Annons

PLANKET - är vår populära insändarsida. Här har du chansen att bli läst av tusentals besökare. På Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.

Detta är läsarnas plats på Direkten! Du mejlar ditt alster till adressen: info@landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer.


Ökat regionalt självbestämmande

2020-03-31

Om Corovaviruset:
Lågt regionalt självbestämmande kan orsaka onödig smitta
 
Situationen i Sverige tycks vara värst i Stockholm. Finland har gjort rätt som spärrat av Helsingforsregionen. Men den typen av beslut borde få fattas på regional nivå.
Inför den stundande påsken kommer den den första sommargästvågen olämpligt. Till Båstad och Bjärehalvön, Kullabygden och till Österlen. Även om Skåne inte är smittfritt,
är läget värre i Stockholm. Skåne borde i detta fall ha rätten att stoppa all icke nödvändig inresa och genomresa.(Liksom andra regioner) Bara transporter och begravningar
skulle då tillåtas.

Corona Covid19 är obehaglig på så vis att många tydligen känner sig “småsnuviga” och är smittsamma, utan att uppleva några egentliga problem. Men andra kan senare avlida av att bli smittade.
 
“Inre skydd mot yttre smitta” eller omvänt, jag tror att vi måste få regional beslutanderätt inte enbart gällande farliga virus. Behövs överhuvudtaget någon lag beträffande snöskooters i Skåne t.ex ? Är det rimligt att tillåta dubbdäck på skånska motorvägar?

Skall vi påtvingas samma sjölagstiftning som säkert behövs i de inre delarna av Stockholms skärgård, vid våra öppna kuster? Borde inte landshövdingen väljas av folket, och inte bara utgöra en reträttpost. Privata vinhandlare kanske borde tillåtas (inom vissa ramar) – vilket även skulle bidra till att fler butikslokaler inte muras igen. Bättre avtal för Öresundstrafiken (när väl all smitta är borta) etc. Ett och samma biljettsystem, som kan ta både svenska och danska kontanter.
 
Men angående corona och smittsamma påsk-sommargäster från de värt drabbade områdena i Norden är särskilt viktigt, menar jag.
 
Pontus Eriksson


Lyft undersköterskor och småföretagare

2020-03-31

Höganäs och Trelleborgs kommuner agerar för att städernas småföretagare skall överleva! Vad gör Landskrona?

Torkild, kung av staden, har du inte möjlighet att öppna stadens kassakista, eller är pengarna slut på grund av felsatsningar, typ sparkade chefstjänstemän, höga löner för stadens bolagsdirektörer, felaktiga satsning och orättvist skändande av Rådhuset med Harrys, ett avfolkat och själlöst rådhustorg, fiberutbyggnad, endast nybyggnation för de besuttna och då har jag inte ens nämnt pengarna i sjön – Europaspåret.

Tillika har du förminskat insynen i den kommunala organisationen, satt den demokratiska processen ur spel – genom att votera utan att debattera. Genom att sätta ”direktörer” som politiska ordförande i bolagsstyrelser och nämnder trots att dessa ej varit valbara.
Allt för den liberala idén. Valfrihet för vem?
Eller är det bara så enkelt att sossarna begått harakiri?

Undersköterskan tjänar i staden lite drygt 26 000 i snitt! Vad tjänar Teslamannen?
Det är mer än vår inrikesminister, som har 290 kommuner att hålla reda på!

Ta Er samman och se till att vi medborgare får ett levande centrum.
Satsa på småföretagarna – NU!

Mats Karlsson
Landskronit


Omtanke

2020-03-30

Vill i dessa besvärliga tider skicka all värme och tack till vård och
omsorg, all personal och till alla andra som gör sitt för att hålla
igång samhället.

Mvh/Kjell Andersson


"Moder jord" I mitten av mitt hjärta

2020-03-26

Hej på er Landskrona Direkts läsare och alla ni andra!
Har tänkt på er…
Skriv “några rader” i dessa konstiga tider
 
Moder jord: I mitten av mitt hjärta 
I en förorenad plats,  blev jag dumpad
Isolerad och utan namn.
Tänker inte sluta skrika!
Har icke syndat!
Ni är mitt vittne! 

Allt det här, är oväntad
Detta är, ingen dröm
Mitt/vårt öde är bittert.
Tigger min själ: snälla läk mig!
Det räcker nu!

Solen skiner, redan 
Men…jag vet inte, om dagen blir bättre än gårdagens. 
En tröstande röst, hör jag…

Mina ögon, mot himlen siktar 
Till mor, jag ropar:
Lämna inte mig!
Glöm inte mig!
Snabba och svara!
För att jag är förlorad!

Snälla! Tala om för min mor, att jag henne ÄLSKAR och i mitt hjärta är hon förvarad!
Och en dag, kanske jag kommer tillbaka…
Med tröst.

Långt långt  
Djupt djupt 
Du framför mig, står 
Med leende, du på mig, ser
Inuti mig, mitt hjärta svider. 

Moder moder:
Du är uppe 
Gråter ännu 
Tårögd är du
För en alldeles, tidig separation! 

Har vuxit 
Är ingen, barnrumpa länge…
Nu, när det gör ont…
Drömmande minnen…
Och som ett barn, gråter jag. 
Minns ditt leende… minns dina ansiktsuttryck…
Och mitt hjärta svider. 

Är du där???

Fortsättning följer…

Må väl!
Sköt om er och försök att vara lite,  gladare!

Vid pennan:
Geula Viola Lesén 


LSS

2020-03-25

Vi ser viktiga skillnader!

När den borgerliga Treklövern nu vill privatisera tre LSS-boenden reagerar fem socialdemokratiska politiker starkt i Landskrona Direkt.  Med all rätt. Vi ser allt mer hur den nyliberala privatiseringsvågen fallerar. Heder åt den moderata politiker som vågar erkänna att privatisering av vård och omsorg inte ledde till något bättre. Vi har sett fler exempel på nyliberala/borgerliga politiker som erkänner detta.
De fem Socialdemokraterna skriver att de motsätter sig privatiseringen därför att de värnar om vårdtagarnas bästa. Och det ligger ju också i den socialdemokratiska värdegrunden att inte vilja sälja ut vård, skola och omsorg privata till aktörer med stora vinstintressen. Utan låta våra skattepengar gå till just vård,skola och omsorg.
Genast kommer en insändare från två SD-politiker. De vill berätta att de också röstat emot privatiseringen. Som skäl anger de att de inte har sett någon utredning som ger information om hur brukarnas tillvaro och hur personalens arbetsmiljö blir i detta privata LSS-boende. Det är ju gott och väl att man tänker på brukare och personal. Bra. Om de verkligen menar detta, oavsett kostnader.

Men skillnaden mellan dessa två partier är:

S vill för brukares bästa stoppa privatiseringen. Men också för att våra skattepengar ska gå just till det som det är ämnat- vård och omsorg. Och inte i fickorna hos riskkapitalister och privata aktörer, som ser mer till vinst än omsorg.

SD å andra sidan vill, till skillnad från den nyliberala Treklövern, också se till att brukare och personal får det bra. Om de får se en utredning om detta. Vilket Treklövern inte bekymrar sig om. Var våra pengar försvinner bryr SD sig mindre om. Här brukar de lydigt följa sin liberala ledare och kamrater i den konservativa Treklövern. Och matar gärna riskkapitalister och vinsthungriga aktörer med våra skattepengar.

Lena Nilsson
Håkan Lans


Därför säger SD nej till ytterligare privat verksamhet inom omsorgen

2020-03-23

Ni som sagt er vara positiva till privata företag inom välfärden, frågar sig säkert vän av ordning efter att SD i omsorgsnämnden yrkat avslag till upphandling av privat LSS-boende.

Det korta svaret är att vi Sverigedemokrater genomdriver inte privat verksamhetsdrift bara för att vi vill eller önskar det.

Vi prioriterar nämligen brukarnas trygghet och personalens kompetens och nöjdhet. Dessa förutsättningar måste vara uppfyllda och får vi inte klara indikationer och tydlig information på att privat verksamhet blir minst lika bra, eller bättre än kommunal verksamhet, så säger vi nej.

I den här frågan har ingen utredning genomförts inom stadens redan befintliga och privata LSS-boende; Italiengatan och Stora Norregatan.

Vi har inte fått någon information om brukarnas tillvaro och personalens arbetsmiljö hos sin privata arbetsgivare.

Det är anledningen till att vi säger nej till ytterligare upphandling av privata LSS-boenden.

Kerstin Stein Sandell (SD)
Ledamot omsorgsnämnden

Kristina Drwiega Magnusson (SD)
Ledamot omsorgsnämnden


Utförsäljning av LSS-boende

2020-03-23

När nu Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet ska auktionera ut LSS boende. Med en förfrågan om vem som kan ta hand om människor för lägst peng.

Samtidigt som denna iver om privatisering råder i Landskrona kan vi läsa om Lomma.

Den Moderatledda majoriteten i Lomma ber sina invånare om ursäkt och skriver: Vi har provat alla de större privata företagen inom äldreomsorg. Vår förhoppning, för 15 år sedan, var att kvaliteten skulle bli bättre. Så blev det inte. Det har blivit billigare, men samtidigt har de äldre, anhöriga och de anställda blivit allt mer missnöjda.

Nu vill den borgerliga majoriteten i Landskrona privatisera tre LSS boende för att spara 1,2 miljoner kronor. På en fråga från oss Socialdemokrater varför de privata kan bedriva vården billigare. Blev svaret att vi har dyrare overheadkostnader som kostnader för nämnd och förvaltning.

Men de kostnaderna försvinner inte när vi privatiserar.

