Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Tung skånsk rock på grekiska Mythos

Det Tunga Artilleriet spelar live på Mythos lördagen den 3 oktober. bandet består av: Andreas Wennborg, leadgitarr och sång, Roman Malofejev, bas, Mikael Öhrn, sång och gitarr samt Mika Book på trummor.

Vi står inför en ny helg och på Restaurang Mythos är det imorgon, lördag åter dags för en coronaanpassad livespelning på uteserveringen.  På scen utlovas tunggung av Modesty och Det Tunga Artilleriet.

Annons
 

Landskrona Direkt tar pulsen på Andreas Wennborg, gitarrist i Det Tunga Artilleriet dagen innan spelningen.
– Det blir nog ganska tungt på lördag, men med mycket känsla. Allt är inte jättetungt i sin musikaliska form, men känslomässigt kan det bli tungt som tusan även i våra lugnaste stunder. Musiken sammanfattar ganska väl vilka vi är och var vi kommer ifrån, och det har inte alltid varit en dans på röda rosor om man säger så, säger Andreas Wennborg.
–  Men med vår musikaliska bakgrund så är det klart att de tunga riffen och gunget blir en naturlig del av oss.

Det Tunga Artilleriet drogs ihop av  Mikael Öhrn 2015. Till en början var man tre i bandet, och efter några års pusslande har man nu även en basist på plats. Mikael Öhrn svarar för sång och gitarr, Andreas Wennborg, leadgitarr och sång, bakom trummorna hittar vi Mika Book och basist är Roman Malofejev.
– Vi skriver allt material själv och mycket är självupplevt eller beskrivningar av händelser i våra liv. Mikael och Andreas har än så länge stått för låtskrivandet, men det är mer på gång. Alla har vi olika musikaliska bakgrunder, men den lite tyngre musiken har varit med oss längs vägen. Vilket nog märks ganska tydligt på sina ställen. Vi brukar säga att artilleriet är en sammanfattning av fyra musikaliska liv, och att inget är förbjudet, säger Andreas Wennborg, skrattar och fortsätter.
– Vi är en brokig skara egentligen, och hade vi inte haft musiken, hade vi nog suttit utanför Ica och skrikit efter folk, som de sanna original vi är.

Andreas Wennborg har en bakgrund till sjöss och är utbildad sjökapten.
– Havet var inte för mig så jag gick i land och blev kock i stället, säger han och berättar lite kort om sina bandmedlemmar
– Mikael är journalist, poet och filosof. Mika är en sann konstnär i allt han gör. Roman är exilryssen från Estland som flyttat till Sverige för att jobba som sjuksköterska. Tillsammans skapar vi något som vi tror inte har skapats tidigare. All musik framföra på den vackraste dialekt som finns. Skånska, poängterar Andreas Wennborg.

Det Tunga Artilleriet – bandnamnet  antyder någonstans att det borde finnas en lumpahistoria, eller?
– Jag gjorde lumpen i flottan och jag är faktiskt den enda i bandet som gjort militärtjänst. Jag ville egentligen bli röjdykare, men klarade inte testerna. Jag har alltid haft en dragning mot havet, så när planen med rökdykare smög sig, blev det morsesignalist i flottan. Min taktkänsla kom väl till pass om man så säger.

Vem hade ni velat ha som förband på en Europaturné?
– Oj. Förband på Europaturné. Den är inte helt enkel, men hade jag fått välja själv säger jag Ghost, som just nu är favoriten på mina spellistor.

Vad har du att säga om era medspelare på lördag?
– Tjejerna i Modesty är grymma! Det känns som om vi kan komplettera varandra ganska väl. Såg deras spelning på Youtube från HX-festivalen i höstas, och rekommenderar varmt att gå in och kika. Unga tjejer som sparkar rumpa och rockar loss. Det behövs mer kvinnlig fägring på våra scener runt om, och Modesty axlar rollen med bravur, understryker Andreas Wennborg.

Vi får förmoda att det blir lapp på luckan ganska omgående. Var och när får man en ny chans att höra och se er?
– Det finns en stor risk att det blir fullt på lördag. Corona sätter käppar i hjulet för de flesta just nu, och spelningen på lördag är inget undantag. Men det dyker ju alltid upp sena avbokningar, så det kan nog löna sig att kika förbi ändå.  Vi har inga nya spelningar på gång, och det hänger såklart ihop med Corona. Vi hoppas att det börjar ringa i bokningstelefonen nu i mitten på oktober när restriktionerna lättas. Vi hoppas att vi kan få till en spelning på den alternativa Landskronakarnevalen senare i oktober, annars är vi öppna för allt som kan hjälpa oss att sprida vår musik, säger Andreas Wennborg.

Och på tal om att sprida bandets musik så delar vi gärna senaste videon som till stora delar är inspelad på industriområdet och bakom gamla järnvägsstationen i Landskrona.
Vad kan du berätta om den?
– Videon spelade jag och Micke in under en dag när vi hade långtråkigt. Vi ville nog från början ha något mer ”professionellt” producerat, men då ljudinspelningen är gjord under ”hemmaförhållanden” bestämde vi oss för att prova själv. Den är filmad helt med min iPhone och ett filter som gör att det blir lite 8mm-känsla.Vi är sjukt nöjda själv och känner verkligen att den är väldigt representativ för oss. Lite rostiga, övergivna och smutsiga men med känsla, avslutar Andreas Wennborg.

Se  videon här!

Mer om Det Tunga Artilleriet hittar du på  https://dettungaartilleriet.se/ och på https://www.facebook.com/dettungaartilleriet/
Mer om Modesty som delvis också är från Landskrona hittar du på https://www.facebook.com/modesty.rockk

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser