På kulturrundtur i nya lokaler

Kulturskolans gröna filmrum är det största i sitt slag i Skåne.
Kulturskolans gröna filmrum är det största i sitt slag i Skåne.
Kulturskolans gröna filmrum är det största i sitt slag i Skåne. Filmpedagog Maciej Kalymon, är lyrisk över sin arbetsplats och skolans producent Peter Cemjack ser ut att trivas i det gröna.

För att vara en kulturskola så är det ovanligt tyst i lokalerna som Kulturskolan i Landskrona har flyttat in i på Nygatan. Att det är så tyst beror dock inte på bristen på aktiviteter. Tvärtom. I de nya lokalerna kan skolan utvecklas ännu mer sedan de flyttade från gamla saluhallen på Saluhallstorget.
– Här är så oerhört bra isolerat. Det är därför här är så tyst, säger Peter Cemjack, producent på Kulturskolan.

Att jämföra lokalerna som Kulturskolan hade tidigare med dessa i den före detta gallerian låter sig inte göras. Allt är helt renoverat och det finns inte ett spår av gammal butikslokal kvar. Just nu håller personal på med det sista finliret trots att verksamheten är igång sedan i augusti.
– Det är en av nyheterna här. Vi har en verkstad där vi kan snickra och målas samt fixa och dona. Det fick vi göra inne i blackboxen i saluhallen, minns Peter Cemjack.

Det är dock långt ifrån allt som är nytt. I lokalerna finns ett flertal ensemblerum, en danssal, en sal med en blackbox, en danssal, en bildsal och mycket mer. Ett av de mest spännande rummen ligger direkt till höger vid ingången. Där är halva salen helt grön. Där kan du ta bilder och spela in filmer med vilka bakgrunder som helst.
– Kidsen älskar detta rummet, säger filmpedagogen Maciej Kalymon.
– Och dom lär sig snabbt. Efter ett par minuter vet dom hur allt fungerar och efter en dag så är dom bättre än mig, säger pedagogen och skrattar.
– Just nu filmas det en hel del sagor.  

I rummet intill hittar vi bildpedagog Birgitta Liljeqvist som ramar in ett par verk som elever tillverkat.
Det är fantastiskt här. Eleverna är så härliga. Kolla bara detta, säger hon och håller upp en kreation.
– Det är en fågel som sover medan den flyger och det andra är en katt.

I bildsalen står också ett rund tingest.
– Det är en keramikugn och den är vi väldigt glada för. Det betyder att vi kan utveckla oss ännu mer, säger skolans chef Björn Larsson.

Rundvandringen går vidare och nästa anhalt är en musiksal. Där sitter musikpedagogen Hans-Inge Magnusson som tidigare på dagen haft tre skolklasser från Petersvenskolan.
– Här får vi plats allihop och det fina är att vi kan arbeta helt ostört, säger han och kommer tillbaka till det där med isoleringen.

I nästa rum träffar vi 23-åriga Sophia Opitz som spelar blockflöjt under uppsyn av instrumentalpedagogen Christel Rolf.
– Jag delar mitt flöjtspel med att vara proffs i golf. Det är en perfekt kombination. Eftersom jag har så höga krav på mig själv beträffande golfen så känns det skönt att komma hit och spela flöjt.

Hon är dock långt ifrån någon nybörjare.
– Nej, jag har spelat sedan jag gick i tredje klass. Då fick jag en blockflöjt av min farmor.

Rundvandringen går vidare och vi hamnar i scensalongen.
– Här finns 57 fasta bekväma sittplatser och skulle det behövas så kan vi ställa fram stolar, säger Peter Cemjack.
– Här kan vi göra allt från att visa film och teater till att ha konsert eller föredrag. I våra tidigare lokaler så fick vi göra allt i vår blackbox. Här kan vi dock använda den till exempelvis repetitioner och samtidigt ha en föreställning här.

Slutligen hamnar vi i pedagogernas eget arbetsrum längst inne i lokalerna.
– Här kan vi sitta och jobba ostört. Det går inte att jämföra på samma dag med hur vi hade det tidigare, säger Peter Cemjack.
– Men här är ytterligare något som vi inte hade innan och något som jag uppskattar mycket, säger han och öppnar en dörr.
– Här har vi ett litet bibliotek. Och här finns förutom böcker, ett stort antal av manusen till Skånska Teatern. En riktig kulturskatt.

Peter Cemjack erkänner att han var tveksam till flytten från början.
– Det var jag men jag är lyckligt att det blev av. Jag kunde inte föreställa mig att vi skulle få så fina förutsättningar att utvecklas. Detta är definitivt en nystart för Kulturskolan i Landskrona, avslutar Peter Cemjack.

Landskrona Postens fotograf, Britt-Mari Olsson, fick agera modell med sin gröna kappa samtidigt som Maciej Kalymon förklarade hur tekniken fungerade. Med en bakgrundsbild eller film kan man få in modellens huvud
Landskrona Postens fotograf, Britt-Mari Olsson, fick agera modell med sin gröna kappa samtidigt som Maciej Kalymon förklarade hur tekniken fungerar. I detta fall kunde Britt-Maris huvud sväva fritt i Hollywood.
Bildpedagog Birgitta Liljeqvist är nöjd med sin nya stora bildsal.
Bildpedagog Birgitta Liljeqvist är nöjd med sin nya stora bildsal.
Kulturskolan har nu också fått en verkstad där det pysslas för fullt. - Vi har även fått ett syrum och en tvättstuga. Det senare alldeles utmärkt för våra dansare som kan tvätta sina svettiga plagg här, säger skolans chef Björn Larsson.
Kulturskolan har nu också fått en verkstad där det pysslas för fullt.
– Vi har även fått ett syrum och en tvättstuga. Det senare alldeles utmärkt för våra dansare som kan tvätta sina svettiga plagg här, säger skolans chef Björn Larsson.
kulturskolan4
Golfproffset Sophia Opitz kopplar av med att spela blockflöjt.
Som skolans producent gäller det för Peter Cemjack att bland annat ha koll på STIM-avgifter och upphovsrätt. Här bland manuskripten som en gång i tiden var Skånska Teatern.
Som skolans producent gäller det för Peter Cemjack att bland annat ha koll på STIM-avgifter och upphovsrätt. Här bland manuskripten som en gång i tiden var Skånska Teaterns.
Skulle kulturskolan någon gång sätta upp en pjäs där det finns behov av en hårdkokt dansk kriminalpolis i en biroll, så finns han i huset. Det är bara att höra med rektor Björn Larsson.
Skulle kulturskolan någon gång sätta upp en pjäs där det finns behov av en hårdkokt dansk kriminalpolis i en biroll, så finns han i huset. Det är bara att höra med rektor Björn Larsson.

Till arkivet