Sju Landskronaprojekt får stipendier

Stående från vänster: Urban Hector och Jan Stenblom från BK Landora, Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Landskrona, Åke Jönsson Sparbanksstiftelsen Skåne, Malin Nilsson Cabaré Mix och Alexander Redrin Ökända. Sittande: Rolf Linné Landskrona Kammarmusikförening, Anita Enberg Henka Dojo samt Guy Rambech Nyföretagarcentrum.
Stående från vänster: Urban Hector och Jan Stenblom från BK Landora, Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Landskrona, Åke Jönsson Sparbanksstiftelsen Skåne, Malin Nilsson Cabaré Mix och Alexander Redrin Ökända. Sittande: Rolf Linné Landskrona Kammarmusikförening, Anita Enberg Henka Dojo samt Guy Rambech Nyföretagarcentrum.
Stående från vänster: Urban Hector och Jan Stenblom från BK Landora, Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Landskrona, Åke Jönsson Sparbanksstiftelsen Skåne, Malin Nilsson Cabaré Mix och Alexander Redrin Ökända. Sittande: Rolf Linné Landskrona Kammarmusikförening, Anita Enberg Henka Dojo samt Guy Rambech Nyföretagarcentrum.
Stående från vänster: Urban Hector och Jan Stenblom från BK Landora, Niclas Rimsby, kontorschef Swedbank Landskrona, Åke Jönsson Sparbanksstiftelsen Skåne, Malin Nilsson Cabaré Mix och Alexander Redrin Ökända. Sittande: Rolf Linné Landskrona Kammarmusikförening, Anita Enberg Henka Dojo samt Guy Rambech Nyföretagarcentrum. Foto: Oscar Niemi.

På torsdagsförmiddagen samlades presskåren på Swedbank i Landskrona för presentation av årets stipendiemottagare. De sju föreningarna och organisationerna kommer från vitt skilda håll men vill alla skapa meningsfulla projekt runt om i kommunen.

Varje år delar Sparbanksstiftelsen Skåne ut bidrag till olika aktörer som bidrar till en positiv utveckling. Med drygt 600 ansökningar om året från elva skånska kommuner uppskattar man att runt 30 procent får ta del av summan på 4,5 miljoner kronor. Några av dessa är de sju projekt från Landskrona som nu får hjälp att förverkliga sina målsättningar.

En av föreningarna är fotbollsklubben BK Landora. Pengarna ska användas till att skapa vad man kallar ”en levande klubbstuga”, som ska bidra till ökad integration.
– Vårt projekt står på tre ben. Dels bra ledare, som inte endast är föräldrar utan även engagerade ungdomar. Vi vill också kunna hålla klubbstugan öppen längre och kunna ta med lagen på olika aktiviteter, berättar Jan Stenblom.

Rolf Linné berättar att Landskrona Kammarmusikförening har haft problem att locka yngre förmågor, något som man nu vill ändra på.
– Vi behöver engagera ungdomar. Vi har gått över till andra genrer som inte klassas som vanlig kammarmusik, exempelvis jazz, säger Rolf Linné.
Med sitt initiativ ”Mästare med klass” vill man ge möjligheten för framstående unga musiker att spela med proffs.

En annan mottagare, och som även fick stipendium förra året, är Cabaré Mix som även detta år får hjälp att finansiera sin kommande höstshow.
– Varje år arrangerar vi en stor show, men vi kan inte ta så mycket betalt, säger Malin Nilsson.
Pengarna kommer dessutom att göra det möjligt för gruppens 20 aktiva medlemmar att göra besök på olika evenemang.
– Genom bidraget kommer vi att kunna åka och se något tillsammans.

Anita Enberg från Henka Dojo jujitsu talar om att pengarna kan göra föreningen verksam även på dagtid. Hon menar att det inte bara rör sig om idrott.
– Vi besöker skolor och pratar om mobbning och hjälper barnen att bli självsäkrare.

Nyföretagarcentrum Öresund ska genom projektet ”Redo för framgång” hjälpa nyföretagare att etablera sig på marknaden. Guy Rambech belyser att utöver vägledande information kommer kursen vara ett ypperligt tillfälle att utöka sitt kontaktnät.
– Kursen skapar nätverk. Med tiden börjar deltagarna dela med sig av sina egna kontakter till de andra deltagarna.

Musikfestivalen Ökända har arrangerats varje år sedan 2011 och förbereder sig nu för sitt sjätte år. Alexander Redrin vill att festivalen ska vara ett gott exempel för jämställdhet i det ojämställda Festivalsverige.
– Vi bokar lika många kvinnliga som manliga artister. Pengarna gör det möjligt för oss att ha ett extra tält där det kommer föras samtal och workshops om just jämställdhet, säger han.

På plats saknades Galleri Breadfield, som är Malmöbaserade men kommer ställa ut under fotoboksdagarna, samt fotofestivalen. Man kommer också att ge unga fotografer chansen att exponera sina verk för allmänheten.

Under den andra halvan av året kommer Sparbanksstiftelsen att dela ut ytterligare 160 000 kronor, vilket gör att den totala summan för Landskronas del 2016 uppgår till 320 000 kronor. 

Till arkivet