Fyra vattentorn till musikalisk seglats

Mattias Enn. Foto: Carl Thorborg
Mattias Enn.  Foto: Carl Thorborg
Mattias Enn. Foto: Carl Thorborg

I höst bjuder Riksteatern på en historisk seglats när estradören och kuplettsångaren Mattias Enn berättar och sjunger om Svenska Amerika Linien till tonerna av Evert Taube, Karl Gerhard och Cole Porter. På torsdag gästar föreställningen Landskrona.

Den Svenska Amerika Linien var en viktig del av det moderna Sverige och trafikerade sträckan Göteborg–New York mellan åren 1915 och 1975. I föreställningen tar Mattias Enn med sig publiken på en resa tillbaka till denna tid. Under färden berättas flera livsöden från passagerna ombord, däribland kungligheter och filmstjärnor.
– Det blir en glad, musikalisk resa med sång, musik, hav, längtan och drömmar. Kända melodier, människoöden och nutidshistoria. Svenska Amerika Linien var ju en del av det moderna Sverige på den tiden. En stolthet. En flytande epok på Atlanten, säger estradören Mattias Enn.

I föreställningen blandas berättelserna med välkända sånger av Evert Taube, Karl Gerhard, Cole Porter och många andra melodier från samma tid – en musikskatt som Mattias Enn genom den här föreställningen vill lyfta fram för att hålla minnet av sångerna och upphovsmännen vid liv.

Lennart Andersson, då och då krönikör här på Landskrona Direkt men även före detta  musikrecensent i Aftonbladet och faktiskt tidigare anställd på just Svenska Amerika Linien såg föreställningen nyligen på Mosebacke Teater i Stockholm.
– Det är en munter och musikalisk föreställning om en lyxig epok i svensk lyx-sjöfart över Atlanten och melodierna från de åren. Hans Enn är en stor underhållare. Jag sätter fyra Vattentorn!, låter Lennart Andersson meddela.

Svenska Amerika Linien spelas torsdagen den 13/10 kl. 19 på Landskrona Teater.
Arrangör är Landskrona Musik & Teater.

Till arkivet