GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Brexit eller Bremain? Karl Philip på plats!

KarlPhilip_london
20-årige Karl Philip Nilsson är ordförande för LUF Skåne men också fullmäktigeledamot i Landskrona. På bilden står han längst till höger tillsammans med andra kampanjmedarbetare för Bremain-sidan. Idag tar han oss med till händelsernas centrum i Europa. Nedan följer hans gästkrönika.

Europas framtid ligger idag i Storbritanniens händer. En intern konflikt i det konservativa partiet har satt Storbritannien och Europas framtid på spel.

Med en övertygelse att Europa är starkare tillsammans och en rädsla över att Europa inte hade lärt sig av sina misstag, åkte jag i förra veckan till London för att kampanja för ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. En resa som var omtumlande, känslosam men också väldigt lärorik.

Omtumlande och känslosam då jag på den röda bussen på väg till den första kampanjen nåddes av informationen att en brittisk parlamentariker blivit skjuten och knivhuggen utanför ett bibliotek i Bristall. Det var en mycket mörk dag för Storbritannien och en oerhört mörk dag för det demokratiska samhället.

När vi anlände till det lokala högkvarteret informerades vi om att kampanjen avbrutits. Oron och ovissheten steg inom mig, men ökade kampanjlusten. Resan för att försvara fred och frihet hade på några minuter blivit allt mer avgörande. Men det var inget lätt uppdrag.

Skillnaden mellan politiken i Sverige och Storbritannien är stor. I Storbritannien har man länge gett EU skulden för de förändringar som inte medborgarna varit helt nöjda med. Något som gjort att motståndet mot EU länge har bubblat uppe på ytan. Detta har gjort det tufft för oss som vill stå upp för världens mest framgångsrika fredsprocess och världens största ekonomiska marknad. Lämna-sidans (Brexit) 20-åriga försprång har varit kämpigt och ansträngande att ta igen.

Även valrörelsen bedrivs på helt olika sett i Storbritannien. Valdeltagande var vid senaste parlamentsval 66 procent, i jämförelse med Sveriges 86 procent. Detta medför att kampanjarbetet i Storbritannien i stor utsträckning går ut på att få väljarna att ta sig till vallokalen och verkligen rösta, istället för att opinionsbildning.

Opinionsmätningarna har därmed en viktig roll, för om opinionen är jämn så inser väljarna se att deras röst verkligen är viktig. Av denna anledning är jag optimistisk. De senaste opinionsmätningarna har gett lämna-sidan (Brexit) ett knappt försprång. Förhoppningsvis gör det att de som vill stanna (Bremain) verkligen tar sig till vallokalerna precis som vid den skotska självständighetsomröstningen, där opinionsundersökningarna siade om att Skottland skulle lämna men på valdagen röstade de för att stanna i Storbritannien. Samtidigt visar spelbolagen ett tydligt försprång för de som vill stanna i EU vilket ofta är en ganska pricksäker skattning.

Men det vore en lögn att säga att jag inte är nervös inför dagens röstning. Nervös över att det europeiska samarbete som utvecklats under 60 år ska brytas upp. Men samtidigt är jag förhoppningsfull för att även i framtiden se ett EU som innefattar Storbritannien. För EU behöver Storbritannien, men inte minst behöver Storbritannien EU.

av Karl Philip Nilsson

FAKTA OM BRITTERNA OCH EU

Storbritannien håller den 23 juni (idag) en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, där valet står mellan ”kvarstå som medlem i EU” eller ”lämna EU”. Regeringen har medvetet valt att inte använda ja och nej som svarsalternativ, eftersom det ansetts kunna påverka utgången.

Röstberättigade är samtliga brittiska medborgare över 18 år, förutom dem som flyttat utomlands före 2001. Även invånarna i Gibraltar får rösta, liksom medborgare från Malta, Irland och Cypern som är stadigvarande bosatta i Storbritannien. Andra EU-medborgare bosatta i Storbritannien får dock inte rösta.

Efter folkomröstningen hålls ett EU-toppmöte i Bryssel 28–29 juni.

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet