Högklassiga bilder av Landskronas 50- och 60-tal

Olle Pettersson, 74, började i firman redan som 16-åring. Efter föräldrarnas bortgång drev han sedan SP-foto fram till 2007.
På söndag öppnar en fotoutställning som kommer att få åtminstone stadens något äldre medborgarna att vallfärda till Landskrona museum. Under drygt hundra år var SP-foto något av en institution när det handlade om fotografi i Landskrona. Här togs bröllopsfotografiet, pass-och körkortsbilden men här köptes också kameran, filmen och objektiven.

Vad kanske inte alla vet är att ägarna till fotoaffären också tog bilder till flera reportage som visade Landskronabornas vardag. Dessa är nu samlade i en unik utställning som öppnar den 3 december på Landskrona museum.

Jenny Lindhe från Landskrona Foto, en av utställningens curatorer, har hittat några riktiga guldkorn i arkiven och drar sig inte för att göra jämförelser med en av 1900-talets största fotografer, Diane Arbus, ifjol det stora dragplåstret på Louisiana och i somras huvudattraktionen vid den stora franska fotofestivalen i Arles.

Det finns en absurdistisk kvalité i många av fotografierna som påminner mig om Diane Arbus. Titta bara på bilden från frisör Dahl. Den är fantastisk. Skulle jag få ta en bild med mig hem är det dock på bordtennisspelarna på China Pingis. Vilka snyggingar, säger hon som tillsammans med kollegan Annelie Ingvarsson gått igenom Sandgren-Pettersson bilder som finns i museets arkiv, Arbetarrörelsens arkiv och Folk och Bygds arkiv.

– Det känns som att det finns mer att hämta i denna guldgruva. Vi har bara skrapat på ytan i denna fantastiska fotografiska samling. En dag hoppas jag vi kan samla alla dessa bilder under ett tak, säger Jenny Lindhe.

Utställningen ”Dagar i en stad” bygger på fotografier från fotostudion SP-foto, som startade i Landskrona 1916. Till Sandgren och Petersson gick man för att ta porträtt, pass och körkort eller för att få dokumenterat livets stora händelser. Studion blev till slut en så familjär plats för Landskronaborna att det berättades att en kund brukade sätta sina tofflor strax innanför dörren, precis som han gjorde hemma.

Men Sandgren Petersson tog också bilder till flera reportage, eller ”ute-bilder” som de själva kallade dem. De dokumenterade stort som smått. Allt från statsministersbesök och sporthändelser till vardagen på Landskronas arbetsplatser. Dessa visas nu i utställningen ”Dagar i en stad – Sandgren-Peterssons bilder från 1950- och 1960-talens Landskrona”.

Tyvärr vet vi inte så mycket om personerna på bilderna. Känner man till något om personerna eller något annat kring bilderna så finns en kod under varje bild sedan kan man gå in på DigitaltMuseum och där göra en anteckning till oss. Det går även bra att kontakta Carita Hermansson här på museets minnesbank och berätta mer, avslutar Jenny Lindhe.

Utställningen visas på Landskrona museum 3 december – 21 april 2024.
Vernissage söndagen den 3 december klockan 14-16. 

Frisör Dahl med åskådare, en av många fina bilder på utställningen Dagar i en stad som visas på Landskrona Museum fram till den 21 april 2024. Foto: © Sandgren-Petersson, 1953
Branden i Annelövs bageri. Foto: © Sandgren-Petersson, 1951.
Röda Korsets stuga vid Lill-Olas. Två pojkar kollar vattentemperaturen. Vet du vem det är på bilden så meddela det gärna till museet. Foto: © Sandgren-Petersson, 1952.
Olle Pettersson berättar om sina föräldrar Knut Pettersson och Gudrun Sandgren samt morbror Sven Sandgren. Till höger på bilden även fotograf Anders Hilding som började sin karriär på SP-foto. ”De gjorde även Knut Nordberg, en annan välkänd fotograf i staden”, berättar Olle Pettersson och visar på en annan personbild. ”Här har vi Cissi på Smakfullt och ”Flyer” som jobbade hos oss under en period”. Med andra ord, det finns många Landskronaprofiler på bilderna i utställningen – Dagar i en stad. Landskrona Direkts utsände hittade rent av sin egen farsa på en av bilderna.
Till arkivet