Så vad är det som säger att det inte blir sämre när vi privatiserar.

Vi Socialdemokrater tror precis som den borgerliga majoriteten i Lomma att kostnadsminskningen kommer att tas på kvalitén, arbetsmiljön och de anställda.

Den Socialdemokratiska gruppen i Omsorgsnämnden

Eva Örtegren
Bengt Karlsson
Annette Nilsson
Rafael Barkrawi
Lamees Ar-Rawi


Ställ inte in BoIS matcher

2020-03-20

Såsom helrandig BoISare sedan många år måste jag protestera mot beslutet att inställa vårens fotbollsmatcher. BoIS matcher hör till vårritualen och att ställa in dem riskerar att påverka humöret i Landskrona. Jag har efter en hel del tänkande kommit fram med ett förslag till  nya regler som kan rädda vårsäsongen:

Nya regler inför fotbollsstarten.
1. Inga beröringar av motståndarspelarna.
2. Avstånd mellan spelarna får inte underskrida 2 meter.
3. Matchbollen måste bytas om målvakten berör den med sina händer.
4. Spottning ger automatiskt gult kort.
Samma regler för åskådarna, fast när det gäller No. 3, så gäller det för utnyttjande av korvkiosken. Korven får inte beröras av kioskarbetaren och måste ersättas om så sker.

Lycka till BoIS! 

Nils-Erik “NES” Svensson


Omedelbara åtgärder för att stödja vårt lokala näringsliv

2020-03-19

Med anledning av den rådande situationen gällande smittspridning av Coronavirus där allmänheten manas till försiktighet av sociala aktiviteter och att i större utsträckning stanna hemma, riskerar företagare i Landskrona stad att påverkas på ett negativt sätt. 
Vi ska måna om ett gott företagsklimat och stadens alla företagare, framförallt de små företagen där många jobb skapas. Vi har stor förståelse för att många företagare just nu känner oro och kan drabbas av temporärt vikande intäkter. 
Sverigedemokraterna ser att det krävs kraftfulla och omedelbara åtgärder för att undvika uppsägningar, i värsta fall konkurser och därmed jobb för våra kommuninvånare. Landskrona stad tillsammans med våra kommunal bolag måste agera och sätta in åtgärder för att underlätta för våra företag.

Några åtgärder som SD föreslår är följande:
– Om kunden begär anstånd förlänger stadens bolag betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme samt tillstånd och tillsyn.
–  Om kunden begär anstånd förlänger Landskronahus (Landskronahem) på hyra i lokaler för företag där de kommunala bolagen är hyresvärd.
– Kommunen kortar betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.
– Kommunen skjuter upp tillsynsbesök som inte är nödvändiga och prioriterar istället verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden
– Kommunen kommer ta upp en dialog med företag som har pågående tillstånds- och tillsynsärenden och om önskemål finns kommer de att skjutas på framtiden.
– Kommunen tillsätter en ”företagslots” som får till uppgift att ledsaga företag kring frågor både med anledning av de åtgärder kommunen vidtar men framförallt för att ledsaga kring de förslag som Riksdag och Regering kommit med.
– Landskrona stad inför avgiftsfri parkering under 3 månader.

Det är viktigt att kommunledningen nu prioriterar och ställer upp för stadens företagare och inte bara är på ”tå” när byggherrarna kommer för att rulla ut sina byggmattor.
Avslutningsvis uppmanar vi alla landskronabor att stödja Landskrona stads lokala företag.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd
Daniel Engström (SD)
Kommunstyrelsen
Emil Fennstam (SD)
Kommunstyrelsen


Hur mycket får Landskrona?

2020-03-16

Så har ett virus skapat en kris – den s.k. Coronakrisen.
Riksbanken har beslutat att tillhandahålla 500.000.000.000 (femhundramiljarder) kronor räntefritt. Även om man – som jag – tagit studenten på reallinjens matematiska gren, så är siffrorna ogripbara!
Hur mycket får Landskrona månntro? Landskrona som ju är en förhållandevis fattig kommun med stora hälsoproblem.
Så här blir det enkelt uttryckt om vi räknar utifrån antalet invånare:
Hela Sverige har cirka 10.000.000 (tiomiljoner) och Landskrona cirka 45.000 (fyrtiofemtusen) →
45.000 / 10.000.000 x 500.000.000.000= ?

Här får var och en räkna själv!
Är det välanvända pengar?

Tja, ett alternativ är att dela ut pengar till behövande – socialbidrag alltså.
Sen kan man här inflika det där problemet med dröjsmålsräntor och kravavgifter. Jag har tidigare berättat om detta och om handel med fordringar. 24 % i ränta vid dröjsmål.
Vad händer nu med de pengar som destineras till Landskrona – om det nu blir några överhuvudtaget.
Har kommunledningen någon plan?

Tommy Jonasson
civilekonom, f.d. universitetslektor i skatterätt vid Lunds UniversitetAnnonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser