Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Alla kan inte bli akademiker!

2018-10-23

Nej, förvisso är det så men jag tror inte Landskrona skulle må dåligt av lite mer än allmänbildning.

Jag tror att Landskrona skulle bli mycket mera attraktivt om vi hade någon form av högre utbildning allt ifrån gymnasieutbildningar till eventuella högre!
Jag vill koppla det till innerstans affärer:
Jag gick själv på ”Läroverket” , fyra år i realskolan och två år på gymnasiet.
Det var otaliga raster, håltimmar och eftermiddagar som Rentzes och Larssons Musikhandel, Dahlbergs, Bröderna Johansson, Reinholds, HerrCenter, Ewas mode, EPA, Tempo, Domus, Lindells konditori , Wivex, Nannas, Kapp Ahl, Törnkvists bokhandel mfl butiker och caféer , ingen gömd – ingen glömd, fick besök av oss!

Vi handlade, vi fikade och pluggade osv!
Jag har bott i Halmstad 40 år och såg vilket uppsving affärslivet fick när högskolan kom till byn! Både butiker i närheten men även totalt!

I Landskrona dör innerstan. Utbudet, för utom matställen, är minst sagt litet!
Torghandeln liknar mer en loppmarknad än ett levande torg! Jag förstår att stans minskade utbud och minskad konkurrens gör att barnfamiljer och andra hellre handlar på torget än i de få, relativt dyra butikerna som finns.

Vi har, än så länge ett elitlag i fotboll men att köpa fotbollsskor går inte.
Åter till studenterna – Jag tror att vi studenter var en viktig grupp för handlarna i stan och jag tror att när vi förflyttades ut på landet (Gullstrandskolan) så började butiksdöden i innerstan.

Jag tror att det är bra för stan om man höjer statusen för att studera genom att ha bra/bättre gymnasieutbildningar kanske t om högskoleutbildningar i Landskrona.
Våra ungdomar åker till Lund, Helsingborg och Malmö för att studera och jag tror oxå shoppar innan de åker hem!

Satsa på studenter innan det är försent!
Glöm inte alla andra – Vi är alla viktiga!

Håkan Lans


Dröjsmålsräntorna tickar

2018-10-15

I några inlägg här på Planket har jag varnat för den s.k. ekonomiska utvecklingen. Bl.a. påpekade jag före valet förra månaden att folk som inte klarar av att betala sina räkningar i tid kan tvingas betala dröjsmålsräntor i nivån 20 – 30 %. Jag har inte fått så mycket reaktioner men i vart fall har en bostadsrätt i Norra Borstahusen hyrts ut. Det har jag varit med om flera gånger – när ekonomin krisat.

Någon tycker att mina synpunkter är knäppa. Vi som varit med i stridens hetta blir ju såna.

Få vill prata om finanskriser. De som var med och fick stryk, börjar om sina liv på någon annan plats – migration är ordet!

Nu ser jag gamla hyresgästers barn bli tvångsintegrerade i svenska regler när deras lån förfaller till betalning. De har blivit gäldenärer, kanske på livstid. En stämningsansökan blir som en utvikning i bästa FiB-aktuellt stil. När nu unga killar och tjejer jagas av delgivningsmän blir situationen ohållbar – 30 % i dröjsmålsränta – nu har vi passerat anständighetens yttersta gräns.

I den politiska debatten intar dessa ungar nu första plats. Hur ska en ny regering kunna hantera detta? Hjälper bidragstak, enkla jobb och skattesänkningar? Trist läge men också lite kul att möta upp i domstolar och få debattera oseriösa avtalsvillkor – läs dröjsmålsränta á la 30 %. Varför inte låta hålla förhandlingar i den saken i Landskrona, på Rådhusets juridiska avdelning? Jag har varit där förut.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet


Landskrona går bra, trots att BoIS riskerar att åka ur

2018-10-09

Uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett känt uttryck i Landskrona och under många årtionden så stämde det också. Landskrona BoIS framgångar hade en förmåga att göra varvsnedläggningar, hög arbetslöshet och ökande otrygghet något lättare att uthärda. Stoltheten för staden var nära kopplat till den svartvita tröjan. Det behövs inte längre på samma sätt för Landskrona har börjat resa sig tack vare Treklöverstyrets fokuserade arbete.

Verklighetsflykten som fotboll kan ge är unik. Jag minns själv hur jag som barn stod på ståplatsläktaren på Landskrona IP och sjöng med i ramsorna och jublade när Håkan Söderstjärna, Alexander Farnerud och alla de andra boisarna tog Allsvenskan med storm. Samtidigt var staden Landskrona inne i en djup kris. Hög arbetslöshet, brottslighet och dåliga skolresultat präglade vardagen och spiralen gick allt djupare neråt.

Ungefär samtidigt som Landskrona BoIS åkte ur Allsvenskan så började vändningen för Landskrona. Treklövern tog över Landskrona 2006 och påbörjade ett målmedvetet arbete att sänka arbetslösheten, ta itu med brottsligheten och höja skolresultaten. Landskronas situation var allvarlig och det kommer ta många år innan årtionden av vanskötsel är åtgärdade.

DSV, Norra Borstahusen, upprustningen av Öster, samarbetet med polisen, etableringen av Internationella Engelska Skolan och ökande skolresultat är bara några av exemplen på att Landskrona är på rätt väg. När jag idag möter Landskronabor så håller de huvudet högt och är stolta över sin stad. Det var ingen självklarhet för tolv år sedan.

Nog för att uttrycket ”När det går bra för BoIS så går det bra för Landskrona” är ett tydligt tecken på hur mycket stadens lag betyder för Landskrona, men jag är glad att det numera inte står och faller med BoIS framgångar huruvida vi kan känna stolthet för Landskrona. Jag hoppas att de nästkommande fyra åren ska ge Landskronaborna ännu fler anledningar att vara stolt över sin stad.

Med det sagt så hoppas jag så klart att BoIS håller sig kvar i Superettan. Heja BoIS!

Erik Raita
Landskronabo i exil och tidigare gruppledare för Moderaterna i Landskrona


Ja, det är lönt!

2018-10-05

Svar till Johan Laurin.

Vi få nog gå tillbaka till valnatten 2014 – Fredrik Reinfeldt meddelar sin och Alliansens avgång eftersom Alliansen fått färre röster än det rödgröna blocket! Han räknade in V i det rödgröna blocket och därför avgick han! Jag ser ingen skillnad nu – Det rödgröna blocket är större än Alliansen! Alltså borde det rödgröna blocket fått sitta kvar. Med vi har SD som då Alliansen tar hjälp av för att rösta bort regeringen Löven. Fullt logiskt får då Kristersson i uppdrag av talmannen att komma med ett regeringsförslag.
Problem: Centern och Liberalerna har sagt i god tid innan valet (precis som Löven om block överskridande regering) att de inte tänker på något sätt medverka till en regering som aktivt eller passivt stöd av SD!
Jag och många med mig vet precis var vi har SD. Det är inget anständigt parti. Tyvärr kan man inte säga  att alla Allians partierna vet detta.
Annie Lööf har tagit klart avstånd och desamma gäller Jan Björklund men vad är deras avståndstagande värt?
Jag tror att de menar allvar och med tanke på det komplicerade läget så borde vi få en blocköverskridande regering!
Jag hade hoppats på en klar och tydlig absolut majoritet för S men den tiden är uppenbarligen förbi.
Är det lönt? Ja, jag tycker att det är väldigt lönt att i demokratins anda tycka till framför allt för oss på vänsterkanten. Vi har en press som till stora delar har en annan politisk hemvist än jag och många andra har!
Du borde veta att MP:s tillbaka gång säkert beror på en del ”skandaler” som partiet varit inblandat i.
Det är oxå så att i dagens politiska läge så måste ALLA partier kompromissa!
Vår demokrati är inte ens 100 år gammal! Mormor och Farmor hade inte ens rösträtt när de var tjugo!
… o så något helt annat: Heja BoIS!!!

Håkan Lans


Svar till Johan Laurin

2018-10-05

Jag tycker att Håkan Lans insändare verkligen är på sin plats. Den följer inte strikt HD:s och Torkild Strandbergs politiska diktat och sticker naturligtvis liberalerna i ögonen.
Nej, jag tror inte att socialdemokraterna är så “makthungriga” som du tror. Och att alliansarna i så fall skulle vara blida och timida offer för de “hemska sossarna”. Alliansen slåss just nu med näbbar och klor efter makt och vissa spyr dessutom ut sitt “Löven-hat” offentligt.
Däremot tror och hoppas jag att socialdemokraterna driver på för att få fortsätta med sin politik, vilket de har all rätt att göra. Att driva på för att förverkliga en politisk vision, som så stor del av Sveriges befolkning stödjer är inte makthunger. Utan kallas för demokrati. Och är fortfarande tillåtet i Sverige.
Dessutom kallade Löven blockpolitiken för fördummande långt före valet.
Och de som likt dig är rädd för att liberalerna skulle minska och försvinna i och med samarbete med socialdemokraterna behöver inte ängslas. Liberalerna kan knappast bli mindre än de är nu.

Lena Nilsson

 


Svar till Håkan Lans

2018-10-04

Är det verkligen lönt med ditt inlägg?

Jag tror att båda sidor av blocken inser sin bristande matematik på ett smärtsamt sätt. Tidigare regering (inte block) samlade ihop 116 mandat i årets val. Det andra regeringsalternativet, Alliansen, skrapade ihop 143. Det är inte falsk matematik. Socialdemokraterna vet att de aldrig skulle få genom en regering med Vänsterpartiet som en del av den. Därför finns inte de 144 mandaten som ett alternativ. Det är inte falsk matematik.

Därmed inte sagt att de 143 mandaten som Alliansen har kommer lyckas heller, men som största regeringsalternativ förstår man ju varför Ulf Kristersson har fått frågan. Dock är det ju 175 som är den magiska siffran i detta fallet.

Att Socialdemokraterna timmarna efter valet går ut och kallar blockpolitiken förlegad är ju bara taktik. Taktik för att behålla makten till varje pris. Jag må inte hålla med Jonas Sjöstedt om mycket, men han lever som han lär. När han riktigt påpekar att det verkar som att Socialdemokraterna gör vad som helst för att behålla makten genom att flörta med borgerligheten och därmed överger sin vänsterpolitik, då gör man bedömningen att det är viktigare att styra Sverige än att följa sin ideologi.

Jag hoppas verkligen att vi inte får ett blocköverskridande samarbete. Småpartier som samarbetar med Socialdemokraterna gör alltid ett sämre val efteråt, det är bara att ta Miljöpartiet som exempel. Ett blocköverskridande samarbete skulle vara dödsstöten för Liberalerna på riksnivå kommande val.

Johan Laurin


Falsk matematik

2018-10-03

Jag måste återigen citera den kloke nordöst skåningen ; Peps Persson: De e falsk matematik …
Förbluffad lutar jag mig tillbaka och funderar över vad svensk skola så kapitalt har missat när framstående politiker inte verkar förstå att 144 är mer än 143.

När jag gjorde lumpen 1972/73 kunde 1 ( ett) poäng på skjutbanan vara skillnad på om man skulle göra om skjutningen på lördagen eller om man kunde stanna hemma över helgen. Alla förstod precis matematiken!

Nu har M:s ledare fått två veckor på sig att manipulera ovan nämnda matematiska sanning – Fake News ???!!!

Visst kan man säga att Alliansens har fler röster bakom sig inberäknat SD men det vill ju Alliansen inte säga. Dvs inte hela Alliansen , fan trot!

Fördummar blockpolitiken – Ja, inte fan gör den oss klokare!

Håkan Lans

 


Vem vill bli statsminister?

2018-09-20

Annie (Lööf, C) träder fram som ”number one”. Ett skämt kan någon tycka. Men visst skickade jag ett brev till de hetaste statsministerkandidaterna c:a tre veckor före valet nu i september 2018:

”Till Stefan Löfvén, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Annie Lööf
Det är val den 9 september 2018 här i Sverige. Vem vill bli statsminister?
Efter att ha följt utvecklingen i Landskrona under många år, vågar jag påstå: Valvindarna från Landskrona har nått hela riket. Då 2006 var det Sverigedemokraterna som skapade – för att citera rubriktexten i min egen krönika i danska Jyllands Posten – ”Et Øresundschock”. Jag beskrev hur, enligt min uppfattning, händelser i staden kommit att påverka valutgången. Sverigedemokraterna slog igenom på riktigt under ledning av Thord Lindblom. Socialdemokraterna blev valets förlorare då.
Vi fick en ny regering under ledning av Fredrik Reinfeldt (M). I Landskrona blev Torkild Strandberg (L) kommunstyrelsens ordförande.
Utifrån att Öresundsregionens framtid är beroende av beslut i Stockholm i Riksdagen vill jag få möjlighet att vid en debatt med er ställa några frågor. Det är naturligtvis allra bäst om ni kan komma alla fyra vid samma tidspunkt – men det är inte ett måste. Om ingen kommer blir jag besviken. Tid och plats kan bestämmas under hand.”

Nu står vi där efter valet med ett så spännande resultat att media haft full sysselsättning med att räkna och räkna om röster och mandatfördelning.

I Landskrona bytte (S) och (L) förstaplatsen och andraplatsen med varandra.

Nu är det tyst på Planket. Men i nuläget gäller det på riktigt. Vilka frågor blir brännheta i Landskrona – ett samarbete (L) + (S). Då behöver man inte prata med sååå! många.

Tommy Jonasson
f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds universitet

PS. Annie svarade snabbt! Min inbjudan kom lite för sent. /D


När politiken handlar om lögner

2018-09-07

Jag som förälder fick för ett par dagar hem ett kuvert adresserat till min dotter, dock med tillägget om att det var till målsman. När jag öppnade detta brev så ser jag att det är från liberalerna i Landskrona. Vad är det då som är så speciellt med detta? Jo nu handlar detta brev om hur jag har valt att ha min dotter på en friskola. Och som liberalernas ledare uttrycker det så handlar brevet om just det fria skolvalet och om hur socialdemokraterna och vänsterpartiet vill begränsa eller stoppa det fria skolvalet. Låter som en skrämmande tanke inte sant? Bara ett par problem med detta.

Torkild  Strandberg (L) skriver (Jo det är signerat med hans underskrift så brevet är hans ansvar):

”att det är märkligt att vi år efter år, valrörelse efter valrörelse ska tvingas att försvara det fria skolvalet, som nu borde vara en självklarhet, mot angrepp från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.”

Vad säger Socialdemokraterna egentligen om det fria skolvalet?

” – Att inga konfessionella inslag ska få förekomma i skolan är en skärpning som innebär att de fristående skolorna ska vara lika allsidiga som de kommunala skolorna, säger Anna Ekström som är föredragande.”

Vad säger Vänsterpartiet om det fria skolvalet?

”Ja, vi vill ta bort dagens skolvalsystem i grundskolan. Vänsterpartiet vill skapa en jämlik och sammanhållen skola. Förskolan och skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter – inte ett förstelnat klassamhälle. Det är inte föräldrarnas ansvar att se till att barnen hamnar på en bra skola – vi ska se till att alla skolor är bra. En jämlik förskola och skola är bra för alla. När elever med olika bakgrund och livsåskådning möts förbättras dessutom inte bara resultaten utan också sammanhållningen.”

Vilket inte betyder att man vill begränsa det fria skolvalet. Men på något underligt sätt har Torkild Strandberg valt att förvränga vad som sägs, och detta då till personer som inte kan svara på vad han påstår och kanske inte ens är medvetna om att han rent faktiskt sitter och ljuger.

Personligen tycker jag att det är oerhört sorgligt att man inte längre kan hålla sig det aktuella utan känner sig tvingad att anamma lögner, halvlögner och ren pajkastning för att försöka vinna.

Vad man borde göra är att hålla sig till att säga vad man själv vill åstadkomma än att peka på andra och säga hur dåliga dessa andra är. Tänk efter, om alla andra är dåliga, det gör inte dig till ett bra alternativ utan enbart bättre än de dåliga, vilket i sig själv fortfarande kan vara att vara en av de sämre.

Ronnie Niby


Visst finns det mer att göra!

2018-09-07

Vad finns mer att göra? Jo, Landskrona förtjänar ett politiskt skifte!

Nu är det val igen och vi diskuterade hur vi vill ha och förbättra vårt Landskrona.

Vi vill se ett grönt Landskrona med parker och grönområden längs hela strandkanten och ett lummigt, stort Lill-Olas, ett frodigt grönt Karlslund, cykelvägar och friluftsliv. Fridfulla små båthamnar där folk strosar och kommunala stränder och bryggor, som är till för alla. Behålla alla fina parker kvar.

Vi vill se ett nytt blomstrande kulturliv. En konsthall med resurser nog att ha ett ökat flöde av intressanta utställningar och som inte styrs av politiker. En politiskt fri teater, resursstark nog att ge en större, mer omväxlande och givande repertoar, gärna en egen teatergrupp igen. Ett museum som visar gammalt, men också nytt. Föreningar och scener för musik, konst och hantverk och vårt fina bibliotek kvar. Vi vill se att alla föreningar, oavsett politisk färg, stöttas och kan finnas kvar.

Vi vill se ett enat kommunalt gymnasium i centrum, istället för små privata gymnasier i nerlagda fabriker och andra utrymmen. Med skolungdomar som går omkring i centrum och upptäcker allt vad staden bjuder.
Vi vill se kommunala skolor, som är så attraktiva att alla elever vill gå i dem och där behörig, kunnig personal vill arbeta.
Vi vill se en högskola i stan. Som drar till sig unga och ambitiösa studenter.

Vi vill ha ett öppet stadshus, där politiker bereder ärenden i laga ordning och där debatten är öppen och fri. Där ingen tystnadskultur och vänskapskorruption stör ut i verksamheten.

Vi vill se att alla är lika välkomna till staden, brevbärare och sköterskor m fl lika väl som företagare, ingen skillnad på yrkeskategori eller folk. Det vill säga en stad för alla.

Vi vill se en äldrevård som fungerar för alla med trygghetsboenden, äldreboenden, äldrevård och hemtjänst.
Vi vill se att alla vårdcentraler har kapacitet att ta emot alla sökanden.
Vi vill se att Landskrona lasarett inte säljs ut och att det börjar användas mer och är öppet under jourtid.

Vi vill se en ordentlig trafikplanering med upprustning av gator och vägar. Med hastighetsbegränsningar där så behövs för att trygga oss, och inte minst barnen, i trafiken.
Vi vill se en väl fungerande kollektivtrafik i alla delar av kommunen.

Vi vill se att det byggs attraktiva bostäder åt alla, rika som mindre rika. Vi vill se möjlighet åt alla att bo i hamnområden, strandnära, i centrum och på alla de attraktiva områdena i kommunen.
Vi vill att byggande och arkitektur ska komma från invånarna. Att man utnyttjar de personalkategorier som redan finns i stan och som har känsla för den när man planerar och bygger.

Vi vill se ett levande centrum med butiker, en läcker torghandel med mycket grönt, caféer och annan service.

Allt detta skulle göra Landskrona till en mer fantastisk kommun att bo i.

Lena Nilsson
Håkan LansAnnonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser