
På Paulssons hemsida skriver fastighetsbolaget på tisdagen att det idag inte är möjligt att säga när inflyttning kan ske till de lägenheter som inte är skadade av brand, rök eller vatten på Silvergården 13. Det samma gäller de som bodde i Landskronahems fastighet på Koppargården 25 som brann för drygt tre veckor sedan. Klart är dock att vattenskadorna är betydligt mindre på Silvergården vilket i sin tur innebär fortare tillbakaflytt.
Landskrona Direkt har försökt nå ansvariga på Paulssons Fastigheter utan att lyckas. På sin hemsida skriver dom dock följande.
– Vi kan i dagsläget ej säga när inflyttning är möjlig. Specialister ska gå igenom huset och se vilka viktiga åtgärder som måste lösas innan inflyttning. Plan 1 – 6 kan flytta in i etapp 1, plan 7 i etapp 2.
På sidan beskriver Paulssons hur stora skadorna är.
– Trapphus A och B, vån 1 – 6; lägenheterna har klarat sig rätt bra, elen fungerar inne i lägenheterna, kyl och frys fungerar. Någon dörr uppbruten av brandkår men igensatt nu. Mindre vattenskador i dagsläget.
Det är dock värre på översta våningen.
– Trapphus B, våning 7: En lägenhet är totalt utbränd. Övriga lägenheter i trapphus A och B på våning 7 har mer eller mindre rök och vattenskador. El fungerar inte på plan 7.
På Landskronahem har man kommit en bit i arbetet att återställa fastigheten på Koppargården. Det är dock svårt att sätta något datum som boende kan flytta tillbaka på.
– Vi vet inte säkert ännu. Men jag uppskattar att det kommer att ta minst ett halvår innan någon kommer att kunna flytta tillbaka till Koppargården 25, säger Landskronahems VD Mikael Forsberg.
Hur många som flyttar tillbaka till Koppargården när fastigheten är beboelig kan han inte svara på.
– Vi har fortfarande några hyresgäster som bor på hotell. Andra har fått ersättningslägenheter. Skulle det sedan visa sig att någon vill bo kvar i ersättningslägenheterna eller fixa annat permanent boende så får vi ta det när det kommer, säger Mikael Forsberg.
Ställföreträdande chef på räddningstjänsten i Landskrona, André Bengtsson, förklarar varför fastigheten på Koppargården är mer vattenskadad än den på Silvergården.
– Vi hade samma släckteknik, att låta vinden brinna ut i båda fallen. Men en kombination av att det tog längre tid innan vattnet i fastigheten stängdes av på Koppargården 25 än det på Silvergården och att branden på Koppargården var mer utvecklad, gjorde att mer vatten flödade ner i fastigheten på Koppargården.
Ännu större skada av vatten inträffade efter släckningsarbetet.
– Enligt saneringsbolaget så gjordes ett stort misstag. När vattnet stängdes av på Koppargården så drabbades två andra fastigheter. När vattnet sedan skulle sättas på så hade man inte kopplat bort Koppargården 25. Det innebar då att det sprutade vatten ur kranar i den brandhärjade fastigheten länge innan misstaget upptäcktes, säger André Bengtsson.
– Klart är att Silvergården 13 inte alls är lika vattenskadat. Jag tror att de som bor i våningarna ett till fem kan flytta in om någon vecka. Vi ska bara säkra så att allt det tekniska fungerar och att de boende inte får något fallande objekt i huvudet, säger han vidare och från Paulssons Fastigheter meddelar man att byggnaden måste säkras innan man kan gå in och hämta privata saker i lägenheterna. När byggnaden är säkrad kan man gå in under ordnade former.
Läs mer: