Annons
Torsdagen den 20:e januari
2.8°C 12.7m/s
Dagens namn: Fabian, Sebastian

Ungdomssatsningar i ny S-budget

Jonas Esbjörnsson vill se fler lekfulla lekplatser.

Jonas Esbjörnsson vill se fler lekfulla lekplatser.

På onsdagsförmiddagen presenterade Jonas Esbjörnsson Socialdemokraternas budget för åren 2017-2019. I budgeten finns ett flertal satsningar på barn och unga som partiet menar ska göra Landskrona till Sveriges barnvänligaste stad.

Annons
 

Fokus i Socialdemokraternas budget för 2017-2019 som presenterades tidigare i dag kan sägas vara barnvänlighet och klimatlösningar. Målet är att göra staden till landets barnvänligaste genom en rad åtgärder som enligt partiet kommer gynna den yngre generationen.
Vi vill skapa inspirerande lekplatser likt den här, säger kommunalrådet Jonas Esbjörnsson på plats i Teaterparken och som visar att man vill lägga 7 miljoner på lekplatser under de kommande två åren.

För något äldre barn och unga vill han möjliggöra fritidssysselsättningar som en avgiftsfri kulturskola, årligt sommarkollo och feriepraktik.

I budgeten finns ett förslag för att förbättra kvaliteten på idrottsanläggningen på Exercisfältet. Bland annat vill man rusta upp och bygga ut IK Wormo och BK Frams omklädningsrum som är slitna och föråldrade.
– Omklädningsrummen räcker inte till. Det är dessa föreningars tur nu.

Liksom förra året vill partiet bygga en ny och modern idrottshall i Häljarp för 40 miljoner kronor. Jonas Esbjörnsson ser ett ökat behov.
– Behovet finns för innebandyklubben och med anledning av att befolkningen ökar.

En annan stor satsning är klimatsmarta lösningar som ska gynna miljön i staden. Gångbanor och cykelstråk ska läggas och befintliga ska byggas ut. Förbättrad kollektivtrafik ska få landskronaborna att lämna bilen hemma.
– I staden finns många stolta invånare som vill engagera sig för en renare och tystare stadsmiljö.

Det ska vara säkert att cykla i Landskrona och jag vill se mer sammanhängande cykelstråk, säger han.

Han säger att det finns ett samband mellan miljösatsningarna och barnvänligheten, och nämner planer på trafikfria zoner där barn kan springa och leka säkert.

Liggandes hos kommunstyrelsen har Socialdemokraterna hittat 10 miljoner kronor i treklöverns budget. Migrationspengar som kommunen har fått från staten. För pengarna vill S starta jobbsatsningar för 7 miljoner och ge kultur- och fritidsnämnden resterande 3 miljoner till en pott ur vilken föreningar kan söka projektpengar till integrationsarbete.
Vi måste bryta arbetslösheten och lyfta utbildningsnivån. Människor ska snabbt komma ut till ett arbete eller utbildning. Det är vad integration handlar om.

Till omsorgsnämnden vill man ge 2 miljoner per år för att ge anställda rätt till heltid. Dessutom har man ambitionen att fasa ut delade turer inom vården.
– 1 050 000 ska läggas på att ta bort delade turer. Man kan inte ta bort alla direkt, men man måste börja successivt.

I treklöverns budget finns det planer på en ny infartsväg till Karlslundsområdet och Norrestad för 18 miljoner kronor. Denna är oppositionen inte lika pigga på, och är inget man för tillfället prioriterar.
– Infartsvägen avslår vi. Det finns andra viktiga investeringar som behövs. 

Jonas Esbjörnsson på plats i Teaterparken visar att Socialdemokraterna vill lägga 7 miljoner på lekplatser under de kommande två åren.

Jonas Esbjörnsson på plats i Teaterparken visar att Socialdemokraterna vill lägga 7 miljoner på lekplatser under de kommande två åren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser