Annons

En lektion i näthat

Daniel Paris, Anna Müller, Laki Doris samt  Staffan Taylor diskuterade nätkulturens baksida.

Daniel Paris, Anna Müller, LakiDoris samt Staffan Taylor diskuterade nätkulturens baksida.
Foto: Natalie Hultgren.

Näthat är alltid ett relevant ämne i vår digitala tid. På måndagseftermiddagen bjöds Landskronas åttondeklassare in till en föreläsning om ämnet. Kända profiler från sociala medier gästade och berättade om sina upplevelser.

Annons
 

Det var en något försenad konferencier som dök upp i Semmehallen, efter problem med ett inställt flygplan. Staffan Taylor, som är konferencierens namn, tar upp de viktigaste punkterna, nätmobbning, hårda ord och att vara annorlunda. Han inleder med att effektivt illustrera vad ”lika värde” betyder genom att hålla upp en femhundralapp.
– Denna femhundralappen har samma värde även om jag knycklar ihop den eller stampar på den. Detsamma gäller er. Även om folk säger saker till er så har ni fortfarande samma värde.

Sedan introduceras gästerna, som är välkända för den unga publiken. De har alla gjort sig ett namn via sociala medier. Daniel Paris, eller Daniel Afshinnejad som han egentligen heter, är en av Sveriges mest kända bloggare och har fått uppleva näthat både på grund av sin bakgrund som andra generationens invandrare, men också för sin sexuella läggning.
– Det skickades dödshot och folk dök till och med upp utanför mina föräldrars hus.

Daniel Paris understryker hur betydelsefullt det är att prata med unga om nätmobbning.
– Man kanske tror att ord inte betyder något, men det tar hårdare än vad man tror. Det är viktigt att tala med framtiden, säger han och tittar ut över publiken.

Landskronatjejen Anna Müller började med Youtube när hon var nio år gammal, i dag är hon 15 och har fått ta emot många negativa kommentarer.
– Jag har lärt mig att inte bry mig, svarar hon på frågan vad hon gör åt hatiska kommentarer.

Lovisa Karlsson, mer känd som LakiDoris, är en av de största svenskarna på Youtube. Hennes klipp har totalt 21 miljoner visningar. Hon säger att hon vant sig vid elaka kommentarer och att de inte påverkar henne längre.
– Det jag själv kan göra är att välja att inte ta in det som sägs.

Avslutningsvis ber man alla i salen att ställa sig upp och i kör ropa ”alla människor är lika värda”. Passande nog lägger man upp det på sociala medier.

LakiDoris har totalt 21 miljoner visningar på Youtube. Foto: Natalie Hultgren.

LakiDoris har totalt 21 miljoner visningar på Youtube. Foto: Natalie Hultgren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser