Annons

Teaterminnen på museet

Nina Petersson, Håkan Persson och Annelie Ingvarsson på Landskrona Museum har arbetat hårt för att få till utställningen om Skånska Teatern som har invigning på lördag.

I museets samlingar finns många fotografier, originalkostymer, masker och annan rekvisita från Skånska Teatern. Dessa samlingar och inlånad rekvisita samt ett antal intervjuer ligger till grund för utställningen ”Skånska Teatern – En teatersaga i tre delar” som har vernissage på museet på lördag. Invigningstalare är Rolf Lassgård som var med i ensemblen under en period. Andra kända namn som kommer till invigningen och som också varit med i Skånska Teatern är Peter Haber och Anders Beckman.

Annons
 

Från 1974-2003 huserade Skånska teatern och senare Nya Skånska teatern i Landskrona. En fri teatergrupp med jämlikhet, demokrati och teater i centrum. 1974 flyttade Skånska teatern från Malmö till Landskrona, efter en intensiv provmånad följde trettio lika intensiva år. 
– Det blev en av de mest kända fria teaterensemblen i landet. Jag tror vi körde knappt hundra olika pjäser såväl på teatern i Landskrona som runt i landet, säger Håkan Persson, före detta inspicient på Skånska Teatern och administrativt ansvarig på Nya Skånska Teatern.

Antikvarierna Nina Petersson och Annelie Ingvarsson har intervjuat och dokumenterat en rad personer, en del har intervjuats djupare och andra har man bara samtalat med. Gemensamt med alla är att alla haft mycket att säga om teatern. Och mycket gott.
– Vi har dock inte kunnat ta med allt i vår utställning, långt därifrån, erkänner Nina Petersson.

Vad var det då som skiljde Skånska Teatern från andra fria teatergrupper i landet?
– Det var mycket. Vi har kollat genom stadgorna för ensemblen och där är en hel del mer eller mindre annorlunda punkter. En var att alla, oavsett om det var konstnärliga ledare, skådespelare eller vaktmästare, hade samma lön. Dessutom hade man flerbarnstillägg och kvinnorna hade Ob-tillägg för mensskydd, säger Nina Petersson och skrattar.
– En annan utmärkande punkt var att alla beslut skulle fattas av hela ensemblen. Detta skedde på stormöten. Teatergruppen var också mycket tydliga med att de själv skulle välja vad som skulle spelas. I allas arbetsuppgifter ingick också att arbeta ut mot Landskronaborna för att få dessa att gå och se teater.

Det var ingen medborgare i staden som inte kände till teaterensemblen.
– De for runt på företag och spelade upp små trailers och sålde biljetter. Och så gjorde de även på BoIS-matcher och på stan, berättar Annelie Ingvarsson.

Peter Haber, var på Skånska Teatern i åtta år.
– Vi åkte runt överallt. Det är nog lättare att säga vilka städer i Skåne som jag inte varit i, säger han i en tidigare intervju med Landskrona Direkt.

Utställningen på museet är uppbyggd i fyra rum. Två av dessa speglar händelserna bakom scenen.
– Det ena visar vad som hände på lager och i replokaler på 31:an rakt över gatan till teatern. Det andra är logerna, kostymeringen och sminket bakom scenen, säger Nina Petersson.
– Det tredje rummet är själva scenen. Där kan man bland annat se tre djupintervjuer med de konstnärliga ledarna, Peter Oskarsson, Dag Norgård och Anders Beckman.

Arbetet med att samla in minnen kring Skånska Teatern har pågått i cirka ett år. I museets samlingar finns mycket sparat men det fanns få personliga berättelser kring Skånska Teatern bevarade i arkiven. I projektet har det därför ett 20-tal djupintervjuer gjorts med personer från olika yrkesgrupper som alla arbetat med skånskan under olika perioder. Insamlingen av minnen pågår under hela utställningsperioden.

Skånska Teatern – En teatersaga i tre delar visas den 23 november till och med den 26 april 2020. Utställningen invigs klockan 14.00 på lördag med ett tal av Rolf Lassgård. I samband med vernissagen har museet Landskronalördag med tema Skånska Teatern. Minnesbanken har öppet och samlar in minnen från tiden.

Klockan 16.00 stänger man på museet. De som vill fortsätta att gotta sig i minnen ska ta sig till Landskrona Teater klockan 19.00 där man arrangerar Good Old Days. En minnesvärd afton om Skånska Teatern utlovas. Biljetter till detta finns att köpa på Tickster.

Håkan Persson var inspicient på Skånska Teatern under flera år. År som han minns med välbehag. Någon fast teater, typ Skånska Teatern, kommer Landskrona dock aldrig att få igen.
– Inte en chans. De styrande har nämligen fått för sig att det är dyrt att driva teater, säger han med en viss syra i tonen.
David Richter från Sveriges Radio P4 Malmöhus noterar

Så här såg sminkrummet ut. På bilden närmast ser vi Peter Haber framför spegeln.

Sminket var något som skådespelarna fixade själva.

Annons
Annonser




















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser