Annons

Från vardag till ikoniska porträtt

Ett av flera fantastiska porträtt. Det är Cecilia Edefalks självporträtt där hon riktar en revolver rakt mot kameran

Alla har vi dom där hemma. Porträtten. Oavsett om fotona är inklistrade i fotoalbum eller om du har selfies på något av de sociala medierna. Just porträtt är i fokus i nästa stora fotoutställning på museet.

Annons
 

På torsdag är det vernissage för den andra av tre fotoutställningar på Landskrona museum med utgångspunkt i samlingar och arkiv. Medan den första utställningen ”AgNO3: Histories of Science and Photography”, som blev en publik- och kritikersuccé, undersökte användandet av fotografi för vetenskapliga syften, rör sig “TIME/LIGHT/LOVE – Swedish Photographic Portraits 1840–2017” om det privata och det mänskliga.

I ett flertal rum hänger ett par hundra porträtt. Det är allt från familjefoto tagna av amatörer hemma i vardagsrummet till ikoniska bilder, typ August Strindbergs självporträtt, som till vardags hänger på Universitetsbiblioteket i Lund.
– Vi har besökt arkiv, museer och institutioner och gjort ett urval av tusentals bilder, säger museilektor Anneli Oxenstierna.
– Man får går på magkänsla när man ska välja, säger Janne Jönsson, curator för Landskrona Foto som också varit med att välja porträtt.

Alla porträtten är i sig unika men det finns de som sticker ut. Vi har redan nämnt August Strindbergs självporträtt. Ett annat av dessa är ett mycket litet fotografi som föreställer en militär.
– Vi får anta att han var modig. Kungliga Svärdsorden är nämligen fäst på hans uniform och den gavs för visat mod i tjänsten. Ansiktet tillhör en okänd man som var major i antingen livgrenadjärregementet eller livgardet. Han är förmodligen född i slutet av 1700-talet och porträtterad 1840. Det är det tidigaste fotografiet av en svensk person som finns bevarat och jag tror att det är det första fotot i världen på en militär, säger Janne Jönsson.

Ytterligare ett fotografi som verkligen sticker ut är Cecilia Edefalks självporträtt där hon riktar en revolver rakt mot kameran.
– Det är exakt en sådan revolver som Olof Palme sköts med, säger Janne Jönsson.
Noterbart är att detta foto såldes för drygt 33 000 engelska pund på Sotheby’s 2014.

Utställningen är byggd som ett hem. Här finns en salong, ett kök, en tambur, ett bibliotek med mera. Tanken är att besökaren ska titta på porträtten och samtidigt ha med sig en katalog där utförliga beskrivningar och spännande kuriosa kan läsas.
– Det finns många spännande historier. De historiska fotona har vi försökt hitta fakta på men vi har även intervjuat personer, säger Jenny Maria Nilsson som skrivit texterna i katalogen.
– Katalogerna kommer att finnas på väggarna in till utställningen och man får gärna ta med dessa hem efter besöket, säger hon.

I utställningen visas bilder av stora svenska porträttfotografer som Anna Riwkin, Henry B Goodwin, Sune Jonsson och Lennart Nilsson, sida vid sida med helt okända fotografers minnen av människor och stunder..
I ett av rummet står en lådkamera som många Landskronabor har poserat framför.
– Det var en fotograf som hette Sigfrid Hallström som brukade hålla till i Slottsparken. Han hade byggt en egen kamera där han även kunde framkalla foton medan de som stått framför väntade. Han höll på med detta från fyrtiotalet fram till sjuttiotalet, säger Janne Jönsson.

Utställningen invigs av fotografen Bengt Wanselius på torsdagen klockan 18.00. Utställningen visas 8 juni –28 januari 2018.

Denna kamera har många Landskronabor poserat framför.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser