Från språkvän till examen

Brin Omer och Ahmad Bazzara intervjuas och fikar med forskarna Birgitta Nordén och Helen Avery.
Brin Omer och Ahmad Bazzara intervjuas och fikar med forskarna Birgitta Nordén och
Helen Avery.

Under ett års tid har Karin Warlin, till vardags lärare vid Allvar Gullstrandgymnasiet, handlett några unga nyanlända flyktingar i den internationella Internetkursen Young Masters Programmme. Det ideella projektet har gett eko och igår var forskare från Lunds universitet på plats i Landskrona för att informera sig mer.

Vi har tidigare rapporterat om Karin Warlins elever vid Allvar Gullstrandgymnasiet som fått läsa en internetkurs om Hållbar Utveckling. Nu har den minst sagt miljömedvetna läraren även på sin fritid väglett ungdomar.
– Förra året träffade jag några nyanlända ungdomar på Språkvän i Landskrona, som också var  intresserade av att  läsa kursen. Jag handledde dem under knappt ett år och i höstas klarade två av dem: Ahmad Bazzara och Brin Omer hela kursen och kunde få ut sina diplom, berättar Karin Warlin.

–  De är alltså inte mina skolelever utan vi har träffats utanför skoltid, oftast i samband med språkvän eller språkcafé på biblioteket.

I går fick Ahmad Bazzara och Brin Omer tillfälle att träffa Birgitta Nordén, en av de forskare som varit med att utforma Young Masters Programme vid institutionen IIIEE vid Lunds universitet.

Birgitta Nordén har doktorerat i Lärande i Hållbar Utveckling och driver nu ett forskningsprojekt vid Malmö Högskola om nyanlända studenters möjligheter och hinder att fortsätta sin högskoleutbildning när de kommit till Sverige.

Tillsammans med sin kollega Helen Avery (doktor vid Centrum för Mellanöternstudier) intervjuade hon Brin och Ahmad om de studier de bedrivit i sina hemländer innan de var tvungna att fly undan kriget och vilka planer och förhoppningar de har att fullfölja sina högskoleutbildningar i Sverige.

Vem vet, kanske kan det som började med ett samtal vid Språkvän i Landskrona bringa ljus och hjälpa unga, nyanlända i framtiden att påbörja en högre utbildning i det svenska utbildningssystemet.

Mer om Språkcafé och Språkvän
Vårens språkcafé på biblioteket hålls på onsdagar klockan 16:30-18.00.
Då hälsas alla välkomna som vill fika, prata svenska och lära känna nya människor.

Språkvän i Landskrona har en aktiv Facebookgrupp där det informeras vad som är på gång.
– Vi träffas annars på Puls arena varje fredag, berättar Aiman Hamzeh, drivande i projektet. 
– Klockan 17.30 till 19 studerar vi svenska och diskuterar samhällsfrågor. Därefter har vi en timmes aktivitet. Det kan vara allt från badminton till fotboll och pingis. Vi efterlyser fler som pratar svenska och som vill vara volontärer, säger Aiman Hamzeh.

Språkvän innebär att du inte bara lär dig ett språk eller lär ut ett, utan du får även möjligheten att träffa en ny vän med en annan bakgrund än din egen. Här skapas nya möten och fler människor i Landskrona lär känna varandra.

Det började med att de träffades vid Språkvän i Landskrona och ledde till att Karin Warlin i höstas kunde delar ut YMP-diplom till Ahmad Bazzara och Brin Omer.
Till arkivet