DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Arbetsmiljövinster för både elever och personal på Alléskolan

Utbildningsnämndens tre ledande politiker ger idag sitt helhjärtade stöd åt tjänstemannaförslaget som vill se en flytt av elever i årskurs 4-6 till Seminarieskolan. Därmed torde saken vara avgjord när det politiska beslutet ska fattas den 14 februari.
Alléskolan är en populär skola med ett högt söktryck. Detta har resulterat i att skolans behov av lokaler, varken inomhus eller utomhus, motsvarar behovet. För att möta det höga söktrycket har utbildningsförvaltningen hyrt in sig i externa lokaler, som inte varit anpassade för undervisning och elevernas behov av utrymme. Trångboddhet med ökad risk för hög ljudnivå och konflikter är resultatet av denna obalans. Resultatet har blivit en fysisk arbetsmiljö som inte är optimal för vare sig elever eller personal.

Genom en omfattande utredning av stadens elevantal och skolors kapacitet, genomförd på uppdrag av utbildningsnämnden, har förvaltningen tagit fram ett förslag som syftar till att förbättra utbildningsmiljön för eleverna på Alléskolan. Förslaget visar på möjligheten att omvandla Alléskolan till en skola för de yngre barnen, de som går i förskoleklass till årskurs tre. Genom förslaget kommer skolan fortsatt kunna ta emot ca 75 barn i varje årskurs och de små barnen med deras vårdnadshavare som önskar Alléskolan kan fortsatt få plats där. Det blir en mindre skola mitt i staden.

Förslaget fokuserar på att stärka utbildningskvalitén. Det görs genom att förutsättningarna för den pedagogiska verksamheten förbättras. Förslaget främjar trygghet, studiero och lärande. Alléskolan får en rymligare matsal, bättre tillgång till idrottshall och möjligheten att skapa ett nytt välfungerande skolbibliotek. Lärare får bättre tillgång till arbetsplatser. Genom att säga upp de externa lokalerna och föra skolan till platser som är byggda för skolverksamhet kan man förvänta sig långsiktiga fördelar.

De elever som går i årskurs fyra till sex erbjuds även de förbättrade förutsättningar, men på Seminarieskolan. Där finns utrymme och specialsalar, skolan är byggd för att vara skola och skolan har under de senaste åren utvecklats mycket. Seminarieskolan resultat för eleverna i årskurs 9 var i våras högre än rikssnittet och eleverna själva skattar tryggheten på skolan lika hög som övriga elever i staden gör på sina skolor.

Det är svårt att ta Socialdemokraterna på allvar när de tycker något under möten, men uttalar sig helt motsatt i media. Mest anmärkningsvärt är att Socialdemokraternas oppositionsråd kritiserar förslaget i insändare och samtidigt själv säger att han inte läst utredningen. Att driva oppositionspolitik genom att sprida konspirationsteorier och felaktiga påståenden är precis vad som skapar politikerförakt. Det tjänar inte gott för vare sig landskronabor eller det politiska samtalsklimatet.

Förvaltningen har lagt fram ett genomarbetat förslag som medför arbetsmiljövinster för både elever och personal. Vi ser fram emot att se positiva effekter av förändringen och engagerar oss i att ständigt öka skolornas förmåga att erbjuda högkvalitativ utbildning.

Ervisa Dani (L) – Ordförande i utbildningsnämnden
Johan Sten (M) – Vice ordförande i utbildningsnämnden
Elvir Mesanovic (MP) – Kommunalråd och ledamot i utbildningsnämnden

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet