Hemlig tidning ger vittnesmål från Förintelsen

Per Burell, Peter Perski, David Lenneman och Mårten Andersson heter skådespelarna i Några av oss. Fotograf: Urban Jörén
Per Burell, Peter Perski, David Lenneman och Mårten Andersson heter skådespelarna i Några av oss.
Fotograf: Urban Jörén

Fyra pojkars osannolika mod under Förintelsen står i centrum när Riksteatern sätter upp Några av oss, en föreställning om motstånd, meningsskapande och det akuta behovet av att leva ut sina drömmar. Några av oss är också en berättelse om Vedem, den hemliga tidning som spred hopp i koncentrationslägret Theresienstadt. Tisdagen den 20 november kl. 19 kommer Några av oss till Landskrona Teater.

När antidemokratiska röster höjs i demonstrationer på våra gator och rasism och antisemitism sprider sig i Europa, sätter Riksteatern upp föreställningen Några av oss. Pjäsen tar oss med tillbaka till koncentrationslägret Theresienstadt. Handlingen kretsar kring Petr Ginz, som 14 år gammal utropar sovsalen till en egen republik och tillsammans med en grupp andra pojkar i hemlighet ger ut tidningen Vedem. Petr överlever inte Theresienstadt, men tidningarna göms och bevaras för eftervärlden.
– Tidningen Vedem är en journalistisk bragd som sänder ett starkt budskap till vår tid. Petr Ginz hjälper oss att kalibrera vår moraliska kompass, säger Måns Lagerlöf, regissör.

Mellan 1942 och 1944 ges 82 nummer ut av tidningen Vedem. Vi får följa Petr Ginz journalistiska kamp att hinna teckna, skriva, berätta och leva innan det är för sent.

Pjäsen är skriven av Eva-Maria Dahlin och bygger på Peter Ginz dagbok och We Are Children Just the Same, en bok baserad på tidningsartiklar från tidningen Vedem. För regi står Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf. Detta blir Lagerlöfs sista uppsättning i rollen som teaterchef.

Några av oss ingår i ett av Riksteaterns långsiktiga tematiska spår,
Demokratins gränser. Läs mer på http://demokratinsgranser.riksteatern.se.

Arrangör: Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern

 

Till arkivet