efter en hård kamp bland annat fått igenom att larmen till hemtjänstens brukare ska vara befriade från en fast månadsavgift. Vi har också fått gehör för att maxtaxan inom hemtjänsten inte höjdes i Landskrona, trots att den socialdemokratiska regeringen godtog en kraftig höjning av maxtaxan hos kommunerna. De flesta valde att följa regeringens påbud, men inte Landskrona.

Men nu försöker kommunledningen, med Torkild Strandberg (L) i spetsen, åter spara pengar på de gamlas bekostnad. Man vill höja maxtaxan och sätta stopp för de avgiftsfria larmen. Vi kommer aldrig gå med på något sådant! Omsorgsförvaltningen har blivit något av en kassako för kommunledningen. Tack vare en skicklig förvaltningsledning har man under de senaste åren kunnat leverera en budget som visar svarta siffror. För detta straffas Omsorgsförvaltningen genom att i hög grad få bidra till andra förvaltningars skrala ekonomi som tex Utbildnings- och Individ- och Familjeförvaltningen.

Vi Sverigedemokrater kommer alltid att kämpa för Sveriges och Landskronas pensionärer, så väl de friska som de hjälpbehövande. Ni förtjänar så väl trygghet på äldre dagar utan att behöva oroa er för ekonomin.

Stefan Olsson (SD)
KommunalrådAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser