Följ med Direkten på grillskola

SM i grillning är ett av många inslag när Skånes Matfestival hålls på Citadellet till helgen.
Landskrona Direkt har varit på grillskola. Det gick åt mycket kryddor.

Sakta men säkert närmar sig grillsäsongen. Det finns dock entusiaster som tänder grillen oavsett väder och vind. Som sådana kände sig redaktionen på Landskrona Direkt när de gästade La BBQ-Team på söndagen. Trots snöslask och vindar så rubbades, grillades, sprayades, putsades, röktes och framför allt åts massor av god grillmat.

La BBQ-Team tävlar normalt var och varannan vecka under högsäsongen. Men i och med corona så har de flesta tävlingarna ställts in. Lagets kapten, eller pit-master som det heter, Ulf Nietosvuori, passar därför på att arrangera grillskolor när han inte är på Restaurang Sirius.
– Eller så övar vi i teamet. Det gäller att hålla glöden vid liv, säger han och skrattar.

La BBQ-Team arrangerar två typer av kurser. Dels hur man grillar fisk och skaldjur, dels kött i alla de former. Och det är på en kurs i det sistnämnda som Landskrona Direkt deltog i trots aprilvädret.

Och visst var det lärorikt. Viktiga punkter är att man har lock på grillen och framför allt tid och tålamod.
– Det finns de som sätter på potatisen innan de tänder grillen. Det ska vara tvärtom. Grillen ska alltid skötas i första hand, säger Ulf Nietosvuori.

Kursen som varar i fyra timmar består av två set.
– Vi börjar med en fika och teori. Vi går då genom grunderna i grillteknik och olika typer av grillar, säger Robban Gunnarsson som hjälper till just denna dag.
– Vi lär också ut om proteiner, kött, fisk, fågel, skaldjur, musslor, ostron, hur man putsar, styckar, kryddar, röker och vikten av rätt temperatur.

Efter en timme i fikarummet går vi så ut till det heligaste, grillarna, fyra till antalet. Och det är inte vilka grillar som helst. En Green Egg kamadogrill och en Primo i keramik trängs med en stor grill på hjul och intill står en Gravitysmoker. Mitt på golvet finns ett bord där Robban Gunnarsson visar oss hur man lättast och smartast delar en kyckling för att den ska bli perfekt i grillen. Vi får även rensa och krydda vars ett stycke kamben av ibericogrisen, innan vi börjar grilla detta.

Därefter är det dags att lägga olika styckningsdetaljer på grillen innan det är dags att smörja kråset. Det är allt från välkända pulled porkburgare med egengjord majonnäs till ribbs, kyckling, lammfilé för att fortsätta med pichana, flapsteak, pluma, secreto och inte minst friterad sötpotatis, grillad morot och blomkål. Som avslutning bjöds det på grillad ananas med rökt kolasås.

Efter fyra timmar är kursen slut och samtliga sex deltagare är till synes såväl mätta som trötta men framför allt nöjda.
– Tänk så mycket man inte visste om grillning. Det var mycket intressant, säger Tobias Erlandsson som nu funderar på att köpa en ny grill och att aldrig mer använda tändvätska.

Ulf Nietosvuori planerar nu för en vår och sommar med ett flertal kurser.
– Vi kör på lördagar med start klockan 10.30. De närmaste kurserna är dock fullbokade. Men vi har en kursdag den 22 maj att fylla på. Sedan kör vi tre lördagar i juli och två i augusti.

Grillskolan inleds med teori med bland annat en genomgång av kol och träslag.
Det är viktigt att få bort den tunna hinnan på kamben och revbensspjäll innan köttet läggs på grillen.
Pulledpork burgare med smörigt briochebröd. En modern klassiker.
Spatchcock chicken är en styckningsvariant av kyckling där ryggraden på fågeln klyvs bort helt. Kycklingen får en jämnare och snabbare tillagning. Vi grillade kycklingarna i Green Egg på 120 grader med vattenbad i grillen tills köttemperaturen nådde 70 grader. En otroligt saftig och god kyckling.
Robban Gunnarsson är en grillentusiast som har en gjuten plats i LA BBQ Team.
Låg temperatur och längre grilltid är ett bra tips för ett gott resultat.
En dusch med hälften äppelcidervinäger och hälften äppeljuice på fläskköttet blir perfekt.
Ananas och rökt kolasås toppas med ätbara blommor.
Kamadogrillarna.
Grillmästare Ulf Nietosvuori är en duktig och pedagogisk lärare. Eleverna tackar för lektionen.

Till arkivet