Flygeljakten slutade med två ”skadeskjutna” Steinways

Silvertejp på Stradivarius hade varit snäppet värre men att rolla en Steinway med svart färg ska man helst undvika.
Silvertejp på Stradivarius hade varit snäppet värre men att rolla en Steinway med svart färg ska man helst undvika.
Silvertejp på Stradivarius hade varit snäppet värre men att rolla en Steinway med svart färg ska man helst undvika.
Silvertejp på en Stradivarius hade varit snäppet värre men att rolla en Steinway med svart färg ska man helst också undvika.

Ibland blir man lack fast man vet att det är bäst att ta det piano.  Så skulle man kunna sammanfatta Landskrona Direkts flygeljakt som inkluderat efterforskningar på plats runt om i staden, mejlkonversation med tre förvaltningschefer och andra tjänstemän samt därtill en drös samtal med olika Landskronabor.

Landskrona har förhoppningar om att bli årets kulturkommun 2017. Det finns de som menar att om man ska kunna bli just detta så bör det finnas minst en konsertflygel i staden och helst då av märket Steinway. I det lägger vi inga värderingar. Inte heller att kostnaden ”är jämförbar med en fågelrastbur vid Wiebullsholm”.

Landskrona Direkt gav sig ut på fågeljakt… äh ursäkta, flygeljakt och fick ganska omgående tips om att det skulle finnas två Steinwayflyglar i kommunen. Den ena var dock försvunnen och den andra förstörd.

Här följer en historia om minst två flyglar. Den första finns i anslutning till en festlokal i staden. När Landskrona Direkt ber att få titta på den så skruvar föreståndaren på sig och menar att den, en gång så värdefulla flygeln, nu är förstörd.

– De som skötte om lokalerna tidigare fick för sig att flygeln behövde målas om. Så de köpte helt enkelt en burk svart färg och en roller och gav sig på klenoden, säger föreståndaren.

Anledningen till att personen vill vara anonym är det höga värde som en Steinwayflygel inbringar.

– Den är värderad till mellan 300 000 och 400 000 kronor. Men som den står idag så är den inte värd mycket. Vi får helt enkelt spara pengar och lämna flygeln till en konservator som får försöka få den i ursprungligt skick.

Håkan Ohlson är värderingsman på Skånes Auktionsverk och han har tittat närmare på flygeln. Han tror inte att den är värd så mycket.

– I bra skick så tror jag att den skulle gå för 60 000 – 80 000 kronor. Som den står idag gissar jag på 20 000 – 25 000 kronor. Men det är mycket svårt att uppskatta. Det gäller att hitta rätt köpare, säger han.

Håkan Ohlson håller dock med om att det var en ovanligt dum idé att måla om instrumentet.

– Det är egentligen helt otroligt. Att man bara kan få för sig något sådant. Det hade varit mycket bättre om den hade fått vara som den var även om det fanns en del skavanker, menar han.

Att ta den till en konservator tror inte värderingsmannen är lönt.

– Utan att veta säkert så tror jag det är mycket dyrt. Bara att flytta en flygel koster flera tusen kronor. Mitt förslag är att de rullar ut flygeln på scenen så att man kan spela på den. Det är ju inget fel på flygeln som sådan. Det är kosmetikan som är förstörd.

Var är skattebetalarnas flygel?
Hur var det då med den försvunna flygeln? Jodå. Den är upphittad. Det krävdes dock att vi gick utanför kretsen av kommunala tjänstemän som hänvisade till helt fel platser i en del fall, samt till varandra i några andra fall.

Sant var att en Steinway-flygel skulle ha funnits i aulan till före detta, men nu rivna, Gullstrandskolan och farhågorna spreds att den kanske skulle vara förstörd den också, eller kanske att den rent av hamnat i någons privata hem.  Men efter ett digert detektivarbete kunde den efterlysta flygeln hittas. Den står numera i aulan på Dammhagskolan.
– Vi använder den inte. Egentligen är den bara i vägen, säger skolans musiklärare Janne Gripstedt om den bedagade klenoden.

Cecilia Kraitiss är en eldsjäl inom Landskronas kulturliv och som ordförande i såväl Kammarmusikföreningen som i den nystartade ”Landskrona Musik & Teater – en del av Riksteatern”  har hon som mål att Landskrona stad borde ha en modern konsertflygel.
 – Landskrona församlings Malmsjöflygel har vi lånat genom åren. Den är något mörk i klangen.
– Vi har även vid några tillfälle fått använda flygeln i konsthallen, säger hon om  Blütnerflygeln som dessutom numera är flyttad till Kulturskolan.

Frågan är vad stans kulturchef Kjell Thoresson säger. Är det ett rimligt mål,  när staden ansöker om att bli Årets kulturkommun 2017, att det då också finns en modern konsertflygel i stadens ägo.
– Jag har svårt att se det direkta sambandet mellan att vara ”årets kulturkommun” och att äga en Steinway-flygel, men visst hade det varit trevligt att ha en sådan i fullgott skick att tillgå. Det går ju även att hyra konsertflyglar då det behövs, säger han.

Nu har staden en Steinwayflygel om än i vissnad kondition i sin ägo. Den står som efterforskningarna visat i aulan på Dammhagskolan. Ett rum som enligt den expertis Landskrona Direkt varit i kontakt med inte är lämpat för ett instrument av denna dignitet. Temperaturväxlingar och luftfuktigheten sägs inte vara optimala.
Om det är som du säger, anser jag att staden skall vårda och använda en sådan tillgång. Det brukar kosta stora summor att renovera en flygel där förfallet gått för långt. Hur det står till med just detta exemplar vet jag ej. Utbildningsförvaltningen måste ju vara ägare, frågan skall kanske ställas till någon där, avslutar Kjell Thoresson.

Nej, den karusellen orkar vi inte åka ett varv till på. Men så ni vet, det finns en Steinwayflygel på Dammhagskolan men tills vidare lär flygeln som finns på Församlingshemmet förbli den bästa flygeln i stan, som är i spelbart skick.

Direkten flygeljakt gav resultat. två skadeskjutna Steinways hittades.
Direktens flygeljakt gav resultat. Två skadeskjutna Steinways hittades.
Janne Gripstedt testspelar på Steinwayflygeln som står i aulan på Dammhagskolan.
Janne Gripstedt testspelar på Steinwayflygeln som står i aulan på Dammhagskolan.
... där någon plitat till en lathund direkt på tangenterna.
… där någon plitat till en lathund direkt på tangenterna.
Målaren skonade varumärket.
I det andra fallet  skonade målaren varumärket.

 

Till arkivet