Annons
Måndagen den 24:e januari
4.8°C 5.9m/s
Dagens namn: Erika

Gästkrönika: Landskrona den vänliga staden

Måns Back Nilsson är till vardags lärare på Albins folkhögskola som ligger i den gamla postbyggnaden alldeles intill rondellen på bilden han tog igår.

Skulle gå på möte men det var så skönt att gå så jag bara fortsatte.
Fotograferade hela Eriksgatan nere från torget. Skrev en text i huvudet om Landskrona, den vänliga staden med alla sorters människor. En stad med säkert lite för mycket kriminalitet men på det stora hela en trygg liten stad,
om man inte är kriminell eller har en jävla otur. 

Annons
 

Pratade nyligen med lärarna på skrivarlinjen, om hur en del elever som söker till skrivarlinjen är lite skraja för Landskrona. Om hur vi skulle vilja berätta en annan historia, en story om den lilla trygga, ganska snälla staden med spetskompetens i kulturkrockar.

Går långt ut till Borstahusen, förbi de nya husen och ut till badplatsen, står där och tittar på havet ett slag och uppe i huvudet skriver den här historien klart sig själv. Funderar en hel del på sådant som trygghet och hur människor upplever trygghet. Blir inte rånad en enda gång men hälsar på en hel del som jag känner längs min promenad. Landskrona är som sagt en ganska liten stad. Folk känner igen varandra. Går hela vägen tillbaks.

När jag kommer in i stan igen så ser jag den här bilen som har kraschat rakt upp i rondellen och polisbilen som står där och blinkar. Precis utanför skolan, precis utanför skrivarlinjen. 

Jag tänker för mig själv att ”Landskrona, du har så jävla dålig humor” sen suckar jag och konstaterar att den där texten jag hade i huvudet är som bortblåst. Jag frågar poliserna om det är okej att jag tar ett foto och de svarar vänligt att det får jag.

Ibland har man helt enkelt bara en jävla otur och verkligheten är inte alls realistisk.

Om det sen betyder något får var och en bestämma själv. Om någon av mina elever hade frågat så hade jag svarat ungefär så här.
”Om det står en kraschad bil där en gång i veckan året runt så betyder det så klart något, men just nu betyder det bara att det står en kraschad bil i rondellen”

Om Landskrona var en film så skulle den präglas av en mörk och ironisk humor. En bra film som man nog skulle vilja se om.

Saker skulle nog sluta rätt så lyckligt i den här filmen men det skulle förmodligen inte sluta precis så som publiken ville.

Av: MÅNS BACK NILSSON

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser