Energistaden Landskrona utvecklas

(Bilden är producerad med AI-teknik) På universitetet i Köpenhamn har man med hjälp av AI designat de nya vindkraftverken som producerar el från sol, vind och vatten och som dessutom blir en turistattraktion. De första finns nu i Ørsted norr om den danska huvudstaden vilka enligt dom själv har världens största installerade vindkraftspark, Hornsea 2.
ENERGI. Landskrona stad har i många år strävat efter att förbättra den lokala energibalansen. En parameter är att kräva mer effektiva vindkraftverk istället för fler vid Lundåkra, södra Landskrona. Detta bär nu frukt i de nya multikraftverken som monteras.

De nya vindkraftverken är lätt tiltade, har integrerade solceller på vingarna samt är vattensamlande, så man kan ta nytta av både vind, sol och regn. Genom detta kan det produceras dubbelt så mycket energi jämfört med konventionella kraftverk.
– Gällande designen av vindkraftverken så kan de för den ovana verka lite klumpiga, de kommer dock vara utförda i Cortenstål för att smälta in i den närliggande varvsmiljön, stilen kallas i arkitektkretsar industri-brutalism och kommer bli en sevärdhet som man tror kommer gynna besöksnäringen i Landskrona, tror Gunnar Eskilsson på Landskrona Energi.

Kalkgrottorna kommer til ny användning
I andra änden av stan, vid Säbystation, har man redan påbörjat förläggning av rör till Rönneberga kalkgrottor. Kalkgrottorna var noterade redan 1410 som vattentäkt till gården Södra Säby och de är belägna 20 meter över havsytan men har i många år misstagits för jordkällare.
– Man kommer att pumpa in havsvatten i grottorna när energin är billig och låta utflödet generera el på morgonen när industrierna startar och behöver som mest och när priset är som högst. På detta sätt kommer Landskrona närma sig självförsörjning gällande energi, säger Gunnar Eskilsson.

Här grävs det bland annat ner rör som ska föra regnvatten till Rönneberga kalkgrottor.
Till arkivet