Rörelse och musik på teatern

Noah Hellwig bjuder på balett i den högre skolan. Foto: Pressbild
Noah Hellwig bjuder på balett i den högre skolan.
Foto: Pressbild

Söndagen den 24 november är det dags för Landskrona Kammarmusikförenings andra konsert och föreställning i höst. En spännande kombination av musik och rörelse utlovas på Landskrona Teater.

Att musik och rörelse är en självklarhet för många råder det inget tvivel om. Men söndagen den 24 november kan den intresserade få till sig en mer ingående analys av fenomenet. Tillsammans med koreografen och dansaren Noah Hellwig utforskar ensemblen Musica Vitae och Malin Broman rörelsens betydelse för den musikaliska upplevelsen. Orkestern koreograferas och utnyttjar rummets möjligheter i en sällsam konsert som hålls på Landskrona Teater.

Dans och musik har genom historien varit intimt förknippade med varandra och mycket talar för att företeelsen att röra sig till musik kan vara lika gammal som människan själv. I den här konserten tar Musica Vitae fasta på detta och utforskar dansens och rörelsens betydelse för den musikaliska upplevelsen, tillsammans med Malin Broman och dansaren och koreografen Noah Hellwig.
– Hellwig är bland annat utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och Central School of Ballet i London. Under sin karriär har han arbetet med såväl nutida dans och barockdans som performance art och med institutioner som Ballet Ireland, Nordic Baroque Dancers, Folkoperan och Kungliga Operan, informerar Cecilia Kraitiss, ordförande i Landskrona Kammarmusikförening, vilka arrangerar föreställningen.

Under eftermiddagen kommer det att ges exempel på hur såväl äldre musik som nutida musik kan användas för att illustrera dans och rörelse. Föreställningen inleds med nyskriven musik av Brita Byström, som redan i sin titel – ”A Walk by Heart” – anspelar på aktivitet och fortsätter med musik av Malin Bång, som i sitt verk ”Shinai” inspirerats av intensiteten och koncentrationen i kampsporterna kendo och aikido.

Att röra sig till musik var även centralt under barocken och publiken får höra musik av två av den franska barockens största tonsättare, François Couperin och Jean-Philipe Rameau, samt av den kanske störste barocktonsättaren av dem alla, Johann Sebastian Bach. Konserten innehåller även exempel på tangons sensuella rytmer tillsammans med den argentinske tangomästaren Ástor Piazolla och exempel på minimalistiska tongångar av Polarprisvinnaren Steve Reich.

Musica Vitae
Med konstnärlige ledaren Malin Broman i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid årets Nobelprisbankett och samma år släppte orkestern sin senaste CD, Games for Souls, med Malin Broman som solist. Internationellt har orkestern välkomnats varmt i bland annat Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien.

Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan, där man spelade inför fullsatta konserthus i Tokyo med omnejd. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media.

Till arkivet