Klassisk design på Konsthallen

Kryddburkarna mitt i bild var Signe Persson-Melin då hon ställde ut dessa på H55 i Helsingborg 1955.
Kryddburkarna mitt i bild blev Signe Persson-Melins stora genombrott då hon ställde ut dessa på H55 i Helsingborg 1955.

Keramikern och formgivaren Signe Persson-Melin var med och ställde ut när Landskrona konsthall invigdes 1963 och nu är hon tillbaka. På den första utställningen sedan konsthallen stängde på grund av corona den 23 november ifjol så bjuds besökarna på tidlös design av den idag 96-åriga ikonen.

– Det är fantastiskt kul att kunna öppna upp igen och dessutom göra det med en utställning som denna, säger curator Anneli Oxenstierna och berättar om konsthantverkaren.
– Ytan är väldigt viktig för Signe Persson-Melin. Ofta möter det glaserade det oglaserade och med denna teknik har hon arbetet med bland annat Rörstrand och Gustavsberg.

Signifikativt för konstnärens design är att den oftast är tidlös.
– Hon hade som mål att allt skulle vara estetiskt hållbar och även funktionellt. Ett exempel på detta är hennes kannor, säger Anneli Oxenstierna.
– Men hon har även arbetet mycket i glas och återvunnen aluminium. Ett exempel på glaskonst som många känner igen är kvadraten. En glasburk som många använder till att lägga in sin sill i, säger curatorn.

I ett av konsthallens hörn är ett stort bord uppställt. På detta ligger olika verktyg.
– Här kan alla som vill få testa på att arbetamed lera. Här finns kavlar, stämplar och annat kul som man kan arbeta med, säger Nina Petersson som ansvarar för den kreativa hörnan av konsthallen.

Besökaren kan ta del av dels helt nya produkter men även det som gjorde Signe Persson-Melin känd.
– Hon fick sitt genombrott på 1950-talet på H55 i Helsingborg. Där hade hon en samling kryddburkar som blivit en klassiker. Därefter blev hon allt mer eftertraktad. Hon var en av de första keramikerna i landet att driva egen verkstad, och på 1970- och 1980-talen blev hon ledande formgivare för företag som Höganäs, Boda Nova och Rörstrand. 1985 utnämndes hon dessutom till Sveriges första professor i keramik- och glasformgivning.

Utställningen som går under namnet ”Tingen måste ha utstrålning!” pågår till och med den 3 oktober.

Det var viktigt för Signe Persson-Melin att man kunde använda hennes produkter. Det mesta testades hemma vid familjens köksbord innan det började massproduceras.
På en av väggarna kan besökarna se hur det såg ut när Konsthallen invigdes 1963, något som curator Anneli Oxenstierna gärna visar upp.
Nina Petersson hjälper kreativa besökare att skapa egna verk av lera. På bilden kavlar hon växter som blir fina mönster i leran.
Det är luftigt och öppna ytor i Konsthallen, allt för att förhindra trängsel.

Till arkivet