GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

I dag flaggar vi för Finland!

Såväl utanför stadshuset som här vid rådhuset flaggades det för Finland på onsdagen. Tyvärr ställde vätan till problem för flaggorna.
I dag flaggas det för Finland i Landskrona och säkerligen även i alla de andra 289 kommunerna runt om i Sverige. Och det är inte så konstigt att vi låter den finländska flaggan gå i topp i dag på Finlands självständighetsdag. Vi är två länder som genom seklerna såväl bildligt som bokstavligt hängt samman. Vi är djupt förenade av vår gemensamma historia och i mångt och mycket av en kulturell gemenskap.

Våra huvudspråk, finskan och svenskan, kanske inte har så mycket gemensamt. Men även om majoriteten i Finland har finska som modersmål, har det i drygt tusen år funnits många i Finland med svenska som modersmål. Och i det som i dag är Sverige har det minst lika länge funnits många med finska som modersmål. Därmed har våra respektive språk påverkat varandra; många ord och uttryck i finskan kan spåras tillbaka till svenskan och omvänt när det gäller svenskan.

Ett annat förhållande som förenar våra länder är att vi aldrig gått i krig mot varandra. Nu hör till saken att Sverige och Finland i mer än 700 år var förenat i ett och samma rike. Men inte heller därefter, mellan 1809–1917 när Finland var en del av Ryssland, kom det till handgripligheter. Dock, när Finland den 6 december 1917 förklarar sig självständigt hettar det faktiskt till mellan Sverige och Finland. Det handlar om Åland vars svenskspråkiga befolkning vill att ögruppen ansluts till Sverige. Under inbördeskriget i Finland 1918 sänder den svenska regeringen en flotteskader till ögruppen. Finländarna är inte överförtjusta. Förhållandet mellan grannländerna är kyligt, men båda avhåller sig från att ta till maktmedel och överlåter åt Nationernas Förbund att lösa tvisten. Och som bekant stannade Åland inom Finland, men med vidsträckt inre självstyre.

De ”strider” som utspelats därefter mellan Finland och Sverige har förts helt fredligt på löparbanor och ishockeyrinkar, i skidspår och hoppbackar och vid ratten i rallybilar. Inom idrottsvärlden står Ruotsi-ottelu / Finnkampen fram som ett exempel på det speciella förhållandet mellan Finland och Sverige. Det är kanske inte arenan för världs- och europarekord, ej ens finländska eller svenska rekord, men det är en folkfest i blått och vitt, i gult och blått. I dag världens enda kvarvarande återkommande landskamp i friidrott; biljetter till 100-årsjubileet 2025 på Stockholms stadion ligger redan ute.

Den idrottsliga kampen mellan Finland och Sverige har inte stått i vägen för en allt bredare och djupare samverkan mellan länderna. Och inte bara mellan Finland och Sverige har relationerna utvecklats, utan även mellan Finland och övriga länder i Norden. Från mitten av 1930-talet har Finland varit en självklar del av det nordiska samarbetet. Dock innebar Finlands situation under andra världskriget med två krig mot Sovjetunionen och sedan ett beroende och hänsynstagande gentemot  makthavarna i Moskva, att landets formella anslutning till det nordiska samarbetet dröjde till 1955. Men steg för steg har därefter Finlands roll blivit både viktig och central. Och i mars 1962 undertecknades i Helsingfors avtalet som formaliserade och reglerade samarbetet mellan de nordiska länderna; avtalet är i kraft den dag som är i dag.

Avslutningsvis en liten klurighet dagen till ära:

Vilka två ord är i grunden inte finska?
(Rätt svar längre ner på sidan)

  1. Hyvens
  2. Kaxig
  3. Kul
  4. Känga
  5. Pojke
  6. Yxa

Jan Nilsson
Ordförande Föreningen Norden i Landskrona

Bild på M/S Finlandia på väg in i Landskrona hamn sett från Lindhs hamn allt för att försvåra för dig att fuska på frågan ovan vars rätta svar är: Kaxig och Yxa.

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet