PLANKET - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Ammoniumnitrat i Beirut och Landskrona

Igår, den 5:e augusti, grubblade jag över jätteexplosionen i Beirut, Libanon. Den liknade en explosion av en mindre atombomb.I ett magasin i Beiruts hamn, bara ett stenkast från centrum, förvarades under mer än sex år 2750 ton ammoniumnitrat. Detta används normalt för att göra konstgödning, men i kontakt med vissa andra ämnen utgör det ett mycket kraftfullt sprängämne. Om  det under en lång lagringstid har hunnit ta upp fukt så övergår det från pulverform till fast form. Då blir en explosion ännu kraftigare.

Varför skriver jag om detta?
Jo, i Landskrona hade vi under många år tillverkning av konstgödsel. Fabriken har under min livstid haft många namn: Superfosfat, Supra, och i folkmun Gödningen eller Skitan, och på sista tiden Yara. Där har man under åren hanterat många farliga kemikalier som råvaror för konstgödningen. Enorma mängder salpetersyra, svavelsyra, ammoniak, fosfat och – AMMONIUMNITRAT.

Att man sysslade med nitrater kunde vem som helst se på den gulbruna röken som steg upp ur vissa av skorstenarna. Anställda vid grannföretag, bland annat vid textilindustrin, klagade ibland på att de mådde illa  av gas och rök. En svår läcka i en syratank eller ammoniaktank hade kunnat drabba hela befolkningen i Landskrona. Tack och lov hände aldrig detta, för att företaget var seriöst och hade skickliga anställda.

Man måste också ha haft lager av hundratals eller tusentals ton ammoniumnitrat. Tanken som hemsöker mig är att om det hade exploderat här så hade Landskronas centrum blivit utplånat och hundratals, kanske tusentals, människor dödats eller skadats. Jag önskar att någon som har varit kemist på Supra läser det här och rättar mig om jag gjort något fel.

Under tiden går mina tankar till offren i Beirut, där sökandet fortfarande pågår, och uppemot 300 000 blivit hemlösa. 

Bengt Rosengren
civilingenjör, men inte kemist

Planket på Landskrona Direkt

Observera att på Planket lägger vi endast ut underskrivna texter.
Mejla din insändare till adressen: info(at)landskronadirekt.com och uppger "Planket" i ämnesraden. Bifoga telefonnummer (publiceras ej).