
Det fanns säkert en och annan som tvivlade när Patrik Nilsson sadlade om från jobbet på Sony Ericsson och i stället blev ”Rullskid-Patrik” med hela Sverige. Efter ett decennium i den nischade branschen är han nu ett aktat namn, så pass att han bjudits in till Jubileumsvasan. Landskronabon är därmed en av 139 skidåkare, lika många som var anmälda till det första Vasaloppet för hundra år sedan (1922), som i tidstypisk mundering ska ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora i februari nästa år.
I klassisk teknik anno 1922, ska Patrik Nilsson på långa träskidor vallade med tjära och med tårem i läder gjorda av välbekante körsnären Mikael Hellner, näbbskor och vadmalsbyxor ta sig på förhoppningsvis packad snö via skogsvägar och stigar till målet. Det hela kommer att utspela sig lördag 12 februari nästa år, mellan Sälen och Mora.
– Vi får hoppas att det inte kommer nysnö, säger Patrik Nilsson med ett snett leende.
I drygt tio år har han drivit rullskidcenter.se. Idag har han en fullmatad webshop och därtill välsorterad fysisk butik på Puls Arena med tillhörande testbana utomhus. Sedan snart tre år tillbaka är hans butik också officiell Vasaloppsbutik och en bättre ambassadör för det klassiska loppet som nästa år firar ett hundra år är svår att tänka sig. Nyligen bjöd han sina kunder på en förhandspremiär av vinters stora svenska feelgood-komedi Ur spår, vilken har biopremiär i slutet av januari.
– Det var Vasaloppet som hade handplockat ett dussintal orter där filmen skulle förhandsvisas, berättar Patrik Nilsson som bjöd på blåbärssoppa och gladdes åt alla Vasaloppsentusiaster från regionen som fyllde de tre salongerna på Bio Maxim.
– Det var en varm komedi som på många sätt speglar utmaningarna som finns när man ska ta sig an Vasaloppet.
Det handlar om att överleva
Jubileumsvasan som alltså går av stapeln några veckor innan det officiella Vasaloppet som av tradition alltid går första söndagen i mars hoppas den vältränade Patrik Nilsson klara på 10-11 timmar.
– Det kommer med vara mörkt vid starten klockan 07.04 och mörkt när vi går i mål. Vi hoppas de finns några utsända scouter med facklor som kan leda oss i mål. Det handlar om att överleva, säger han och förklarar.
– Det finns inga spår. Organisationen är den samma som för hundra år sedan. Vi vallar skidorna med tjära. Åker i tidsenliga kläder och det finns endast tre kontroller utmed de 90 kilometrarna. Där serveras det ägg, buljong och mjölk, berättar han.
– Just nu fixar en smed i Jonstorp med mina stavar som är av bambu och en spets av järn.
Patrik Nilsson brinner för Vasaloppet och bjuder på en historielektion i ämnet. Han berättar med inlevelse om hur Gustav Eriksson 1521 som bekant genomförde det första ”Vasaloppet”. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten.
– Han enade som bekant riket och blev Sveriges första kung, då som Gustav Vasa, berättar Patrik Nilsson.
– På sätt och vis starten för vårt lands historia.
Den 54-årige rullskidsexperten Patrik Nilsson menar att Landskrona är en utmärkt plats att träna på inför Vasaloppet.
– Här är mer eller mindre snöfritt nästan året om och ganska platt. Jag gör merparten av min långloppsträning på rullskidor. Men jag vill naturligtvis få ett par mil på träskidorna på snö innan det bär iväg till Dalarna, säger han.
Idag kommer i runda svängar 100 000 deltagare årligen från 49 länder till Dalarna för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Patrik Nilsson har tidigare åkt Vasaloppet en gång och Öppet Spår fyra gånger. I år tänker han spä på dosen ordentligt.
– Utöver Jubileumsvasan kommer jag att köra Stafettvasan. Jag ska då skugga en handikappad man som ska köra skidloppet i en kälke som är fäst på två längdskidor. Det handlar om att säkerställa hans säkerhet. Jag kommer att göra vad jag kan för hjälpa till att nå målet i Mora, säger Patrik Nilsson.
Noterbart i sammanhanget är att, med nummerlapp 135 i Jubileumsvasan, finns ytterligare en Landskronabo. Det är 50-årige Marcus Waller som tidigare åkt tre Öppet Spår. Han är amfibisk elitsoldat boende på Ven. Dessutom Triathlet och marathonlöpare. Han skidar för stupade och sårade veteraner i utlandstjänst. Semper Opus Solve!
Foto: Privat