Annons

Kommer politikerna till klimatfullmäktige?

Klimatförändringar och miljöförstöring oroar oss svenskar allra mest, visar olika undersökningar. Trots detta hamnar frågorna ofta långt ner på den politiska agendan. Inte minst lokalt i Landskrona. Frågan är nu om politikerna dyker upp när det kallas till “klimatfullmäktige” på biblioteket, på Folkets hus.

Uppdaterad 2018-08-13

Vi noterar att det på Landskrona stadsbibliotek – ändrat till Folkets hus, är inbokat ett ”Klimatfullmäktige Landskrona” under eftermiddagen, lördagen den 18 augusti.

Annons
 

Pensionärsparet från Härslöv, tillika miljöentusiasterna Birger Sölverud och Ruzena Svedelius tänker arrangera ett Klimatfullmäktige i Landskrona för att ta pulsen på de lokala politikerna i miljö- och hållbarhetsfrågor.
– Vi är båda i 75-årsåldern och försöker  leva helt ekologiskt. Allt vi gör handlar om ren luft, rent vatten och hälsosam mat. Vi kör elbil och vidareutvecklar olika varianter av hygienisk insamlingsanordning (CCbas) för mat- och toalettavfall. Min sambo har dessutom forskat om hållbarhet. Detta är vårt bidrag till kommande generationer, säger Birger Sölverud som just nu planerar för ”Klimatfullmäktige i  Landskrona”

– Varje valår arrangeras en ”klimatriksdag”. Klimathotet är vår tids globala ödesfråga. Ändå prioriteras den ständigt ner i politiken. ”Riksdagen” arrangeras av en ideell förening och deltar gör bland annat Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen. Allt är helt obundet av partipolitik och religion. Ändamålet är att klimatfrågan ska få en central roll i den svenska valrörelsen och debatten, säger Birger Sölverud och menar att det som måste genomföras ofta hamnar på det lokala planet.
– Därför väljer vi nu att arrangera ett klimatfullmäktige.

”Klimatfullmäktige Landskrona” utgår ifrån Agenda 2030 och de 17 hållbarhetsmålen.
– Av hållbarhetesmålen bygger vi dessutom en portal. Frågan är vilka av våra lokala politiker som på heder och samvete vågar gå genom portalen, säger Birger Sölverud,

Hjälpa med att skriva motioner
Tillsammans med kommunens invånare ska ”Klimatfullmäktige Landskrona” göra en genomgång av Landskronas status i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor.
–  Medborgare kommer att skriva motioner till ”Klimatfullmäktige Landskrona” som sedan kommer att överlämnas till kommunalfullmäktiges ordförande, säger Birger Sölverud som tillsammans med sin sambo kommer att sitta i foajén till Folkets Hus från och med imorgon, onsdag och varje vardag inklusive på lördag fram till ”fullmäktige” för att vara behjälpliga för de som vill vara med och författa motioner.
– Vi finns på plats klockan 16-19 under vardagarna och klockan 12-17 på lördag.

Under själva ”Klimatfullmäktige” kommer Naturskyddsföreningens vice ordförande Salomon Abresparr samt Sven Broqvist medlem i Jordens Vänner i Helsingborg att  hålla anföranden.
– Dessutom kommer partiernas representanter få tio minuter till anförande för att berätta om respektive partis förhållande till Agenda 2030 med tonvikt på vad partiet avser att göra konkret under kommande mandatperiod inom någon eller några av de 17 hållbarhetsmålen.

Därefter blir det paneldebatt där medborgarna får ställa frågor till samtliga talare.

En inbjudan till representanter i samtliga partier i kommunfullmäktige har gått ut.
– Sverigedemokraterna har tackat nej till medverkan. Moderaterna har svarat att de ska svara, Vänsterpartiet har svarat att de ska svara, Socialdemokraterna har sagt ja. Övriga har inte svarat trots att jag påmint två gånger, säger Birger Sölverud som på inget vis låter sig nedslås av den ljumma responsen.

– Klimatfullmäktige blir av. Och även om jag själv står som 41:a namn på socialdemokraternas kommunlista så har detta inget med partipolitik att göra. Vi måste gemensamt ta fram bra klimatförslag. Vi hoppas att medborgarna i Landskrona möter upp och ställer krav, avslutar Birger Sölverud.

En kommentar till "Kommer politikerna till klimatfullmäktige?"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Miljöfullmäktige byter lokal

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser