Höckertska donationen visas

På Albin Knut Nordströms målning över Halvmånen och Strandpaviljongen är signaturen bortskrapad. Ett litet mysterium för Birthe Wibrand.
På Albin Knut Nordströms målning över Halvmånen och Strandpaviljongen är signaturen bortskrapad. Ett litet mysterium för Birthe Wibrand.

Direktör Oscar Höckert och hans fru Augusta donerade i samband med Landskrona museums 30- och 40-årsjubileum ett 50-tal konstverk till museet. Fram till den 23 april kan man nu skåda en utställning med den Höckertska donationen.

– Vi visar samtliga tavlor i donationen utom en. Det är fernissan som gulnat så pass att det verket först måste restaureras innan det kan visas, säger konstintendent Birthe Wibrand när hon tar oss med på en rundtur bland verk av bland andra, Per Gummesson, Martin Emond, Alfred Hedlund, Svante Bergh och Agda Holst, förövrigt den enda kvinnan i samlingen.

Som synes är det främst skånska konstnärer och med motiv av landskap, stadsmiljöer, porträtt och stilleben härifrån. Men här finns även välbekanta namn som stockholmarna Prins Eugen och Isaac Grünewald.

Den sistnämndas verk har tidigare kunnat beskådas i den nu nerplockade utställningen om Nell Walden och är Isaac Grünewalds Damporträtt från 1917. Ett stort, relativt okänt porträtt av en kvinna som om det sålts på auktion antagligen inbringat ett sjusiffrigt belopp.
– Det är inte aktuellt, bedyrar Birthe Wibrand som däremot gärna tar emot tips från besökarna på vem kvinnan på bilden är.

I en dörröppning intill skymtar Malmökonstnären Svante Berghs porträtt av Augusta Höckert där man i bakgrunden på målningen förövrigt skönjer Grünewalds Damporträtt.
– Kanske ville man på detta viss framhålla just denna målning i sina samlingar, funderar Birthe Wibrand.

Utställningen invigs på söndag klockan 14.

Birthe Wibrand har fått hjälp att hänga utställningen av Emma Jönsson och Matilda Sauhed. De båda studerar konstvetenskap vid Lunds universitet men praktiserar för tillfället på museet i Landskrona. Här diskuterar trion Isaac Grünewalds Damporträtt från 1917.

 

Till arkivet