PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Regeringen storsatsar på kommunerna men vad gör Treklövern

Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder sedan pandemin bröt ut. Åtgärderna ska ge ökad trygghet för de som drabbas under krisen samt värna människors liv, hälsa och möjlighet att försörja sig. Sammantaget beräknas utgifterna för de åtgärder som vidtagits sedan smittspridningen började uppgå till mer än 400 miljarder kronor.

Ökade resurser till kommuner

Sommarjobb för unga.

Trots att regering skjuter in extra resurser till kommunerna så väljer Treklövern i Landskrona att göra nedskärningar på våra ungdomar genom att halvera feriepraktikplatserna. Pandemin bedöms fortsatt minska ungdomars möjligheter att få ett sommarjobb. Kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar bör stärkas för att förbättra deras framtida möjlighet till inträde på arbetsmarknaden. Unga med socioekonomisk svag bakgrund kan ha sämre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Fördelningen är baserad på uppgifter om Arbetsförmedlingens preliminära tilldelning, siffran anger det maximala beloppet som en kommun kan tilldelas efter ansökan.

Lovskola
Barn och elever har drabbats negativt av spridningen av covid-19. Konsekvenserna har varit särskilt kännbara för de som redan innan pandemin behövde olika former av stöd, men även för många andra elever som nu inte kan nå sin fulla potential. För att ge huvudmännen ökade möjligheter att erbjuda barn och elever den utbildning de inte har kunnat tillgodogöra sig under pandemin och genomföra andra stödinsatser  tillför regeringen därför skolväsendet ytterligare 250 miljoner kronor. Medlen kommer att fördelas på samma sätt som den så kallade Skolmiljarden. Dessutom tillför regeringen 100 miljoner kronor ytterligare för att finansiera möjligheter till stöd, bland annat i form av förstärkt frivillig undervisning under skollov för elever i grundskolan och gymnasieskolan.

Lovaktiviteter
Under pandemin har många barn och unga fått avstå från aktiviteter och socialt umgänge med jämnåriga, vilket är allvarligt eftersom det är grundläggande faktorer för välmående och personlig utveckling. Barn och unga som redan innan pandemin befann sig i en utsatt situation riskerar att drabbas särskilt hårt. Lovaktiviteter kan bidra till att underlätta barn och ungas situation. För att säkerställa att kommuner har möjlighet att anordna avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga tillför regeringen 200 miljoner genom ett riktat statsbidrag till kommunerna för detta ändamål. Bidraget ska vara ett stöd till avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för barn och unga i åldersgruppen 6–15 år under lovtillfällen 2021.

Fatmir Azemi
Kommunalråd, Socialdemokraterna.

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).