Stor bisvärm ofarlig

Mitt på bilden syns ett stort bisamhälle. Den sitter i ett räd på idrottsplatsområdet. Det upptäcktes av Tim Andersson och hans varpakompisar när de tränade. Foto: Tim Andersson
Mitt på bilden syns ett stort bisamhälle. Den sitter i ett räd på idrottsplatsområdet. Det upptäcktes av Tim Andersson och hans varpakompisar när de tränade.
Foto: Tim Andersson

På torsdagen fick Landskrona Direkt ett samtal från Tim Andersson i Landskrona Varpaklubb. Han var i eld och lågor då ett gigantiskt bisamhälle satt i ett träd en bit från träningsanläggningen. Lennart Bengtsson, ordförande i Landskrona Biodlarförening, informerar dock om att det rör sig om fredliga djur som kommer att flytta på sig inom kort.

Tim Andersson berättar vad som hände.
– Vi tränade på vår anläggning på idrottsplatsområdet och uppmärksammade ett högt surrande ljud. Vi följde ljudet och hittade denna gigantiska bisamling uppe i ett träd intill friidrottsanläggningen. Bisamhället var säker en halv meter långt och runt detta svärmade tiotusentals bin, förklarade han.
– Det var ett mäktigt skådespel.

Efter samtalet skickade han en bild varpå Landskrona Direkt kontaktade Lennart Bengtsson, ordförande i Landskrona Biodlarförening.
– Det är en bidrottning som blivit utkastad av en annan drottning i sitt tidigare bisamhälle. När hon flydde så tog hon hälften av bina med sig. Vad Tim sett var att bidrottningen satt sig i ett träd varpå alla andra bin satt sig intill för att skydda och värma henne. Samtidigt har andra bin i uppgift att leta reda på ett ställe att bygga ett nytt bisamhälle på och det är dessa bin som svärmar. De brukar hitta en ny plats efter en eller två dagar. Men ibland kan det gås så fort som några timmar, förklarar Lennart Bengtsson.

Bin som svärmar är inget att oroa sig för bedyrar ordföranden.
– Det är mycket fredliga djur. De är inte ett dugg intresserade av att sticka någon. Tvärtom. De vet att de pliktar med sitt liv om de sticker.

Lennart Bengtsson berättar också hur man ska förhålla sig till dessa surrande varelser.
– Man ska definitivt inte vifta med händerna. Bina har facettögon så de upplever viftande som ett hot och då finns risken att de sticker en. Det bästa är helt enkelt att beskåda det vackra.

Lennart Bengtsson informerar också att det är bra om man kontaktar en svärmfångare när man upptäcker en bisamling.
– Man ringer till svärmtelefonen på 0766-860701. Dom kopplar dig sedan till den närmaste svärmfångaren. De kommer sedan och försöker flytta svärmen till en bra plats, säger Lennart Bengtsson.
– Men först måste man ta reda på att det är bin och inte getingar. Många säger sig veta skillnaden utan att kunna säga varför. Det är dock så att om de har gula ben så är det getingar. Och är det getingar man vill bli av med så ska man ringa Anticimex.

Till arkivet