Möllorna runt Landskrona

Ylva Nordberg med boken Kvarnar i Rönnebergs härad.
Ylva Nordberg med boken Kvarnar i Rönnebergs härad.
Ylva Nordberg med boken Kvarnar i Rönnebergs härad.
Ylva Nordberg med boken Kvarnar i Rönnebergs härad.

Häljarps mölla från 1784 är i behov av omvårdnad. För tillfället kämpar Rönnebergs härads hembygdsförening med näbbar och klor för att dra in en halva miljonen kronor som fortfarande saknas i renoveringsprojektet. Nu ger man ut en 50-sidig skrift, ”Kvarnar i Rönnebergs härad”, som ett led i att dra in ytterligare pengar till projektet.

”Många bäckar små”, ska rädda Häljarps mölla. Vid juletid samlades representanter för Rönnebergs härads hembygdsförening utanför affären i Asmundtorp för att informera om Häljarps mölla. I utbyte mot hemstöpta ljus kunde förbipasserande skänka en slant för att hjälpa till att finansiera reparationen av möllan.  Sedan dess har det skapats slöjdalster ur möllans gamla ekaxel som nu finns till försäljning och i dagarna har dessutom en 50-sidig skrift om möllorna i häradet sammanställts av Ylva Nordberg.
– Jag gör det för att det är roligt och för att levandegöra vår historia, säger Ylva Nordberg.
– Det är svårt att med exakthet säga hur många möllor det fanns i häradet. Ibland kan det var svårt att tolka gamla uppgifter och kartor, säger hon som dock uppskattar att det funnits ett fyrtiotal möllor i omgivningen.

På en bild tagen av Borg Mesch från toppen av Sockerbrukets skorsten 1899 kan man skåda att det på den tiden fanns åtminstone tre kvarnar i Landskrona. På bilden syns Larvimöllan som var en så kallad holländare, en vinddriven hättekvarn och som gett namn åt kvarteret där den en gång låg. Den Vetterlindska möllan som än idag kan beskådas i Kvarntorgsområdet finns med liksom Marieberg möllan som då låg vid Weibullsholm.
Söder om Erikstorps Kungsgård ska det enligt en dansk spionkarta också funnits en kvarn, säger Ylva Nordberg som gärna vill höra mer om möllor som inte finns med i hennes skrift.

Kvarnar i Rönnebergs härad finns till försäljning på hembygdsföreningens gård i Asmundtorp.

Till arkivet