Annons

Kändistätt på Järnvägsgatan

A walk of fame – Peter Haber har precis tittat till den nyrenoverade teatern, hans arbetsplats under åtta år, tillsammans med Håkan Persson som idag basar över byggnaden.

På onsdagen avtäcktes två nya minnesplattor på den så kallade Walk of Fame på Järnvägsgatan. De två som hedrades var skådespelaren Peter Haber och modedesignern Katja of Sweden, vilka båda bott och verkat i Landskrona.

Annons
 

Först ut att presenteras var Peter Haber. Att här skriva om allt han gjort låter sig inte göras och det behövs knappast då de flesta känner till hans karriär, inte minst som kommissarie Beck eller som pappa i filmerna om Sune.
– Men utan min tid här i Landskrona så hade jag inte varit där jag är idag, säger han.

En som var på plats men som stod en bit ifrån var författaren Maj Sjöwall som tillsammans med sin bortgångne make Per Wahlöö skrev böckerna om Beck. Och hon tycker att Peter Haber är väl värd att uppmärksammas.
– Han får mer än godkänt för sin tolkning av Beck, säger hon.

Hon erkänner dock att hon inte sett alla avsnitt med Peter Haber.
– Det beror helt enkelt på att jag inte har dom kanalerna, säger hon och ler.

Strax innan Peter Haber ska inta en lunch på sin tidigare arbetsplats får Landskrona Direkt en pratstund med honom utanför teatern. Vi visar en nytagen bild på Rosinante, som hingsten såg ut  i Skånska Teaterns uppsättning av ”Don Quijote och Sancho Panza”.
– Va, lever han än?!?!, utbrister Peter Haber och blir nästintill fuktig i ögonen och skickar omgående en slängkyss till bilden. Jodå, förklarar vi och berättar att han har det riktigt fint i en lägenhet i centrum.
– Ja jäklar vilken scenbygge det var den gången. Jag minns det så väl. Hela scengolvet lutade.  Rolf Lassgård var ju huvudet längre än mig även när han satt på sin åsna men tack vare golvet och Peter Oskarsons förträffliga regi som hamnade Rolf längst ner och jag och Rosinante högre upp, därmed var jag längre än honom, säger Peter Haber och skrattar åt minnet.
– Det var inte så kul då. Det slet hårt på våra ryggar och vi kunde knappt gå efter föreställningarna.
Pratstunden i övrigt hittar du i filmklippet nedan.

Katja of Sweden
Den andra personen som hedrats  med en minnessten är modedesignern Katja of Sweden, eller Karin Ingegerd Hallberg som hon hette som ogift. Hon gick dock bort den 25 januari i år och representerades idag av sönerna Anders Stensson Geiger och Chris Geiger.
– Hon växte upp i Ekeby men när hennes pappa gick bort 1935 så flyttade hon till Landskrona. Där gick hon i flickskolan och arbetade sedan som tandsköterska, säger Chris Geiger.

Hon började sedan som modetecknare och illustratör på Dagens Nyheter och fortsatte under 1946 och 1947 med studier vid Parsons The New School for Design i New York. Då arbetade hon även på varuhuset Lord & Taylor i New York och det var detta företag som även köpte in hennes första kollektion. Efter äventyret i USA startade hon företaget Katja of Sweden tillsammans med maken Rod Geiger, som dog 2000. Innan det var hon gift med Landskronasonen och radioprofilen Kjell Stensson (mannen som lurade svenska folket att trä en nylonstrumpa över den svartvita TV:n och därmed få färg) mellan 1941 och 1949.

Årets  stenar är nummer 29 och 30 i ordningen.
– Många frågar om gatan räcker till för alla kändisar i Landskrona. Det är inga problem för gatan rymmer många hundra möjliga placeringar. Andra undrar om det finns tillräckligt med kända personer för Landskronas Walk of Fame. Vi har en lång lista och under de senaste åren har det tillkommit cirka 20 tänkbara kandidater varje år, säger initiativtagare Bo Wikström.

Walk of Fame startades på initiativ av frimurarna och är ett samarbetsprojekt mellan stadens tre Rotaryklubbar, Landskrona RK, Landskrona-Citadell RK och Landskrona -Glumslövs RKsamt Svenska Frimurare Orden i Landskrona.


Tillsammans med filmaren Sven Pettersson passade vi på att ta ett litet snack med Peter Haber om hans tid i Landskrona. Det kom att handla om bland annat BoIS och att tura till Tuborg.

– På riktigt känner jag att det var här jag växte upp, sa Peter Haber i samband med att kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt läste om motiveringen till skådespelarens minnesten på Landskronas Walk of Fame.

Maj Sjöwall var på plats vid dagens ceremoni. Frågan är väl om inte den på Ven boende författaren en dag själv kan komma ifråga för en plats på stadens Walk of Fame.

Skägget är för en kommande vikingafilm.
– Det åker av den 1 oktober och då kommer jag ner igen, utlovade Peter Haber.

Peter Haber gladdes åt att få återse Rosinante efter alla dessa år.

Chris Geiger och Anders Stensson Geiger är söner till Katja of Sweden som från och med idag har en minnessten på Walk of Fame i Landskrona.

Landskrona kommunala flickskola 1938-1939.
22 lärjungar avgingo vid vårterminens slut 1938 från sjunde klass, teoretisk och praktisk linje, alla med erhållande av avgångsbetyg enligt stadgan § 28 mom. 4.
Samtliga lärjungar förutom tre var från Landskrona eller kringliggande trakter och bodde hemma. Karin Hallberg , sedermera Katja of Sweden, som gick den praktiska linjen var dock inackorderad i Landskrona då hon just flyttat till staden från Ekeby.  Hon fortsatte sedan att studera på en konstindustriell kurs. Karin Hallberg hittar du längst upp till vänster i bild.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser