Annons

Rakt in i Jens bubbla

Vi har försökt tränga in i Jens Jentin Lindbergs bubbla.

– Welcome to my mancave!, hörs en röst ropa från ovanvåningen, efter att Landskrona Direkt knackat på en oansenlig dörr på en bakgård i centrala Landskrona. Vi har bestämt träff med Jens Jentin Lindberg en av de 215 kreativa landskronabor som de kommande veckorna ställer ut på Landskrona konsthall.

Annons
 

Vi har en vag idé om att diskutera kreativitet med någon lokal eldsjäl.
Det doftar nybryggt kaffe när vi tar oss upp för den branta, knirrande trätrappan. Det lovar gott.
– Får det vara en chokladbolle, säger Jens Jentin Lindberg, när ögonen vant sig vid det skumma ljuset.

Från den bortre delen av lokalen i vad vi förmodar varit ett gammalt sädesmagasin lyser två studiolampor. De är riktade mot en iscensatt händelse som styrs av Stars Wars-figurer.
– Jag har hållit på med Tintin så länge nu, så jag vill blanda in Star Wars, säger Jens Jentin Lindberg, som om det vore något alla blivande 50-åringar sysslar med till vardags. Bygga upp avskalade miljöer och skapa en handling med miniatyrer eller om man ska kalla det dockor för att sedan fotografera av det.
Inte utan att vi kikar efter nödutgångar.
– Ganska snart kom jag på att jag ville renodla mina Star Wars-tankar.  Jag vill ha originalfigurer inte några plastgubbar. Det funkar inte när man ska fotografera.

Professor Kalkyl lyftes bort från hans stormtroopers och Jens Jentin Lindberg spenderade en halv förmögenhet med att köpa in en ny samling gestalter ur Rymdimperiet i Stjärnornas krig.
Mancave-hälsningen ekar fortfarande i huvudet.

– Nu väntar jag på C-3PO, guldroboten du vet. För att göra de bilderna jag vill så måste figurerna vara ledade på alla håll och kanter. Jag har gjort allt från sexscener till stora slagsmål. Det kan bli 30-40 olika scener. Till sist utkristalliserar sig en bild. Sen föds nya idéer från den bilden. Till sist så har jag ett resultat. Bilden måste bli som den jag har i huvudet. Annars blir det inget. Under tiden befinner jag mig i en bubbla, säger han och vi snuddar väl här vid den Lindbergska kreativiteten.
– Det är svårt att stanna kvar i bubblan om man gör detta hemifrån. Då kommer någon och hojtar om att kaffet är klart och då spricker bubblan, säger han bjuder på en rundvandring i lokalen.
– Detta är drömmen, poängterar han och berättar vad dottern tyckte om hans ”grotta”.
– Hon sa, Det ser ut som att en seriemördare bor här! Faktiskt så vägrade min älskade hund att gå in här i början. Jag fick flytta en skyltdocka, så löste det sig.

Skumrask och mörker låter annars inte som fotografens bästa vän.
– Här kan jag sätta det ljus jag själv vill. Det var också därför jag skaffade skyltdockor och plåtade dem. Då kunde jag bestämma utan att de flyttade sig i onödan. Det här är samtidigt min fotoutbildning.

Som fotograf är han nästintill bokstavstrogen.
– Jag efterstävar det minimalistiska samtidigt vägrar jag att retuschera.

Tillsammans med Caysa Molin och Anders Cöster utgör han också kittet i fotokollektivet Urinvånarna.
– Möjligen är jag den lite allvarligare som får samla ihop det hela när det behövs för att korthuset inte ska rasa, säger han och skrattar. Inne på ämnet så står det redan nu klart att Urinvånarna kommer att ställa ut tillsammans i Jens-grotta under såväl fotofestivalen som på kulturnatten.
– Under kulturnatten kommer vi att bjuda in en målare och en smyckedesigner också. Jag brinner faktiskt för att lyfta andra som sitter på sin kammare och skapar men som inte vågat visa upp sina alster för en bredare publik.

Jens Jentin Lindberg fotograferar stundtals även utomhus och på väggarna finns flera fina gatufotografier. Frågan är om han numera ser sig mer som en konstfotograf.
– Jag ser mig som en lycklig själ som får leva ut mina galenskaper. Jag är nog mest en seriefigur, avslutar han följt av ett hjärtligt skratt.

I sin studio skapar Jens Jentin Lindberg just nu bilder med hjälp av sina Star Wars och Tintin-figurer. – Jag kommer att renodla det allt mer mot Stjärnornas krig.

Fakta, eller nåja, lite mer om:
Namn: Jens Jentin Lindberg
Ålder: 50 i sommar – fy fan!
Yrke: Egen företagare i databranschen.
Konstnärsjälen: Jag har alltid haft behov av att uttrycka mina känslor och min längtan. Jag är dock pissdålig på att delge min omgivning detta i ord så det får istället bli i form av handlingar och bilder. Jag måste alltid ha en massa konstiga projekt runt mig annars hade jag antagligen börjat fundera på politik och vad som sker i världen. Jag vill tränga bort det.
Dold talang: En jäkel på att sjunga högt i duschen.
Lyssnar på: Ungdomsmusiken – Ramones och Clash. När jag gjorda mina Tintinbilder så lyssnade jag mycket på softsjungande damer och nu när jag håller på med Star Wars är det mycket hårdrock.
Inspireras av: Folk som målar. Dansken Ole Ahlberg gillar jag mycket. Kanske ska tilläggas att jag inte kände till honom när jag började med mina Tintin-grejor. Jag har börjat springa allt mer på konstutställningar. Idéer och inspiration kommer från vartannat. Konstens kretslopp.
Annat: Jag har ett fruktansvärt kontrollbehov.

Jens Jentin Lindberg berättar historien om sin prylautomat.

Vid fotofestivalen 2015 ställde Jens Jentin Lindberg ut sina skyltdockebilder som var kusligt levande. Den som är nyfiken på vad han plåtar nu ska bege sig till konsthallens “Öppna salong” där ett nytt alster finns.

Läs mer: 215 Landskronabor ställer ut i konsthallen 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser